05/10/2023   LASA UN COMENTARIU  
Finanțarea afacerii: Află cum să-ți maximizezi șansele de succes

Dacă ești antreprenor, probabil că nu de puține ori te-ai gândit și tu să apelezi la diverse surse pentru finanțarea afacerii.

Fie că vrei să îți lansezi o afacere nouă, fie că vrei să faci o investiție în afacerea existentă, pentru a o dezvolta, ai nevoie de capital.

În România există o serie de surse de finanțare disponibile pentru antreprenori, atât din partea statului, cât și din partea sectorului privat.

 

Așa că, în acest articol ți-am prezentat afla 8 aspecte de care este important să ții cont dacă vrei să-ți crești șansele de a obține finanțarea afacerii:

 

1. Construiește-ți un plan de afaceri detaliat care să includă proiecțiile financiare de viitor.

O afacere fără un plan de afaceri este un business fără direcție. Investitorii nu sunt interesați de o afacere care nu este clară nici măcar pentru antreprenor. Ei caută afaceri sustenabile, cu șanse cât mai sigure de câștig. Așa că, îți recomand să demonstrezi prin planul de afaceri că ai un business fezabil și scalabil.

Dacă vrei să afli care sunt indicatorii pe care băncile sau investitorii îi urmăresc pentru a avea o imagine de ansamblu privind sănătatea financiară a afacerii tale, îți recomand să citești și articolul – Top 4 indicatori financiari pentru finanțarea afacerii.

 

2. Asigură-te că ai un pitch bine construit care să capteze atenția.

Ca antreprenor, te vei confrunta des cu nevoia de a susține un pitch, atunci când vrei să prezinți un proiect, o idee de afacere în fața unor investitori.

De obicei, antreprenorii care au întocmit o prezentare completă ce subliniază valoarea afacerii lor sunt cei care reușesc să atragă interesul acestora.

Reține că ideea afacerii este importantă, însă la fel de important este și modul în care o prezinți. Au fost situații în care idei bune nu au obținut finanțare deoarece antreprenorii au eșuat în modul de prezentare.

 

3. Familiarizează-te cu termenii din zona financiară și de marketing.

Iată doar câteva exemple: ROI, ROAS, BEP, BVB, USP, BURN RATE, Mix de marketing, Prag de rentabilitate, etc. Pot să apară diverse întrebări din partea investitorilor la care s-ar putea să nu poți răspunde doar pentru că nu înțelegi foarte bine la ce se referă anumiți termeni.

 

4. Asigură-te că poți susține cu argumente clare pentru ce ai nevoie de finanțare, ce vei face efectiv cu banii respectivi și cum te vor ajuta aceștia în dezvoltarea și creșterea afacerii.

Gândește-te: dacă nu ai o strategie cu privire la cum vei investi acei bani pentru dezvoltarea afacerii, ce te face să crezi că investitorii vor fi determinați să te finanțeze?

 

5. Dovedește că ai experiență în domeniul în care se încadrează proiectul pentru care vrei să obții finanțare.

Faptul că ai lucrat în domeniul respectiv sau poate că ai studiat amănunțit, demonstrează că înțelegi necesitatea din piață și știi cum să vii cu soluții adaptate cerințelor consumatorilor. Dacă nu ai o direcție clară și nu știi cum funcționează piața pe care vrei să intri, îți recomand ca mai întâi să te documentezi temeinic.

 

6. Asigură-te că ai o echipă pe care să te poți baza.

Echipa este un element important pentru cei mai mulți investitori deoarece un fondator nu va putea acoperi tot ceea ce trebuie făcut într-o firmă. Poate doar la începutul afacerii, dar și aici ține foarte mult de specificul acesteia.

 

7. Demonstrează că ești dispus să îți asumi și riscuri în afacere.

Reține că începerea unei afaceri cu banii proprii reprezintă un capital de încredere în fața oricărui potențial investitor.

 

8. Ai în vedere încă de la început posibilitățile de extindere ale afacerii.

Asigură-te că ai cel puțin un scenariu pregătit prin care să poți explica cum poate fi afacerea ta scalată. Motivul principal pentru scalarea unei afaceri este creșterea profitabilității.

Dacă nu vei trece de la mentalitatea de startup la mentalitatea de scale-up, nu vei identifica oportunități de creștere, iar atunci nici finanțatorii nu vor vedea în businessul tău oportunitatea de a face mai mulți bani.

 

Cele 8 puncte prezentate mai sus au rolul de a te ghida în procesul de obținere a unei finanțări. Dacă le vei lua în calcul, finanțarea afacerii tale ar putea fi un succes.


Curs video – Cum să creşti strategic profitul companiei

Dacă eşti Antreprenor sau Top Manager şi îți dorești:

  • să înţelegi structura care stă la baza dezvoltării unei afaceri prospere;
  • să primeşti acces la peste 130 de exemple practice pentru a-ţi creşte strategic numărul de clienţi, cifra de afaceri şi profitul.

👉️ Click aici și obține acces gratuit la curs

 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune