18/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Delegarea sarcinilor: De ce și cum să delegi în mod corect

Delegarea sarcinilor:

Eli Broad, afacerist și filantrop american cu business-uri listate în Fortune 500, suține că incapacitatea de a delega este una dintre cele mai mari probleme pe care le vede la managerii de la toate nivelurile.

Și după mai bine de 13 ani de practică, timp în care am format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii, pot să-ţi confirm că de cele mai multe ori delegarea este înţeleasă greşit, ceva de genul:

– “Ionică, asta este sarcina pe care ţi-o dau şi până săptămâna viitoare să fie gata!

Dar asta nu are legătură cu delegarea sarcinilor! Asta înseamnă doar transfer de sarcini de la lider către un membru al echipei.

De asemenea, am întâlnit și oameni cu poziții de conducere care din diverse motive nu voiau să delege.

Însă dacă alegi să nu delegi, va trebui să duci singur toată încărcătura în leadership. Este prea greu iar uzura psihică şi fizică este prea mare.

Liderii care nu folosesc delegarea, nu doar că îşi limitează singuri potenţialul de lideri dar limitează foarte mult şi potenţialul echipei.

Reține că o echipă mare poate fi condusă eficient doar în condiţiile în care liderul pregăteşte oamenii şi foloseşte delegarea în mod corect.

Dar ca să poţi delega, mai întâi trebuie să-ţi dezvolţi oamenii. Dezvoltarea lor în mod intenţionat trebuie să devină pentru tine şi pentru echipa ta o activitate de zi cu zi. Trebuie să devină o componentă care face parte din cultura organizaţională. În caz contrar, vei delega unei persoane care nu este la nivelul de pregătire la care să poată duce sarcina primită până la capăt.

Ţine cont că nu vei întâlni nici un lider şi nici o firmă care să înregistreze evoluţie continuă dar care să ignore dezvoltarea oamenilor. Lipsa dezvoltării limitează în mod semnificativ rezultatele echipei, a liderului şi a companiei.

Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?

Înscrie-te în comunitate!


După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online

Iată cele mai frecvente 3 situații greșite în delegarea sarcinilor:

  • Îi delegi angajatului anumite sarcini apoi îl ignori până la dead-line. Însă, asta nu se numeşte delegare, ci abandon.
  • Îi delegi angajatului anumite sarcini apoi ai încredere în el că le va rezolva. Însă, asta poţi face doar cu angajații care au multă experienţă în sarcina pe care o delegi.
  • Îi delegi anumite sarcini apoi stai pe capul lui în fiecare zi, îl sufoci cu prezenţa ta.

Dacă recurgi la aceste moduri greşite de a delega, în majoritatea situaţiilor, rezultatele vor fi cu mult sub aşteptări. Vor apărea întârzieri, calitatea muncii va fi scăzută, iar tu vei arunca vina asupra oamenilor.

Apoi, vei începe să le dai sarcini prin care evoluţia lor să fie mică şi atunci ei se vor implica mai puţin iar afacerea se va duce în jos. Tocmai de aceea, îţi recomand să eviţi cele 3 modalităţi greşite de a delega!

Reține că delegarea implică o relaţie de tipul Câștig-Câștig. Setarea mentală corectă este: „Îţi dau să faci şi altceva ca eu să câştig timp iar tu să-ţi dezvolţi abilităţile”.

După mai bine de 13 ani de practică, timp în care am format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii, am reuşit să stabilesc ce componente definesc formula delegării.

Delegarea sarcinilor – formulă:

Delegarea corectă = Delegare de Sarcini + Delegare de Autoritate + Delegare de Responsabilitate a rezultatelor.

De fapt, delegarea este un proces în 7 paşi. Prin urmare, nu încerca să o iei pe scurtătură pentru că nu va funcţiona. Vei delega şi apoi te vei trezi că trebuie să o iei de la capăt sau că trebuie să te ocupi personal de sarcinile delegate.

 

Iată pe scurt care sunt cei 7 paşi prin care să delegi în mod corect:

  • Pasul 1. Clarificarea mentală: stabileşte clar ce trebuie făcut.
  • Pasul 2. Stabilirea resurselor: asigură-te că persoană căreia îi delegi poate “să ducă” acea sarcină şi are resursele necesare finalizării.
  • Pasul 3. Setarea aşteptărilor: stabileşte care sunt aşteptările în termeni de rezultate.
  • Pasul 4. Responsabilizarea: fă conştientă persoană căreia îi delegi că este responsabilă pentru rezultatele la care va ajunge.
  • Pasul 5. Câştigul: adu în cadrul discuţiei ce are de câştigat, dar identifică care este şi câştigul tău.
  • Pasul 6. Stabilirea înţelegerii: tu eşti de acord să îi delegi o sarcină importantă din care învaţă, iar persoana este de acord să se implice în acea acţiune.
  • Pasul 7. Monitorizarea: te asiguri că merge în direcţia potrivită şi cu viteza potrivită.

 

De reţinut: Capacitatea echipei de a obţine rezultate, depinde de abilitatea liderului de a delega. Liderul este cea mai importantă persoană care influenţează atât direcţia echipei cât şi viteza de înaintare.  Aşa că, îţi recomand să incluzi delegarea în leadershipul tău, întrucât:

  • pe de o parte, tu ca lider te vei elibera de încărcătură zilnică,
  • pe de altă parte, oamenii cărora le delegi vor deveni mai buni.

Acum, dacă îți dorești să afli care sunt cele mai semnificative 8 lucruri în dezvoltarea ta ca lider și conducerea eficientă a echipei, te încurajez să urmărești cursul online – Lider remarcabil & Echipă fantastică, creat de Gabriel Radu (Life & Executive Coach).


Curs Lider remarcabil & Echipă fantastică

În videoul de mai jos ți-am prezentat succint modul în care acest curs poate să răspundă provocărilor tale profesionale!

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici

 

Din acest curs vei afla pas cu pas cum să devii un lider remarcabil şi cum să construieşti o echipă implicată şi motivată.

Conţinutul cursului este structurat şi uşor de parcurs iar instrumentele şi metodele prezentate provin din peste 13 ani de practică, timp în care am format lideri din peste 25 de industrii.

 

Cursul conţine:

  • 18 videouri;
  • Durată totală: 1 ora și 30 minute de video training;
  • Acces: pe viaţă;
  • Logare: cu user şi parolă în platformă;
  • Disponibil: de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, PC);
  • Garanție Money Back 30 de zile;
  • Autor curs: Gabriel Radu (Life & Executive Coach).

 

Din acest curs online vei afla:

  • Cum să câștigi încrederea oamenilor pe care îi conduci;
  • Cum te asiguri că echipa te urmează ca lider;
  • Cum să delegi corect și cui trebuie;
  • Ce trebuie să faci pentru a avea o echipă motivată și implicată;
  • Cum să eficientizezi timpul tău și al echipei;
  • Cum să dezvolți echipa în mod corect;
  • Cum să gestionezi eficient echipa chiar și în situații de criză;
  • Cum să elimini conflictele și individualitățile dintre colegi.

 

În concluzie, acest curs este pentru tine dacă îți dorești să afli care sunt cele mai semnificative 8 lucruri în dezvoltarea ta ca lider și conducerea eficientă a unei echipe.

 

👉️Pentru a obține acces la curs – Click aici


Câteva cuvinte despre autor:

 

Gabriel-Radu

Gabriel Radu este Life & Executive Coach, Fondator la Programarea Succesului, Membru certificat JMT și îi face plăcere să te susțină în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei și creșterea afacerii.

Programează o discuție

Are peste 12.000 de ore de practică în ultimii 13 ani, timp în care a format antreprenori, manageri și lideri din peste 25 de industrii.

Vezi ce spun clienții

 

Cauţi soluţii practice la provocările pe care le întâmpini în dezvoltarea ta personală sau în conducerea echipei şi creşterea afacerii?

Înscrie-te în comunitate!


După înscriere primeşti pe e-mail linkul de acces la biblioteca noastră de cursuri online

Alte articole recomandate:

Ce oameni trebuie să păstrezi în echipa ta

Cum și de ce să renunţi la a face mai multe sarcini simultan

Cum identifici liderii toxici

Cum să câștigi mai mult timp

Cum să ai o echipă motivată și implicată

Află dacă echipa te urmează ca lider sau ca şef