18/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Delegarea sarcinilor in 7 pasi – Afla cum sa delegi in mod corect!

Am intalnit de multe ori lideri care considerau delegarea ca fiind ceva de genul:

– Ionica, asta este sarcina pe care ti-o dau si pana saptamana viitoare sa fie gata!

Dar asta nu are legatura cu delegarea! Asta inseamna doar transfer de sarcini de la lider catre un membru al echipei, inseamna doar a da mai departe intr-un mod gresit.

Delegarea = Delegare de Sarcini + Delegare de Autoritate + Delegare de Responsabilitate.

Prin urmare, capacitatea oamenilor de a obtine rezultate depinde de abilitatea liderului de a delega.

Sa stii ca liderul este cel care influenteaza atat directia cat si viteza echipei.

Daca liderul este slab:

  • fie directia echipei este una gresita (prin modul de conducere distruge echipa si mentine rezultatele la un nivel scazut);
  • fie viteza de crestere este prea mica.

Daca detii o pozitie de conducere si ai o echipa de 2-3 oameni, rezultatele vor fi puternic determinate de calitatatea ta ca lider.

Insa, cu cat echipa se va extinde, cu atat rezultatele la nivel de echipa vor fi din ce in ce mai puternic determinate de calitatea echipei.

Iar o echipa mare poate fi condusa eficient doar in conditiile in care liderul pregateste oamenii si foloseste delegarea in mod corect. Dar ca sa poti delega, mai intai trebuie sa-ti dezvolti oamenii. Dezvoltarea lor in mod intentionat trebuie sa devina pentru tine si pentru echipa ta o activitate de zi cu zi. Trebuie sa devina o componenta care face parte din cultura organizationala.

In caz contrar, vei delega unei persoane care nu este la nivelul de pregatire la care sa poata duce sarcina pana la capat.


Top 3 situatii gresite pe care sa le eviti atunci cand delegi:

Prima. Ii delegi anumite sarcini apoi il ignori pana la dead-line. Insa, asta nu se numeste delegare, ci abandon.

A doua. Ii delegi anumite sarcini apoi ai incredere oarba in el ca va rezolva. Insa, asta poti face doar cu oamenii pregatiti, care au multa experienta in sarcina pe care o delegi.

A treia. Ii delegi anumite sarcini apoi stai pe capul lui in fiecare zi, il sufoci cu prezenta ta.

Daca recurgi la aceste moduri gresite de a delega, in majoritatea situatiilor, rezultatele vor fi cu mult sub asteptari. Vor aparea intarzieri, calitatea muncii va fi scazuta, iar tu vei arunca vina asupra oamenilor. Apoi, vei incepe sa le dai sarcini prin care evolutia lor sa fie mica si atunci ei se vor implica mai putin iar afacerea se va duce in jos. De aceea iti recomand sa eviti modalitatile gresite de a delega!


Vrei sa beneficiezi de o sedinta 1la1 de life coaching sau executive coaching prin Skype?

gabriel radu ps 300 px

Inscrie-te GRATUIT accesand linkurile de mai jos!

Vreau sa ma sustii in dezvoltarea mea personala

Vreau sa ma sustii in conducerea echipei si cresterea afacerii


Delegarea in 7 pasi:

Delegarea implica o relatie de tipul castig-castig. Iti dau sa faci si altceva ca eu sa castig timp iar tu sa-ti dezvolti abilitatile. Delegarea este un proces in 7 pasi. Si vreau sa-ti fac aici o recomandare: nu incerca sa o iei pe scurtaturi pentru ca nu va functiona. Vei delega si apoi te vei trezi ca trebuie sa o iei de la capat sau ca trebuie sa te ocupi personal de sarcinile delegate.

Pasul 1. Clarificarea mentala

Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar ce are de facut, iar clarificarea intra in responsabilitatea ta ca lider. Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar procesul, care sunt etapele, care sunt provocarile sau capcanele la care sa fie atenta.

Lipsa de clarificare mentala este cea mai intalnita cauza a esecului. Daca nu ii este clar ce are de facut, va pierde timp si energie, iar rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor sau poate si mai rau va ramane blocata intr-o problema in jurul careia se poate invarti zile intregi.

Pasul 2. Stabilirea resurselor

Tot aici se stabilesc si resursele necesare realizarii obiectivului. Trebuie sa te asiguri ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are si restul de resurse necesare finalizarii. Daca doar ii transferi niste sarcini, fara sa te asiguri si de resurse, tot ce faci este sa o pui la treaba si sa o lasi sa se descurce cum poate.

In ceea ce privesc resursele necesare, exista aici o regula de care trebuie sa tii cont ca lider si exista si o obligativitate care apartine tot liderului.

Regula este urmatoarea: nu poti delega unei persoane care nu are abilitatile necesare sa duca la capat acea sarcina. Pur si simplu: inca nu este la nivelul la care sa ii poti delega.

Obligativitatea pe care o ai ca lider atunci cand delegi face referire la puterea de decizie. Cand delegi cuiva o parte din sarcinile tale, trebuie sa ii dai si puterea de decizie. Delegarea implica si transfer temporar de autoritate decizionala. Sigur ca ii transferi doar autoritatea de care are nevoie strict pentru realizarea sarcinii pe care i-o delegi.

Pasul 3. Setarea asteptarilor

Cu alte cuvinte, trebuie sa ii transmiti clar, care iti sunt asteptarile, intrucat scopul nu este doar sa munceasca, sa devina ocupata, ci sa obtina rezultate. Focalizarea mentala si fizica trebuie sa fie in directia rezultatelor. Faptul ca este ocupata cu munca nu o face automat si eficienta.

Daca esti lider, iti recomand sa-ti analizezi fiecare membru al echipei, doar din perspectiva rezultatelor. Fa o distinctie foarte clara intre cei care produc rezultate si cei care doar se prefac ca muncesc sau sunt ineficienti sau incompetenti. Nici nu mai conteaza, ideea este de a separa taberele, de a avea o imagine foarte clara. In caz contrar, vei avea oameni in echipa ta care sunt platiti mai mult pentru prezenta decat pentru rezultate.

Pasul 4.  Responsabilitatea rezultatelor

Persoana careia ii delegi trebuie sa constientizeze ca delegarea vine doar impreuna cu responsabilitatea: ai de facut o sarcina pentru urmatoarele zile, sau o saptamana sau poate chiar mai multe saptamani, insa va trebui sa iti asumi responsabilitatea rezultatelor.

Din nou, intra in sarcina ta ca lider sa faci persoana constienta ca este responsabila de rezultate. In caz contrar, va vedea acea sarcina doar ca pe un ajutor pe care ti-l ofera si de care erai responsabil tu ca lider.

A face o munca fara responsabilitatea rezultatelor inseamna sa lucreze la nivel de indiferenta. Crede-ma: nu vrei sa pastrezi in echipa ta asemenea oameni, intrucat acolo unde se lucreaza la nivel de indiferenta, nu exista performanta.

Stii cine lucreaza la nivel de indiferenta? Eu am identificat 3 categorii de angajati:

  • cei de slaba calitate;
  • cei cu experienta dar demotivati;
  • cei care vor sa plece din firma.

Pasul 5.  Castigul

Pentru asta trebuie sa raspunzi la urmatoarele doua intrebari:

  1. Ce ai tu de castigat?
  2. Ce are persoana careia ii delegi de castigat?

Daca persoana careia ii delegi nu are de castigat, fii sigur ca nu se va implica la nivelul asteptarilor tale.

Asadar, castigul trebuie sa fie de ambele parti:

  • Tu ca lider atunci cand delegi, te eliberezi de incarcatura si ai timp pentru a conduce echipa mai bine;
  • Iar persoana careia i-ai delegat isi dezvolta abilitatile, se instruieste pentru a-si realiza obiectivele anuale de crestere sau primeste un bonus. Aici tu stii cel mai bine cum ii poti stabili castigul, intrucat este membru al echipei tale si ar trebui sa ii cunosti motivatiile.

In concluzie, atunci cand delegi, iti recomand sa punctezi clar care este castigul persoanei. Nu presupune ca isi va da seama sau va gasi ceva bun in asta.


Mai multe informatii despre cum poti sa iti motivezi angajatii dupa o strategie clara, astfel incat sa ai o echipa implicata si productiva, gasesti in cursul:

Motivarea angajatilor in companiile romanesti

Curs motivarea angajatilor

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Pasul 6.  Stabilirea intelegerii

Dupa ce ai stabilit si castigul, urmeaza etapa finala: stabilirea intelegerii. Cu alte cuvinte, tu esti de acord sa ii delegi acea sarcina importanta, iar persoana carei i-ai delegat este de acord sa se implice 100%.

Acesta este un pas pe care multi lideri il sar in procesul delegarii, si apoi se trezesc ca persoana careia i-a delegat nu se implica. Si asta se intampla, intrucat nu a fost un acord de ambele parti, ci doar un transfer de sarcini si responsabilitate din partea liderului.

Mai exista inca un pas care nu poate fi ignorat. Probabil spui: pai ce mai trebuie sa fac, i-am plasat sarcina, am bifat cele 6 puncte enumerate mai sus, gata!

Dar nu este suficient, intrucat trebuie sa elimini si factorul de risc, adica monitorizarea.

Pasul 7. Monitorizarea

Faptul ca ai delegat nu inseamna ca vei analiza rezultatele la data stabilita finalizarii. Nu! Trebuie sa ii monitorizezi periodic rezultatele, sa te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita. Pur si simplu, intrebi persoana careia i-ai delegat:

– Unde ai ajuns?

– Ai nevoie de sustinerea mea? Te pot ajuta cu ceva?

Persoana careia i-ai delegat trebuie sa stie ca beneficieaza de sustinerea ta, astfel incat sa nu ramana blocata in anumite lucruri care ii consuma timpul si energia.

In concluzie, nu delega astfel incat sa fie nevoie sa te intorci la birou si sa faci munca in locul acelei persoane careia i-ai delegat. Fa lucrurile in mod organizat inca de la inceput. Deleaga in mod corect si foloseste delegarea ca metoda de dezvoltare a oamenilor din echipa ta.

Am constatat ca in peste 70%-80% din programele de leadership, unul dintre elementele de baza la care liderii trebuie sa lucreze il reprezinta delegarea. Tocmai de aceea, iti pot spune cu certitudine, ca delegarea este una din problemele cele mai comune de care se lovesc liderii in mod constant.

Si in multe situatii dezvolt impreuna cu liderii, o strategie prin care sa implementeze delegarea in cultura organizationala a echipei. De fapt, ceea ce eu fac pentru ei, este sa ma asigur ca la fiecare din cei 7 pasi, au identificat cel mai eficient mod de implementare.


Delegarea – sa ne reamintim cei 7 pasi:

Pasul 1. Clarificarea mentala: stabileste clar ce trebuie facut.

Pasul 2. Stabilirea resurselor: asigura-te ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are resursele necesare finalizarii.

Pasul 3. Setarea asteptarilor: stabileste care sunt asteptarile in termeni de rezultate.

Pasul 4.  Responsabilizarea:  fa constienta persoana careia ii delegi ca este responsabila pentru rezultatele la care va ajunge.

Pasul 5.  Castigul: adu in cadrul discutiei ce are de castigat dar identifica care este si castigul tau.

Pasul 6.  Stabilirea intelegerii: tu esti de acord sa ii delegi o sarcina importanta din care invata iar persoana este de acord sa se implice.

Pasul 7. Monitorizarea: te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita.


Mai multe informatii despre cum sa-ti cresti accelerat rezultatele tale si ale echipei, indiferent de nivelul la care te afli in prezent, gasesti in cursul:

Leadership Mastery

Curs Leadership

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Daca vrei sa treci la urmatorul nivel in dezvoltarea ta personala sau in conducerea echipei si cresterea afacerii, rasfoieste agenda noastra de cursuri online – Click aici


Alti vizitatori au citit si:

Multitasking: De ce si cum sa renunti la a face mai multe sarcini simultan?

Productivitatea muncii: Cum sa fii productiv la locul de munca?

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

Managementul timpului – Top metode de eficientizare, explicate pas cu pas!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *