17/11/2023   LASA UN COMENTARIU  
Angajezi sau nu candidați fără stabilitate la joburile anterioare?

Angajarea unui candidat fără stabilitate la joburile anterioare de cele mai multe ori reprezintă o decizie dificilă, atât pentru antreprenori, cât și pentru managerii de resurse umane.

Pe de o parte, acești potențiali membri pot aduce plus valoare echipei.

Pe de altă parte, există riscul ca, la scurt timp după angajare, aceștia să părăsească compania pentru a profita de noi oportunități.

 

Această situație aduce în prim-plan o întrebare evidentă:

– Angajezi sau nu un candidat fără stabilitate la joburile anterioare?

 

(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet full-screen )


Dacă un candidat nu a avut stabilitate la joburile anterioare, este puțin probabil ca această atitudine să se schimbe, sau cel puțin să se schimbe peste noapte.

Am constatat totuși că există o excepție: dacă pe joburile anterioare nu a avut stabilitate, însă, tranziția de la un job la următorul a fost determinată de evoluția în carieră a candidatului, atunci îl poți angaja.

Însă, îți recomand să faci asta doar în condițiile în care acel angajat poate înregistra evoluție personală, profesională și financiară în firma ta.

Cu alte cuvinte, pune-i în față un Plan de Carieră construit de Departamentul de Resurse Umane care conține etape clare de evoluție, apoi lasă-l să se implice și să crească.

Dacă nu poți face asta, mai bine nu îl angajezi, pentru că va pleca din firmă, așa cum a făcut și la joburile anterioare.

De această dată, problema nu este la candidat, ci la firmă, întrucât nu există strategie eficientă de resurse umane și nu îi poate oferi spațiu de creștere.

Iar aici motivele pot fi diverse: firma este prea mică, există probleme serioase de management și leadership, managementul resurselor umane este deficitar, vânzările merg prost, sau chiar modelul de business are limitări serioase.

Practic, din punct de vedere al evoluției, drumul este închis.

Angajații buni și ambițioși nu pot fi ținuți captivi într-o astfel de companie, în condițiile în care piață care devine din ce în ce mai competitivă.

Ori le oferi posibilități de evoluție, ori echipa ta nu va reuși să depășească nivelul de mediocritate, iar asta se va reflecta în cifra de afaceri și în profitul firmei.

 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune