Diferenţa dintre lider şi manager | Lider vs Manager
În acest articol vom discuta despre diferenţa dintre lider şi manager dar şi despre terenul comun al acestora.
Ştiu că de multe ori situaţia este neclară când vine vorba despre diferenţele dintre manageri şi lideri. Drept consecinţă, tendinţa este ca managerii să împingă responsabilitatea către lideri iar liderii să considere că responsabilitatea conducerii intră în seama managerilor.
Personal îţi recomand să privim lucrurile dintr-o perspectivă corectă: în leadership şi management există un teren comun în procesul de conducere.
Ce au în comun managerii performanţi şi liderii de succes?
Focalizarea pe rezultate, doar că în mod diferit:
- în timp ce managerii sunt focalizaţi pe procese / proceduri (adică ce trebuie făcut pentru a ajunge la rezultate);
- liderii sunt focalizaţi pe dezvoltarea membrilor echipei, împărţirea sarcinilor şi evoluţia rezultatelor (adică cum trebuie făcut pentru a ajunge la rezultate).
Pentru ca o organizaţie să poată fi gestionată, este nevoie ca aceasta să aibă un manager, întrucât managerul are imaginea de ansamblu a afacerii.
Însă, pentru ca o echipă să poată fi gestionată în mod corect este nevoie ca aceasta să aibă un lider. Fără un lider echipa va merge către nicăieri, iar motivul este absolut evident: nu există o viziune comună, nu există motivaţie, nu există un mediu de evoluţie continuă.
Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?
Înscrie-te în comunitate!
După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online
Cele 6 diferenţe dintre un manager performant şi un lider autentic:
Prima diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager în principal, administrează proiecte, bugete, timp şi oameni.
Asta se poate vedea de fapt, din analiza funcţiilor pe care le are un manager.
Şi sunt 5 funcţii manageriale: Planificare – Organizare – Popularea Structurilor – Conducere – Control.
Însă, ce face un lider: el conduce oamenii! Activitatea principală a liderului este de a pune şi a menţine oamenii în mişcare, de a gestiona energia întregii echipe într-un mod cât mai eficient, de a transmite viziune, motivaţie, elan. Redus la o formă simplificată: rolul tău ca lider este să conduci echipa.
Poate vei spune: dar ce liderii nu administrează proiecte? Sigur că administrează, însă managerii au imaginea de ansamblu ca proces în sine, în timp ce liderii au imaginea văzută din interiorul echipei.
A doua diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager are subordonaţi şi se raportează la ei că de la funcţie la funcţie. De aceea, în general nu prea simţi apropiere.
Însă, un lider are adepţi şi se raportează la ei că de la om la om. În acest caz simţi apropiere. Este vorba despre componenta emoţională a leadershipului. Liderii sunt mult mai apropiaţi de oamenii din echipă decât managerii.
A treia diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager conduce mai mult prin poziţia de manager pe care o deţine în organizaţie şi mai puţin prin puterea de a influenţa oamenii.
Însă, un lider conduce mai mult prin puterea de influenţa pe care o are asupra echipei şi mai puţin prin poziţia pe care o deţine în organizaţie.
În timp ce managerii folosesc poziţia, liderii folosesc influența (adică capacitatea de a-i determina şi motiva pe membrii echipei să se implice în realizarea sarcinilor).
A patra diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager după trasarea direcţiilor de acţiune, monitorizează evoluţia rezultatelor pe etape sau direct rezultatul final.
Însă, un lider gestionează sarcinile în interiorul echipei, se implica pas cu pas şi este responsabil pentru rezultate.
După cum probabil ai remarcat, nivelul de implicare al liderilor în gestionarea echipei şi acţiunea în sine este mult mai mare.
A cincea diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager transmite autoritate, iar dacă este cazul, foloseşte mecanisme de constrângere. Însă, un lider transmite empatie, el se conectează cu membrii echipei.
Am remarcat că aici există o capcană, în care cad de multe ori liderii. Şi îmi amintesc că susţineam un workshop care avea ca obiectiv transformarea specialiştilor tehnici în traineri tehnici, iar un cursant a ridicat următoarea problemă: cât de ataşat trebuie să fie un lider de oamenii pe care îi conduce? Până unde ar trebui să meargă această relaţie?
Răspunsul pe care i l-am dat lui, am să ţi-l dau şi ţie: relaţia trebuie să meargă până la nivelul la care te asiguri că nu o transformi cu totul într-o relaţie de amiciţie. Adică, nu trebuie dusă până la nivelul la care să te considere prietenul lui cel mai apropiat cu care poate discuta orice, ci trebuie să vadă în tine un lider.
Sigur că vei avea o relaţie specială cu oamenii pe care îi conduci şi este normal să fie aşa. Însă, trebuie să menţii şi controlul! Iar pentru menţinerea controlului îţi recomand să fii focalizat pe 4 componente:
- dezvoltarea membrilor echipei;
- conducerea lor prin influenţă şi nu prin poziţie;
- implicarea lor la un nivel cât mai ridicat;
- maximizarea rezultatelor pe care ei le obţin, fiind conduşi de tine.
Este bine să reţii aceste 4 componente întrucât vei avea mare nevoie de ele în menţinerea stării de control: Dezvoltare – Conducere – Implicare – Maximizare Rezultate.
Am constatat că aceasta este de departe, cea mai eficientă metodă prin care să conduci şi în acelaşi timp să ai o relaţie bună cu echipa ta. Vei fi un lider corect, imparţial cu toată lumea iar oamenii te vor urma.
A şasea diferenţă dintre lider şi manager:
Un manager ştie ce trebuie făcut ca etape principale ale procesului (de la trasarea direcţiilor până la rezultatul final). Însă, un lider ştie ce trebuie făcut şi le arata membrilor echipei cum trebuie făcut.
Acestea sunt din punctul meu de vedere cele mai importante 6 diferenţe dintre manageri şi lideri. Şi vreau să fac o precizare esenţială: nu îi favorizam nici pe unii, nici pe alţii.
Ideea este de a conştientiza aceste diferenţe în ceea ce priveşte modul diferit de conducere al fiecăruia. Și important de reținut este că orice organizaţie are nevoie de lideri şi de manageri, în egală măsură.
Acum, dacă îți dorești să afli cum să-ţi creşti accelerat rezultatele tale şi ale echipei, indiferent de nivelul la care te afli în prezent, te încurajez să urmărești cursul online – Leadership Mastery, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).
Curs Leadership Mastery
În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs poate să răspundă provocărilor tale profesionale!
👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici
Leadership Mastery este un curs Premium și urmează o metodologie dovedită de formare a liderilor, completată cu instrumente eficiente de leadership şi coaching pe care le-am testat şi adaptat continuu în ultimii 13 ani, lucrând cu antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.
Practic, ți-am pus la dispoziție un sistem complet de conducere a echipei pentru o creştere accelerată a rezultatelor.
Cursul conţine:
- 50 videouri;
- 50 de fișe de lucru;
- Durată totală: peste 9 ore;
- Acces: pe viaţă;
- Logare: cu user şi parolă în platformă;
- Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
- Garanție Money Back 30 de zile;
- Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).
Aplicând informațiile și instrumentele din acest curs, vei ști:
- Ce trebuie să faci pentru ca oamenii să aibă încredere în tine ca lider şi să te urmeze;
- Ce trebuie să faci pentru a câştiga respectul celor pe care îi conduci;
- Cum să obţii influenţă mai mare asupra oamenilor din echipa ta;
- Cum să delegi în mod corect;
- Cum și de ce să eviţi multitasking-ul;
- Cum să eficientizezi timpul tău şi al echipei pentru a scăpa de sarcinile neproductive;
- Ce trebuie să faci pentru a evita să devii un lider suprasolicitat şi stresat;
- Cum să comunici mai eficient cu membrii echipei;
- Cum să diminuezi sau chiar să elimini conflictele din echipa ta;
- Cum identifici cauzele care generează demotivarea angajaţilor;
- Cum să ai o echipă unită şi motivată pe care să te poţi baza chiar şi în situaţii dificile;
- Cum să conduci eficient angajaţii din Generaţia Millennials;
- Cum să creezi un grup restrâns de lideri care să te ajute să depăşeşti chiar şi cele mai mari provocări;
- Ce trebuie să faci pentru a nu pierde controlul asupra echipei pe termen mediu şi lung;
- Cum să pui bazele unui leadership autentic pentru o creştere accelerată a afacerii.
Să ştii că:
- Leadershipul de acum 10 – 15 de ani nu mai funcţionează nici măcar în firmele cu câţiva angajaţi.
- Conducerea din perspectiva “eu sunt şeful” nu mai funcţionează! Această metodă a devenit deja apanajul şefilor care nu mai reuşesc să conducă pe nimeni.
- Conducerea oamenilor după ureche nu mai funcţionează! Această metodă ineficientă direcţionează firmele spre faliment.
O evoluţie corectă implică să ştii cu precizie unde te afli pe scara leadershipului, ce abilităţi de lider ai consolidate în prezent, ce trebuie să faci pentru a evolua la următorul nivel şi care sunt instrumentele ce fac posibilă această evoluţie.
Cu cât evoluţia ta va fi la un nivel mai ridicat cu atât îţi va fi din ce în ce mai uşor să conduci şi să obţii rezultate din ce în ce mai mari împreună cu echipa ta.
Aplicând informațiile și instrumentele din Leadership Mastery, vei reuși să-ți dezvolţi calităţile unui lider care acţionează cu integritate și care știe cum să obțină rezultate excepționale cu echipa sa!
Reține că, performanţa ta ca lider întotdeauna va fi determinată de nivelul tău de leadership, în timp ce performanța întregii firme va fi determinată de performanţă liderilor şi de calitatea echipei.
În măsura în care îți dorești să ai acces la un sistem complet de conducere a unei echipe, te invit să urmărești cursul Leadership Mastery.
👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici
Câteva cuvinte despre autor:
Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.
Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.
După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri onlineCauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?
Înscrie-te în comunitate!
Alte articole recomandate:
Ce oameni să păstrezi în echipa ta
Cum și de ce să renunţi la a face mai multe sarcini simultan
Cum să ai o echipă motivată și implicată
Business coaching pentru performanţă în afaceri