06/10/2023   LASA UN COMENTARIU  
Cum oferi feedback constructiv care motivează angajații?

Într-un mediu de afaceri competitiv, abilitatea liderului de a oferi feedback constructiv poate crea o diferență semnificativă între o echipă performantă și una mediocră. Cu toate acestea, mulți lideri și angajați evită această practică, fie din teamă de conflict, fie din lipsa unei abordări eficiente.

Însă, feedback-ul este esențial pentru atingerea succesului și orice întârziere în transmiterea sa poate perturba parcursul către obiectivele stabilite, lăsând echipa fără o direcție clară. Așadar, fii deschis la feedback, indiferent dacă îl oferi sau îl primești.

 

Prin intermediul feedback-ului constructiv, poți obține o serie de beneficii majore:

  • Diminuezi individualitățile și conflictele dintre angajați;
  • Creezi o conexiune mai puternică cu echipa;
  • Crești nivelul de implicare al angajaților;
  • Colaborați pentru atingerea unui obiectiv comun.

 

Cum să oferi feedback constructiv care să motiveze şi să contribuie la îmbunătăţirea performanţei?

 

Există diverse modalități de a oferi feedback constructiv, însă în acest articol, am prezentat o abordare simplă dar eficientă.

 

Pasul 1: Începe prin a evidenția aspectele pozitive.

Comunică ce consideri că s-a făcut bine sau ce ţi-a plăcut în mod deosebit.

De exemplu, poți spune: „Alexandra, am observat că ești foarte pasionată de proiectele noastre și aduci mereu idei valoroase în echipă. Apreciez cu adevărat contribuția ta!”

 

Pasul 2: Abordează cu grijă aspectele care necesită îmbunătăţire.

Evită acuzațiile și încearcă să explici cum s-ar fi putut acționa diferit sau mai eficient.

De exemplu, poți spune: „Cu toate acestea, în ultimele luni, ai întâmpinat dificultăți în respectarea termenelor limită ale proiectelor. Acest lucru după cum bine știi, a creat unele probleme atât pentru echipă cât și pentru clienții noștri.”

 

Pasul 3: Argumentează de ce crezi că o anumită schimbare ar fi necesară.

Oferă motive solide pentru punctele tale de vedere, astfel încât persoana care primește feedback-ul să înțeleagă mai bine motivul pentru care anumite modificări ar putea avea un impact pozitiv.

De exemplu, poți spune: „Este important să respecți termenele pentru a ne păstra reputația și pentru a asigura satisfacția clienților noștri. De asemenea, vreau să te ajut să-ți atingi potențialul maxim în această companie. Îmbunătățirea în ceea ce privește gestionarea timpului și prioritizarea poate avea un impact pozitiv asupra performanței tale.”

 

Pasul 4: Propunerea soluțiilor și a acțiunilor.

Propune soluții sau sugerează cum puteți colabora pentru a atinge obiectivele comune.

De exemplu, poți spune: „Ce părere ai dacă am lucra împreună pentru a dezvolta un plan de gestionare a timpului? Personal consider că vom reuși să identificăm metode eficiente care să te ajute să finalizezi proiectele în termenele stabilite.”

Aplicarea acestor pași în oferirea feedback-ului pot contribui la construirea unei conexiuni reale și să încurajeze deschiderea și cooperarea. Pentru a fi eficient, feedback-ul trebuie să fie sincer, direct și politicos. De asemenea, trebuie să fie relevant și să aibă un impact pozitiv asupra performanței și relațiilor din echipă.

 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune