28/11/2023  

(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet full-screen )


Organizarea afacerii este procesul de structurare a resurselor unei companii pentru a atinge obiectivele stabilite. Iar când discutăm despre organizarea afacerii, ne referim la sistemele din companie. Mai exact, ne referim la acele sisteme care au rolul de a asigura funcționarea eficientă a afacerii. De exemplu: Sistem de Management, Sistem de Leadership, Sistem de Marketing, Sistem de Vânzări, etc.

 

Însă, în cadrul acestui articol vom discuta despre Sistemul de Management și Sistemul de Leadership.

 

1.Sistemul de Management

Te susține în sistematizarea activităților operaționale și în atingerea obiectivelor de creștere ale afacerii.

 

2.Sistemul de Leadership

Îți oferă elementele fundamentale de care liderii au nevoie în conducerea echipelor.

În absența acestuia, există riscul ca liderii să conducă din inerție, sau mai bine spus, nu vor conduce.

Asta se întâmplă întrucât:

  • Managementul Operațional fără Leadership este mediocru;
  • Managementul de Creștere fără Leadership este mort.

 

Și ca să fiu cât mai concludent, să plecăm de la două statistici care prezintă clar impactul major pe care îl are leadershipul în organizarea afacerii:

 

Prima statistică face referire la Retenția Angajaților.

Conform unui sondaj realizat de Exec Edu, o companie de consultanță din România, primele 3 criterii care determină angajații să rămână în companii pe termen lung sunt:

1.Stabilitatea locului de muncă;

2.Recunoașterea performanțelor;

3.Relația foarte bună cu șeful direct.

În contextul actual, în care piața muncii devine tot mai competitivă, nivelul de leadership al companiei, joacă un rol critic în menținerea angajaților buni.

Liderii influenți creează un mediu de lucru în care angajații se simt apreciați și recunoscuți pentru munca depusă, ceea ce îi motivează să rămână în companie pe termen lung.

                                                                                                                  

A doua statistică face referire la Inovare și Creștere.

Compania globală de consultanță – EY, a realizat un studiu în România pentru a identifica opiniile mediului de business în privința inovației.

Potrivit sondajului, există 5 elemente esențiale care contribuie la construirea unei companii inovatoare:

1.Leadership-ul;

2.Resursa umană;

3.Îmbunătățirea operațiunilor;

4.Structura portofoliului de produse și servicii;

5.Digitalizarea și parteneriatele strategice.

După cum poți observa, există mai multe elemente ce contribuie la inovare în business. Însă, leadership-ul și resursa umană sunt în primele două poziții.

Liderii sunt cei care dau direcția și creează un mediu favorabil pentru inovare. Ei sunt cei care văd oportunitățile și îi inspiră pe angajați să le transforme în realitate.

Însă, dacă ignori leadershipul, în cel mai fericit caz, vei crește în ritm cu piața, însă nu vei reuși să accelerezi dezvoltarea companiei. Creșterea va fi prea lentă.

De aceea, Managementul și Leadershipul nu se exclud, ci se completează reciproc pentru a susține în mod sustenabil creșterea companiei.

Gândește-te la următoarea comparație: Dacă Managementul ar reprezenta componentele principale ale unei mașini, atunci leadershipul ar fi partea de software.

Acestea nu se exclud, ci se completează.

 

De ce spun că Managementul Operațional fără Leadership este Mediocru?

Să ne imaginăm un manager operațional care monitorizează strict regulamentele și procedurile companiei, dar care nu se implică în dezvoltarea abilităților membrilor echipei și nici în motivarea angajaților.

Acesta conduce la o echipă demotivată, iar cei mai talentați angajați își vor găsi joburi în firmele concurente. Și atunci, calitatea echipei va deveni medie. Niciodată, liderii mediocri nu pot construi echipe performante.

 

De ce spun că Managementul de Creștere fără Leadership este mort?

În timp ce managementul operațional asigură stabilitatea companiei, managementul de creștere aduce compania pe o cale de dezvoltare rapidă.

Atunci când discutăm despre creșterea companiei, aici se resimte cel mai tare nevoia de lideri, întrucât ei sunt factorul determinant.

Doar ei pot motiva echipa, pot susține inovația, pot menține direcția de înaintare și pot gestiona eficient resursele de care compania are nevoie în procesul de creștere.

Fără lideri influenți și vizionari, o strategie de creștere este doar un plan pe hârtie. De aceea, managementul de creștere fără lideri este condamnat la stagnare sau chiar la eșec.

 

Pe final, ce îți recomand să faci în firma ta pentru organizarea afacerii în mod eficient?

Pentru început, folosește instrumente performante de evaluare a leadershipului și a managementului, ca să afli cum stă situația în afacerea ta.

În acest sens, îți ofer acces gratuit la Instrumentul de Diagnosticare a Sănătății Afacerii. 

După completarea acestui instrument, beneficiezi de un raport detaliat, apoi, în funcție de rezultatele obținute, poți stabili ce ar trebui să îmbunătățești cât mai rapid în organizarea afacerii astfel încât să poți susține eficient realizarea obiectivelor din planul de business și creșterea sustenabilă a afacerii tale.

Fără evaluare, faci doar presupuneri. Însă, în lumea afacerilor unde concurența este acerbă, presupunerile devin irelevante. Cu presupunerile, compania nu se dezvoltă nici măcar odată cu piața. Așa că fii un antreprenor responsabil și ia decizii pentru organizarea afacerii bazate pe evaluări precise, care să-ți ofere claritate și perspectivă de creștere.

 

 

 

Despre autor:

Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.

 


 

Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?

Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.

👉️ Click aici și află mai multe despre sesiune