Well being sau dezvoltare personala in companii?

Conceptul de well-being sau mai bine zis programele de wellbeing in companii au rolul de a ajuta angajatii sa obtina pe cat posibil un echilibru intre cele doua componente ce definesc conceptul de Work & Life Balance, adica un echilibru intre zona profesionala si personala.

Este adevarat ca starea de bine a angajatilor obtinuta prin programe de well being contribuie la cresterea eficientei in firma. Totusi, este important sa mentionez ca este nevoie de o fundatie sanatoasa in cultura organizationala, peste care „sa se suprapuna starea de bine”. Iar aceasta fundatie o reprezinta dezvoltarea personala de baza.


Iata ce vei descoperi in cadrul acestui articol:

 1. Ce inseamna well being?
 2. Dezvoltare Personala in firma ta: investitie sau cheltuiala? (contine video)
 3. Well being: Balanta intre cariera si viata personala.
 4. Tipuri de Well being.
 5. De ce sa investesti in cursuri de dezvoltare personala pentru angajati?
 6. Se poate si fara dezvoltare personala sau well being in firma ta?

1. Ce inseamna well being?

Programele de well being se bazeaza pe conceptul de Work Life Balance.

Prin aceste activitati de well-being se urmareste sa se obtina pe cat posibil, un echilibru intre cele doua componente ce definesc acest concept de Work Life Balance:

Work (viata profesionala).

Aici intra tematici care fac referire la dezvoltare personala pentru companii (team-building, motivatie, imbunatatirea relatiilor dintre angajati, inteligenta emotionala, managementul stresului, managementul conflictelor, etc);

Life (viata personala).

Cele mai frecvente tematici sunt cele care fac referire la:

 • sanatate fizica (nutritie, intretinerea sanatatii, exercitii de respiratie corecta, corectarea posturii, etc);
 • sanatate psiho-emotionala (relatia de cuplu, relatii sociale, imbunatatirea starii de spirit, Yoga, Chi Kung, etc);
 • hobby.

Proportiile tematicilor pe care le contine un program de well being difera in functie de furnizorul programului si cerintele companiei. Programele de well being urmaresc obtinerea unui echilibru intre viata profesionala vs viata personala.

Este adevarat ca starea de bine a angajatilor obtinuta prin programe de well being contribuie la cresterea eficientei in firma. Totusi, este important sa mentionez ca este nevoie de o fundatie sanatoasa in cultura organizationala, peste care „sa se suprapuna starea de bine”. Iar aceasta fundatie o reprezinta dezvoltarea personala de baza.


2. Dezvoltare Personala in firma ta: investitie sau cheltuiala?

Este important sa clarificam lucrurile: programele de wellbeing nu pot inlocui programele de training si coaching bine directionate. Ele vin doar in completarea programelor de training si coaching.

Ca si companie, nu organizezi programe de well being pentru angajati, daca acestia nu beneficiaza in primul rand de cursuri de dezvoltare personala de baza.

Si aici, in principal ma refer la:

 • programe de team-building;
 • cursuri de leadership;
 • mastermind-uri de leadership;
 • workshopuri de crestere a performantelor echipei;
 • programe de coaching pentru gestionarea conflictelor;
 • cursuri de project-management;
 • cursuri de time-management.

Nu intamplator, companiile care organizeaza activitati de well being pentru angajati, investesc in primul rand in cursuri dezvoltare personala. Pentru aceste companii, dezvoltarea personala face parte din cultura organizationala.

Insa, pentru multe firme, investitia in dezvoltare personala, se transforma intr-o cheltuiala. Si atunci renunta la a mai investi in dezvoltarea personala a angajatilor.

Din materialul video de mai jos vei afla care sunt cele mai intalnite doua greseli, pentru care multe cursuri de dezvoltare personala sau programe de well being companii, au eficienta redusa.

3. Well-being: Balanta intre cariera si viata personala.

 Ce se urmareste prin programele de well being? Pe de o parte, compania trebuie sa isi urmareasca interesele, astfel incat sa obtina rezultate mai mari. In caz contrar, investitia in activitati de well-being ar fi doar o cheltuiala.

Pe de alta parte, cursantii trebuie sa obtina o balanta intre cariera si viata personala. Iata care sunt principalele beneficii, atat pentru companie, cat si pentru cursanti:

Programe Well being – Beneficii pentru companie:

 • creste nivelul de motivatie al echipei;
 • se imbunatatesc relatiile dintre angajati;
 • reducerea fluctuatiei de personal;
 • reducerea stresului la locul de munca;
 • motivarea angajatilor (motivare non-financiara);
 • creste nivelul de implicare a angajatilor.

Programe Well being – Beneficii pentru angajati:

 • dezvoltare personala;
 • reducerea nivelului de stres;
 • echilibru intre cariera si viata personala;
 • cresterea nivelului de incredere in sine;
 • generarea unei stari de bine.

4. Tipuri de Well being.

Exista mai multe tipuri de Well-being, iar mai jos ti le prezint pe cele mai cunoscute:

 • Cariera (Career Well being): a gasi multumire in jobul pe care il faci;
 • Financiar (Financial Well being): gestionarea resurselor financiare intr-un mod cat mai eficient;
 • Sanatate (Physical Well being): starea de sanatate fizica, mentala si emotionala;
 • Social (Social Well being): relatiile sociale pe care ti le construiesti si influenta lor asupra ta;
 • Comunitate (Community Well being): ce faci pentru comunitatea in care traiesti.

Un program pentru companii poate include una sau mai multe tipuri de well being.

De exemplu, se poate realiza un program care se axeaza pe doua directii:

 • sanatate fizica;
 • dezvoltare personala (team-building, managementul performantei, etc).

Pot fi realizate multe combinatii si se pot contrui programe care contin diverse tipuri de Well being. Insa, toate programele trebuie sa contina o componenta importanta de dezvoltare personala, completata de activitati prin care sa obtii echilibru intre viata profesionala si personala.

Sigur ca este complicat sa se ajunga la echilibru. Insa, ideea este de a imbunatati pe cat posibil, calitatea vietii participantilor la curs.

Aceasta este o abordare dintr-o perspectiva care incearca sa dezvolte persoana intr-un cadru mai extins, care include mai multe zona importante din viata sa. Pe asta se bazeaza strategia de well being in organizatii.


5. De ce sa investesti in cursuri de dezvoltare personala pentru angajati?

Exista multe firme care minimizeaza sau si mai rau ignora dezvoltarea personala a angajatilor.

In general, acestea sunt firmele care au cele mai mari probleme legate de:

 • eficienta angajatilor;
 • fluctuatii prea mari de personal;
 • conflicte de interese;
 • lipsa motivatiei angajatilor;
 • nivel de leadership destul de scazut.

In continuare vei descoperi ca toate acestea sunt doar efecte. Cauza principala o constituie de fapt, nivelul scazut de dezvoltare personala a angajatilor. Nu se investeste nici in cursuri de dezvoltare personala a angajatilor si nici in programe de well being.

Rezultatele pe care le obtii din partea oricarui angajat, sunt determinate de doua elemente clare ce ii definesc performanta:

 1. Nivelul de cunoastere in zona sa de expertiza (cu alte cuvinte cat de bine isi cunoaste meseria).
 1. Nivelul de dezvoltare personala.

Cele mai importante componente sunt: nivelul de motivatie, comunicarea, increderea in sine, atitudinea, nivelul de leadership daca are o pozitie de conducere, time management, project management, control emotional si gestionarea situatiilor conflictuale.

Nivelul rezultatelor oricarui angajat este determinat exact de aceste doua componente. Pentru o mai buna intelegere, sa consideram ca:

 • nivelul de cunoastere in zona de expertiza al unui angajat, este undeva la nivel 8 din 10;
 • nivelul de dezvoltare personala este undeva la nivel 3.

In aceasta situatie reala, rezultatele pe care le produce acel angajat in firma ta, sunt undeva la nivelul 5-6. Si asta este valabil intr-un singur context: daca implicarea sa ar fi maxima, ceea ce este putin probabil.

Practic, lipsa dezvoltarii personale trage semnificativ in jos performantele angajatului. In plus, nivelul redus de dezvoltare personala al unui angajat, ii influenteaza negativ si pe ceilalti colegi din echipa.

Iata un fenomen care se intampla in firme: isi doresc crestere continua si incep sa pulseze tot felul de reguli in interiorul firmei, crezand ca aceasta este solutia functionala si ca in acest fel oamenii se vor alinia regulilor si regulamentelor. Aceasta strategie nu poate inlocui nici pe departe, cursurile de dezvoltare personala si programele de well being.

Nu ma intelege gresit: sigur ca este nevoie de reguli si regulamente, insa acestea au putere pana la un anumit nivel. Puterea lor este destul de limitata.

Crede-ma: oamenii sunt inventivi cand vine vorba de a trisa regulile. Vor gasi tot felul de solutii de evitare. In cel mai fericit caz, doar se vor supune regulilor la nivel de suprafata, insa nu vor respecta aceste reguli.

De aceea, cand investesti in cursuri de dezvoltare personala sau programe de well being pentru oamenii din echipa ta, de fapt investesti in cresterea afacerii tale. Cand minimizezi sau ignori investitia in dezvoltare personala, de fapt limitezi foarte mult cresterea afacerii tale. Cresterea afacerii vine doar in urma dezvoltarii angajatilor prin cursuri de dezvoltare personala si programe de well being.

Ca si concluzie, dezvoltarea personala este pentru firmele care isi doresc:

 • angajati cat mai performanti;
 • relatii profesionale cat mai bune intre angajati;
 • crestere continua.

6. Se poate si fara dezvoltare personala sau well being in firma ta?

Exceptand firmele si companiile care au deja o cultura in ceea ce priveste dezvoltarea personala a angajatilor si monitorizarea evolutiei acestora, majoritatea minimizeaza importanta dezvoltarii personale a angajatilor. Nu aloca bugete anuale in dezvoltarea personala a angajatilor.

Intrebarea este: se poate si fara cursuri de dezvoltare personala si programe de well being?

Da, sigur ca se poate, insa cu o serie de consecinte, 100% inevitabile!

Cresterea firmei nu functioneaza dupa principiul: nu investesc in oameni, dar ma astept la crestere continua. Asa ceva nu este posibil!

Ca si angajator, ai doua variante posibile:

 • investesti in dezvoltarea angajatilor (prin programe de dezvoltare personala si optional programe well being);
 • lasi dezvoltarea personala in seama fiecarui angajat (caz in care nu te poti astepta la crestere).

Cat timp componenta de dezvoltare personala a angajatilor este minimizata, sau si mai rau, este scoasa din procesul de dezvoltare a businessului, permanent vor fi resimtinte efecte atat in interiorul organizatiei cat si in afara organizatiei.


Lipsa de dezvoltare personala: efecte in interiorul firmei.

In continuare, sa analizam care sunt efectele datorate lipsei cursurilor de dezvoltare personala si well being, in interiorul organizatiei:

 • implicarea la nivel minim a angajatilor;
 • nemultumiri care se manifesta frecvent;
 • conflicte de interese;
 • pierderea angajatilor buni;
 • plasarea pe pozitii de conducere a unor angajati slab echipati in arta leadershipului, in arta conducerii oamenilor (cel mai grav lucru intr-o organizatie).

Faptul ca un angajat primeste o pozitie de conducere, asta nu vine la pachet si cu abilitatile de care are nevoie pentru a conduce de pe pozitia respectiva.

Niciodata nu vei auzi: stii, i-am dat lui/ei o pozitie de leadership si dintr-o data abilitatile lui/ei au explodat. Asta nu se va intampla niciodata. Nu pozitia il construieste pe lider, ci liderul este cel care construieste pozitia. Intotdeauna a fost asa si intotdeauna va fi asa.

Pur si simplu, angajatii pusi pe pozitii de leadership, dar care nu au abilitati de leadership, nu pot stabili un vector de directie in echipa. In loc sa iti dezvolti o echipa, te alegi doar cu un grup de oameni, fiecare cu interesul personal. In acele echipe, lipseste viziunea, lipseste motivatia, lipseste elanul.

In plus, atunci cand nu iti dezvolti oamenii din echipa, nu ai oameni capabili la care sa delegi sarcini. Asta va atrage o supraincarcare a liderilor din zona de varf a organizatiei, care vor trebui sa se ocupe de prea multe sarcini. Pentru ei ziua ar trebui sa fie de 50 de ore.

Cat timp nu se investeste in dezvoltarea angajatilor prin cursuri de dezvoltare personala si eventual si programe de well being, efectele vor continua sa se mentina sau poate chiar sa se amplifice. Efectele negative nu se vor diminua de la sine.


Lipsa de dezvoltare personala: efecte in afara firmei.

In continuare sa analizam care sunt efectele datorate lipsei cursurilor de dezvoltare personala si well being, in afara organizatiei.

In exterior este vorba de imaginea de brand pe piata, adica cine esti tu ca firma, ce imagine ai. Si aici vorbim de imaginea pe 3 directii:

 1. Imaginea in comparatie cu firmele concurente.
 2. Imaginea fata de viitorii noi angajati (care pot veni in firma ta sau aleg o firma concurenta).
 3. Imaginea fata de clienti (care pot deveni clientii tai sau clientii unei firme concurente).

Imaginea firmei pe aceste 3 directii este de fapt un rezultat, si iata de ce: modul in care firma functioneaza in interior, se reflecta la exterior. Daca vrei sa schimbi imaginea la exterior, trebuie sa lucrezi la interior. Exista o cauza si exista un efect. Cauza o reprezinta modul in care functioneaza organizatia in interior. Efectul in reprezinta imaginea in exterior.

Ca si concluzie, lipsa dezvoltarii personale, actioneaza exact ca un capac pentru firma. Este Legea capacului din leadership. Este acel capac care nu permite organizatiei sa treaca mai departe, blocheaza evolutia echipei si limiteaza rezultatele intregii organizatii.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti formezi o imagine clara referiror la:

 • diferenta dintre programele de well being si cursurile de dezvoltare personala;
 • ce programe sa alegi astfel incat sa nu transformi  investitia intr-o cheltuiala;
 • importanta dezvoltarii personale in firma ta.

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

 Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Cultura organizationala – de ce este importanta si cum poti sa o dezvolti?

Motivarea angajatilor este scazuta? Afla metode practice

Retentia angajatilor | Fluctuatia de personal l Cum pastrezi talentele in firma

Rating
Well being sau dezvoltare personala in companii? Overall rating: 4.8 out of 5 based on 6 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *