Top 4 indicatori financiari importanți pentru finanțarea afacerii
Fie că ești la început de drum și vrei să începi o afacere sau ai deja un business și vrei să îl dezvolți, ai nevoie de bani care să-ți susțină planul de afaceri.
În cazul în care te-ai gândit să apelezi la un împrumut bancar sau la investitori pentru a-ți dezvolta afacerea, este necesar să știi care sunt top 4 indicatori de performanță financiară pe care îi analizează băncile sau investitorii interesați de finanțarea unei afaceri.
Analiza acestor 4 indicatori financiari reprezintă o metodă prin care băncile sau investitorii își formează o imagine de ansamblu privind sănătatea financiară a firmei tale. În baza acestor indicatori vor decide dacă sunt dispuși să te finanțeze sau nu.
Sigur că mai există și alți indicatori financiari care pot fi calculați și analizați în baza datelor financiar-contabile, iar analiza sănătății financiare a firmei tale diferă de la un creditor la altul.
Însă, în majoritatea situațiilor, creditorii urmăresc 4 indicatori.
Top 4 indicatori financiari pe care îi analizează băncile și investitorii atunci când iau o decizie privind finanțarea unei afaceri:
1. Indicatori de lichiditate:
Prin acest tip de indicatori se măsoară capacitatea unei companii de a-și achita la timp datoriile pe termen scurt. Cu cât valoarea acestui indicator financiar este mai mare, cu atât compania are o autonomie financiară mai mare.
2. Indicatori de solvabilitate sau de îndatorare:
Prin acești indicatori se compară datoriile companiei cu: activele, capitalurile proprii sau profiturile. Astfel, creditorii evaluează capacitatea companiei tale de a-și achita datoria pe termen lung plus dobânzile aferente acestei datorii.
3. Indicatori de profitabilitate:
Aceștia arată cât profit poate genera o companie din activitățile sale. Aici, cel mai utilizat indicator este Marja profitului net. Indicatorii de profitabilitate oferă informații despre eficiența cu care o societate își utilizează resursele pentru a genera profit.
Obținerea de profit pe termen lung este vitală, atât pentru supraviețuirea companiei, cât și pentru beneficiile aduse acționarilor sau asociaților.
4. Cifra de afaceri:
Cifra de afaceri reprezintă suma tuturor încasărilor realizate de o firmă, în urma activității desfășurate. Sigur că mai sunt și alți indicatori de performanță financiară care pot fi luați în calcul. Însă, eu i-am prezentat doar pe cei esențiali, de care țin cont atât băncile cât și investitorii.
Dacă îți dorești să afli care sunt principalele surse de finanțare a unei afaceri și cum să alegi cea mai potrivită soluție, indiferent de stadiul în care te afli cu businessul tău, urmărește cursul 👉️ Surse de finanțare a unei afaceri.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.