17/09/2019   LASA UN COMENTARIU  

În multe articole se discută despre calităţile pe care trebuie să le dețină un lider şi în prea puţine despre defectele unui lider.

Iar dacă eşti antreprenor şi observi semnale care îţi confirmă că leadershipul echipei este scăzut, îţi recomand să faci o analiză obiectivă şi imparţială pentru a putea separa liderii eficienţi de cei ineficienţi.

 

Iată doar câteva semnalele care îţi confirmă că leadershipul la nivel de echipă este scăzut:

 • Angajații sunt nemulţumiţi şi au o atitudine negativă;
 • Apar frecvent discuţii în contradictoriu;
 • Încredrea este pusă sub semnul îndoielii;
 • Fiecare încearcă să facă lucrurile doar în avantajul său;
 • Organizaţia funcţionează pe principiul uşii rotative: adică din organizaţie pleacă oameni buni şi intră oameni slabi.

 

Iar motivele pot fi legate de faptul că aceştia:

 • Nu au o viziune privind evoluţia echipei;
 • Nu sunt pasionaţi de ceea ce fac;
 • Nu sunt specialişti în ceea ce fac;
 • Nu au motivaţia necesară şi nu reuşesc să-şi motiveze echipa;
 • Nu înţeleg mecanismul influenţării oamenilor.

În continuare îți voi prezenta 7 tipuri de lideri ineficienți și defectele acestora.

 

Defectele unui lider ineficient:

 

1. Liderul nesigur:

Este acel lider care acţionează după principiul: Menţine-i pe toţi în dezechilibru!

Motivul pentru care îşi ghidează activitatea după acest principiu este evident: de a-şi menţine poziţia. Acesta proiectează adesea propria nesiguranţa asupra subordonaţilor săi. Când liderul este nesigur, în majoritatea situaţiilor şi echipa va deveni nesigură şi totul va fi în dezechilibru.

Iată cum acţionează:

a) pe subordonaţii buni îi împiedica în ascensiune (îi este frică să nu-i fie pusă poziţia în pericol şi altcineva să-i ia locul);
b) în cazul subordonaţilor slabi reacţionează cu autoritate (vrea să se impună pentru a se face ascultat şi respectat).

 

2. Liderul fără viziune:

Este liderul care nu are imaginea de ansamblu, nu cunoaşte direcţia spre care îşi îndreaptă echipa, nu are o strategie de creştere a performanţelor echipei. Acestuia îi lipseşte atât viziunea pe termen scurt cât şi viziunea pe termen lung.

 

3. Liderul incompetent:

Oricât de bună ar fi atitudinea unei persoane ce deţine o funcţie de conducere, aceasta nu poate înlocui competența. Aşadar, acest tip de lider, devine “pragul” de care se împiedică întreaga echipă. El este de fapt ”capacul” evoluţiei întregii echipe.

 

4. Liderul egoist:

Acesta conduce pentru propriul câştig în detrimentul tuturor. Nu îl interesează de echipă, nu îl interesează de evoluţia firmei. Tot ce urmăreşte este câştigul şi evoluţia personală. În mod predominant îşi impune opinia astfel încât toţi ceilalţi să o accepte.

 

5. Liderul cameleon:

Este liderul care reacţionează în diverse moduri faţă de oamenii din jurul său. Nu vei putea anticipa reacţia lui. Acum este cald iar în momentul următor este rece. Asta se întâmplă întrucât acest tip de lider are un coeficient foarte redus de inteligenta emoţională şi un leadership precar. Prin urmare, el reacţionează în moduri neaşteptate.

 

6. Liderul politic:

Problema acestuia este cauzată de dorinţa de avansare. Aproape tot din ceea ce face are ca scop avansarea sa în poziţie, crezând că funcţia pe care o deţine îl defineşte ca lider. El nu este conştient de faptul că nu poziţia construieşte liderul, ci liderul este cel care construieşte poziţia! Faptul că deţine o poziţie de conducere nu înseamnă automat că este şi lider, nu înseamnă că are dezvoltate abilităţile de a conduce oamenii prin influenţă şi nu prin poziţie!

 

7. Liderul obsedat de control:

Acesta încearcă să controleze tot ce se întâmplă în organizaţie, nimic să nu se petreacă fără ştirea lui. Ajunge să muncească chiar şi 12 ore pe zi, pentru a controla tot ce este în jurul său. Îşi consuma timpul făcând lucruri nesemnificative pentru creşterea organizaţiei şi astfel devine ineficient.

 

În concluzie, defectele unui lider pot influența semnificativ dinamica întregii echipe. Tocmai de aceea, dacă ești antreprenor îți recomand să analizezi dacă ai în firma ta lideri din categoriile menționate anterior.

Acum, dacă îți dorești să afli care sunt cele mai semnificative 8 lucruri în dezvoltarea ta ca lider și conducerea eficientă a echipei, te încurajez să urmărești cursul online – Lider remarcabil & Echipă fantastică, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).


Curs Lider remarcabil & Echipă fantastică

În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs poate să răspundă provocărilor tale profesionale!

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici

 

Din acest curs vei afla pas cu pas cum să devii un lider remarcabil şi cum să construieşti o echipă implicată şi motivată.

Conţinutul cursului este structurat şi uşor de parcurs iar instrumentele şi metodele prezentate provin din peste 13 ani de practică, timp în care am format lideri din peste 25 de industrii.

 

Cursul conţine:

 • 18 videouri;
 • Durată totală: 1 ora și 30 minute de video training;
 • Acces: pe viaţă;
 • Logare: cu user şi parolă în platformă;
 • Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
 • Garanție Money Back 30 de zile;
 • Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).

 

Din acest curs online vei afla:

 • Cum să câștigi încrederea oamenilor pe care îi conduci;
 • Cum te asiguri că echipa te urmează ca lider;
 • Cum să delegi corect și cui trebuie;
 • Ce trebuie să faci pentru a avea o echipă motivată și implicată;
 • Cum să eficientizezi timpul tău și al echipei;
 • Cum să dezvolți echipa în mod corect;
 • Cum să gestionezi eficient echipa chiar și în situații de criză;
 • Cum să elimini conflictele și individualitățile dintre colegi.

 

În concluzie, acest curs este pentru tine dacă îți dorești să afli care sunt cele mai semnificative 8 lucruri în dezvoltarea ta ca lider și conducerea eficientă a unei echipe.

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Alte articole recomandate:

Ce oameni să păstrezi în echipa ta

Cum și de ce să renunţi la a face mai multe sarcini simultan

Cum să delegi în mod corect

Diferenţa dintre lideri şi manageri

Cum să câștigi mai mult timp

Cum să ai o echipă motivată și implicată

Află dacă echipa te urmează ca lider sau ca şef