16/09/2019   LASA UN COMENTARIU  

În acest articol despre recâştigarea încrederii îţi pun la dispoziţie un instrument simplu în 5 paşi, prin care poţi reconstrui o relaţie din care a dispărut încrederea. Acest instrument se poate aplica atât în zona personală cât și în cea profesională.

 

Ce faci pentru recâștigarea încrederii?

 

Pasul 1. Conştientizează Problema

Să ştii că schimbarea întotdeauna pleacă de la conştientizare. Aşadar, conştientizează efectele distrugerii relaţiei şi mai departe, decide dacă eşti dispus să te implici în reconstrucţia acesteia. Dacă răspunsul este pozitiv, atunci poţi trece la următorul pas în reconstrucţia relaţiei.

 

Pasul 2. Cere iertare persoanei faţă de care ai greşit şi spune-i că vrei să reconstruieşti relaţia
Dacă persoana nu este dispusă să te ierte şi nu vrea să se implice în reconstrucţia relaţiei, nu vei putea face asta de unul singur. Şi atunci, îţi recomand să renunţi. Nu încerca să reconstruieşti de unul singur, ceea ce poate fi reconstruit doar în doi. Să ştii că iertarea nu este o slăbiciune aşa cum cred majoritatea. Iertarea este o caracteristică specifică oamenilor puternici. Oricine poate fi răzbunător, asta nu este mare lucru! Însă, puţini au puterea şi înţelepciunea de a ierta.

 

Pasul 3. Asumă-ţi riscurile în mod înţelept
Să ştii că încrederea are însemnătate numai atunci când oamenii au ceva de pierdut. Dacă nu ai nimic de pierdut, nu discutăm despre încredere. Prin urmare, reconstrucţia încrederii, va implica anumite angajamente şi poate chiar şi unele riscuri (poţi pierde timp, energie, bani, etc). Faptul că eşti dispus să reconstruieşti relaţia, nu ar trebui să-ţi umbrească gândirea. Nu fă promisiuni şi nu-ţi lua angajamente a căror preţ depăşeşte cu mult valoarea relaţiei. Schimbul trebuie să fie unul corect.

 

Pasul 4. Colaboraţi în reconstrucţia relaţiei
Vorbiţi deschis despre ce trebuie făcut pentru reconstrucţia relaţiei şi apoi luaţi-vă reciproc angajamentul să vă implicaţi. Nu trebuie să stabiliţi ceva complicat. În general, lucrurile simple dar aplicate în mod corect şi congruent cu intenţia pe care o ai, creează cele mai bune rezultate.

 

Pasul 5. Sărbătoriţi Victoria
Consolidarea relaţiei la nivel mental şi emoţional este important să se facă prin recunoaşterea victoriei. De ce? Întrucât creierul uman este programat să fie permanent în căutarea plăcerii. Atunci el asociază victoriei o stare emoţională care consolidează şi mai puternic relaţia. Victoria nu presupune organizarea unui eveniment complex. Nu discutăm despre aşa ceva. Poate fi ceva mult mai simplu, dar să fie un moment încărcat de sinceritate şi însoţit de bucuria victoriei.

 

Aşadar sunt 5 paşi simpli pe care dacă îi urmezi vei putea să recâştigi încrederea şi să reconstruieşti relaţia. Îţi recomand să foloseşti acest instrument de fiecare dată când vrei să reconstruieşti o relaţie, indiferent că vorbim despre o relaţie în plan personal sau în plan profesional.

 


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

 

Alte articole recomandate:

Ce înseamnă dezvoltare personală cu adevărat şi cum te ajută

Ce înseamnă coaching şi cum te poate ajuta un coach

Cum scapi de emoții și stres

Cum ne este influențată sănătatea de modul în care gândim

Cum să obții o gândire pozitivă

Cum să-ți îmbunătățești stima de sine în mod considerabil

Cum să te simţi fericit şi împlinit