Leadership autentic – Cum sa-ti conduci echipa prin influenta?

Din acest articol vei afla cum sa-ti conduci echipa folosindu-te de influenta si nu de pozitia pe care o detii in companie. De asemenea, vei afla de ce consider gresita si imatura perspectiva pe care o au multi despre leadership si management, pozitionand managerii in opozitie cu liderii. De fapt liderii si managerii nu sunt in opozitie, ei actioneaza in aceeasi directie, doar ca prin modalitati diferite.


Iata ce vei descoperi in acest articol:

1. Leadership Definitie – Nivel 1 (Contine video)

2. Leadership Definitie – Nivel 2 (Contine video)

3. Diferenta dintre Lider si Manager

4. Functiile Managementului

5. Stiluri de Leadership / Tipuri de Leadership

6. Cand te urmeza oamenii ca lider?

7. Top 10 carti leadership.


1. Leadership Definitie – Nivel 1

Leadership-ul in esenta este o arta. Vorbim aici despre arta conducerii oamenilor dintr-o perspectiva corecta, folosind influenta. Acum sa ne focusam pe acest cuvant denumit influenta, ca sa ne asiguram ca este inteles dintr-o perspectiva corecta.

Asadar, influenta ta ca si lider, se refera la capacitatea ta de a-i determina pe ceilalti sa se implice. Unitatea de masura in leadership, asa cum spune si John Maxwell, este influenta si nu pozitia pe care o detii in organizatie.

In continuare sa clarificam definitia leadership-ului autentic. Pentru aceasta trebuie sa punem in discutie doua elemente importante: liderul respectiv echipa.

Pe de o parte, un leader fara o echipa este doar un pion singur pe o tabla de sah. Pe de alta parte, o echipa fara un lider care sa o conduca, este doar un grup de oameni, fara o directie, fara un tel comun, fara o cultura organizationala.

Prin urmare, definitia este urmatoarea:

Lider + Echipa = Leadership

Cum recunosti un lider? Raspunsul este simplu: vezi daca are adepti. Chiar este atat de simplu si de precis. Daca oamenii aleg singuri sa te urmeze, atunci esti un lider. Daca oamenii nu isi doresc sa te urmeze, atunci nu esti un lider.

Peter Drucker a spus:

Singura definitie a unui lider: cineva care are adepti.

 

John Maxwell a spus:

Cand lumea imi cere sa definesc cuvantul leadership intotdeauna spun ca leadershipul inseamna influenta. Nimic mai mult si nimic mai putin.

Daca-i poti influenta pe oameni, ei te vor urma. Si nu cunosc niciun om fara influenta care sa fi fost urmat de cineva.

Cum putem deveni influenti? Este simplu. Adaugand valoare oamenilor zi de zi.

Daca aduci valoare in viata oamenilor vei avea o influenta pozitiva asupra lor. Foarte curand vor dori sa-ti stea aproape. Tot ce spui si ce faci va fi important pentru ei.


2. Leadership Definitie – Nivel 2

De aceasta data vom face analiza dintr-o perspectiva si mai bine ancorata in realitate. Pentru aceasta vom pleca de la urmatorul adevar: un lider vede oamenii din echipa sa ca fiind  resurse pe care le gestioneaza intr-un mod cat mai eficient pentru realizarea obiectivelor.

Pentru lider, oamenii reprezinta resurse de energie. Trebuie sa administrezi cat mai bine energia intregii echipe pentru a obtine rezultate cat mai bune cu efort si cost minim.

Lider + Echipa = Leadership = Managementul Energiei Echipei

ABC-ul epuizarii in leadership

Ce se intampla daca nu gestionezi bine energia echipei? Consecinte sunt mai multe, insa vreau sa le punctez pe cele mai grave, care intr-adevar zdruncina organizatia din temelii si face ca firma sa functioneze dupa principiul usii rotative:

 • angajatii buni incep sa-si manifeste nemultumirea in mod frecvent, apoi incep sa plece, fiind atrasi de firmele concurente;
 • angajatii slabi incep sa vina catre firma ta.

3. Diferenta dintre Lider si Manager

Care este diferenta dintre lider si manager? Aceasta este o intrebare care in majoritatea situatiilor pozitioneaza managerii in opozitie cu liderii. Insa, aceasta este o perspectiva gresita, intrucat in practica, lucrurile nu stau chiar asa.

Se tot vorbeste despre diferenta dintre Manager vs Lider, ca si cum ar exista doar diferente, ca si cum ar fi doua tabere permanent in conflict. Hai sa privim lucrurile dintr-o perspectiva matura. In leadership si management exista un teren comun in procesul de conducere. Nu exista doar management sau doar leadership si iata de ce:

 • orice manager si-a dezvoltat si unele abilitati din zona leadershipului;
 • orice lider si-a dezvoltat si unele abilitati din zona managementului.

Sigur ca diferenta dintre management si leadership este una evidenta, insa nu este rea. Ce au in comun managerii performanti si liderii de succes? Focalizarea pe rezultate, doar ca in mod diferit! In timp ce managerii sunt focalizati pe procese (ce trebuie facut) pentru a ajunge la rezultate, liderii sunt focalizati pe dezvoltarea oamenilor, impartirea sarcinilor si evolutia rezultatelor (adica cum trebuie facut).

Pentru ca o organizatie sa poata fi gestionata este nevoie de unul sau mai multi manageri, intrucat managerul are imaginea de ansamblu. Insa, pentru ca o echipa sa poata fi gestionata este nevoie ca aceasta sa aiba un lider. Fara un lider, echipa merge catre nicaieri, iar motivul este absolut evident. Nu exista viziune, nu exista motivatie, nu exista elan, nu exista un mediu de crestere continua.

Responsabilitatea managerilor este sa le spuna oamenilor ce trebuie sa faca. Responsabilitatea liderilor este sa gestioneze sarcinile, sa isi motiveze oamenii, sa ii conduca, sa urmareasca evolutia rezultatelor.

Daca doar le spui oamenilor ce sa faca, crezi ca automat vei obtine implicarea si dedicarea lor? Sigur ca nu! In practica, lucrurile nu sunt atat de simple. Liderii autentici si-au slefuit arta de a influenta oamenii. Ei se folosesc mai mult de influenta, de persuasiune si mai putin de pozitia pe care o detin. Nu pozitia ii defineste ca lideri, ci influenta.

Asadar, in leadership si management exista un teren comun. Sunt ca doua fete ale aceleiasi monede, nu le poti separa, intrucat functioneaza ca un intreg.

De fapt, leadership-ul a aparut ca o necesitate, datorita insuficientei managementului in arta conducerii oamenilor. In general, managerii nu sunt specialisti in gestionarea relatiilor cu oamenii, in timp ce liderii nu sunt specialisti in gestionarea proceselor legate de managementul companiei.

Incepand din anii 1980 procesul de evolutie a trandurilor organizationale a inregistrat schimbari de evolutie. S-a trecut de la management la leadership individual, apoi la leadership la nivel de echipa (echipa de lideri).

In prezent s-a trecut la o noua forma de evolutie: coach leadership, adica lideri care au deja si abilitati de coach. In organizatiile medii si mari sunt intalnite toate aceste 4 forme de evolutie organizationala, fiecare avand propria importanta in procesul de conducere a oamenilor.

In continuare iti vei forma o imagine clara privind difernta dintre Manager vs Lider in arta conducerii oamenilor.

diferenta dintre leadership si management

In ultima perioada exista tendinta de a se incuraja managerii sa-si dezvolte si abilitati de leadership. Sigur ca aceasta tendinta nu este o intamplare. Este o necesitate, aparuta ca urmare a complexitatilor aparute in conducerea oamenilor printr-o modalitate mai persuasiva. In continuare vei descoperi care sunt functiile managementului si unde se manifesta leadership-ul in actul managerial.


4. Functiile Managementului

Adevarul este ca nu trebuie diminuat nici rolul managerului, tot asa cum nu trebuie diminuat nici rolul liderului. Un management competent aduce stabilitate si claritate in punctele cheie ale unui business si desigur o crestere substantiala cifrei de afaceri.

Daca ne referim la functiile managementului, acestea sunt:

 1. Planificare
 2. Organizare
 3. Popularea Structurilor
 4. Conducere
 5. Control
functiile managementului

Daca discutam despre performanta, evolutie si schimbare, atunci leadership-ul joaca un rol bine determinant. Cu cat schimbarile sunt mai mari, cu atat se manifesta mai pregnant nevoia de lideri performanti. In ziua de astazi, mediul de business trece prin schimbari frecvente si rapide.

Pietele sunt din ce in ce mai instabile si intr-o continua schimbare. Unul dintre motive este determinat de impactul tehnologic care substituie semnificativ forta de munca umana. Un alt motiv il reprezinta procedurile si automatizarea afacerilor astfel incat angajatii pot fi mai usor de inlocuit decat in trecut.


5. Stiluri de Leadership / Tipuri de Leadership

Cand discutam despre stiluri de leadership sau tipuri de leadership, ne referim de fapt la modul in care conduci oamenii. Esti mai autoritar? Esti mai persuasiv? Esti mai motivational? Care este stilul tau de conducere? Cum iti stabilesti ce stil sa folosesti pentru a fi eficient? Ei bine, aceasta este una dintre marile provocari.

Odata intelese care sunt aceste stiluri de conducere si cum functioneaza, te vei putea adapta destul de usor situatiilor reale in interactiunea cu oamenii din echipa ta. Un lucru este sigur: nu poti aplica acelasi stil de leadership cu toata lumea intrucat devii ineficient si generezi conflicte. De aceea este important sa cunosti care sunt toate cele patru stiluri.

Stilul pe care il aplici in interactiunea cu oamenii din echia ta, trebuie adaptat fiecarei persoane in functie de doi factori determinanti:

 • nivelul de aptitudini (competenta) al persoanei;
 • nivelul de disponibilitate (motivatie) al persoanei.

Eu am sa iti pun la dispozitie un instrument simplu dar extrem de eficient prin care vei sti:

 • ce stiluri de leadership sa folosesti;
 • cum sa folosesti fiecare stil.

Acest instrument a fost dezvoltat de Ken Blanchard. Motivul pentru care ti-l recomand este ca dintre toate instrumentele pe care le cunosc si pe care le-am aplicat, ca stiluri de conducere, acesta s-a dovedit a fi foarte eficient. Este vorba despre Matricea Competenta – Motivatie, prin care vei afla cum sa transmiti sarcini oamenilor din echipa ta.

stiluri de leadership6. Notiunea de leadership. Cand te urmeza oamenii ca lider?

Cand ne gandim la notiunea de leadership, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi ca lider, este urmatoarea:

– Care sunt motivele reale pentru care oamenii vor sa ma urmeze ca lider?

Pentru ca oamenii sa te urmeze, va trebui sa le dai motive reale. In caz contrar, notiunea de leadership devine doar o chestiune teoretica.

Instrument de verificare:

In continuare iti pun la dispozitie un instrument prin care sa afli daca oamenii isi doresc sa te urmeze ca lider. Sunt cinci intrebari, iar daca obtii 5 raspunsuri pozitive, atunci oamenii isi doresc ca tu sa le fii lider.

Insa, inainte de a raspunde iti recomand sa te focalizezi de fiecare data, pe identificarea raspunsului corect. Nu te supraevalua, nu te subevalua, ci ofera-ti raspunsuri cat mai ancorate in realitate.

Intrebarea 1. Rezultatele tale arata ca esti capabil sa te conduci foarte bine pe tine insuti?

In primul rand, liderul trebuie sa fie capabil sa se conduca foarte eficient pe sine (self-leadership). Doar in acest fel poate gandi mai departe, sa-i conduci pe altii.

Intrebarea 2. Tu ca lider, esti o persoana competenta?

Vorbim aici despre abilitatile liderului in  conducerii oamenilor. Ca sugestie, gandeste-te daca intr-adevar cunosti si aplici legile care guverneaza arta leadership-ului.

Intrebarea 3. Iti imbunatatesti continuu nivelul (pragul) de leadership?

Cand tu ca lider iti imbunatatesti nivelul de leadership, de fapt vei creste nivelul intregii echipe si prin urmare vor creste si rezultatele intregii echipe.

Intrebarea 4. Oamenii din echipa ta au cu adevarat incredere in tine?

Vorbim aici despre increderea pe care oamenii ti-o ofera. Increderea este fundatia pe care se construieste orice relatie. Fara incredere, nimeni nu te va urma. Ca si sugestie, gandeste-te ce faci concret, pentru constructia increderii oamenilor in tine?

Intrebarea 5. Oamenii din echipa ta simt ca iti pasa de ei?

Vorbim aici despre interesul tau pentru oamenii din echipa. Ii ajuti sa devina mai buni? Te implici in mod constant in procesul lor de evolutie?

Daca ai obtinut 5 de DA, atunci oamenii din echia ta, devin adepti, vor sa te urmeaze ca lider autentic. Doar in acest fel, notiunea de leadership are cu adevarat putere in procesul de conducere eficienta a echipei.

John Maxwell a spus ceva semnificativ: cea mai buna metoda de a verifica daca esti un lider este sa fii pus intr-o organizatie de voluntariat. Si daca oamenii care nu sunt obligati sa te urmeze, totusi te urmeaza, atunci intr-adevar esti un lider.

In leadership, ori inveti cum sa conduci prin influenta, ori va trebui sa cauti metode de constrangere prin care sa determini oamenii sa te urmeze si atunci iti pierzi leadership-ul. In primul caz obtii daruirea oamenilor si te conectezi de la inima la inima. In al doilea caz, obtii cel mult doar implicarea lor, insa nu si dedicarea lor.


7. Top 10 carti leadership

 • Cele 21 de legi supreme ale liderului – John Maxwell
 • Lider la 360 de grade – John Maxwell
 • Cele cinci niveluri ale leadershipului – John Maxwell
 • Cum conduc cei mai buni lideri – Brian Tracy
 • Leadership. Viziune. Motivatie. Elan – Max Landsberg
 • Servant Leadership – Robert K. Greenleaf
 • Atinge maiestria in leadership – Robin Sharma
 • Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul – Robin Sharma
 • Lider fara functie – Robin Sharma
 • Inteligenta Emotionala in Leadership – Daniel Goleman

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand articolul: https://programarea-succesului.ro/lider/


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Ce inseamna leadership si cum sa devii un lider autentic?

Diferenta dintre lider si manager. (Lider vs Manager)

Cum sa-ti masori nivelul de leadership | Determinare prag limitativ

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

7 Tipuri de lideri ineficienti de care sa te feresti in activitatea ta

Delegarea sarcinilor in 7 pasi – Afla cum sa delegi in mod corect!

Rating
Leadership autentic - Cum sa-ti conduci echipa prin influenta? Overall rating: 5 out of 5 based on 3 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *