19/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Multitasking: De ce şi cum să renunţi la a face mai multe sarcini simultan

Ideea de multitasking a apărut în anii ’90 în companiile care susţineau că este absolut normal să putem face mai multe lucruri în acelaşi timp. Acum, în era tehnologiei, multitasking-ul a devenit ceva absolut obişnuit pentru cei mai mulţi dintre noi.

 

Cât de productiv şi de sănătos este să faci multitasking?

Studiile recente arată că multitasking-ul este un comportament contraproductiv şi stresant.

De exemplu: angajaţii care lucrează multitasking se simt stresaţi, supraîncărcaţi, obişnuiesc să mănânce mai mult, au o tensiune arterială crescută, sunt mai uşor de distras, relaţionează greu cu cei din jur, au afectată creativitatea şi sunt impulsivi. De asemenea, multitasking-ul obligă creierul să proceseze informaţia superficial.

În plus, studiile de psihologie cognitivă susţin faptul că atunci când încercam să facem două sarcini dificile în acelaşi timp, nu le vom putea face nici simultan şi nici bine, întrucât creierul va amâna o sarcină până o va rezolva pe cealaltă.

Când eviţi multitasking-ul de fapt devii mult mai focalizat pe ceea ce ai de făcut. Astfel, creşte calitatea muncii prestate şi scade timpul de execuţie. Sigur că nu vei putea evita multitasking-ul în 100% din cazuri, însă şi un procent de 70% înseamnă destul de mult.

Faptul că te ocupi de mai multe lucruri în acelaşi timp sau treci imediat de la unul la altul, nu te face mai eficient. Dimpotrivă, te defocalizează şi îţi limitează mult capacitatea de analiză. Aşadar, modul în care îţi organizezi timpul va avea un impact semnificativ asupra creierului şi productivităţii muncii tale.

Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?

Înscrie-te în comunitate!


După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online

Iată 5 metode eficiente prin care să eviţi multitasking-ul:

1. Minimizează distragerile exterioare.

Aici soluţia cea mai eficientă este să minimizezi interacţiunea cu factorii exteriori care te perturbă.

De exemplu: nu-ţi verifica e-mailul sau telefonul la fiecare 10 minute, nu te lăsa atras în discuţii inutile şi consumatoare de timp.

Şi încă ceva: închide paginile web de care nu ai nevoie atunci când lucrezi la calculator, întrucât acestea îţi vor distrage atenţia. Atunci când vrei să faci o pauză îţi recomand să ieşi în natură 10-15 minute sau la un ceai.

 

2. Lucrează după o listă a priorităţilor pentru a evita multitasking-ul.

Asta îţi va influenţa mult productivitatea şi te va menţine focalizat pe rezultate. Una este să lucrezi după o listă a priorităţilor şi cu totul alta este să lucrezi după o înşiruire de sarcini conform agendei. Nu lăsa ca sarcinile mici să le întrerupă pe cele mari. Prioritizarea influenţează creierul să acorde atenţie lucrurilor care îţi aduc cele mai mari rezultate şi să minimizeze factorii exteriori perturbatori.

 

3. Lucrează focalizat apoi fă pauze de relaxare.

Cu alte cuvinte, fii prezent în ceea ce faci. În 30 de minute de muncă focalizată, în general realizezi mai mult decât în 60 de minute de muncă obişnuită şi mai mult decât în 90 de minute de muncă defocalizată.

Focalizarea scurtează timpul de lucru, creşte calitatea muncii şi diminuează semnificativ factorii perturbatori. Este adevărat că îţi solicita mai mult creierul. Dar pentru aceasta îţi recomand să faci pauze de relaxare de câte 10-15 minute, la fiecare 2 ore. Dar să fie pauze de relaxare, în care te deconectezi cât mai mult de job.

 

4. Lucrează după intervale orare pentru a evita multitasking-ul.

Dacă ai stabilite priorităţile fixează-le în agendă pe intervale orare. Asta te va ţine conectat cu lucrurile cele mai importante la care trebuie să lucrezi.

 

5. Clarifică-ţi mintea înainte de a acţiona.

Una dintre cele mai mari capcane ale multitasking-ului, o reprezintă lipsa clarificării mentale. Când nu ştii clar ce trebuie să faci şi cum să faci, te vei lăsa foarte uşor distras de tot felul de factori perturbatori.

Acestea sunt cele 5 soluţii de eficientizare zilnică pe care ţi le recomand. Sunt soluţiile simple dar care aduc rezultate reale. Cu cât le vei folosi mai mult, cu atât eficienta ta va creşte iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Acum, dacă îți dorești să afli cum să-ți organizezi timpul în cel mai eficient mod posibil, te încurajez să urmărești cursul online – Managementul Timpului, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).


Curs Managementul Timpului

În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs poate să răspundă provocărilor tale!

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici

 

Din acest curs vei afla tehnici și metode de eficientizare a timpului, prin care să diminuezi stresul zilnic și să câștigi mai mult timp! Conţinutul cursului este structurat şi uşor de parcurs, iar instrumentele şi metodele prezentate provin din peste 13 ani de practică, timp în care am format lideri din peste 25 de industrii.

 

Cursul conţine:

  • 10 module video;
  • Durată totală: 1 oră;
  • Acces: pe viaţă;
  • Logare: cu user şi parolă în platformă;
  • Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
  • Garanție Money Back 30 de zile;
  • Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).

 

În acest curs de time-management vei găsi:

  • 3 instrumente de eficientizare zilnică;
  • 3 instrumente de eficientizare pe teremen mediu şi lung;
  • 5 metode prin care să eviţi multitasking-ul;
  • Studiu de caz – Managementul timpului.

 

Din acest curs online vei afla:

  •  Cum să câştigi mai mult timp în fiecare zi;
  • Cum să-ţi stabileşti în mod corect priorităţile zilnice;
  • Cum şi de ce să eviţi pe cât posibil multitasking-ul;
  • Cum să scapi de activităţile inutile consumatoare de timp;
  • Cum să eviţi capcana prin care te confrunţi zilnic cu prea multe urgenţe;
  • Cum să reduci stresul zilnic şi să obţii echilibru între zona personală şi cea profesională.

 

MODUL BONUS: Cum să delegi în mod corect pentru a te elibera de muntele de sarcini zilnice.

 

În concluzie, acest curs despre organizarea eficientă a timpului, te va ajuta să-ţi direcţionezi atenţia şi energia spre lucrurile care îţi aduc evoluţie personală, profesională şi o stare de mulţumire.

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?

Înscrie-te în comunitate!


După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online

Alte articole recomandate:

Ce oameni trebuie să păstrezi în echipa ta

Cum să delegi în mod corect

Cum identifici liderii toxici

Cum să câștigi mai mult timp

Cum să ai o echipă motivată și implicată

Află dacă echipă te urmează ca lider sau ca şef