28/11/2023   LASA UN COMENTARIU  
Metode de motivare a angajaților cheie

Una dintre cele mai eficiente metode de motivare a angajaților cheie este Metoda Profit Share.

Metoda Profit Share reprezintă distribuirea unei părți din profitul companiei către angajații cheie.

Varianta clasică de motivare dar nerecomandată de mine este să le crești salariile în speranța că se vor implica mai mult.

Însă, hai să gândim din perspectiva antreprenorială.

Ce metodă crezi că îți menține angajații cheie mai implicați lună după lună: Creșterea salariului sau Metoda Profit Share?

Metode de motivare a angajaților cheie:

(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet full-screen )


Creșterea Salariului sau Metoda Profit Share?

Care este procesul psihologic al angajatului atunci când îi crești salariul?

În primele 2-3 luni, într-adevăr vei observa o creștere a nivelului de implicare.

Însă, după această perioadă, angajatul se întoarce la setarea mentală inițială și va considera că salariul pe care îl primește reflectă exact munca pe care o face. Și atunci, nivelul său de implicare va fi aproximativ același.

Când folosești Metoda Profit Share, angajații sunt mult mai implicați întrucât ei știu că la un anumit interval de timp pot câștiga o sumă motivantă, iar asta îi determină să fie mult mai implicați.

 

Metoda Profit Share vine la pachet cu beneficii semnificative pentru companie:

  • Crește gradul de retenție al angajaților buni;
  • Atrage noi talente în firmă. Nu toate companiile oferă angajaților cheie o parte din profit și atunci, această metodă, reprezintă un factor de diferențiere în piața muncii și este un beneficiu apreciat de candidații de top.

 

Metoda Profit Share poate fi implementată în diverse moduri:

De exemplu, profitul poate fi împărțit sub formă de Cash sau Acțiuni și poate fi oferit trimestrial, anual sau atunci când angajatul iese la pensie din companie.

 

Cât de mare ar trebui să fie bugetul pe care vrei să-l împarți cu oamenii cheie?

Ei bine, nu îți pot da un procent pentru că s-ar putea să nu fie potrivit pentru afacerea ta!

Aici, depinde de industrie, de profilul companiei, de numărul de angajați cheie.

Ca antreprenor, trebuie să-ți faci bine calculele și să personalizezi la specificul afacerii tale.

Nu există un procent corect sau greșit!

Important este să fie suficient de motivant pentru oamenii cheie dar în același timp să fie sustenabil pentru companie.

 

Cine se califică la Profit Share?

Doar acei angajați cheie care au o contribuție semnificativă în creșterea cifrei de afaceri și a profitului.

Nu împărți profitul cu cei care se limitează la fișa postului, întrucât respectarea responsabilităților înseamnă normalitate în orice companie.

Când bonusezi normalitatea, de fapt tu scazi standardele în companie.

Este ca și cum ai spune angajatului: pachetul salarial pe care îl primești nu reflectă în mod corect munca depusă și tocmai din acest motiv aleg să te bonusez suplimentar.

 

Cum monitorizezi contribuția fiecărui om cheie care participă la creștere?

Prin KPI-uri! Cei care își depășesc cu mult KPI-urile, vor intra în segmentul de angajați cheie care sunt calificați să primească o parte din profitul companiei.

Este important de menționat că Metoda Profit Share nu este potrivită pentru toate companiile sau pentru toate situațiile.

Trebuie să-ți analizezi atent planul afacerii ca să identifici dacă metoda Profit Share este o soluție avantajoasă pentru tine în acest moment.

 

În concluzie: Există diverse metode de motivare a angajaților însă, dacă îți permiți, personal îți recomand Metoda Profit Share. Această metodă de motivare te ajută să crești loialitatea angajaților cheie, să atragi angajați talentați din piață și implicit să accelerezi creșterea afacerii.
 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune