Multitasking: De ce şi cum să renunţi la a face mai multe sarcini simultan
În lumea antreprenorială modernă, multitasking-ul a devenit o normalitate. Cu toate acestea, este important să ne întrebăm: Cât de eficient și benefic este să gestionăm simultan mai multe activități?
Ei bine, studiile recente arată că multitasking-ul este de fapt un comportament contraproductiv și stresant. De exemplu, cei care practică des multitasking-ul se simt stresați, supraîncărcați, obișnuiesc să mănânce mai mult, au o tensiune arterială crescută, sunt mai ușor de distras, relaționează greu cu cei din jur, au afectată creativitatea și sunt impulsivi.
De asemenea, multitasking-ul obligă creierul să proceseze informația superficial. În plus, studiile de psihologie cognitivă susțin că nu putem face două sarcini dificile simultan, deoarece creierul va amâna una dintre ele până când o va termina pe cealaltă.
Când eviți multitasking-ul, de fapt devii mult mai focalizat pe ceea ce ai de făcut. Astfel, crește calitatea muncii prestate și scade timpul de execuție.
Sigur că nu vei putea evita multitasking-ul în 100% din cazuri, însă și un procent de 70% înseamnă destul de mult. Faptul că te ocupi de mai multe lucruri în același timp sau treci imediat de la unul la altul, nu te face mai eficient. Dimpotrivă, te defocalizează și îți limitează mult capacitatea de analiză.
Așadar, modul în care îți organizezi timpul va avea un impact semnificativ asupra creierului și productivității muncii tale.
Iată 5 metode eficiente prin care să eviți multitasking-ul:
1. Minimizează distragerile exterioare.
Aici, soluția cea mai eficientă este să minimizezi interacțiunea cu factorii exteriori care te perturbă. De exemplu, nu-ți verifica e-mailul sau telefonul la fiecare 10 minute, nu te lăsa atras în discuții inutile și consumatoare de timp. Și încă ceva: închide paginile web de care nu ai nevoie atunci când lucrezi la calculator, întrucât acestea îți vor distrage atenția. Atunci când vrei să faci o pauză, îți recomand să ieși în natură 10-15 minute sau la un ceai.
2. Lucrează după o listă a priorităților pentru a evita multitasking-ul.
Asta îți va influența mult productivitatea și te va menține focalizat pe rezultate. Una este să lucrezi după o listă a priorităților și cu totul alta este să lucrezi după o înșiruire de sarcini conform agendei. Nu lăsa ca sarcinile mici să le întrerupă pe cele mari. Prioritizarea influențează creierul să acorde atenție lucrurilor care îți aduc cele mai mari rezultate și să minimizeze factorii exteriori perturbatori.
3. Lucrează focalizat apoi fă pauze de relaxare.
Cu alte cuvinte, fii prezent în ceea ce faci. În 30 de minute de muncă focalizată, în general realizezi mai mult decât în 60 de minute de muncă obișnuită și mai mult decât în 90 de minute de muncă defocalizată. Focalizarea scurtează timpul de lucru, crește calitatea muncii și diminuează semnificativ factorii perturbatori. Este adevărat că îți solicită mai mult creierul, dar pentru aceasta îți recomand să faci pauze de relaxare de câte 10-15 minute, la fiecare 2 ore. Dar să fie pauze de relaxare, în care te deconectezi cât mai mult de job.
4. Lucrează după intervale orare pentru a evita multitasking-ul.
Dacă ai stabilite prioritățile, fixează-le în agendă pe intervale orare. Asta te va ține conectat cu lucrurile cele mai importante la care trebuie să lucrezi.
5. Clarifică-ți mintea înainte de a acționa.
Una dintre cele mai mari capcane ale multitasking-ului o reprezintă lipsa clarificării mentale. Când nu știi clar ce trebuie să faci și cum să faci, te vei lăsa foarte ușor distras de tot felul de factori perturbatori.
În concluzie, acestea sunt cele 5 soluții de eficientizare zilnică pe care ți le recomand. Sunt soluții simple, dar care aduc rezultate reale!
În continuare, dacă vrei să evaluezi eficiența activităților operaționale, care influențează direct profitabilitatea și stabilitatea companiei, sau vrei să verifici dacă activitatea de creștere a companiei este planificată în mod strategic, pentru a susține realizarea obiectivelor de creștere trimestriale și anuale, îți ofer acces gratuit la Instrumentul de Evaluare a Sistemului de Management (Operațional și Creștere) 👉️ Click aici.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.