14/12/2022   LASA UN COMENTARIU  
Studiu de caz leadership: Capcana antreprenorului suprasolicitat

În acest articol, am pregătit un studiu de caz despre dezvoltarea leadership-ului, în cadrul căruia am avut plăcerea să îl am ca invitat pe Radu Pitea, proprietarul RADU CONSTRUCT SRL din Orăștie.

Radu Pitea are peste 20 de ani de experiență în zona de construcții civile și industriale dezvoltând în același timp și un business în imobiliare.

În ultimii ani, compania sa a înregistrat o evoluție continuă iar Radu a simțit nevoia de susținere pentru a se elibera din capcana antreprenorului suprasolicitat și epuizat.

 

În acest studiu de caz am discutat cu Radu despre:

  • Cum să eviți capcana antreprenorului suprasolicitat și epuizat;
  • Ce faci cu angajații toxici care îți afectează afacerea;
  • Cum gestionezi conflictele din echipă;
  • Cum să-ți eficientizezi timpul;
  • Care este rolul unui mentor în creșterea afacerii;
  • De ce este important să implementezi proceduri în afacere;
  • Așteptări VS Rezultate în programul de mentorat;
  • Ce schimbări produce leadershipul de calitate în afacerea ta și cum te ajută să atragi oameni buni din piață;
  • De ce să nu-ți conduci echipa după ureche;
  • Momente de conştientizare și soluții la provocările din antreprenoriat;
  • Ce îl determină pe Radu să recomande programul de leadership.

 

În continuare, te invit să urmărești întregul studiu de caz!

(dacă folosești un telefon, îți recomand să urmărești studiul de caz pe ecran complet).

 

 

Program Leadership Development:

Principalele provocări pentru care Radu s-a înscris în programul Leadership Development au fost:

  • Eliberarea din execuție pentru a câștiga mai mult timp pentru dezvoltarea afacerii;
  • Gestionarea eficientă a conflictelor cu liderii toxici care influențau întreaga echipă;
  • Delegarea eficientă a sarcinilor și îmbunătățirea lucrului în echipă;
  • Implementarea de noi proceduri prin care să elimine haosul.

 

Etapele programului de leadership development prin care a trecut Radu Pitea:

ETAPA 1: Evaluarea nivelului de leadership

Când nu îţi cunoşti nivelul de leadership cazi în capcana în care consideri că eşti un lider foarte bun care ştie cum să conducă iar cauza problemelor o reprezintă de fapt oamenii din echipă. Însă, această mentalitate este specifică liderilor care întotdeauna ajung să eşueze.

În această etapă l-am ajutat pe Radu să identifice ce anume trebuie să îmbunătățească în modul său de conducere, astfel încât evoluţia sa și a echipei să devină predictibilă.

 

ETAPA 2: Conducerea echipei – îmbunătățirea modului de conducere și consolidarea echipei

2.1. Cum să câştigi încrederea oamenilor pentru ca aceştia să te accepte ca lider:

În această etapă, Radu a identificat care este nivelul de încredere pe care echipa îl acordă și care sunt elementele la care trebuie să mai lucreze pentru a maximiza încrederea echipei în el.

Este esenţial să conştientizezi ca încrederea reprezintă fundaţia pe care se construieşte tot leadershipul, iar dacă fundaţia este şubredă atunci eşecul în conducerea echipei devine predictibil.

 

2.2 Cum să te faci ascultat şi să obţii implicarea echipei chiar şi în momente dificile:

Radu a identificat care sunt acele lucruri esențiale pe care dacă le face va deveni un lider respectat şi influent, astfel nu va mai fi nevoit să constrângă oamenii să-și facă treaba și să-i urmărească la fiecare pas.

 

2.3 Cum să-ţi dezvolţi în mod corect un cerc de lideri care să te completeze:

În această etapă, Radu a identificat cum să selecteze și să țină aproape acei lideri performanți care îl pot susține în creșterea afacerii.

Ştii care este cea mai mare greşeală în leadership? Aceea de a încerca să conduci de unul singur. Dacă vei face asta vei deveni suprasolicitat, te vei lovi permanent de urgente şi nu vei mai avea timp de lucruri importante care ţin de evoluţia ta, evoluţia echipei şi creşterea afacerii.

 

2.4 Cum să delegi în mod corect pentru a te elibera de muntele de sarcini:

În această etapă Radu a învățat cum să delege după o structură clară, astfel încât persoană căreia i-a delegat să ducă sarcinile la capăt.

Când nu delegi în mod corect ajungi să fii în criză de timp cu finalizarea proiectelor. Eşti stresat, agitat şi îţi pierzi focusul de la direcţia ta de evoluţie şi creştere a afacerii.

 

ETAPA 3: Eficientizare în conducerea echipei

În această etapă, i-am pus la dispoziție lui Radu un Chestionar profesional de identificare a motivației angajaților pe 5 direcții.

Întrucât, în majoritatea situaţiilor starea de demotivare a oamenilor este alimentată de mai multe cauze: poate fi vorba despre un lider slab, supra-solicitare fizică, lipsa oportunităţilor de evoluţie în firmă, calitatea echipei, relaţiile dintre colegi şi altele. Iar acestea sunt doar câteva exemple.

Dar ca să identifici în mod corect aceste cauze (care împreună conduc la demotivarea angajatului) ai nevoie să folosești un chestionar de identificare a motivației.

De asemenea, în această etapă Radu a aplicat metode de time-management prin care să diminueze stresul zilnic pentru a crește eficiența sa și a echipei.

Iar în final, a învățat cum să pună bazele unei comunicări eficiente bazată pe feed-back pentru a diminua sau chiar elimina conflictele din echipă.


Despre mine:

 

Gabriel-Radu

Sunt Gabriel Radu – Fondator PS și Executive Coach, iar în ultimii 10 ani am susținut Antreprenori și Top Manageri din peste 20 de industrii să dezvolte echipe care să performeze la potențial maxim și să crească rezultatele afacerii.

 

Pentru aceasta, am dezvoltat și utilizat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 

Dacă ești Antreprenor sau Top Manager și cauți soluții concrete la provocările pe care le întâmpini cu echipa sau afacerea ta, click pe link-ul de mai jos.

Programează gratuit o discuție