21/08/2019   LASA UN COMENTARIU  
Retentia angajatilor | Fluctuatia de personal l Cum pastrezi talentele in firma

Retentia angajatilor – daca faci parte din departamentul de HR sau esti persoana responsabila de recrutarea si selectia resurselor umane, iti recomand sa citesti articolul pana la final.

Acest articolul face parte din campania de promovare a cursului online – Leadership Mastery.


Iar acum, iata principalele puncte la care iti voi raspunde:

 1. Cum sa atragi angajati buni in firma ta?
 2. Cum sa cresti retentia angajatilor?
 3. Cum sa previi si sa reduci fluctuatia de personal? (atritia angajatilor)

1. Cum sa atragi angajati buni in firma ta?

Ca sa atragi angajati buni in firma ta:

 • in primul rand, trebuie sa intelegi care sunt asteptarile acestora;
 • in al doilea rand, trebuie sa raspunzi cat mai bine acestor asteptari.

In ultimii 10 ani, am dezvoltat lideri, am intervievat candidati pentru angajare, am pregatit candidati care aplicau pe pozitii de middle-management si top-management in companii. Ei bine, toata aceasta experienta m-a ajutat sa-mi formez o imagine as putea spune destul de clara, privind asteptarile pe care le au angajatii plasati pe diverse niveluri in structura organizatorica a firmei. Asa ca, informatiile pe care ti le prezint in acest articol vin din experienta personala.

Ce isi doresc angajatii buni si angajatii de top (talentele din firma ta)?

Isi doresc sa lucreze in firme in care calitatea liderilor si a echipei este ridicata.

Referitor la acest aspect, sa nu crezi ca firmele mari stau bine din acest punct de vedere, in timp ce firmele mici stau prost. Aici nu exista o regula. Sa stii ca sunt firme mici care au un leadership de buna calitate si o echipa cu competente de leadership extraordinare si sunt firme mari la care leadershipul este de minima rezistenta. Dimensiunea firmei nu determina in mod automat calitatea liderilor si calitatea echipei.

Isi doresc sa lucreze in firme care le ofera un mediu de dezvoltare personala si profesionala.

Pentru angajatii buni si cei de top, evolutia trebuie sa fie continua. Nu poti mentine in firma angajati buni, carora sa le blochezi procesul de evolutie personala si profesionala. Pentru atragerea talentelor si pastrarea acestora in echipa, ai nevoie de un plan de dezvoltare al carierei si un plan de motivare a angajatilor. Planul poate fi dezvoltat atat pe verticala, adica o evolutie a candidatului pe scara managementului, cat si pe orizontala.

La ce ma refer aici? De exemplu: candidatul ramane pe pozitia pe care o detine, insa poate fi inclus in cercul liderilor care iau cele mai importante decizii pentru firma sau echipa. Asadar, cauta solutii prin care sa-i oferi posibilitatea sa-si extinda puterea de influenta. Sa stii ca, nici macar motivarea financiara, in cele mai multe situatii,  nu poate compensa blocarea procesului de evolutie personala si profesionala pe termen mediu si lung. Poate functiona doar pe termen scurt.

Isi doresc sa lucreze in firme care au o reputatie buna in piata.

Aceste firme au definite bine directiile spre care se indreapta in urmatorii ani. Acestea au stabilit clar misiunea, viziunea si valorile dupa care se orienteaza.

INC.com – care este una dintre binecunoscutele platforme de business din lume, sustine ca una dintre principalele provocari cu care se confrunta managerii si liderii, o reprezinta gasirea acelor angajati a caror viziune rezoneaza cu viziunea firmei. Cand angajatii sustin viziunea firmei,  de fapt, ei sustin dezvoltarea acesteia.

Isi doresc sa lucreze in firme care le ofera un program flexibil.

De exemplu, o zi pe saptamana in care angajatul poate lucra de acasa, asta in conditiile in care domeniul de activitate ii permite acest lucru.

Iata o alta varianta pentru program flexibil: daca este posibil nu ii impune angajatului un program de lucru rigid, de exemplu de la 9.00 pana la 17.00.

Sigur ca, pe langa acestea, trebuie sa te gandesti si la metode de motivare a angajatilor. Axeaza-te pe motivarea angajatilor prin metode non-financiare (beneficii extrasalariale) si financiare. Iar referitor la motivarea financiara, daca ai posibilitatea, iti recomand sa platesti angajatii cu 5% pana la 10% mai mult decat concurenta. Astfel te asiguri ca din punct de vedere financiar, angajatul nu are motive sa plece la concurenta. Asadar, tine cont de motivarea echipei! Iti recomand sa-ti dezvolti chiar si un plan de motivare a angajatilor!

Cam acestea ar fi cele mai des intalnite 4  asteptari pe care le au angajatii buni si cei de top. Si cu cat mai bine reusesti sa raspunzi acestor asteptari, cu atat mai mare va fi retentia, cu atat mai mare va fi performanta angajatilor si profitabilitatea firmei.


2. Cum sa cresti retentia angajatilor?

Asta este una dintre cele mai intalnite provocari in randul managerilor si personalului din HR! Iar daca ai o pozitie de conducere sau esti chiar proprietarul afacerii, sunt convins ca intelegi destul de bine la ce ma refer.

Dar sa plecam de la date concrete. De exemplu, studiul ”Tendinte si provocari in HR”, realizat in 2018 de Valoria a facut un clasament privind top 5 provocari strategice cu care se confrunta companiile din Romania, in zona de HR.

Iata care sunt acestea:

 1. Mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor: 79%
 2. Retentia angajatilor cu potential ridicat: 61%
 3. Crearea unei culturi organizationale care sa dea un avantaj competitiv companiei, intr-un mediu de business aflat in continua transformare: 54%
 4. Asigurarea competentelor de conducere, care sa ajute organizatia sa raspunda la noile cerinte de business si la ritmul rapid al schimbarilor: 42%
 5. Crearea si mentinerea unui mediu de invatare care raspunde rapid nevoilor de dezvoltare ale angajatilor prin folosirea tehnologiei: 38%.

Asa ca, in continuare, sa vedem ce ai putea face in firma ta pentru a creste retentia angajatilor!

Pentru a creste loialitatea angajatilor / retentia angajatilor, consider ca este eficient sa plecam de la studii concrete, realizate in piata fortei de munca din Romania.

Studiul “Cei mai doriţi angajatori” realizat de Catalyst Solutions in 2018, a scos in evidenta asteptarile candidatilor cu privire la piata fortei de munca din Romania.

Iata care sunt top beneficii apreciate de catre angajati:

 • pachet salarial atractiv (81% dintre participantii la studiu, au considerat ca pachetul salarial ocupa prima pozitie in clasament);
 • un loc de munca sigur 60%;
 • program de lucru flexibil 57%;
 • manageri si lideri care incurajeaza si sustin dezvoltarea angajatilor 53%;
 • atmosfera de lucru placuta 53%;
 • proiecte care aduc provocari profesionale 43%.

Pentru a creste retentia angajatilor in firma ta, iti recomand doua directii principale:

 • Identifica pentru fiecare dintre asteptarile mentionate anterior, cel putin 1-2 solutii pe care sa le poti aplica cat mai usor si sa functioneze macar pe termen scurt. In acest fel vei creste retentia angajatilor pentru o perioada.
 • Identifica pentru fiecare dintre asteptarile mentionate anterior, cel putin 1-2 solutii care sa functioneze pe termen mediu si lung. Acestea iti vor asigura atat retentia angajatilor pe termen lung, cat si cresterea sustenabila a afacerii tale.

3. Cum sa previi si sa reduci fluctuatia de personal? (atritia angajatilor)

Ce poate fi mai frustrant si in acelasi timp contra-productiv pentru o firma, decat sa-si piarda angajatii cand acestia incep sa devina productivi?

Un singur lucru, sa nu devina productivi dar sa ramana in firma ta!

Daca nu esti singur in firma, cu siguranta te-ai confruntat si tu cu pierderea angajatilor buni.

Pentru aceasta, am sa-ti prezint in continuare care sunt principalii factori ce pot influenta fluctuatia de personal. Dar mai intai trebuie sa stii ca exista doua categorii de factori care influenteaza fluctuatia de personal:

Fluctuatia de personal poate fi influentata de factori externi:

Iata cateva exemple mai des intalnite!

Un job intr-o alta firma care i-ar aduce avantaje considerabile:

 • o crestere salariala substantiala;
 • o pozitie mai avantajoasa;
 • posibilitati reale de avansare;
 • o stabilitate mai mare a locului de munca;
 • conditii de lucru net superioare.

Cauze personale:

 • probleme de sanatate;
 • schimbarea de domiciliu;
 • deschiderea unei afaceri;
 • schimbarea domeniului de activitate.

Fluctuatia de personal poate fi influentata de factori interni:

Iata cateva exemple mai des intalnite:

 • pachet salarial nesatisfacator;
 • lideri de slaba calitate;
 • conflicte cu superiorii sau colegii;
 • insatisfactie pentru munca depusa;
 • nesiguranta locului de munca.
 • conditii de munca precare;
 • lipsa promovarii in functie;
 • nivel ridicat de stres;

Fluctuatia de personal in majoritatea situatiilor este un fenomen care atrage mai multe prejudicii:

 • costuri finaniciare de recrutare si insertie a noului angajat;
 • costuri de pregatire personala si profesioanala a angajatului;
 • scaderea performantei echipei (asta se manifesta cand echipa are doar cativa membri);
 • influentarea imaginii de brand (asta se manifesta cand fluctuatia este peste medie).

Dupa cum ai remarcat, costurile nu pot fi neglijate, si de aceea fluctuatia de personal este un fenomen care trebuie monitorizat frecvent intr-o firma. Si ce consider ca este semnificativ de mentionat aici: costurile cauzate de fluctuatia de personal nu cresc in mod liniar cu numarul celor care pleaca din firma.

Cresterea prejudiciilor este exponentiala, intrucut scade: implicarea celor ramasi, nivelul de motivatie si productivitatea. In plus, pierderea angajatilor buni, in general, va atrage dupa sine si pierderea altor angajati. In majoritatea situatiilor este mult mai avantajos sa dezvolti un program de crestere pentru retentia angajatilor in firma ta, decat sa faci recrutari periodice, in incercarea de a gasi angajati mai performanti.

Conform unui sondaj realizat de BestJobs, in perioada Decembrie 2018 – Ianuarie 2019:

 • doi din cinci angajati romani se declara nemultumiti de situatia lor profesionala actuala, si iau in calcul o schimbare de job;
 • unul din cinci angajati se gandeste la o schimbare de cariera, considerand ca lucreaza intr-un domeniu nepotrivit.

In continuare am sa-ti prezint 7 strategii pentru a reduce fluctuatia de personal:

1. Pentru a reduce fluctuatia de personal investeste in Employer Branding.

Brandul de angajator este un diferentiator important al business-ului, si se refera in principal la perceptia si pozitionarea in piata a brandului tau. Daca vei crea un mediu de lucru placut, o colaborare buna intre membrii echipei, vei oferi posibilitati de promovare, vei oferi salarii si beneficii extra salariale motivante, ei bine, toate acestea te vor ajuta sa ai o imagine buna in piata.

2. Pentru a reduce fluctuatia de personal ofera-le candidatilor o perspectiva realista asupra firmei si asupra jobului disponibil.

Daca vei crea asteptari false inca din faza de angajare, este destul de predictibil ca vei pierde engagementul angajatului respectiv si in scurt timp acesta se va orienta catre firmele concurente. Iti recomand sa fii sincer cu angajatii tai. Nu incerca sa-i manipulezi prin diferite mijloace pentru ca toate acestea se vor intoarce impotriva ta.

3. Pentru a reduce fluctuatia de personal asigura-te ca liderii care conduc echipe au un nivel ridicat de leadership.

Adevarul este ca nimic nu devine mai frustrant la un job, decat sa urmezi un sef care detine competente slabe in conducerea unei echipe. Aceasta este principala cauza care determina fluctuatia de personal.

Asa cum spunea si John Maxwell, in majoritatea situatiilor, oamenii nu isi parasesc compania, ci isi parasesc liderul.

Si asta se intampla intrucat, cei care conduc, detin intr-adevar o pozitie pe scara managementului (cu alte cuvinte sunt sefi), dar nu detin si abilitatile de conducere necesare de pe pozitia respectiva.

