Beneficii Extrasalariale: Bani aruncați pe fereastră sau investiție?
În general, firmele oferă beneficii extrasalariale pentru a stimula satisfacția și a crește gradul de implicare al angajaților.
Însă, în prezent, beneficiile extrasalariale nu mai sunt suficiente pentru a motiva angajații din zona de Middle și Top Management.
Prin beneficii extrasalariale mă refer la: asigurare medicală, vouchere de vacanță, program de lucru hibrid, programe de Wellness, zile libere și altele.
Eu nu spun că angajații resping aceste beneficii extrasalariale, probabil că nu o vor face niciodată!
Doar că, acest tip de beneficii extrasalariale, nu mai reușesc să genereze nivelul de implicare pe care îl aștepți din partea angajaților.
De aceea, îți recomand să analizezi cu atenție aceste beneficii extrasalariale în firma ta, pentru că:
- ori le gândești strategic și atunci ele într-adevăr devin o investiție;
- ori le acorzi doar ca să crești valoarea pachetului salarial și atunci ele produc o gaură în bugetul firmei.
(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet )
Ce funcționează bine în prezent și motivează angajații din Middle și Top Management?
Este vorba despre SISTEME bine puse la punct, care oferă companiei stabilitate și creștere, iar angajaților le oferă perspective de evoluție profesională și financiară.
Și hai să punctăm, care sunt principalele două sisteme pe care îți recomand să le pui la punct în compania ta, astfel încât, să-ți ții motivată și implicată echipa din zona de Middle și Top Management.
I. Sistemul de Management & Leadership
Acest sistem include 4 componente fundamentale:
1. Recrutare eficientă (asta permite atragerea în firmă a candidaților buni care cresc calitatea echipei și ușurează munca liderilor).
2.Planuri de Inducție (acestea permit noilor angajați să se integreze ușor în echipă și să devină cât mai productivi).
3.Planuri de Carieră (acestea oferă angajaților oportunități de evoluție în firmă pe mai multe niveluri, iar pe fiecare nivel sunt stabilite clar: Responsabilități, Procese/Proceduri, Abilități de Specialitate și Soft Skills, KPI-uri, Compensații și Beneficii, Avertismente și Program de Training).
4.Leadership (oferă liderilor din companie instrumentele necesare pentru a-și conduce echipele în mod eficient).
Dacă aceste 4 componente nu au o structură clară și bine organizată, permanent vor apărea conflicte și nemulțumiri în echipe, iar asta va conduce semnificativ la demotivarea angajaților. Practic, liderilor și managerilor nu li se creează circumstanțele potrivite prin care să aibă echipe productive și să poată conduce eficient. Se vor lovi tot timpul de tot felul de probleme și nemulțumiri din partea echipei.
II. Sistemul de Marketing & Vânzări
Acest sistem îți aduce banii în companie! Iar atunci când compania are probleme financiare, cum ai putea să atragi și să menții angajați valoroși?
Nu poți plăti sub nivelul pieței, dar să te aștepți ca angajații buni să rămână în firma ta.
Tocmai de aceea, în firmele în care Sistemul de Marketing și Vânzări este slab, nu vei găsi oameni motivați.
În concluzie, modul în care funcţionează echipa din zona de Middle și Top Management este un factor determinant pentru succesul echipei de execuție.
Dacă ești antreprenor, concentrează-ți atenția pe dezvoltarea acestor două sisteme care oferă companiei stabilitate și creștere, iar angajaților evoluție profesională și financiară.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.