17/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Afla care sunt defectele unui lider toxic (Exemple de lideri ineficienti)

In multe articole se discuta despre calitatile pe care trebuie sa le detinta un lider si in prea putine despre defectele acestuia.

Si dupa cum era de asteptat, liderii ineficienti sunt cei care te conduc catre nicaieri.

Iar motivele pot fi legate de faptul ca acestia:

 • Nu au o viziune privind evolutia echipei si directia spre care vor sa-si conduca echipa;
 • Nu sunt pasionati de ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic are o cauza in care crede si poate influenta oamenii datorita convingerilor sale si pasiunii pentru cauza);
 • Nu sunt specialisti in ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic nu incearca sa faca totul, contributia lui este majora intr-o anumita zona. Cu alte cuvinte, liderii autentici sunt bine specializati pe o anumita zona de activitate);
 • Nu au motivatia necesara si nu reusesc sa-si motiveze echipa;
 • Nu inteleg mecanismul influentarii oamenilor (leadership de slaba calitate).

In continuare iti voi prezenta doar cateva dintre defectele unui lider toxic.  In general oamenii din aceasta categorie sunt: aroganti, instabili din punct de vedere emotional, manipulativi, neimplicati, sceptici, iar lista ar putea continua…


DEFECTELE UNUI LIDER – Cele 7 tipuri de lideri  ineficienti:

1. Liderul nesigur

Este acel lider care actioneaza dupa principiul: Mentine-i pe toti in dezechilibru!

Motivul pentru care isi ghideaza activitatea dupa acest principiu este evident: de a-si mentine pozitia. El proiecteaza de fapt propria lui nesiguranta asupra subordonatilor sai. Cand liderul este nesigur, in majoritatea situatiilor si echipa va deveni nesigura si totul va fi in dezechilibru.

Iata cum actioneaza:

 1. a) pe subordonatii buni ii impiedica in ascensiune (ii este frica sa nu-i fie pusa pozitia in pericol si altcineva sa-i ia locul);
 2. b) in cazul subordonatilor slabi reactioneaza cu autoritate (vrea sa se impuna pentru a se face ascultat si respectat).

2. Liderul fara viziune

Este liderul care nu are imaginea de ansamblu, nu cunoaste directia spre care isi indreapta echipa, nu are o strategie de crestere a performantelor echipei. Acestuia ii lipseste atat viziunea pe termen scurt, cat si viziunea pe termen lung.

3. Liderul incompetent

Oricat de buna ar fi atitudinea unei persoane ce detine o functie de conducere, aceasta nu poate inlocui competenta. Asadar, acest tip de lider, devine “pragul” de care se impiedica intreaga echipa. El este de fapt ”capacul” evolutiei intregii echipe.

4. Liderul egoist

Acesta conduce pentru propriul castig, in detrimentul tuturor. Nu il intereseaza de echipa, nu il intereseaza de evolutia firmei. Tot ce urmareste este castigul si evolutia lui. In mod predominant isi impune opinia astfel incat toti ceilalti sa o accepte.

5. Liderul cameleon

Este liderul care reactioneaza in diverse moduri fata de oamenii din jurul sau. Nu vei putea anticipa reactia lui. Acum este cald iar in momentul urmator este rece. Asta se intampla intrucat acest tip de lider are un coeficient foarte redus de inteligenta emotionala si un leadership precar. Prin urmare, el reactioneaza in moduri neasteptate.

6. Liderul politic

Problema acestuia este cauzata de dorinta de avansare. Aproape tot din ceea ce face are ca scop avansarea sa in pozitie, crezand ca functia pe care o detine il defineste ca lider. El nu este constient de faptul ca nu pozitia construieste liderul, ci liderul este cel care construieste pozitia! Faptul ca detine o pozitie de conducere nu inseamna automat ca este si lider, nu inseamna ca are dezvoltate abilitatile de a conduce oamenii prin influenta si nu prin pozitie!

7. Liderul obsedat de control

Acesta incearca sa controleze tot ce se intampla in organizatie, nimic sa nu se petreaca fara stirea lui. Ajunge sa munceasca chiar si 12-14 ore pe zi, pentru a controla tot ce este in jurul sau. Isi consuma timpul facand lucruri nesemnificative pentru cresterea organizatiei, si astfel devine total ineficient.

In procesul tau de evolutie, analizeaza defectele unui lider ineficient si evita sa cazi in capcana lor .

De aceea, iata ce iti recomand: nu astepta sa obtii o pozitie de conducere pentru ca abia apoi sa incepi sa iti dezvolti abilitatile de lider.


Mai multe informatii despre cum sa devii un lider remarcabil care stie cum sa construiasca o echipa implicata si motivata, gasesti in cursul:

Lider remarcat & Echipa fantastica

Curs de leadership

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Daca vrei sa treci la urmatorul nivel in dezvoltarea ta personala sau in conducerea echipei si cresterea afacerii, rasfoieste agenda noastra de cursuri online – Click aici


Alti vizitatori au citit si:

Multitasking: De ce si cum sa renunti la a face mai multe sarcini simultan?

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Diferenta dintre lider si manager. (Lider vs Manager)

Ce inseamna leadership si cum sa devii un lider autentic?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 raspunsuri

 1. Buna Ziua,
  As vrea sa fiu abonat la un news-letter daca exista.
  Ca si angajator sunt interesat de a pune la punct un sistem de recrutare care sa functioneze rapid si cu costuri minime.
  Va multumesc.
  Mihai Binselan.

 2. Mihai spune:

  Interesant, scurt, succint si cuprinzător. Doresc, dacă este posibil, o lectură mai detaliată.

 3. Alina spune:

  Un continut de calitate si explicat pe intelesul tuturor.

 4. Bokor Monica spune:

  Credeam ca CV-ul meu este complet si foarte bun pe zona mea de aplicabilitate.
  M-am inselat si multumesc pentru noile informatii care cu siguranta, odata aplicate, vor face din CV-ul meu unul cu adevarat competitiv.

 5. Marincas Marioara spune:

  Foarte, foarte interesant articolul este amplu, detailat si util!!!
  Va multumesc!

 6. Bodea Mariana spune:

  Informatii foarte valoroase. Multumesc, multumesc, multumesc!

 7. Constantin Matei spune:

  Multumim pentru articol, foarte bun parerea mea 🙂

 8. MARIANA POP spune:

  Iti multumesc Gabriel Radu pentru acest articol. Este un foarte bun GHID pentru manageri.