14/12/2022   LASA UN COMENTARIU  
Studiu de caz leadership: Capcana antreprenorului suprasolicitat

În acest articol ți-am pus la dispoziție un Studiu de caz Leadership Development în care l-am avut ca invitat pe Radu Pitea – Owner la RADU CONSTRUCT SRL din Orăștie.

Radu Pitea are peste 20 de ani de experiență în zona de construcții civile și industriale iar în paralel dezvoltă un business în imobiliare.

În ultimii ani, compania sa a înregistrat evoluție continuă iar Radu a simțit nevoia de susținere pentru a se elibera din capcana antreprenorului suprasolicitat și epuizat.

 

În acest studiu de caz leadership am discutat cu Radu despre:

 • Cum să eviți capcana antreprenorului suprasolicitat și epuizat;
 • Ce faci cu angajații toxici care îți afectează afacerea;
 • Cum gestionezi conflictele din echipă;
 • Cum să-ți eficientizezi timpul;
 • Care este rolul unui mentor în creșterea afacerii;
 • De ce este important să implementezi proceduri în afacere;
 • Așteptări VS Rezultate în programul de mentorat;
 • Ce schimbări produce leadershipul de calitate în afacerea ta și cum te ajută să atragi oameni buni din piață;
 • De ce să nu-ți conduci echipa după ureche;
 • Momente de conştientizare și soluții la provocările din antreprenoriat;
 • Ce îl determină pe Radu să recomande programul de leadership.

 

Studiu de caz Leadership Development: Capcana antreprenorului suprasolicitat și epuizat

 

 

Program Leadership Development:

Principalele provocări pentru care Radu s-a înscris în programul Leadership Development au fost:

 • Eliberarea din execuție pentru a câștiga mai mult timp pentru dezvoltarea afacerii;
 • Gestionarea eficientă a conflictelor cu liderii toxici care influențau întreaga echipă;
 • Delegarea eficientă a sarcinilor și îmbunătățirea lucrului în echipă;
 • Implementarea de noi proceduri prin care să elimine haosul.

 

Etapele programului de leadership development prin care a trecut Radu Pitea:

ETAPA 1: Evaluarea nivelului de leadership

Când nu îţi cunoşti nivelul de leadership cazi în capcana în care consideri că eşti un lider foarte bun care ştie cum să conducă iar cauza problemelor o reprezintă de fapt oamenii din echipă. Însă, această mentalitate este specifică liderilor care întotdeauna ajung să eşueze.

În această etapă l-am ajutat pe Radu să identifice ce anume trebuie să îmbunătățească în modul său de conducere, astfel încât evoluţia sa și a echipei să devină predictibilă.

 

ETAPA 2: Conducerea echipei – îmbunătățirea modului de conducere și consolidarea echipei

2.1. Cum să câştigi încrederea oamenilor pentru ca aceştia să te accepte ca lider:

În această etapă Radu a identificat care este nivelul de încredere pe care echipa i-l acordă și care sunt elementele la care trebuie să mai lucreze pentru a maximiza încrederea echipei în el.

Este esenţial să conştientizezi ca încrederea reprezintă fundaţia pe care se construieşte tot leadershipul, iar dacă fundaţia este şubredă atunci eşecul în conducerea echipei devine predictibil.

 

2.2 Cum să te faci ascultat şi să obţii implicarea echipei chiar şi în momente dificile:

Radu a identificat care sunt acele lucruri esențiale pe care dacă le face va deveni un lider respectat şi influent, astfel nu va mai fi nevoit să constrângă oamenii să-și facă treaba și să-i urmărească la fiecare pas.

 

2.3 Cum să-ţi dezvolţi în mod corect un cerc de lideri care să te completeze:

În această etapă Radu a identificat cum să selecteze și să țină aproape acei lideri performanți care îl pot susține în creșterea afacerii.

Ştii care este cea mai mare greşeală în leadership? Aceea de a încerca să conduci de unul singur. Dacă vei face asta vei deveni suprasolicitat, te vei lovi permanent de urgente şi nu vei mai avea timp de lucruri importante care ţin de evoluţia ta, evoluţia echipei şi creşterea afacerii.

 

2.4 Cum să delegi în mod corect pentru a te elibera de muntele de sarcini:

În această etapă Radu a învățat cum să delege după o structură clară, astfel încât persoană căreia i-a delegat să ducă sarcinile la capăt fără să o urmărească la fiecare pas sau şi mai rău, să fie nevoit să facă lucrurile în locul ei.

Când nu delegi în mod corect ajungi să fii în criză de timp cu finalizarea proiectelor. Eşti stresat, agitat şi îţi pierzi focusul de la direcţia ta de evoluţie şi creştere a afacerii.

 

ETAPA 3: Eficientizare în conducerea echipei

În această etapă i-am pus la dispoziție lui Radu un Chestionar profesional de identificare a motivației angajaților pe 5 direcții.

Întrucât, în majoritatea situaţiilor starea de demotivare a oamenilor este alimentată de mai multe cauze: poate fi vorba despre un lider slab, supra-solicitare fizică, lipsa oportunităţilor de evoluţie în firmă, calitatea echipei, relaţiile dintre colegi şi altele. Iar acestea sunt doar câteva exemple.

Dar ca să identifici în mod corect aceste cauze (care împreună conduc la demotivarea angajatului) ai nevoie să folosești un chestionar de identificare a motivației.

De asemenea, în această etapă Radu a aplicat metode de time-management prin care să diminueze stresul zilnic pentru a crește eficiența sa și a echipei.

Iar în final, a învățat cum să pună bazele unei comunicări eficiente bazată pe feedback pentru a diminua sau chiar elimina conflictele din echipă.


În ultimii 13 ani am susţinut proprietari de afaceri şi manageri din zeci de industrii să dezvolte echipe care să performeze la potențial maxim și implicit să crească rezultatele afacerii folosind un sistem de conducere bazat pe instrumente performante.

Antreprenorii şi managerii care au implementat acest sistem de conducere îl recomandă tocmai pentru că au reuşit să crească performanța liderilor, nivelul de implicare al echipelor şi au o retenţie foarte bună de personal. Așadar, pentru a identifica dacă acest sistem se potrivește și în cazul echipei sau afacerii tale te invit să discutăm într-o sesiune online 1 la 1.


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?

Înscrie-te în comunitate!


După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online

Alte articole recomandate:

Leadership studiu de caz: Provocări & Soluţii – Business de 10 Mil €

Plan de afaceri: model gata facut

Cum să ai o echipă motivată și implicată

Află dacă echipa te urmează ca lider sau ca şef

Cum identifici liderii toxici

Ce oameni să păstrezi în echipa ta

Cum să delegi în mod corect