Stima de sine – Increderea in sine – Respectul de sine

Simti ca ai o stima de sine scazuta? Nu ai curaj sa-ti stabilesti aspiratii inalte deoarece frica de esec a pus stapanire pe tine? Ai vrea sa stii ce ai de facut pentru a-ti creste stima de sine?

Atunci esti in locul potrivit! Vei intelege in mod corect ce trebuie sa faci pentru cresterea stimei de sine. Si ca sa ma asigur ca vei obtine rezultate, ti-am pregatit si un instrument practic, pe care sa il folosesti in procesul schimbarii.


In cadrul acestui articol vei descoperi:

1. Ce este stima de sine si cum iti influenteaza rezultatele;

2. Exercitiu de identificare a nivelului stimei de sine;

3. Ce influenta au parerile celorlalti asupra stimei de sine;

4. Cum recunosti oamenii cu stima de sine scazuta;

5. De ce stima de sine nu este suficienta pentru a obtine rezultate mari;

6. De ce este mai bine sa ai o stima de sine supraevaluata decat una subevaluata;

7. Ce trebuie sa faci pentru a-ti creste stima de sine;

8. Instrument practic in 4 pasi de crestere a stimei de sine;

9. Cat de importanta este autoresponsabilizarea in cresterea stimei de sine.


1. Ce este stima de sine si cum iti influenteaza rezultatele?

Pentru inceput sa plecam de la definitia intalnita in DEX pentru cuvantul: stima. STIMA – stimez, vb. I. Tranz. și refl. recipr. A avea stimă, considerație pentru cineva sau ceva; a (se) respecta, a (se) cinsti. – Din it. stimare. Cf. fr.estimer. sursa: DEX ’09 (2009)

In concluzie, stima de sine inseamna a avea consideratie fata de tine insuti, inseamna sa te respecti.

In continuare te invit sa fii tu actorul principal, intr-un film interesant care are legatura cu rezultatele la care iti doresti sa ajungi si pentru care muncesti poate zi dupa zi. Imagineaza-ti un munte foarte inalt pe care ti-ai propus sa il urci.

In continuare, imagineaza-ti ca in varful muntelui se afla aspiratiile tale din prezent, iar undeva mai jos sunt rezultatele tale.

Iata cum stau lucrurile in viata ta:

– pe de o parte, cu cat diferenta dintre aspiratiile tale si rezultatele tale este mai mica, cu atat stima de sine pe care o ai in prezent, este mai ridicata;

– pe de alta parte, cu cat diferenta este mai mare si continua sa se mentina sau chiar sa creasca, cu atat stima de sine devine din ce in ce mai mica.

2. Exercitiu de identificare a nivelului stimei de sine.

Acum este momentul sa te implici practic. Pentru inceput, stabileste care sunt cele mai importante aspiratii pe care le ai in prezent si apoi care este nivelul rezultatelor la care te afli in acest moment. Iti recomand sa nu ignori aceasta etapa, intrucat este important sa intri intr-o stare de constientizare.

Asadar, iata ce ai de facut:

Pasul 1. Deseneaza pe hartie un munte.

Pasul 2. In varful muntelui noteaza-ti principalele 3-5 aspiratii (daca nu le ai stabilite, iti recomand sa te gandesti la asta, intrucat o viata fara aspiratii este o viata fara nicio directie, pur si simplu mergi la intamplare sperand ca undeva, candva, viata ta se va schimba in bine).

Pasul 3. Undeva mai jos, stabileste aproximativ, dar cat mai realist, nivelul rezultatelor tale din acest moment. Apoi noteaza-le in scris, pe fiecare.

Acum poti estima care este nivelul stimei de sine la care te afli in acest moment pentru fiecare dintre aspiratiile tale. Poti estima chiar si valoarea medie a stimei de sine. Si chiar daca este o valoare estimata, ea reprezinta totusi un indicator destul de precis, referitor la nivelul la care te afli in prezent.

Sigur ca, intrebarea absolut fireasca este: cum poate fi crescuta stima de sine? Iti voi pune la dispozitie si un instrument practic, chiar in cadrul acestui articol. Insa, mai intai, este esential sa stabilim clar legatura dintre stima de sine si increderea de sine, pentru ca exista o stransa legatura.

Asadar, cum este influentata stima de sine de increderea in sine? Pentru ca lucrurile sa fie clare, sa stabilim urmatorul adevar: stima de sine este un rezultat! Tocmai de aceea, nu poti lucra in mod direct asupra stimei de sine si asta este important de inteles.

Poti ajunge la stima de sine ridicata doar daca iti cresti increderea in tine, pentru ca iata cum functioneaza: imagineaza-ti un sportiv care zilnic face eforturi considerabile pentru a-si creste performanta si a obtine rezultate din ce in ce mai mari la concursuri. Aceste rezultate construiesc in interiorul sau un puternic sentiment de incredere in sine.

Sa presupunem ca acest sportiv a castigat de 5 ori consecutiv, titlul de campion national. In mod absolut evident, va avea foarte mare incredere ca il va castiga si pe urmatorul. Practic, acele reusite construiesc in interiorul sau sentimentul de incredere in sine. Acest sentiment de incredere ii determina ceea ce se numeste stima de sine.

In concluzie, rezultatele ii determina increderea in sine, si mai departe, increderea in sine ii determina stima de sine. Daca ti-ai propus sa duci stima de sine la un nivel mai inalt, va trebui sa actionezi in mod direct asupra increderii.

Curs de dezvoltare personala

3. Stima de sine: ce influenta au parerile celorlalti asupra stimei de sine?

De aceasta data vreau sa iti transmit de ce parerea celorlalti influenteaza stima de sine, insa am sa-ti spun asta printr-o poveste foarte sugestiva: Povestea broscutei.

A fost odata un grup de broscute, care au hotarat sa se ia la intrecere. Scopul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt. Se adunasera deja multi spectatori pentru a urmari cursa si pentru a le incuraja pe broscute. Cursa urma sa inceapa. Totusi, dintre spectatori nici unul nu credea sa existe vreo broscuta care sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea erau exclamaţii de genul:

– Ohhh, ce obositor. Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!

– Nici nu au cum sa reuseasca. Turnul este mult prea inalt!

Broscutele incepusera sa abandoneze, una cate una. Spectatorii continuau sa strige:

– Este mult prea obositor! Nu va putea sa ajunga sus niciuna. Este imposibil. Este mai bine sa renuntati.

Tot mai multe broscute se resemnau şi abandonau cursa. Doar una singura se catara mai departe. Nu voia cu nici un chip sa abandoneze.

In final renuntasera toate, cu excepţia acelei broscute care cu o imensa ambitie si rezistenta, a reusit sa ajunga singura in varful turnului.

La final, toate celelalte broscute si toti spectatorii au vrut sa afle cum a reusit totusi broscuta sa ajunga in varf, cand toate celelalte broscute s-au vazut nevoite sa abandoneze cursa.

Asa s-a aflat ca broscuta invingatoare era surda.

Morala povestii: Nu asculta niciodata oamenii care au prostul obicei de a te face sa te simti mic si neinsemnat, lipsit de stima de sine. In schimb, inconjoara-te cu oameni care au o stima de sine cat mai ridicata, intrucat acestia te vor inspira si pe tine sa-ti cresti nivelul de dezvoltare personala, rezultatele si stima de sine.

4. Cum recunosti oamenii cu stima de sine scazuta?

In mod sigur, de-a lungul experientei tale prin viata, ai remarcat in jurul tau oameni care au o stima de sine scazuta. Puteai sa vezi asta in comportamentul pe care il aveau. Este absolut normal ca stima de sine scazuta sa se reflecte in comportamentul oamenilor, tot asa cum si increderea se reflecta tot in comportament. Nu vei intalni oameni care sa traiasca in saracie, dezamagire, frustrari si neajunsuri, dar sa afiseze in exterior un comportament care transmite o puternica stima de sine. Asa ceva nu este posibil.

Iata cum recunosti oamenii care au o stima de sine scazuta:
 • asteapta multe laude de la cei din jur;
 • simt o nevoie acuta sa aiba intotdeauna dreptate;
 • sunt nehotarati si se lasa usor influentati de ceilalti;
 • se plang de tot ce li se intampla sau ce li s-ar putea intampla rau in viata;
 • ii acuza pe ceilalti si sunt foarte critici.

5. De ce stima de sine nu este suficienta pentru a obtine rezultate mari?

Sunt multe persoane care in mod eronat, cred ca stima de sine ridicata este suficienta pentru a realiza ceea ce isi propun. Da-mi voie sa iti spun din capul locului: nu este adevarat si nici nu va fi. Probabil si tu ai auzit de multe ori: daca vei crede cu adevarat, vei reusi.

Insa, stii ce: poti sa crezi cat vrei, poti sa ai o stima de sine foarte ridicata, poti sa ai o gandire pozitiva. Ei bine, daca nu esti competent, atunci nu vei reusi.

Motivul este simplu: stima de sine nu poate substitui competenta! Intr-adevar, iti poate crea cele mai favorabile conditii si cele mai bune setari mentale astfel incat sa ai viteza in calatoria ta catre rezultate, insa nu poate substitui competenta.

Iata un exemplu: o participanta la un concurs de muzica are la dispozitie 3 minute sa convinga juriul de calitatile sale vocale exceptionale. Intra pe scena cu o atitudine foarte buna, o incredere foarte mare si transmite o stima de sine foarte ridicata.

Este convinsa ca va ocupa prima pozitie in concurs. Insa, dupa doar 30 de secunde este eliminata si juriul ii recomanda sa se apuce de altceva, intrucat pentru a canta are nevoie de voce cel putin buna. Asadar, sa ne intelegem: problema ei nu este legata de stima de sine, ci de competenta.

Asadar, stima de sine nu poate inlocui competenta. Daca vei tinti spre obiective pe care nu le poti atinge, stima de sine va scadea. Atentie aici! Eu nu iti spun ca nu este bine sa-ti fixezi obiective mari, ci din contra, fixeaza-ti obiective mari dar pe care sa le poti realiza. Daca consideri ca nu poti sa-ti atingi un obiectiv mare imparte-l in obiective mai mici, care impreuna sa duca la realizarea obiectivului mare. Fa totul pas cu pas. Pe cele imposibile nici macar nu te intereseaza sa le incerci, intrucat vei pierde timp, energie, nu vei realiza ceea ce iti doresti si atunci lipsa rezultatelor iti va scadea stima de sine.

Sedinte de coaching

6. De ce este mai bine sa ai o stima de sine supraevaluata decat una subevaluata?

In general oamenii se supraevalueaza, deoarece isi doresc sa aiba mai mult si atunci mintea lor ramane practic blocata in starea de dorinta. Supraevaluarea este practic un mecanism absolut normal al mintii subconstiente, alimentata tocmai de dorinta omului de-a tinti catre aspiratii mai mari.

Asadar, intra in firea lucrurilor ca oamenii sa se supraevalueze. Nu este de condamnat, intrucat ei nu fac asta in mod constient.

Intr-adevar, sunt si unii care se subevalueaza, insa majoritatea oamenilor se supraevalueaza. Ei isi supraevalueaza gandirea, isi supraevalueaza atitudinea, isi supraevalueaza stima de sine.

Ei considera ca au o stima de sine ridicata, cand de fapt realitatea este diferita. Stima lor de sine nu este ridicata, ci dorinta lor de a avea o stima de sine buna, este ridicata.

Cu toate acestea, chiar daca viata iti va aduce unele corectii, este mult mai bine sa ai o stima de sine supraevaluata, decat una subevaluata.

Este mult mai usor sa ajungi la rezultate avand o stima de sine supraevaluata, decat una subevaluata.

Daca stima de sine este supraevaluata, aceasta nu inseamna ca distanta dintre aspiratiile tale si rezultatele tale devine mai mica. Cei cu o stima de sine supraevaluata vor ajunge mult mai repede in varful muntelui decat cei cu o stima de sine subevaluata.

Dar vezi ca supraevaluarea este o sabie cu doua taisuri:

– pe de o parte, daca iti supraevaluezi stima de sine dar in acelasi timp urci si muntele, asta inseamna ca te indrepti catre aspiratiile tale, si atunci distanta dintre aspiratii si rezultate se micsoreaza;

– pe de alta parte, daca iti supraevaluezi stima de sine dar nu faci mai nimic ca sa te indrepti catre aspiratiile tale, atunci distanta dintre aspiratii si rezultate devine si mai mare, te adancesti si mai mult in dezamagire si frustrare.

7. Ce trebuie sa faci pentru a-ti creste stima de sine? (contine video)

Raspunsul probabil il anticipezi: trebuie sa-ti cresti increderea de sine! Si sunt doua faze clare prin care sa faci asta. In timp ce asculti materialul video de mai jos iti recomand sa-ti notezi:

– cele doua faze de crestere a increderii in tine, prin care automat iti vei creste si stima de sine;

– instrumentul practic prin care sa-ti cresti increderea si stima de sine.

Nu permite ca resemnarea de a trai in mediocritate sa devina pentru tine un stil de viata. Nu permite ca negativul sa puna stapanire pe mintea ta. Gandurile tale iti apartin si daca iti apartin, asta inseamna ca ai putere asupra lor. De aceea, iti recomand cu incredere sa folosesti instrumentul practic pe care ti l-am pus la dispozitie, in acest video:

8. Instrument practic in 4 pasi de crestere a stimei de sine.

In continuare iti dau un instrument foarte eficient, in patru pasi, prin care sa-ti dezvolti increderea si stima de sine:

Pasul 1. Conecteza-te cu oameni care deja au realizat ceea ce vrei tu sa realizezi.

Acesti oameni te vor influenta semnificativ sa-ti cresti stima de sine si iti vor crea o viziune mult mai mare decat a ta. Iti vor oferi informatii extrem de importante cu privire la modul in care trebuie sa actionezi.

Pasul 2. Stabileste-ti cat mai clar obiectivele pentru urmatorii 5 ani. Iti poti fixa un obiectiv foarte mare sau mai multe obiective mici.

Obiectivele sunt importante intrucat reprezinta harta calatoriei tale spre rezultate.

Pasul 3. Fa-ti un plan de actiune care in perioada de inceput (6-12 luni) sa implice cat mai mult efort din partea ta, dar cu rezultate cat mai mari.

Aici secretul este sa fii in miscare continua pentru a produce rezultate cat mai repede. Rezultatele sunt singurele care iti pot genera increderea si stima de sine, pe termen lung.

Pasul 4. Ajusteaza-ti planul acolo unde este nevoie, nu ramane blocat in planul de actiune.

Asta este fundamental de inteles: nu planul este cel care te intereseaza, ci rezultatele. Ele sunt cele care iti asigura o stima de sine ridicata pe termen mediu si lung.

9. Cat de importanta este autoresponsabilizarea in cresterea stimei de sine?

Am convingerea ca cea mai importanta auto-responsabilizare in viata este fata de stima de sine. Pentru ca se numeste stima de sine, inseamna ca este a ta. Pentru ca este a ta, esti responsabil si trebuie sa ai grija de ea.

Nu sunt altii responsabili pentru atitudinea ta, pentru deciziile pe care le iei in viata, pentru rezultatele tale, pentru stima de sine pe care o ai. Tu esti singurul responsabil. Ceea ce pot face ceilalti este ca iti pot influenta stima de sine, insa nu ti-o pot determina. Tu esti cel care are cel mai mare control asupra stimei de sine.

Daca vrei sa te ridici, va trebui sa te auto-responsabilizezi sa-ti cresti stima de sine. Este important sa intri intr-o stare de constientizare a realitatii, intrucat schimbarea intotdeauna pleaca de la constientizare.

Cand stima de sine va creste, te asigur ca ii vei vedea pe cei din jur mai buni, mai bine intentionati, mai pozitivi, te vei simti mult mai confortabil in prezenta lor. Insa, daca stima ta de sine este scazuta, te asigur ca nu te vei simti bine in preajma oamenilor cu o stima de sine ridicata.

Cei cu stima de sine ridicata se simt bine in preajma celor cu stima de sine ridicata.

Este ca si cum ai urca in lift: cei cu stima scazuta apasa pe buton si coboara toti odata, iar cei cu stima ridicata, urca toti odata. Nu se poate ca unul sa urce si altul sa coboare.

Ceea ce se aseamana se aduna, asa-i? Dar de ce se aduna? Simplu. Pentru ca ei gandesc cam la fel, au stima de sine cam la acelasi nivel.

Iata ce iti recomand: intra in liftul celor care urca, intrucat in viata, nu ai motive suficient de bune, pentru a alege sa traiesti din greu si cu o stima de sine scazuta.

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, probabil esti mai constient de rolul pe care il joaca stima de sine in viata ta. Esti mult mai constient de influenta pe care o are asupra calitatii vietii tale si asupra modului in care vezi viata in general.

Daca pana in prezent, stima ta era la un nivel scazut, cred ca ai inteles ca nu asa trebuie traita viata si ca schimbarea sta chiar in puterea ta! Te poti bucura de o viata implinita daca vei lua decizia ca incepand de astazi sa lucrezi zilnic in directia schimbarii.

Nu-ti fie frica de marea schimbare, pentru ca ea oricum se va intampla, indiferant ca faci ceva in acest sens sau nu. Insa, iata ce vei descoperi: este mult mai bine sa controlezi tu schimbarea, decat sa te controleze ea pe tine. Iata o invatatura despre cum poti controla frica:

– Frica bate la usa

– Curajul se duce sa deschida

– Si cand deschide, nu mai era nimeni!

Pe final vreau sa iti transmit un mesaj de incurajare: nu trebuie sa fii grozav pentru a incepe sa produci marea schimbare a vietii tale! Insa, trebuie ca mai intai sa incepi, pentru a putea deveni cu adevarat grozav. Iti doresc mult succes!

Pachet 1: Dezvoltare personala fara instructor

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating
Stima de sine - Increderea in sine - Respectul de sine Overall rating: 5 out of 5 based on 12 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la “Stima de sine – Increderea in sine – Respectul de sine”

 1. Ca de obicei cand citesc si te ascult primesc o stare de bine. Constientizez si evaluez evenimentele petrecute de mine in prezent. Sigur ma gasesti cu un plan inceput si ma ajuti sa continui, luand masuri, accelerand sau orice altceva.
  Ma pui in miscare.
  Multumesc pentru materiale!
  Iti doresc succes!

 2. imi place ca este bine sistematizata informatia, ca este la obiect si este clara.Constituie un imbold pentru cititor.Greu de stabilit tintele, dar nu imposibil. multumesc