4. Pentru a reduce fluctuatia de personal dezvolta un program de insertie a angajatilor.

Noii angajati au nevoie de o instruire adecvata, astfel incat sa poata fi integrati cat mai rapid si cat mai eficient in echipa.

5. Pentru a reduce fluctuatia de personal implementeaza in firma ta o politici pentru retentia angajatilor.

Politica de retentie incepe cu un interviu de retentie si continua cu implementarea celor mai eficiente solutii, prin care sa poti reduce fluctuatia de personal. Interviul de retentie este o metoda foarte eficienta de prevenire a plecarii angajatilor din firma. Foarte important: interviul de retentie trebuie sa fie unul deschis si onest, sa fie o discutie libera. Decat sa te trezesti peste noapte ca iti pleaca angajatul din firma, cred ca mult mai intelept ar fi sa intelegi din timp intentiile acestuia.

Mai departe, ce ai putea sa urmaresti in timpul interviului de retentie:
 • motivatia financiara si non-financiara a angajatului;
 • satisfactia la locul de munca;
 • conditiile de munca;
 • relatia cu seful, dar si cu ceilalti colegi;
 • care ar fi nemultumirile pe care le are angajatul;
 • ce imbunatatiri considera el ca ar trebui facute, astfel incat echipa sa functioneze mai bine.

Acestea reprezinta principalele directii ale unui interviu de retentie. Insa, tu le poti adapta situatiei tale.

Sa punctam pe scurt care sunt principalele beneficii ale unui interviu de retentie:
 • in primul rand: obtii un feedback important cu privire la ce merge bine, ce ar trebui sa imbunatatesti urgent si ce ar trebui sa imbunatatesti pe viitor (termen mediu si lung);
 • in al doilea rand: identifici o parte dintre angajatii care intentioneaza sa paraseasca firma; asta te va ajuta sa poti lua masuri din timp;
 • in al treilea rand: reduci fluctuatia de personal in firma ta, deci cresti retentia;

Mai sunt si alte beneficii, insa acestea trei consider ca sunt cele mai importante… si in acelasi timp suficiente, astfel incat sa te gandesti in mod serios la implementarea unei politici de retentie in firma ta. Si inca ceva: iti recomand ca politica de retentie sa se adreseze tuturor angajatilor din firma ta.

6. Pentru a reduce fluctuatia de personal ofera-le angajatilor pachete salariale in functie de performante.

Daca vei crea un raport disproportionat intre performante angajatului si nivelul recompenselor, in timp, vei ramane exact cu oamenii care muncesc exact cat ii platesti.

7. Pentru a reduce fluctuatia de personal tine cont de motivarea personalului.

Nu cred ca vei intalni vreodata o echipa demotivata, dar care sa fie performanta. Daca vrei sa pastrezi oamenii buni in echipa ta pe termen mediu si lung, va trebui:

 • Pe de o parte, sa-i motivezi financiar cel putin la nivelul concurentei;
 • Pe de alta parte, sa-i motivezi non-financiar;  (motivarea non-financiara trebuie sa fie continua)

In cursul Leadership Mastery am prezentat 70 de elemente motivationale non-financiare care functioneaza in firmele din Romania.


Cum influenteaza Generatia Millennials, directia echipei tale?

Conform unui studiu recent al companiei McCrindle, se estimeaza ca pana in 2026, generatia Millennials, va reprezenta aproximativ 30% din forta de munca din piata. Generatia Millennials, este prima generatie care nu poate fi conectata cu compania, fara o forma de leadership upgradata.

Nu generatia care vine si mentalitatea acesteia trebuie sa se adapteze companiei, ci invers! Doar companiile care isi adapteaza leadershipul la noua directie de mentalitate, vor rezista si se vor ridica intr-o piata concurentiala.

Majoritatea celor din Generatia Millennials, isi manifesta interesul de a-si schimba jobul in mod frecvent, dar aceasta pot spune ca este o consecinta, si nu o cauza primara. Ei sunt de fapt in cautarea conditiilor care sa raspunda nevoilor pe care le au.

Care ar fi aceste nevoi:

 • dorinta de implicare;
 • dorinta de a li se explora cat mai mult potentialul;
 • dorinta de a se simti mai liberi;
 • dorinta de a fi responsabilizati cu sarcini prin care sa simta crestere, evolutie.

Pe scurt, iata ce poti face pentru a creste retentia Generatiei Millennials:

 • Ofera-le modele de inspiratie in leadership.
 • Ofera-le un mediu de lucru prietenos.
 • Ofera-le dezvoltare personala in mod frecvent.
 • Aplica metoda: mai putine ordine si mai multa auto-responsabilizare.
 • Foloseste Feedback-ul ca instrument de relationare.
 • Ofera-le un program flexibil.
 • Ofera-le respect.

Daca vei tine cont de asteptarile lor, vei putea crea in firma ta o echipa fantastica! Generatia Millennials combina experienta generatiei anterioare, cu viteza de invatare si adaptarea foarte usoara la tehnologia actuala.

In concluzie, daca vrei sa ai o retentie buna de personal, iti recomand sa te folosesti cat mai mult de informatiile si recomandarile pe care ti le-am facut in acest articol. Sigur ca, va trebui sa-ti alegi acele solutii, care corespund fazei in care te afli cu afacerea ta in momentul prezent.


?Surpriza mea pentru tine – Curs Leadership Mastery!

Acum ca ne apropiem de finalul acestui articol,  sper ca ai constientizat cat de important este sa ai o structura clara dupa care sa iti conduci eficient echipa si sa iti cresti rezultatele in afacere!

In acest sens, dupa mai bine de 10 ani in formarea si conducerea echipelor, iti pun la dispozitie cursul Leadership Mastery. Este surpriza mea pentru tine!

Un curs, sau mai bine zis o platforma online de leadership, adaptata realitatii mediului de business din Romania, din care vei invata pas cu pas, cum sa-ti conduci eficient echipa si cum sa-ti cresti afacerea, indiferent de nivelul la care te afli in prezent!

Leadership Mastery te ajuta:

 • Sa devii bun in rezolvarea problemelor care apar in echipa ta sau in firma ta (managementul conflictelor);
 • Sa ai o echipa suficient de motivata (motivarea resurselor umane);
 • Sa-ti pastrezi in firma cei mai buni angajati (managementul resurselor umane);
 • Sa transformi o echipa obisnuita in una performanta (managementul performantei);
 • Sa (re)castigi respectul echipei tale;
 • Sa-ti simplifici leadershipul la doar 4 lucruri esentiale, dar suficiente pentru ca oamenii sa-si doreasca sa fii liderul lor;
 • Sa-ti dezvolti mai usor si mai rapid afacerea.

In cursul Leadership Mastery vei gasi:

 • metode si strategii testate in Romania prin care sa-ti conduci mai eficient echipa;
 • studii de caz reale;
 • instrumente eficiente pe care le poti aplica in coordonarea echipei pe care o conduci chiar incepand de maine.

Cursul se adreseaza:

 • Proprietarilor de afaceri;
 • Managerilor;
 • Personalului din HR;
 • Liderilor care conduc echipe;
 • Coordonatorilor MLM.

Daca nu iei decizia sa-ti imbunatatesti nivelul de leadership, folosind instrumente cu eficienta dovedita, atunci:

 • vei continua sa te lovesti de probleme care iti incetinesc atat evolutia ta ca lider cat si evolutia echipei;
 • vei fi supraincarcat cu tot felul de activitati care iti vor limita eficienta si rezultatele;
 • nu vei sti ce ai de imbunatatit pentru a deveni un lider mai performant;
 • nu vei sti cum sa maresti increderea ehipei in tine;
 • nu vei sti cum sa delegi in mod corect pentru a te elibera de sarcini pe care le pot prelua oamenii tai.

Pentru mai multe detalii despre Leadership Mastery, te invit sa accesezi pagina cursului – CLICK AICI


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Productivitatea muncii: Cum sa fii productiv la locul de munca?

Delegarea sarcinilor in 7 pasi – Afla cum sa delegi in mod corect!

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Motivarea angajatilor este scazuta? Afla metode practice

Recrutare personal – Top surse si metode [Cum sa ai o echipa fantastica]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *