18/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Delegarea sarcinilor in 7 pasi – Afla cum sa delegi in mod corect!

Delegarea sarcinilor in mod corect te elibereaza de incarcatura pe care trebuie sa o duci ca lider.

Personal, iti recomand sa privesti delegarea dintr-o perspectiva corecta si completa, intrucat majoritatea liderilor cred in mod absolut eronat ca delegarea se refera doar la a delega sarcini subordonatilor.

Insa, de-a lungul anilor, am constatat ca delegarea de sarcini este doar una dintre cele 3 componente ale delegarii. Si am sa-ti dau chiar acum o formula eficienta a delegarii:

Delegarea inseamna: Delegare de Sarcini + Delegare de Autoritate + Delegare de Responsabilitate.

Insa, mai multe despre cele 3 componente si modul in care lucreaza impreuna, atat in favoarea ta cat si a celor carora le delegi, vei afla pana la sfarsitul acestui articol.

Acest articol face parte din campania de promovare a cursului online – Leadership Mastery.


Iar acum, iata principalele puncte la care iti voi raspunde:

 1. Delegarea – De ce liderii slabi nu deleaga in timp ce liderii buni deleaga cat mai mult?
 2. Delegarea – Care sunt principalele 3 obstacole in calea delegarii?
 3. Care sunt cele 4 adevaruri fundamentale despre delegare?
 4. Cum faci delegarea in 7 pasi? (contine studiu de caz)


Cum sa delegi in mod corect? (Instrument – Format PDF)

Descarca Gratuit – CLICK AICI


1. Delegarea – de ce liderii slabi nu deleaga in timp ce liderii buni deleaga cat mai mult?

Adevarul este ca numai liderii buni deleaga. Liderii slabi niciodata nu vor face asta! Ei nu deleaga, crezand ca in acest fel vor detine intreaga putere si vor avea control asupra oamenilor. Ei incearca oarecum sa-i intimideze pe ceilalti, sa-i mentina in dezechilibru si intr-o stare de incertitudine.

Insa crede-ma, nu ai nevoie de asa ceva in firma ta si iata de ce:

 • cu cat un lider deleaga mai mult, cu atat mai mare va fi succesul lui si al intregii echipe;
 • cu cat un lider deleaga mai putin, cu atat mai mare va fi esecul lui si al intregii echipe.

Atunci cand nu delegi putere, de fapt blochezi procesul de evolutie al echipei.

Daca detii o pozitie de leadership, nu te poti separa de oamenii tai. Fie ca iti place, fie ca nu iti place, intotdeauna vei urca sau vei cobora doar impreuna cu oamenii din echipa ta.

Cand iti pregatesti oamenii si le delegi putere te eliberezi de incarcatura pe care trebuie sa o duci.

Si atunci vei putea fi mult mai focalizat pe elementele care tin de conducerea echipei:

 • viziune;
 • motivatie;
 • dezvoltarea oamenilor;
 • stabilirea prioritatilor;
 • alte elemente fundamanetale in procesul de conducere.

De aceea, capacitatea oamenilor de a obtine rezultate depinde de abilitatea liderului de a delega. Liderul influenteaza atat directia echipei cat si viteza de inaintare.

Daca liderul este slab:

 • fie directia echipei este una gresita (adica prin modul de conducere, distruge echipa si mentine rezultatele la un nivel scazut);
 • fie viteza de crestere este mica.

Mai exista totusi o varianta la care sper sa nu ajungi niciodata cu echipa ta: este vorba despre pierderea directiei.

Cand ai pierdut directia in leadership de fapt ai pierdut implicarea oamenilor. Membrii echipei tale nu te vor mai asculta, pentru ca nu vor mai avea motiv sa o faca.

Adevarul este ca nu poti conduce oamenii catre nicaieri dar sa te astepti ca ei sa te urmeze.

Gandeste-te obiectiv: nimeni nu vrea sa fie condus de un sef care nu stie in ce directie isi conduce echipa.

Oamenii au nevoie sa cunoasca directia de inaintare, sa simta apartenenta la o echipa, sa simta ca sunt importanti si ca li se ofera puterea de a decide.

Daca nu le oferi putere de decizie,  cel putin asculta-i si tine cont si de opiniile lor atunci cand iei decizii. Fa-i sa se simta importanti si implicati.

Oamenii trebuie sa simta ca sunt conectati cu liderul, iar liderul are incredere in echipa si deleaga din autoritatea lui. De fapt le deleaga sarcini, le deleaga autoritate si le deleaga responsabilitate.

Din nefericire, majoritatea liderilor inteleg in mod gresit delegarea, si pentru ca o inteleg gresit, o aplica gresit.

Exista 3 obstacole in calea delegarii in care cad majoritatea liderilor. Motivul pentru care se intampla asta se datoreaza faptului ca stilul de conducere nu este unul delegativ, ci mai degraba unul autonom. Vor ca ei sa stie totul, sa controleze totul, nimic sa nu se intample fara stirea lor.


2. Delegarea – care sunt principalele 3 obstacole in calea delegarii?

Iti recomand sa eviti pe cat posibil aceste obstacole, intrucat lipsa delegarii te va transforma din ce in ce mai mult, intr-un lider suprasolicitat si ineficient pentru echipa.

Delegarea – primul obstacol: Dorinta de a avea siguranta slujbei.

Liderii slabi se simt amenintati in special de oamenii buni din echipa lor. Pe cei slabi ii lasa in pace intrucat nu reprezinta pentru ei o amenintare, insa pe cei buni ii impiedica in evolutia lor, nu le deleaga putere.

Si asta se intampla de fiecare data cand liderii slabi sunt promovati pe o pozitie de conducere, dar fara sa detina si abilitatile necesare conducerii de pe pozitia respectiva.

Delegarea – al doilea obstacol: Rezistenta la schimbare.

Liderii slabi intotdeauna vor opune rezistenta schimbarilor. Ei vor sa mentina lucrurile asa cum sunt. Le este frica de schimbare si de aceea nu deleaga putere. Daca ar face asta, atunci o parte din cei care au primit putere, din dorinta de afirmare, ar fi adeptii si sustinatorii schimbarii.

Se crede in mod eronat ca liderilor autentici le place schimbarea mai mult decat liderilor slabi. Ceea ce ii diferentiaza pe liderii autentici, este faptul ca ei sunt mult mai constienti de importanta si beneficiile schimbarii atat pentru ei cat si pentru echipa. Si tocmai de aceea sustin schimbarea. Dar nu o fac pentru ca le-ar placea asta in mod deosebit, ci pentru ca trebuie.

Delegarea – al treilea obstacol: Stima de sine scazuta.

As putea sa iti vorbesc cel putin o zi intreaga despre stima de sine, intrucat analizez de multi ani modul in care stima de sine creste sau dimpotriva scade calitatea vietii oamenilor. Si asta este valabil atat in plan personal cat si in plan profesional.

Cu cat stima de sine este mai scazuta, cu atat un lider va fi mai slab. Si cu cat va fi mai slab, cu atat va delega mai putina putere intrucat se simte amenintat.

Ca recomandare: in firma ta, nu pune pe o pozitie de conducere oameni care au o stima de sine scazuta. Nimeni nu ii va urma ca lideri, iar majoritatea angajatilor buni vor pleca din acea echipa.

Niciodata, un adept cu o stima de sine ridicata nu va urma un lider cu o stima de sine scazuta.

Inainte de a trece mai departe sa reamintim care sunt cele 3 obstacole in calea delegarii:

 1. Dorinta de a avea siguranta slujbei;
 2. Rezistenta la schimbare;
 3. Stima de sine scazuta.

3. Care sunt cele 4 adevaruri fundamentale despre delegare?

Aceste adevaruri te vor ajuta sa-ti stabilesti motivele pentru care sa incluzi delegarea in leadershipul tau.

Daca detii o pozitie de leadership si ai doar o echipa de 2-3 oameni pe care sa ii conduci, rezultatele la nivel de echipa vor fi puternic determinate de calitatatea ta ca lider.

Insa, cu cat echipa ta se extinde, cu atat rezultatele la nivel de echipa, vor fi din ce in ce mai puternic determinate de calitatea echipei. Ai sesizat? Aici regulile jocului s-au schimbat.

O echipa mare poate fi condusa eficient doar in conditiile in care tu ca lider, iti pregatesti oamenii si folosesti delegarea in mod corect. Daca nu delegi, va trebui sa duci singur toata incarcatura in leadership. Este ca si cum ai calatori cu multe bagaje grele, nu vei putea face fata. Este prea greu, iar uzura psihica si fizica este mult prea mare.

Liderii care nu folosesc delegarea, nu doar ca isi limiteaza singuri potentialul de lideri dar limiteaza foarte mult si potentialul echipei.

Dar ca sa poti delega, mai intai trebuie sa-ti dezvolti oamenii. Dezvoltarea lor in mod intentionat, trebuie sa devina pentru tine si pentru echipa ta, o activitate normala de zi cu zi. Trebuie sa devina o componenta care face parte din cultura organizationala.

In caz contrar, daca delegi unei persoane care nu este la nivelul de pregatire la care sa poata duce sarcina pana la capat, inseamna ca ai ales gresit momentul delegarii.

Si acum iata cele 4 adevaruri fundamentale despre delegare:

Primul adevar despre delegare: Ingredientul principal al delegarii este increderea de sine.

Increderea de sine este cea care face posibila delegarea. Liderii buni au incredere in ei. Tocmai de aceea deleaga putere oamenilor pe care ii conduc.

Chiar daca uneori le este inselata increderea, ei nu se lasa coplesiti de evenimente singulare si continua sa acorde incredere.

Al doilea adevar despre delegare: Cu cat dai mai multa putere oamenilor, cu atat vei primi mai multa putere.

Asta functioneaza exact ca un pendul. Cu cat mai tare il impingi spre stanga, cu atat va oscila mai tare spre dreapta. Cu cat dai mai multa putere oamenilor tai, cu atat mai multa putere vei primi.

Sa clarificam lucrurile: gresit nu este sa le dai putere, ci sa le dai putere fara sa fie pregatiti.

Al treilea adevar despre delegare: Liderii nu trec primii linia de sosire si nu trec singuri linia de sosire.

Calatoria prin leadership implica sa iei oameni impreuna cu tine. In caz contrar, ajungi in varf de unul singur. Iar daca ai ajuns in varf dar esti singur, intreaba-te care este motivul pentru care s-a intamplat asta, pentru ca in mod sigur, ai gresit!

Ca lider, daca te distantezi de echipa ta incercand sa fii tu primul, sa arati ca esti cel mai grozav dintre toti, ceea ce vei face de fapt este ca te vei distanta prea mult de oamenii tai. Si cu cat distanta va fi mai mare, cu atat conectarea ta cu echipa va deveni mai slaba.

De fapt, cand iti lasi oamenii in urma, esti singur si nu mai ai pe cine sa conduci. Iar cand nu mai ai pe cine sa conduci, de fapt ti-ai pierdut leadershipul, si ai pierdut implicarea oamenilor. Si nu este deloc usor sa recapeti implicarea oamenilor, intrucat asta presupune timp, energie, incredere. Este un intreg proces de reconstructie.

De fiecare data cand te distantezi de oamenii pe care ii conduci, va trebui sa te intorci exact in mijlocul lor, ca sa ai pe cine conduce.

De aceea, ca lider, asigura-te ca treci linia de sosire impreuna cu oamenii tai. Treceti impreuna si bucurati-va de victorie impreuna.

Al patrulea adevar despre delegare: Delegarea nu inseamna ca nu vei pierde oameni buni din echipa.

Uneori vei auzi lideri spunand: am dat putere oamenilor si le-am oferit tot ce aveau nevoie ca sa-i instruiesc si apoi ei au plecat in alta companie. Ce ar putea fi mai rau decat asta in conducerea oamenilor?

Asa cum spunea si John Maxwell: exista ceva mult mai rau, sa nu le dai putere dar sa ramana! Te vei alege cu o echipa slaba.

Iar acum iti voi spune ceva la care ar fi bine sa reflectezi, daca ai o pozitie de leadership: capacitatea oamenilor de a deveni mai buni este puternic influentata de abilitatea liderului de a delega.

Inainte de a trece si mai departe, sa reamintim cele 4 adevaruri fundamentale despre delegare:

 1. Ingredientul principal al delegarii este increderea de sine.
 2. Cu cat dai mai multa putere oamenilor, cu atat vei primi mai multa putere.
 3. Liderii nu trec primii linia de sosire si nu trec singuri linia de sosire.
 4. Delegarea nu inseamna ca nu vei pierde oameni buni din echipa.

4. Cum faci delegarea in 7 pasi? (contine studiu de caz)

Delegarea este inteleasa in general dintr-o perspectiva gresita.

Ceva de genul: Ionica, asta este sarcina pe care ti-o dau si pana saptamana viitoare sa fie gata.

Dar asta nu are nici o legatura cu delegarea! Asta inseamna doar transfer de sarcini de la tine catre un membru al echipei tale, inseamna doar a da mai departe intr-un mod gresit.

In continuare, am sa pun in discutie cele mai frevente situatii gresite in a delega, si apoi vei afla cum trebuie sa delegi in mod corect, astfel incat sa nu te trezesti ca ai delegat, dupa care trebuie sa faci tu munca persoanei careia i-ai delegat.

Asadar, iata cele mai frecvente 3 situatii gresite in a delega:

Prima. Ii delegi anumite sarcini, apoi il ignori pana la dead-line. Insa, asta nu se numeste delegare, ci abandon.

A doua. Ii delegi anumite sarcini, apoi ai incredere oarba in el ca va rezolva. Insa, asta poti face doar cu oamenii pregatiti, care au multa experienta in sarcina pe care o delegi.

A treia. Ii delegi anumite sarcini, apoi stai pe capul lui in fiecare zi, il sufoci cu prezenta ta.

Daca recurgi la aceste moduri gresite de a delega, in majoritatea situatiilor, rezultatele vor fi cu mult sub asteptari. Vor aparea intarzieri, calitatea muncii va fi scazuta, iar tu vei arunca vina asupra oamenilor. Apoi, vei incepe sa le dai sarcini prin care evolutia lor va fi prea mica, si atunci ei se vor implica si mai putin, iar afacerea se va duce in jos.

De aceea, iti recomand sa eviti modalitatile gresite de a delega. In primul rand, delegarea implica o relatie de tipul castig-castig. Iti dau sa faci si altceva ca eu sa castig timp, iar tu sa-ti dezvolti abilitatile.


Delegarea este un proces in 7 pasi. Si vreau sa-ti fac aici o recomandare: nu incerca sa o iei pe scurtaturi pentru ca nu va functiona. Se va intoarce impotriva ta. Vei delega si te vei trezi ca trebuie sa o iei de la capat, sau ca trebuie sa te ocupi personal de sarcinile delegate.


Asadar, iata care sunt pasii pentru ca delegarea sa fie facuta in mod corect:

Pasul 1. Clarificarea mentala.

Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar ce are de facut, iar clarificarea intra in responsabilitatea ta ca lider. Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar procesul, care sunt etapele, care sunt provocarile sau capcanele la care sa fie atenta.

Lipsa de clarificare mentala este cea mai intalnita cauza a esecului. Daca nu ii este clar ce are de facut, va pierde timp si energie, iar rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor sau poate si mai rau va ramane blocata intr-o problema in jurul careia se poate invarti zile intregi.


Pasul 2. Stabilirea resurselor.

Tot aici se stabilesc si resursele necesare realizarii obiectivului. Trebuie sa te asiguri ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are si restul de resurse necesare finalizarii. Daca doar ii transferi niste sarcini, fara sa te asiguri si de resurse, tot ce faci este sa o pui la treaba si sa o lasi sa se descurce cum poate.

In ceea ce privesc resursele necesare, exista aici o regula de care trebuie sa tii cont ca lider, si exista si o obligativitate care apartine tot liderului.

Regula este urmatoarea: nu poti delega unei persoane care nu are abilitatile necesare sa duca la capat acea sarcina. Pur si simplu: inca nu este la nivelul la care sa ii poti delega.

Obligativitatea pe care o ai ca lider atunci cand delegi face referire la puterea de decizie. Cand delegi cuiva o parte din sarcinile tale, trebuie sa ii dai si puterea de decizie. Delegarea implica si transfer temporar de autoritate decizionala. Sigur ca ii transferi doar autoritatea de care are nevoie strict pentru realizarea sarcinii pe care i-o delegi.


Pasul 3. Setarea asteptarilor.

Cu alte cuvinte, trebuie sa ii transmiti clar, care iti sunt asteptarile, intrucat scopul nu este doar sa munceasca, sa devina ocupata, ci sa obtina rezultate. Focalizarea mentala si fizica trebuie sa fie in directia rezultatelor. Faptul ca este ocupata cu munca, nu o face automat si eficienta.

Daca esti lider, iti recomand sa-ti analizezi fiecare membru al echipei, doar din perspectiva rezultatelor. Fa o distinctie foarte clara intre cei care produc rezultate si cei care doar se prefac ca muncesc, sau sunt ineficienti sau incompetenti. Nici nu mai conteaza, ideea este de a separa taberele, de a avea o imagine foarte clara. In caz contrar, vei avea oameni in echipa ta care sunt platiti mai mult pentru prezenta decat pentru rezultate.


Pasul 4.  Responsabilitatea rezultatelor.

Persoana careia ii delegi trebuie sa constientizeze ca delegarea vine doar impreuna cu responsabilitatea: ai de facut o sarcina pentru urmatoarele zile, sau o saptamana sau poate chiar mai multe saptamani, insa va trebui sa iti asumi responsabilitatea rezultatelor.

Din nou, intra in sarcina ta ca lider sa faci persoana constienta ca este responsabila de rezultate. In caz contrar, va vedea acea sarcina doar ca pe un ajutor pe care ti-l ofera, si de care erai responsabil tu ca lider.

A face o munca fara responsabilitatea rezultatelor inseamna sa lucreze la nivel de indiferenta. Crede-ma: nu vrei sa pastrezi in echipa ta asemenea oameni, intrucat acolo unde se lucreaza la nivel de indiferenta, nu exista performanta.

Stii cine lucreaza la nivel de indiferenta? Eu am identificat 3 categorii de angajati:

 • cei de slaba calitate;
 • cei cu experienta dar demotivati;
 • cei care vor sa plece din firma.

Pasul 5.  Castigul.

Pentru asta trebuie sa raspunzi la urmatoarele doua intrebari:

 1. Ce ai tu de castigat?
 2. Ce are persoana careia ii delegi de castigat?

Daca persoana careia ii delegi nu are de castigat, fii sigur ca nu se va implica la nivelul asteptarilor tale.

Asadar, castigul trebuie sa fie de ambele parti:

 • Tu ca lider, cand delegi, te eliberezi de incarcatura si ai timp pentru a conduce echipa mai bine;
 • Iar persoana careia i-ai delegat isi dezvolta abilitatile, se instruieste pentru a-si realiza obiectivele anuale de crestere, sau primeste un bonus. Aici tu stii cel mai bine cum ii poti stabili castigul, intrucat este membru al echipei tale si ar trebui sa ii cunosti motivatiile.

In concluzie, atunci cand delegi, iti recomand sa punctezi clar care este castigul persoanei. Nu presupune ca isi va da seama sau va gasi el ceva bun in asta.


Pasul 6.  Stabilirea intelegerii.

Dupa ce ai stabilit si castigul, urmeaza etapa finala: stabilirea intelegerii. Cu alte cuvinte, tu esti de acord sa ii delegi lui acea sarcina importanta, iar persoana carei i-ai delegat este de acord sa se implice 100%.

Acesta este un pas pe care multi lideri il sar in procesul delegarii, si apoi se trezesc ca persoana careia i-a delegat nu se implica. Si asta se intampla, intrucat nu a fost un acord de ambele parti, ci doar un transfer de sarcini si responsabilitate din partea liderului.

Mai exista inca un pas care nu poate fi ignorat. Probabil spui: pai ce mai trebuie sa fac, i-am plasat sarcina, am bifat cele 6 puncte enumerate mai sus, gata!

Dar nu este suficient, intrucat trebuie sa elimini si factorul de risc, adica monitorizarea.


Pasul 7. Monitorizarea.

Faptul ca ai delegat, nu inseamna ca vei analiza rezultatele la data stabilita finalizarii. Nu! Trebuie sa ii monitorizezi periodic rezultatele, sa te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita. Pur si simplu, intrebi persoana careia i-ai delegat:

– Unde ai ajuns?

– Ai nevoie de sustinerea mea? Te pot ajuta cu ceva?

Persoana careia i-ai delegat trebuie sa stie ca beneficieaza de sustinerea ta, astfel incat sa nu ramana blocata in anumite lucruri care ii consuma timpul si energia.

In concluzie, nu delega astfel incat sa fie nevoie sa te intorci la birou si sa faci munca in locul acelei persoane careia i-ai delegat. Fa lucrurile in mod organizat inca de la inceput. Deleaga in mod corect si foloseste delegarea ca metoda de dezvoltare a oamenilor din echipa ta.

Am constatat ca in peste 70%-80% din programele de leadership, unul dintre elementele de baza la care liderii trebuie sa lucreze il reprezinta delegarea. Tocmai de aceea, iti pot spune cu certitudine, ca delegarea este una din problemele cele mai comune de care se lovesc liderii in mod constant.

Si in multe situatii dezvolt impreuna cu liderii, o strategie prin care sa implementeze delegarea in cultura organizationala a echipei. De fapt, ceea ce eu fac pentru ei, este sa ma asigur ca la fiecare din cei 7 pasi, au identificat cel mai eficient mod de implementare.


Delegarea – Studiu de caz.

Am sa-ti dau ca exemplu o firma din Bucuresti, care avea ca domeniu de activitate, vanzarea de echipamente electrice si electronice. Scopul firmei era sa creasca vanzarile cu 20% in 6 luni.

In cazul lor, am instruit un grup de cativa lideri, cum sa aplice in echipele lor, instrumentul in 7 pasi, pe care tocmai ti l-am recomandat si tie. Si iti dau acest exemplu, ca sa vezi cat de mult te poate ajuta delegarea.

Problema lor era data de faptul ca au angajat intr-un timp relativ scurt, prea multi oameni cu experienta minima. Si in aceste conditii, liderii s-au trezit suprasolicitati, intrucat au inceput sa apese pe umerii lor prea multe responsabilitati.

Si in loc sa inregistreze o crestere de 20%  a vanzarilor in 6 luni, asa cum erau estimarile lor initiale, ei bine cresterea a fost sub 5%.

Si iata ce am facut in cazul lor:

Mai intai, le-am propus ca in primele 2 saptamani, noii angajati sa fie introdusi zilnic intr-un proces de invatare. Doua ore pe zi, liderii trebuiau sa se ocupe doar de dezvoltarea noilor angajati. Si le-am propus asta, ca sa ma asigur ca noii angajati invata de la cei mai buni din firma. In acest fel, timpul de invatare scade la minim, iar performanta creste la maxim.

Apoi, pentru urmatoarele 4 luni, le-am propus liderilor sa delege cat mai mult – dar sa delege Sarcini, Autoritate si Resposabilitate.

Ceea ce i-a surprins foarte tare, a fost ca delegarea de autoritate si responsabilitate, a determinat considerabil cresterea nivelului de implicare a noilor angajati.


Care au fost in cazul lor efectele delegarii:

1. Liderii s-au eliberat de multe sarcini pe care le puteau delega, si au inceput sa se ocupe mai mult de formarea oamenilor si imbunatatirea strategiilor de vanzare.

2. Noii angajati au inceput in forta, si atunci gradul lor de implicare a crescut considerabil intrucat motivatia principala a oamenilor fara experienta era sa invete cat mai mult si in timp cat mai scurt;

3. Incepand cu luna a treia au crescut si vanzarile.

Si in urmatoarele 4 luni, au inregistrat o crestere cu 27%. Iar asta a fost posibil, deoarece liderii care trebuiau sa conduca echipa s-au eliberat de incarcatura, in timp ce noii angajati au intrat intr-un proces de crestere rapida. Iar efectul delegarii s-a observat in cresterea vanzarilor.

Acum, gandeste in cazul echipei tale: cum poti aplica instrumentul de delegare, astfel incat tu ca lider sa te eliberezi de incarcatura, iar rezultatele echipei tale sa creasca.

Eventual vorbeste si cu alti lideri din firma ta si stabiliti impreuna un plan de crestere!

In acest fel, evolutia va fi sustinuta de mai multi lideri si implementarea va fi mult mai usoara.


Delegarea – sa ne reamintim cei 7 pasi:

Pasul 1. Clarificarea mentala: stabileste clar ce trebuie facut.

Pasul 2. Stabilirea resurselor: asigura-te ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are resursele necesare finalizarii.

Pasul 3. Setarea asteptarilor: stabileste care sunt asteptarile in termeni de rezultate.

Pasul 4.  Responsabilizarea:  fa constienta persoana careia ii delegi ca este responsabila pentru rezultatele la care va ajunge.

Pasul 5.  Castigul: adu in cadrul discutiei ce are de castigat, dar identifica care este si castigul tau.

Pasul 6.  Stabilirea intelegerii: tu esti de acord sa ii delegi o sarcina importanta din care invata, iar persoana este de acord sa se implice in acea actiune.

Pasul 7. Monitorizarea: te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita.


🎯Surpriza mea pentru tine – Curs Leadership Mastery!

Acum ca ne apropiem de finalul acestui articol,  sper ca ai constientizat cat de important este sa ai o structura clara dupa care sa iti conduci eficient echipa si sa iti cresti rezultatele in afacere!

In acest sens, dupa mai bine de 10 ani in formarea si conducerea echipelor, iti pun la dispozitie cursul Leadership Mastery. Este surpriza mea pentru tine!

Un curs, sau mai bine zis o platforma online de leadership, adaptata realitatii mediului de business din Romania, din care vei invata pas cu pas, cum sa-ti conduci eficient echipa si cum sa-ti cresti afacerea, indiferent de nivelul la care te afli in prezent!

Leadership Mastery te ajuta:

 • Sa devii bun in rezolvarea problemelor care apar in echipa ta sau in firma ta (managementul conflictelor);
 • Sa ai o echipa suficient de motivata (motivarea resurselor umane);
 • Sa-ti pastrezi in firma cei mai buni angajati (managementul resurselor umane);
 • Sa transformi o echipa obisnuita in una performanta (managementul performantei);
 • Sa (re)castigi respectul echipei tale;
 • Sa-ti simplifici leadershipul la doar 4 lucruri esentiale, dar suficiente pentru ca oamenii sa-si doreasca sa fii liderul lor;
 • Sa-ti dezvolti mai usor si mai rapid afacerea.

In cursul Leadership Mastery vei gasi:

 • metode si strategii testate in Romania prin care sa-ti conduci mai eficient echipa;
 • studii de caz reale;
 • instrumente eficiente pe care le poti aplica in coordonarea echipei pe care o conduci chiar incepand de maine.

Cursul se adreseaza:

 • Proprietarilor de afaceri;
 • Managerilor;
 • Personalului din HR;
 • Liderilor care conduc echipe;
 • Coordonatorilor MLM.

Daca nu iei decizia sa-ti imbunatatesti nivelul de leadership, folosind instrumente cu eficienta dovedita, atunci:

 • vei continua sa te lovesti de probleme care iti incetinesc atat evolutia ta ca lider cat si evolutia echipei;
 • vei fi supraincarcat cu tot felul de activitati care iti vor limita eficienta si rezultatele;
 • nu vei sti ce ai de imbunatatit pentru a deveni un lider mai performant;
 • nu vei sti cum sa maresti increderea ehipei in tine;
 • nu vei sti cum sa delegi in mod corect pentru a te elibera de sarcini pe care le pot prelua oamenii tai.

Pentru mai multe detalii despre Leadership Mastery, te invit sa accesezi pagina cursului – CLICK AICI


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Multitasking: De ce si cum sa renunti la a face mai multe sarcini simultan?

Productivitatea muncii: Cum sa fii productiv la locul de munca?

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

Managementul timpului – Top metode de eficientizare, explicate pas cu pas!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *