17/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Lider Toxic: descopera 7 tipuri de lideri ineficienti de care sa te feresti

Cu totii stim ca exista mai multe tipuri de lideri. Insa, daca ar fi sa facem clasificarea liderilor, am putea spune ca sunt lideri eficienti si lideri ineficienti.

  • Liderii eficienti sau liderii autentici sunt prezenti in inimile oamenilor pe care ii conduc si tocmai de aceea ii poti identifica usor. Ei se implica si sunt in mod constant in mijlocul echipei. Liderii autentici obtin implicarea echipei la un nivel ridicat iar rezultatele lor sunt mari sau chiar foarte mari.
  • Liderii ineficienti obtin implicarea echipei la nivel minim si vor trebui sa se multumeasca cel mult cu rezultate medii sau chiar mici.

Dupa cum probabil stii, liderii ineficienti te conduc catre nicaieri iar motivele pot fi legate de faptul ca:

  • nu au o viziune privind evolutia echipei si directia spre care vor sa-si conduca echipa;
  • nu sunt pasionati de ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic are o cauza in care crede si poate influenta oamenii datorita convingerilor sale si pasiunii pentru cauza lui);
  • nu sunt specialisti in ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic nu incearca sa faca totul, contributia lui este majora intr-o anumita zona. Cu alte cuvinte, liderii autentici sunt bine specializati pe o anumita zona de activitate);
  • nu au motivatia necesara si nu reusesc sa-si motiveze echipa;
  • nu inteleg mecanismul influentarii oamenilor (leadershipul lor este slab).

Adevarul este ca nimic nu devine mai frustrant la un job decat sa urmezi un lider caruia trebuie sa ii respecti ordinele doar pentru ca detine o pozitie.


Vrei sa beneficiezi de o sedinta 1la1 de life coaching sau executive coaching prin Skype?

gabriel radu ps 300 px

Inscrie-te GRATUIT accesand linkurile de mai jos!

Vreau sa ma sustii in dezvoltarea mea personala

Vreau sa ma sustii in conducerea echipei si cresterea afacerii


Cele 7 tipuri de lideri  ineficienti:

1. Liderul nesigur

Este acel lider care actioneaza dupa principiul: Mentine-i pe toti in dezechilibru!

Motivul pentru care isi ghideaza activitatea dupa acest principiu este evident: de a-si mentine pozitia. El proiecteaza de fapt propria lui nesiguranta asupra subordonatilor sai. Cand liderul este nesigur, in majoritatea situatiilor si echipa va deveni nesigura si totul va fi in dezechilibru.

Iata cum actioneaza:

  1. a) pe subordonatii buni ii impiedica in ascensiune (ii este frica sa nu-i fie pusa pozitia in pericol si altcineva sa-i ia locul);
  2. b) in cazul subordonatilor slabi reactioneaza cu autoritate (vrea sa se impuna pentru a se face ascultat si respectat).

2. Liderul fara viziune

Este liderul care nu are imaginea de ansamblu, nu cunoaste directia spre care isi indreapta echipa, nu are nici o strategie de crestere a performantelor echipei. Acestuia ii lipseste atat viziunea pe termen scurt, cat si viziunea pe termen lung.

3. Liderul incompetent

Oricat de buna ar fi atitudinea unei persoane ce detine o functie de conducere, aceasta nu poate inlocui competenta. Asadar, acest tip de lider, devine “pragul” de care se impiedica intreaga echipa. El este de fapt ”capacul” evolutiei intregii echipe.

4. Liderul egoist

Acesta conduce pentru propriul castig, in detrimentul tuturor. Nu il intereseaza de echipa, nu il intereseaza de evolutia firmei. Tot ce urmareste este castigul si evolutia lui. In mod predominant isi impune opinia astfel incat toti ceilalti sa o accepte.

5. Liderul cameleon

Este liderul care reactioneaza in diverse moduri fata de oamenii din jurul sau. Nu vei putea anticipa reactia lui. Acum este cald iar in momentul urmator este rece. Asta se intampla intrucat acest tip de lider are un coeficient foarte redus de inteligenta emotionala si are un leadership foarte slab. Prin urmare, el reactioneaza in moduri neasteptate.

6. Liderul politic

Problema acestuia este cauzata de dorinta de avansare. Aproape tot din ceea ce face are ca scop avansarea sa in pozitie, crezand ca functia pe care o detine il defineste ca lider. El nu este constient de faptul ca nu pozitia construieste liderul, ci liderul este cel care construieste pozitia! Faptul ca detine o pozitie de conducere nu inseamna automat ca este si lider, nu inseamna ca are dezvoltate abilitatile de a conduce oamenii prin influenta si nu prin pozitie!

7. Liderul obsedat de control

Acesta incearca sa controleze tot ce se intampla in organizatie, nimic sa nu se petreaca fara stirea lui. Ajunge sa munceasca chiar si 12-14 ore pe zi, pentru a controla tot ce este in jurul sau. Isi va consuma timpul facand lucruri nesemnificative pentru cresterea organizatiei, si astfel devine total ineficient.

In procesul tau de evolutie ca lider, asigura-te ca eviti capcana celor 7 tipuri de lideri ineficienti.

De aceea, iata ce iti recomand: nu astepta sa obtii o pozitie de conducere pentru ca abia apoi sa incepi sa iti dezvolti abilitatile de lider.


Mai multe informatii despre cum sa-ti cresti accelerat rezultatele tale si ale echipei, indiferent de nivelul la care te afli in prezent, gasesti in cursul:

Leadership Mastery

Curs Leadership

Pentru mai multe detalii despre acest curs online – Click aici


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Daca vrei sa treci la urmatorul nivel in dezvoltarea ta personala sau in conducerea echipei si cresterea afacerii, rasfoieste agenda noastra de cursuri online – Click aici


Alti vizitatori au citit si:

Multitasking: De ce si cum sa renunti la a face mai multe sarcini simultan?

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Diferenta dintre lider si manager. (Lider vs Manager)

Ce inseamna leadership si cum sa devii un lider autentic?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *