15/06/2017   LASA UN COMENTARIU  
Leadership autentic – Cum sa obtii rezultate fantastice cu echipa ta

In articolul Leadership autentic vom discuta despre ce inseamna sa fii un lider integru, care stie sa isi conduca echipa prin influenta si nu prin pozitia pe care o detine in companie. De asemenea, vei afla de ce consider gresita si imatura perspectiva pe care o au majoritatea antreprenorilor si liderilor despre leadership si management, pozitionand managerii in opozitie cu liderii.

Articolul face parte din campania de promovare a cursului online – Leadership Mastery.


Iata ce vei descoperi in acest articol:

 1. Leadership Definitie – Nivel 1
 2. Leadership Definitie – Nivel 2
 3. Diferenta dintre Lider si Manager
 4. Functiile Managementului
 5. Stiluri de Leadership / Tipuri de Leadership
 6. Cand te urmeza oamenii ca lider?
 7. Top 10 carti leadership.

1. Leadership Definitie – Nivel 1

Ce este leadershipul? In esenta, conceptul de leadership este o arta. Vorbim aici despre arta conducerii oamenilor dintr-o perspectiva corecta, folosind influenta. Acum sa ne focusam pe acest cuvant denumit influenta, ca sa ne asiguram ca este inteles dintr-o perspectiva corecta.

Asadar, influenta ta ca lider se refera la capacitatea ta de a-i determina pe ceilalti sa se implice. Unitatea de masura in leadership, asa cum spune si John Maxwell este influenta si nu pozitia pe care o detii in organizatie.

In continuare sa clarificam definitia leadership-ului autentic. Pentru aceasta trebuie sa punem in discutie doua elemente importante: liderul respectiv echipa.

Pe de o parte, un leader fara o echipa este doar un pion singur pe o tabla de sah. Pe de alta parte, o echipa fara un lider care sa o conduca este doar un grup de oameni, fara o directie, fara un tel comun, fara o cultura organizationala.

Prin urmare, definitia este urmatoarea:

Lider + Echipa = Leadership

Cum recunosti un lider? Raspunsul este simplu: vezi daca are adepti. Chiar este atat de simplu si de precis. Daca oamenii aleg singuri sa te urmeze, atunci esti un lider. Daca oamenii nu isi doresc sa te urmeze, atunci nu esti un lider.

Peter Drucker a spus:

Singura definitie a unui lider: cineva care are adepti.

 

John Maxwell a spus:

Cand lumea imi cere sa definesc cuvantul leadership intotdeauna spun ca leadershipul inseamna influenta. Nimic mai mult si nimic mai putin.

Daca ii poti influenta pe oameni, ei te vor urma. Si nu cunosc niciun om fara influenta care sa fi fost urmat de cineva. Cum putem deveni influenti? Este simplu. Adaugand valoare oamenilor zi de zi. Daca aduci valoare in viata oamenilor vei avea o influenta pozitiva asupra lor. Foarte curand vor dori sa-ti stea aproape. Tot ceea ce spui si ce faci va fi important pentru ei.


2. Leadership Definitie – Nivel 2

De aceasta data vom face analiza dintr-o perspectiva si mai bine ancorata in realitate. Pentru aceasta, vom pleca de la urmatorul adevar: un lider vede oamenii din echipa sa ca resurse pe care le gestioneaza intr-un mod cat mai eficient pentru realizarea obiectivelor.

Pentru lider, oamenii reprezinta resurse de energie. Trebuie sa administrezi cat mai bine energia intregii echipe pentru a obtine rezultate cat mai bune cu efort si cost minim.

Lider + Echipa = Leadership = Managementul Energiei Echipei

ABC-ul epuizarii in leadership

Ce se intampla daca nu gestionezi bine energia echipei? Consecinte sunt mai multe, insa vreau sa le punctez pe cele mai grave, care intr-adevar zdruncina organizatia din temelii si face ca firma sa functioneze dupa principiul usii rotative:

 • angajatii buni incep sa-si manifeste nemultumirea in mod frecvent, apoi incep sa plece, fiind atrasi de firmele concurente;
 • angajatii slabi incep sa vina catre firma ta.

3. Diferenta dintre Lider si Manager

Care este diferenta dintre lider si manager? Aceasta este o intrebare care in majoritatea situatiilor pozitioneaza managerii in opozitie cu liderii. Insa, aceasta este o perspectiva gresita, intrucat in practica, lucrurile nu stau chiar asa.

Se tot vorbeste despre diferenta dintre Manager vs Lider, ca si cum ar exista doar diferente, ca si cum ar fi doua tabere permanent in conflict. Hai sa privim lucrurile dintr-o perspectiva matura. In leadership si management exista un teren comun in procesul de conducere. Nu exista doar management sau doar leadership.

Iata care sunt principalele doua motive:

 • orice manager si-a dezvoltat si unele abilitati din zona leadershipului;
 • orice lider si-a dezvoltat si unele abilitati din zona managementului.

Sigur ca diferenta dintre management si leadership este una evidenta, insa nu este rea. Ce au in comun managerii performanti si liderii de succes? Focalizarea pe rezultate, doar ca in mod diferit! In timp ce managerii sunt focalizati pe procese (ce trebuie facut) pentru a ajunge la rezultate, liderii sunt focalizati pe dezvoltarea oamenilor, impartirea sarcinilor si evolutia rezultatelor (adica cum trebuie facut).

Pentru ca o organizatie sa poata fi gestionata este nevoie de unul sau mai multi manageri, intrucat managerul are imaginea de ansamblu. Insa, pentru ca o echipa sa poata fi gestionata este nevoie ca aceasta sa aiba un lider. Fara un lider, echipa merge catre nicaieri, iar motivul este absolut evident. Nu exista viziune, nu exista motivatie, nu exista elan, nu exista un mediu de crestere continua.

Responsabilitatea managerilor este sa le spuna oamenilor ce trebuie sa faca. Responsabilitatea liderilor este sa gestioneze sarcinile, sa isi motiveze oamenii, sa ii conduca, sa urmareasca evolutia rezultatelor.

Daca doar le spui oamenilor ce sa faca, crezi ca automat vei obtine implicarea si dedicarea lor? Sigur ca nu! In practica, lucrurile nu sunt atat de simple. Liderii autentici si-au slefuit arta de a influenta oamenii. Ei se folosesc mai mult de influenta, de persuasiune si mai putin de pozitia pe care o detin. Nu pozitia ii defineste ca lideri, ci influenta.

Asadar, in leadership si management exista un teren comun. Sunt ca doua fete ale aceleiasi monede, nu le poti separa, intrucat functioneaza ca un intreg.

De fapt, conceptul de leadership a aparut ca o necesitate, datorita insuficientei managementului in conducerea oamenilor. In general, managerii nu sunt specialisti in gestionarea relatiilor cu oamenii, in timp ce liderii nu sunt specialisti in gestionarea proceselor legate de managementul companiei.

Incepand cu anii 1980 procesul de evolutie a trendurilor organizationale a inregistrat schimbari de evolutie. S-a trecut de la management la leadership individual, apoi la leadership la nivel de echipa (echipa de lideri).

In prezent s-a trecut la o noua forma de evolutie: coach leadership, adica lideri care au deja si abilitati de coach. In organizatiile medii si mari sunt intalnite toate aceste 4 forme de evolutie organizationala, fiecare avand propria importanta in procesul de conducere a oamenilor.

In continuare iti vei forma o imagine clara privind difernta dintre Manager vs Lider in conducerea oamenilor.

diferenta dintre leadership si management

In ultima perioada exista tendinta de a incuraja managerii sa isi dezvolte si abilitati de leadership. Sigur ca aceasta tendinta nu este o intamplare. Este o necesitate, aparuta ca urmare a complexitatilor aparute in conducerea oamenilor printr-o modalitate mai persuasiva. In continuare vei descoperi care sunt functiile managementului si unde se manifesta leadership-ul in actul managerial.


4. Functiile Managementului

Adevarul este ca nu trebuie diminuat nici rolul managerului, tot asa cum nu trebuie diminuat nici rolul liderului. Un management competent aduce stabilitate si claritate in punctele cheie ale unui business si desigur o crestere substantiala a cifrei de afaceri.

Daca ne referim la functiile managementului, acestea sunt:

 1. Planificare;
 2. Organizare;
 3. Popularea Structurilor;
 4. Conducere;
 5. Control.

functiile managementului

Daca discutam despre performanta, evolutie si schimbare, atunci leadership-ul joaca un rol bine determinant. Cu cat schimbarile sunt mai mari, cu atat se manifesta mai pregnant nevoia de lideri performanti. In ziua de astazi, mediul de business trece prin schimbari frecvente si rapide.

Pietele sunt din ce in ce mai instabile si intr-o continua schimbare. Unul dintre motive este determinat de impactul tehnologic care substituie semnificativ forta de munca umana. Un alt motiv il reprezinta procedurile si automatizarea afacerilor astfel incat angajatii pot fi mai usor de inlocuit decat in trecut.


5. Stiluri de Leadership / Tipuri de Leadership

Cand discutam despre stiluri de leadership sau tipuri de leadership, ne referim de fapt la modul in care conduci oamenii. Esti mai autoritar? Esti mai persuasiv? Esti mai motivational? Care este stilul tau de conducere? Cum iti stabilesti ce stil sa folosesti pentru a fi eficient? Ei bine, aceasta este una dintre marile provocari.

Odata intelese care sunt aceste stiluri de conducere si cum functioneaza, te vei putea adapta destul de usor situatiilor reale in interactiunea cu oamenii din echipa ta. Un lucru este sigur: nu poti aplica acelasi stil de leadership cu toata lumea intrucat devii ineficient si generezi conflicte. De aceea este important sa cunosti care sunt toate cele patru stiluri.

Stilul pe care il aplici in interactiunea cu oamenii din echipa ta, trebuie adaptat fiecarei persoane in functie de doi factori determinanti:

 • nivelul de competente al persoanei;
 • nivelul de motivatie al persoanei.

Eu am sa iti pun la dispozitie un instrument simplu dar extrem de eficient prin care vei sti:

 • ce stiluri de leadership sa folosesti;
 • cum sa folosesti fiecare stil de leadership.

Acest instrument a fost dezvoltat de Ken Blanchard. Motivul pentru care ti-l recomand este acela ca dintre toate instrumentele pe care le cunosc si pe care le-am aplicat ca stiluri de conducere, acesta s-a dovedit a fi cel mai eficient. Este vorba despre Matricea Competenta – Motivatie, prin care vei afla cum sa transmiti sarcini oamenilor din echipa ta.

stiluri de leadership


6. Notiunea de leadership. Cand te urmeza oamenii ca lider?

Cand ne gandim la notiunea de leadership, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi ca lider este urmatoarea:

– Care sunt motivele reale pentru care oamenii vor sa ma urmeze ca lider?

Pentru ca oamenii sa te urmeze, va trebui sa le dai motive reale. In caz contrar, notiunea de leadership devine doar o chestiune teoretica.

Instrument de verificare:

In continuare iti pun la dispozitie un instrument prin care sa afli daca oamenii isi doresc sa te urmeze ca lider. Sunt cinci intrebari, iar daca obtii 5 raspunsuri pozitive, atunci oamenii isi doresc ca tu sa le fii lider. Insa, inainte de a raspunde, iti recomand sa te focalizezi de fiecare data, pe identificarea raspunsului corect. Nu te supraevalua, nu te subevalua, ci ofera-ti raspunsuri cat mai ancorate in realitate.

Intrebarea 1. Rezultatele tale arata ca esti capabil sa te conduci in primul rand pe tine?

Liderul trebuie sa fie capabil sa se conduca foarte eficient pe sine (self-leadership).

Intrebarea 2. Ca lider esti o persoana competenta?

Vorbim aici despre abilitatile liderului in  conducerea oamenilor. Ca sugestie, gandeste-te daca intr-adevar cunosti si aplici legile care guverneaza arta leadership-ului. Daca nu le stii, ce te face sa crezi ca le aplici?

Intrebarea 3. Iti imbunatatesti continuu nivelul (pragul) de leadership?

Cand tu ca lider iti imbunatatesti nivelul de leadership, de fapt vei creste nivelul intregii echipe si prin urmare vor creste si rezultatele intregii firme.

Intrebarea 4. Oamenii din echipa ta au cu adevarat incredere in tine?

Vorbim aici despre increderea pe care oamenii ti-o ofera. Increderea este fundatia pe care se construieste orice relatie. Fara incredere, nimeni nu te va urma. Ca sugestie, gandeste-te ce faci concret pentru constructia increderii oamenilor in tine?

Intrebarea 5. Oamenii din echipa ta simt ca iti pasa de ei?

Vorbim aici despre interesul tau pentru oamenii din echipa. Ii ajuti sa devina mai buni? Te implici in mod constant in procesul lor de evolutie?

Daca ai obtinut 5 de DA, atunci oamenii din echia ta devin adepti, vor sa te urmeze ca lider autentic. Doar in acest fel, notiunea de leadership are cu adevarat putere in procesul de conducere eficienta a echipei.

Iata ce a spus si John Maxwell: cea mai buna metoda de a verifica daca esti un lider este sa fii pus intr-o organizatie de voluntariat. Si daca oamenii care nu sunt obligati sa te urmeze, totusi te urmeaza, atunci intr-adevar esti un lider.

In leadership, ori inveti cum sa-ti conduci echipa prin influenta, ori vei cauta metode de constrangere prin care sa determini oamenii sa te urmeze, caz in care iti vei pierde leadership-ul. In primul caz obtii daruirea oamenilor si  reusesti sa te conectezi cu ei de la inima la inima. In al doilea caz, obtii cel mult implicarea lor la nivel minim, insa nu obtii dedicarea lor.


7. Top 10 carti leadership

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand articolul: https://programarea-succesului.ro/lider/


?Surpriza mea pentru tine – Curs Leadership Mastery!

Acum ca ne apropiem de finalul acestui articol,  sper ca ai constientizat cat de important este sa ai o structura clara dupa care sa iti conduci eficient echipa si sa iti cresti rezultatele in afacere!

In acest sens, dupa mai bine de 10 ani in formarea si conducerea echipelor, iti pun la dispozitie cursul Leadership Mastery. Este surpriza mea pentru tine!

Un curs, sau mai bine zis o platforma online de leadership, adaptata realitatii mediului de business din Romania, din care vei invata pas cu pas, cum sa-ti conduci eficient echipa si cum sa-ti cresti afacerea, indiferent de nivelul la care te afli in prezent!

Leadership Mastery te ajuta:

 • Sa devii bun in rezolvarea problemelor care apar in echipa ta sau in firma ta (managementul conflictelor);
 • Sa ai o echipa suficient de motivata (motivarea resurselor umane);
 • Sa-ti pastrezi in firma cei mai buni angajati (managementul resurselor umane);
 • Sa transformi o echipa obisnuita in una performanta (managementul performantei);
 • Sa (re)castigi respectul echipei tale;
 • Sa-ti simplifici leadershipul la doar 4 lucruri esentiale, dar suficiente pentru ca oamenii sa-si doreasca sa fii liderul lor;
 • Sa-ti dezvolti mai usor si mai rapid afacerea.

In cursul Leadership Mastery vei gasi:

 • metode si strategii testate in Romania prin care sa-ti conduci mai eficient echipa;
 • studii de caz reale;
 • instrumente eficiente pe care le poti aplica in coordonarea echipei pe care o conduci chiar incepand de maine.

Cursul se adreseaza:

 • Proprietarilor de afaceri;
 • Managerilor;
 • Personalului din HR;
 • Liderilor care conduc echipe;
 • Coordonatorilor MLM.

Daca nu iei decizia sa-ti imbunatatesti nivelul de leadership, folosind instrumente cu eficienta dovedita, atunci:

 • vei continua sa te lovesti de probleme care iti incetinesc atat evolutia ta ca lider cat si evolutia echipei;
 • vei fi supraincarcat cu tot felul de activitati care iti vor limita eficienta si rezultatele;
 • nu vei sti ce ai de imbunatatit pentru a deveni un lider mai performant;
 • nu vei sti cum sa maresti increderea ehipei in tine;
 • nu vei sti cum sa delegi in mod corect pentru a te elibera de sarcini pe care le pot prelua oamenii tai.

Pentru mai multe detalii despre Leadership Mastery, te invit sa accesezi pagina cursului – CLICK AICI


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Ce inseamna leadership si cum sa devii un lider autentic?

Diferenta dintre lider si manager. (Lider vs Manager)

Cum sa-ti masori nivelul de leadership | Determinare prag limitativ

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

7 Tipuri de lideri ineficienti de care sa te feresti in activitatea ta

Delegarea sarcinilor in 7 pasi – Afla cum sa delegi in mod corect!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *