Cum susții un Interviu de Exit pentru a preveni demisiile ulterioare
(pentru cea mai bună experiență video pe telefon, îți recomand să rotești dispozitivul pe orizontală și să activezi modul Ecran complet )
Cele 8 direcții pentru a construi un Interviu de Exit eficient:
Un Interviu de Exit susținut în mod corect poate fi cel mai important instrumente prin care vei reuși să-ți clarifici principalele motive pentru care angajații părăsesc compania.
Scopul este să identifici soluțiile care funcționează în firma ta, astfel încât să ai o rată de retenție cât mai bună.
- Motivele demisiei:
Ca antreprenor, este esențial să înțelegi motivele care determină angajatul să plece din companie și să identifici soluții de îmbunătățire.
- Relația cu superiorul:
Pentru a asigura o rată de retenție bună, este important să cunoști calitatea relațiilor dintre superiori și membrii echipei. În general, o relație bună cu superiorul reduce fluctuația și costurile asociate, în timp ce o relație tensionată afectează motivația echipei și determină scăderea productivității.
- Relația dintre colegi:
Evaluarea calității relațiilor dintre colegi îți poate oferi o perspectivă asupra atmosferei din echipă. Scopul este să menții un mediu de lucru cât mai plăcut, pentru a crește nivelul de productivitate al echipei și interesul angajaților de a rămâne în companie.
- Motivarea financiară și non-financiară:
Aici, scopul este să afli dacă motivarea financiară sau non-financiară reprezintă motivul care l-a determinat pe angajat să părăsească firma. Dacă observi că pachetul salarial este menționat adesea ca fiind o problemă, îți recomand să faci o revizuire a politicii salariale. Obiectivul este să-ți menții angajații buni în companie, dar în același timp să rămâi și competitiv în piață.
- Nivelul de solicitare în raport cu beneficiile obținute:
Aici, scopul este să identifici dacă angajații resimt un volum de muncă excesiv care conduce la stres, burnout și în final, la scăderea performanțelor angajatului.
Ce soluții ai putea aplica dacă nivelul de solicitare al angajaților este prea ridicat?
- Poți crea roluri noi în organigramă;
- Poți transfera unele responsabilități între angajați;
- Poți reevalua termenele limită pe anumite proiecte.
- Posibilitățile de dezvoltare personală și profesională din cadrul firmei:
Aici, vrei să afli dacă motivul plecării îl reprezintă lipsa evoluției profesionale. În majoritatea situațiilor, angajații buni își doresc evoluție în carieră, iar dacă nu li se oferă această oportunitate, atunci vor pleca din companie.
- Proceduri:
Aici, poți identifica dacă angajații au întâmpinat dificultăți în realizarea sarcinilor datorită unor proceduri ineficiente sau prea complicate. Identificarea acestor probleme îți permite să îmbunătățești procedurile și să elimini cauzele care generează întârzieri, erori și scăderea productivității.
- Imaginea firmei:
Un interviu de exit îți oferă oportunitatea de a obține o perspectivă sinceră și directă asupra modului în care angajații percep compania, astfel încât să poți lua măsuri pentru a-ți îmbunătăți brandul de angajator.
În concluzie, verifică dacă Interviul de Exit conține întrebări axate pe cele 8 direcții.
Dacă nu, atunci stabilește împreună cu Managerul de HR un șablon, astfel încât să realizați în mod corect un Interviu de Exit.
Scopul este să reduci cât mai mult prejudiciile lunare generate de tot felul de disfuncționalități care îți afectează: calitatea echipei, profitul companiei și brandul de angajator.
Esențial în Afaceri cu Gabriel Radu
Newsletter de business cu lecții esențiale de Management, Leadership, Marketing și Vânzări.
Obține acces la conținut exclusiv, instrumente testate și strategii validate în peste 20 de industrii, care să te susțină în creșterea productivității echipei și sistematizarea afacerii.
Despre autor:
Sunt Gabriel Radu, Fondator PS și Executive Coach, certificat din anul 2011. În tot acest timp, am susținut antreprenori și top manageri din peste 20 de industrii în sistematizarea afacerii și creșterea productivității echipei. În acest sens, am creat și implementat un Sistem de Management & Leadership bazat pe instrumente performante și procese validate în peste 15.000 de ore de Executive coaching.
Ești antreprenor sau top manager și ai o întrebare specifică sau te confrunți cu provocări în echipa sau afacerea ta?
Programează o sesiune online și hai să identificăm împreună soluții personalizate prin care să depășești cu succes provocările și să-ți atingi obiectivele de business.