26/07/2024   LASA UN COMENTARIU  
Top 4 Sisteme de care să ții cont în scalarea afacerii

Scalarea afacerii reprezintă procesul de creștere a unei afaceri într-un mod sistematic și sustenabil, fără a compromite calitatea produselor sau serviciilor oferite.

În continuare, am o întrebare pentru tine. 🙂

Știi care este principala diferență dintre o afacere care crește rapid dar într-un mod sustenabil și una care este la limita supraviețuirii?

Răspunsul este întotdeauna același: Sistemele din companie!

De-a lungul timpului, am întâlnit destul de mulți proprietari de afaceri care erau de părere că, dacă au angajați performanți, afacerea lor va crește de la sine. Știi ce? Oricât de frumos ar suna asta, în realitate NU se întâmplă!

De ce? Întrucât angajații buni fac cu adevărat performanță doar în acele afaceri care sunt sistematizate. Și asta nu pentru că nu ar fi capabili, ci pentru că businessul nu este gândit astfel încât să-și poată folosi potențialul pe care îl au.

Sistemele reprezintă, de fapt, coloana vertebrală a afacerii pe care compania funcționează și se dezvoltă în mod sustenabil. Lipsa sistematizării afacerii întotdeauna generează haos, productivitate scăzută, și, într-un final, se ajunge la lupta pentru supraviețuire.

Scalarea afacerii devine astfel imposibilă fără aceste sisteme bine puse la punct.

 

(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet full-screen )


Ce sisteme sunt esențiale dacă vrei să asiguri organizarea și scalarea afacerii?

Vorbim aici despre 4 Sisteme:

  • Sistem de Management;
  • Sistem de Leadership;
  • Sistem de Marketing;
  • Sistem de Vânzări.

 

Aceste sisteme sunt interconectate și lucrează împreună pentru a-ți asigura o creștere predictibilă într-o piață competitivă. Dacă nu îți pui la punct aceste 4 sisteme, ești blocat aproape complet în operațional.

Scopul tău ca antreprenor este să te eliberezi, pentru că afacerea are nevoie de tine în zona de creștere, în zona de obiective strategice, nu în operațional. Firmele care nu își pun la punct aceste 4 sisteme riscă să se prăbușească chiar din interior, pentru că pierd controlul.

Nu concurența le scoate din piață, nu concurența le constrânge să lucreze cu marje scăzute. Ele se auto-exclud treptat, de la un trimestru la următorul, întrucât, în loc de sistematizare, întrețin haosul, iar antreprenorul și managerii, în loc să se ocupe de obiectivele strategice din zona de creștere, sunt blocați în operațional.

 

Însă, din momentul în care îți pui la punct cele 4 sisteme (Management, Leadership, Marketing și Vânzări):

  • Dobândești control în afacere, iar rezultatele devin predictibile;
  • Angajații devin mult mai productivi;
  • Crești semnificativ profitul; și…
  • Reușești să scalezi afacerea într-un mod strategic și sustenabil.

 


Instrument de diagnosticare a sănătății afacerii

Instrument de diagnosticare a sănătății afacerii

Dacă ești Antreprenor sau CEO și îți dorești să evaluezi sănătatea afacerii tale, obține acces GRATUIT la 👉️ Instrument de diagnosticare a sănătății afacerii – Click aici.

 

Acest instrument este pentru tine dacă îți dorești să:

  • Identifici zonele critice din afacere ce necesită îmbunătățiri;
  • Evaluezi și minimizezi riscurile la care îți expui business-ul;
  • Stabilești un plan care să susțină evoluția predictibilă a afacerii.

Cum te ajută fiecare sistem în organizarea și scalarea afacerii?

 

1. Sistem – Management Operațional.

Acest sistem te ajută în consolidarea afacerii și creșterea semnificativă a productivității.

Împreună cu angajații cheie din fiecare departament (în general – Directorii) se stabilesc în detaliu următoarele:

  • Roluri;
  • Responsabilități;
  • Procese și Proceduri;
  • Abilități necesare pentru îndeplinirea responsabilităților;
  • KPI-uri;
  • Pachete de compensații și beneficii;
  • Avertismente și Sancțiuni;
  • Program de dezvoltare al angajaților.

 

2. Sistem – Management de Creștere.

Aici trebuie să identificăm obiectivele de creștere anuală și trimestrială, să stabilim un cerc de lideri competenți care să susțină creșterea.

Apoi, să dezvoltăm și să implementăm un plan de creștere sustenabilă a afacerii și să urmărim evoluția prin întâlniri săptămânale, lunare și trimestriale.

 

3. Sistem – Leadership.

Aici implementăm un sistem de conducere a echipei pe care să-l folosească toți liderii.

Dacă fiecare conduce după cum consideră, atunci nucleul de lideri al companiei nu va avea tracțiune în implementarea obiectivelor de creștere.

Ei abia vor gestiona activitățile operaționale.

 

4. Sistem – Marketing și Vânzări.

Aici ne concentrăm pe organizarea eficientă a departamentului de marketing și vânzări, astfel încât, să creștem volumul vânzărilor.

 

În concluzie, implementarea acestor 4 sisteme te vor ajuta pe tine ca antreprenor: să te eliberezi de stres, să câștigi timp pentru tine și familia ta, să construiești o afacere sustenabilă și să obții control asupra rezultatelor.

În plus, reține că orice investitor întotdeauna se va asigura că afacerea poate funcționa fără implicarea ta directă. Dacă afacerea nu poate funcționa fără tine, devine imposibil de vândut chiar dacă este profitabilă. De aceea, implementarea acestor 4 sisteme este esențială dacă vrei să asiguri organizarea și scalarea afacerii într-un mod sustenabil!

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune