18/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Delegarea sarcinilor: afla cum sa delegi corect pentru a creste rezultatele

Am intalnit de multe ori lideri care considerau delegarea sarcinilor ca fiind ceva de genul: Ionica, asta este sarcina pe care ti-o dau si pana saptamana viitoare sa fie gata!

Dar asta nu are legatura cu delegarea sarcinilor! Asta inseamna doar transfer de sarcini de la lider catre un membru al echipei.

Delegarea = Delegare de Sarcini + Delegare de Autoritate + Delegare de Responsabilitate.

Prin urmare, capacitatea oamenilor de a obtine rezultate depinde de abilitatea liderului de a delega.

Daca liderul este slab:

 • fie directia echipei este una gresita (prin modul de conducere distruge echipa si mentine rezultatele la un nivel scazut);
 • fie viteza de crestere este prea mica.

Daca detii o pozitie de conducere si ai o echipa de 2-3 oameni, rezultatele vor fi puternic determinate de calitatatea ta ca lider. De ce? Intrucat liderul este cel care influenteaza atat directia cat si viteza echipei.

Insa, cu cat echipa se va extinde, cu atat rezultatele la nivel de echipa vor fi din ce in ce mai puternic determinate de calitatea echipei.

Iar o echipa mare poate fi condusa eficient doar in conditiile in care liderul pregateste oamenii si foloseste delegarea in mod corect.

Dar ca sa poti delega, mai intai trebuie sa-ti dezvolti oamenii. Dezvoltarea lor in mod intentionat trebuie sa devina pentru tine si pentru echipa ta o activitate de zi cu zi. Trebuie sa devina o componenta care face parte din cultura organizationala.

In caz contrar, vei delega unei persoane care nu este la nivelul de pregatire la care sa poata duce sarcina pana la capat.

Iata cele mai frecvente 3 situatii gresite in delegarea sarcinilor:

Prima. Ii delegi angajatului anumite sarcini apoi il ignori pana la dead-line. Insa, asta nu se numeste delegare, ci abandon.

A doua. Ii delegi angajatului anumite sarcini apoi ai incredere in el ca le va rezolva. Insa, asta poti face doar cu oamenii pregatiti, care au multa experienta in sarcina pe care o delegi.

A treia. Ii delegi anumite sarcini apoi stai pe capul lui in fiecare zi, il sufoci cu prezenta ta.

Daca recurgi la aceste moduri gresite de a delega, in majoritatea situatiilor, rezultatele vor fi cu mult sub asteptari. Vor aparea intarzieri, calitatea muncii va fi scazuta, iar tu vei arunca vina asupra oamenilor. Apoi, vei incepe sa le dai sarcini prin care evolutia lor sa fie mica si atunci ei se vor implica mai putin iar afacerea se va duce in jos. De aceea iti recomand sa eviti modalitatile gresite de a delega!


Mai multe informatii despre cum sa devii un lider remarcabil care stie cum sa construiasca o echipa implicata si motivata, gasesti in cursul:

Lider remarcat & Echipa fantastica

Curs de leadership

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Cum faci delegarea sarcinilor in mod corect

Inca din start vreau sa constientizezi faptul ca delegarea implica o relatie de tipul castig-castig.

Setarea mentala corecta este: „Iti dau sa faci si altceva ca eu sa castig timp iar tu sa-ti dezvolti abilitatile”.

Prin urmare, nu incerca sa o iei pe scurtaturi pentru ca nu va functiona. Vei delega si apoi te vei trezi ca trebuie sa o iei de la capat sau ca trebuie sa te ocupi personal de sarcinile delegate. Personal iti recomand – Delegarea in 7 pasi:

Pasul 1. Clarificarea mentala

Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar ce are de facut, iar clarificarea intra in responsabilitatea ta ca lider. Persoana careia ii delegi trebuie sa inteleaga clar: care este procesul, care sunt etapele, care sunt provocarile sau capcanele la care sa fie atenta.

Lipsa de clarificare mentala este cea mai intalnita cauza a esecului. Daca nu ii este clar ce are de facut, va pierde timp si energie, iar rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor sau poate si mai rau, persoana se va bloca intr-o problema in jurul careia se poate invarti zile intregi.

Pasul 2. Stabilirea resurselor

Tot aici se stabilesc si resursele necesare realizarii obiectivului. Trebuie sa te asiguri ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are si restul de resurse necesare finalizarii. Daca doar ii transferi niste sarcini, fara sa te asiguri si de resurse, tot ce faci este sa o pui la treaba si sa o lasi sa se descurce cum poate.

In ceea ce privesc resursele necesare, exista aici o regula de care trebuie sa tii cont ca lider si exista si o obligativitate care apartine tot liderului.

Regula este urmatoarea: nu poti delega unei persoane care nu are abilitatile necesare sa duca la capat acea sarcina. Pur si simplu: inca nu este la nivelul la care sa ii poti delega.

Obligativitatea pe care o ai ca lider atunci cand delegi face referire la puterea de decizie. Cand delegi cuiva o parte din sarcinile tale, trebuie sa ii dai si puterea de decizie. Delegarea implica si transfer temporar de autoritate decizionala. Sigur ca ii transferi doar autoritatea de care are nevoie, strict pentru realizarea sarcinii pe care urmeaza sa o preia.

Pasul 3. Setarea asteptarilor

Cu alte cuvinte, trebuie sa ii transmiti clar, care iti sunt asteptarile, intrucat scopul nu este doar sa munceasca ci sa obtina rezultate. Focalizarea mentala si fizica trebuie sa fie in directia rezultatelor. Faptul ca  persoana este ocupata cu munca nu o face automat si eficienta.

Daca esti lider, iti recomand sa-ti analizezi fiecare membru al echipei, doar din perspectiva rezultatelor. Fa o distinctie foarte clara intre cei care produc rezultate si cei care doar se prefac ca muncesc sau sunt ineficienti sau incompetenti. Ideea este de a separa taberele, de a avea o imagine foarte clara. In caz contrar, vei avea oameni in echipa ta care sunt platiti mai mult pentru prezenta decat pentru rezultate.

Pasul 4.  Responsabilitatea rezultatelor

Persoana careia ii delegi trebuie sa constientizeze ca delegarea vine doar impreuna cu responsabilitatea. Ai de facut o sarcina pentru urmatoarea perioada si va trebui sa-ti asumi responsabilitatea rezultatelor.

Din nou, intra in sarcina ta ca lider sa faci persoana constienta ca este responsabila de rezultate. In caz contrar, va vedea acea sarcina doar ca pe un ajutor pe care ti-l ofera si de care erai responsabil ca lider.

A face o munca fara responsabilitatea rezultatelor inseamna sa lucreze la nivel de indiferenta. Crede-ma: nu vrei sa pastrezi in echipa ta asemenea oameni, intrucat acolo unde se lucreaza la nivel de indiferenta, nu exista performanta.

Stii cine lucreaza la nivel de indiferenta? Eu am identificat 3 categorii de angajati:

 • cei de slaba calitate;
 • cei cu experienta dar demotivati;
 • cei care vor sa plece din firma.

Pasul 5.  Castigul

Aici exista doua intrebari:

 1. Ce ai tu de castigat?
 2. Ce are persoana careia ii delegi de castigat?

Daca persoana careia ii delegi nu are de castigat, fii sigur ca nu se va implica la nivelul asteptarilor tale!

Asadar, castigul trebuie sa fie de ambele parti:

 • Tu ca lider atunci cand delegi, te eliberezi de incarcatura si ai timp pentru a conduce echipa mai bine;
 • Iar persoana careia i-ai delegat isi dezvolta abilitatile, se instruieste pentru a-si realiza obiectivele anuale de crestere sau primeste un bonus. Aici tu stii cel mai bine cum ii poti stabili castigul, intrucat este membru echipei tale si ar trebui sa ii cunosti motivatiile.

In concluzie, atunci cand delegi, iti recomand sa punctezi clar care este castigul persoanei. Nu presupune ca isi va da seama sau va gasi ceva bun in asta.


Mai multe informatii despre cum poti sa iti motivezi angajatii dupa o strategie clara, astfel incat sa ai o echipa implicata si productiva, gasesti in cursul:

Motivarea angajatilor in companiile romanesti

Curs motivarea angajatilor

Pentru mai multe detalii despre acest curs onlineClick aici


Pasul 6.  Stabilirea intelegerii

Dupa ce ai stabilit si castigul, urmeaza etapa finala: stabilirea intelegerii. Cu alte cuvinte, tu esti de acord sa ii delegi acea sarcina importanta, iar persoana carei i-ai delegat este de acord sa se implice 100%.

Acesta este un pas pe care multi lideri il sar in procesul delegarii si apoi se trezesc ca persoana careia i-a delegat nu se implica.

Si asta se intampla intrucat nu a fost un acord de ambele parti, ci doar un transfer de sarcini si responsabilitate din partea liderului.

Pasul 7. Monitorizarea

Faptul ca ai delegat nu inseamna ca vei analiza rezultatele la data stabilita finalizarii. Nu! Trebuie sa ii monitorizezi periodic rezultatele, sa te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita. Pur si simplu, intrebi persoana careia i-ai delegat:

– Unde ai ajuns?

– Ai nevoie de sustinerea mea? Te pot ajuta cu ceva?

Persoana careia i-ai delegat trebuie sa stie ca beneficieaza de sustinerea ta, astfel incat sa nu ramana blocata in anumite lucruri care ii consuma timpul si energia.

In concluzie, nu delega astfel incat sa fie nevoie sa te intorci la birou si sa faci munca in locul acelei persoane careia i-ai delegat. Fa lucrurile in mod organizat inca de la inceput. Deleaga in mod corect si foloseste delegarea ca metoda de dezvoltare a oamenilor din echipa ta.

Am constatat ca in peste 70%-80% din programele de leadership pe care le sustin, unul dintre elementele de baza la care liderii trebuie sa lucreze il reprezinta delegarea. Tocmai de aceea, iti pot spune cu certitudine, ca delegarea este una din problemele cele mai comune de care se lovesc liderii in mod constant. Si in multe situatii dezvolt impreuna cu liderii, o strategie prin care sa implementeze delegarea in cultura organizationala.


Delegarea sarcinilor – sa ne reamintim cei 7 pasi:

Pasul 1. Clarificarea mentala: stabileste clar ce trebuie facut.

Pasul 2. Stabilirea resurselor: asigura-te ca persoana careia ii delegi poate “sa duca” acea sarcina si are resursele necesare finalizarii.

Pasul 3. Setarea asteptarilor: stabileste care sunt asteptarile in termeni de rezultate.

Pasul 4.  Responsabilizarea:  fa constienta persoana careia ii delegi ca este responsabila pentru rezultatele la care va ajunge.

Pasul 5.  Castigul: discuta cu persoana careia ii delegi ce are de castigat dar identifica si care este castigul tau.

Pasul 6.  Stabilirea intelegerii: tu esti de acord sa ii delegi o sarcina importanta din care invata iar persoana este de acord sa se implice.

Pasul 7. Monitorizarea: te asiguri ca merge in directia potrivita si cu viteza potrivita.


Mai multe informatii despre cum sa-ti cresti accelerat rezultatele tale si ale echipei, indiferent de nivelul la care te afli in prezent, gasesti in cursul:

Leadership Mastery

Curs Leadership

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Daca vrei sa treci la urmatorul nivel in dezvoltarea ta personala sau in conducerea echipei si cresterea afacerii, rasfoieste agenda noastra de cursuri online – Click aici


Alti vizitatori au citit si:

Multitasking: De ce si cum sa renunti la a face mai multe sarcini simultan?

Managementul timpului – Top metode de eficientizare, explicate pas cu pas!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 raspunsuri

 1. Buna Ziua,
  As vrea sa fiu abonat la un news-letter daca exista.
  Ca si angajator sunt interesat de a pune la punct un sistem de recrutare care sa functioneze rapid si cu costuri minime.
  Va multumesc.
  Mihai Binselan.

 2. Mihai spune:

  Interesant, scurt, succint si cuprinzător. Doresc, dacă este posibil, o lectură mai detaliată.

 3. Alina spune:

  Un continut de calitate si explicat pe intelesul tuturor.

 4. Bokor Monica spune:

  Credeam ca CV-ul meu este complet si foarte bun pe zona mea de aplicabilitate.
  M-am inselat si multumesc pentru noile informatii care cu siguranta, odata aplicate, vor face din CV-ul meu unul cu adevarat competitiv.

 5. Marincas Marioara spune:

  Foarte, foarte interesant articolul este amplu, detailat si util!!!
  Va multumesc!

 6. Bodea Mariana spune:

  Informatii foarte valoroase. Multumesc, multumesc, multumesc!

 7. Constantin Matei spune:

  Multumim pentru articol, foarte bun parerea mea 🙂

 8. MARIANA POP spune:

  Iti multumesc Gabriel Radu pentru acest articol. Este un foarte bun GHID pentru manageri.