Studiu de caz: Dezvoltarea afacerii și eficientizare în conducere echipei
Pentru acest studiu de caz, am discutat cu Adrian Chiriță – Owner la Fast Electric Expert, despre provocările pe care le-a întâmpinat în procesul de dezvoltare a afacerii și în conducerea echipei.
De asemenea, am detaliat și soluțiile pe care le-am implementat pentru a depăși în mod eficient aceste provocări.
Despre companie:
Fast Electric Expert și-a început activitatea oferind servicii de instalații electrice, însă nevoile variate ale clienților și expertiza acumulată de-a lungul timpului au determinat extinderea serviciilor.
Astfel, compania a adăugat în portofoliul său activități de amenajări interioare și exterioare, precum și lucrări de construcții civile și industriale, adaptându-se continuu.
În prezent, compania are peste 30 de angajați, a deschis două magazine specializate în materiale electrice și de asemenea s-a extins și pe partea de soluții tehnice complete pentru instalarea sistemelor fotovoltaice.
Provocări întâmpinate:
- Oamenii erau bine pregătiți din punct de vedere tehnic, dar nu erau organizați astfel încât să lucreze în mod eficient;
- Angajații nu beneficiau de motivație non-financiară;
- În firmă nu se folosea o strategie eficientă prin care să atragă oameni buni din piață;
- Fluctuația noilor angajați era ridicată;
- Antreprenorul era blocat în activități operaționale.
Soluții implementate:
I. Implementarea Sistemului de Management Operațional.
Mai exact:
- Am construit un Proces de Recrutare adaptat nevoilor companiei, pentru a atrage candidații potriviți;
- Am conceput un Plan de Inducție care să accelereze productivitatea noilor angajați, facilitând o integrare rapidă și eficientă;
- Am dezvoltat un Plan de Carieră structurat, ce include: responsabilități clare, proceduri, KPI-uri de evaluare a performanței, avertismente și planuri de stimulare financiară și non-financiară).
Iată etapele pe care le-am parcurs împreună cu Adrian, în cadrul implementării Managementului Operațional:
Etapa 1: Proces de Recrutare
- Am creat un Proces de recrutare structurat, începând prin a clarifica profilul angajatului pe care îl căutăm, astfel încât să atragem candidații potriviți din piață;
- Am definit un Anunț de angajare care să atragă cei mai potriviți candidați.
Etapa 2: Proces de Inducție
Am construit un Plan de Inducție cu etape clare care să le permită noilor angajați să ajungă la un nivel de productivitate cât mai ridicat în perioada de inducție.
Etapa 3: Plan de Carieră
Am implementat un Plan de evoluție în carieră care să le permită angajaților o evoluție predictibilă și transparentă. Planul de Evoluție în carieră a devenit un element cheie în motivarea echipei.
II. Implementarea Sistemului de Leadership.
Iar aici am trecut prin:
1. Evaluarea Nivelului de Leadership
În această etapă, Adrian a identificat ce anume trebuie să îmbunătățească în modul său de conducere, astfel încât evoluţia sa și a echipei să devină predictibilă.
Am făcut asta prin intermediul 👉️ Instrumentului de Evaluare a Nivelului de Leadership care a i-a oferit lui Adrian, o imagine clară asupra punctelor forte, a zonelor de îmbunătățire și a pașilor necesari pentru a-și crește eficiența în conducerea echipei.
2. Conducerea echipei
În această etapă Adrian a identificat care este nivelul de încredere acordat de echipă și care sunt elementele la care trebuie să mai lucreze pentru a maximiza încrederea echipei în el. De ce a fost importantă această etapa? Întrucât oamenii nu te urmează cu adevărat dacă nu au încredere în tine ca lider.
2.2 Cum să obţii implicarea echipei chiar şi în momente dificile.
Adrian a identificat care sunt acele lucruri esențiale, pe care, dacă le face, va deveni un lider respectat și influent, astfel încât nu va mai fi nevoit să constrângă oamenii să-și facă treaba și să-i urmărească la fiecare pas.
2.3 Cum să-ţi dezvolţi un cerc de lideri care să te completeze.
În această etapă Adrian a identificat cum să selecteze și să țină aproape acei lideri performanți care îl pot susține în creșterea afacerii.
2.4 Cum să delegi în mod corect pentru a te elibera de muntele de sarcini.
În această etapă Adrian a identificat cum să delege în mod corect urmând o structură clară, astfel încât, persoana căreia i-a delegat să-și ducă sarcinile până la capăt.
3. Eficientizare în conducerea echipei.
Pentru a deveni eficient în conducerea echipei este esențial să știi:
3.1 Cum să-ți motivezi echipa după o strategie clară.
Aici, i-am pus la dispoziție lui Adrian un 👉️ Instrument de Evaluare a nivelului de motivație angajaților pe 5 direcții, pentru a identifica cauzele care conduc la demotivarea angajaților.
3.2 Cum să comunici eficient.
Am implementat un sistem de comunicare internă bazat pe feedback, prin care să creeze o conectare mult mai bună cu oamenii din echipă și să reducă sau chiar să elimine conflictele.
3.3 Cum să îți manageriezi timpul.
Adrian a avut la dispoziție metode de time management prin care să diminueze stresul zilnic și să crească eficiența lui și a echipei.
Rezultate și Concluzii:
- Adrian a făcut tranziția de la execuție la delegare, ceea ce îi permite să se concentreze pe activități strategice cu impact semnificativ asupra creșterii afacerii;
- Procesul de recrutare a fost optimizat, iar compania a atras angajați cu potențial de creștere;
- Zona operațională funcționează eficient, iar echipa este orientată către productivitate și calitate.
Prin urmare, rezultatele s-au concretizat într-o zonă operațională optimizată, o echipă eficientă și orientată spre productivitate, precum și o direcție clară pentru dezvoltarea strategică a afacerii.
Menționez că programul parcurs de Adrian este parte componentă din 👉️ Sistemul de Management & Leadership – BUSINESS OPTIMIZER.
Ce spune Adrian Chiriță?
Owner la Fast Electric Expert
“Conduceam haotic până în momentul de față. Acum știu exact unde sunt problemele, am identificat de ce oamenii nu sunt motivați. E totul foarte, foarte simplu.
Cel mai important beneficiu din acest program este timpul.
Eram focalizat pe lucrurile mici, pe incendii. Eram tot timpul acolo, eram în partea de execuție. Nu trebuie să fim noi ca antreprenori în partea de execuție niciodată. Noi trebuie să ne ocupăm de lucrurile cu adevărat importante”.
Instrumentul de Evaluare a Sistemului de Management (Operațional & Creștere)
O evaluare corectă a activităților operaționale cât și a celor de creștere te va ajuta să pui bazele unui Sistem de Management matur prin care:
- să evaluezi eficiența activităților care influențează în mod direct profitabilitatea și stabilitatea companiei;
- să dobândești control în afacere și să obții rezultate predictibile;
- să crești nivelul de implicare și productivitate al angajaților;
- să îți dai demisia din rolul de “angajat în propria afacere” și să te ocupi de creșterea reputației firmei, a cifrei de afaceri, a profitului și să obții o cotă de piață mai mare.
Obține acces gratuit la Instrumentul de Evaluare a Sistemului de Management: (Operațional și Creștere) 👉️ Click aici.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Sesiune de Executive Coaching 1:1
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.