Consecințe dacă nu îți îndeplinești corect rolul de antreprenor
Te-ai întrebat vreodată care sunt consecințele pentru afacerea ta atunci când nu îți îndeplinești corect rolul de antreprenor și te transformi în cel mai bun angajat din firmă?
În afacerile de succes, antreprenorii nu sunt recunoscuți pentru că au devenit cei mai buni angajați din firmă.
Ei sunt recunoscuți pentru viziunea lor, abilitățile de leadership, gândirea strategică în creșterea afacerii, gestionarea riscurilor și poziționarea businessului în piață.
Vorbim aici de cu totul alte elemente care stau la baza creșterii sustenabile a unei afaceri.
Dacă tu, ca antreprenor, îți neglijezi rolul pe care îl ai în companie și responsabilitățile asociate acestui rol, atunci impactul asupra afacerii tale devine unul dezastruos. Și sunt consecințe grave care derivă din asta.
(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet )
Ce consecințe apar dacă nu îți îndeplinești corect rolul de antreprenor?
Prima consecință o reprezintă: Dependența excesivă a echipei de tine ca antreprenor.
Dacă tu, ca antreprenor, joci rolul de “cel mai bun angajat”, firma devine extrem de vulnerabilă în absența ta. Această vulnerabilitate este resimțită cel mai puternic în momentul în care vrei să te concentrezi pe alte aspecte importante ale afacerii, cum ar fi consolidarea businessului sau scalarea acestuia.
A doua consecință o reprezintă: Blocarea creșterii.
Când tu, ca antreprenor, ești blocat în activitățile operaționale de zi cu zi, în realitate blochezi inițiativa oamenilor cheie și le blochezi creșterea. Și asta se întâmplă întrucât tu ai creat contextul în care aceștia se bazează prea mult pe tine.
Însă, cu un asemenea comportament antreprenorial, nu vei reuși să dezvolți o echipă responsabilă care să poată gestiona provocările din companie, mai ales în perioadele tulburi. Faptul că echipa nu funcționează cum trebuie este de fapt o consecință, iar tu, ca antreprenor, arunci vina asupra lor că sunt slabi. Dar sunt slabi pentru că tu ai creat contextul în care le blochezi creșterea. Este ca și cum te învârți în sensul giratoriu.
- te supui riscului să-ți pierzi cei mai buni angajați;
- blochezi creșterea pe termen mediu și lung; și…
- accentuezi intrarea în declin a afacerii, de la un an la următorul.
Eu nu spun să nu te implici în afacere, pentru că oricum trebuie să o faci. Însă, în primul rând, îndeplinește-ți responsabilitățile din rolul de antreprenor. Dacă joci rolul celui mai bun angajat din firmă, riști să-ți bagi singur afacerea în faliment.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.