29/11/2023   LASA UN COMENTARIU  
Lider toxic: Câți „incompetenți neasumați” găzduiește firma ta

„Incompetenții neasumați” reprezintă una dintre principalele cauze pentru care firma evoluează greu, iar cea mai gravă situație este atunci când aceștia dețin o poziție de conducere.

Hai să clarificăm lucrurile: poate că sunt buni pe zona lor de expertiză ca executanți, dar din poziția de lideri, ei mai mult mimează conducerea echipei.

Însă, au niște aere de mari lideri, când de fapt, habar nu au care sunt lucrurile minime în conducerea oamenilor! Ce să mai vorbim, să le mai și aplice și să o facă și bine!

 

(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet full-screen )


Care sunt riscurile la care te supui atunci când ai un lider toxic în firmă?

 

Un lider toxic își asumă când lucrurile merg prost?

Nu, atunci arată agresiv cu degetul către echipa!

 

Se laudă când lucrurile ies bine?

Normal! Spune asta la toți șefii!

Din poziția de antreprenor este fundamental să identifici cu exactitate această tipologie de lideri toxici și să-i împarți în două segmente: asumați și neasumați.

 

De ce îți recomand să faci asta? Pentru că:

  • una este să ai „incompetenți asumați” (măcar aceștia recunosc că sunt slabi, dar sunt mult mai deschiși la schimbare deoarece vor să devină mai performanți);
  • și cu totul alta este să ai „incompetenți neasumați” (așteaptă-te ca aceștia să opună rezistență la schimbare și să-i manipuleze și pe alții să facă asta).

 

Dar știi ce este cel mai grav cu un lider toxic si incompetent?

Faptul că acesta nu conduce, dar nu-i lasă nici pe alții să conducă în locul lor.

Pur și simplu reprezintă capacul peste care echipa nu poate să treacă.

Dacă ai în firmă această tipologie de „Lider toxic”, este cazul să iei măsuri cât mai rapid, pentru a permite companiei tale să crească.

Nu-ți mai limita afacerea la ceea ce pot oamenii tăi în acest moment!

Oamenii trebuie să fie provocați să evolueze.

De aceea, creează contexte inevitabile prin care ori se dezvoltă, ori pleacă din firmă.

Dacă nu sunt capabili să conducă, măcar pune-i pe poziții în care să nu mai încurce pe nimeni, și continuă dezvoltarea companiei cu alții care sunt capabili.

Cu oameni incompetenți și neasumați la conducere, compania nu va crește niciodată.

 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune