30/01/2017   LASA UN COMENTARIU  
Diferenta dintre religie si spiritualitate (Corp – Minte – Suflet – Spirit)

In acest articol am sa-ti ofer o imagine clara cu privire la diferenta dintre religie si spiritualitate, precum si modul in care poti crea un echilibru intre corp – minte – suflet – spirit.


Iata ce vei descoperi referitor la spiritualitate, in cadrul acestui articol:

 1. Care este diferenta dintre religie si spiritualitate?
 2. Despre evolutia spirituala a omului.
 3. Spiritualitate: Cum sa creezi echilibru in ansamblul Corp, Minte, Suflet si Spirit?
 4. Spiritualitate: Cauzele spirituale ale bolilor (cele 7 chakre)
 5. Cum te ajuta recunostinta, iertarea si daruirea in spiritualitate?

 1. Care este diferenta dintre religie si spiritualitate?

Pentru inceput iti propun sa definim cei doi termeni conform DEX:

Ce intelegem prin religie?

Religie: Forma a constiintei sociale, constituind o reflectare imaginara a realitatii naturale si sociale; Confesiune; Credinta intr-o divinitate. Crez; Cult. (conf. dex)

Cuvantul religie este de origine latina si inseamna reluarea legaturii. Asadar, cand spunem religie spunem reluarea legaturii cu forta divina. De exemplu, in Evanghelia dupa Ioan, Iisus a spus: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.

Conform adherents.com  religiile majore din lume dupa numarul de adepti sunt:

 • Crestinism: 2.1 miliarde
 • Islam: 1.5 miliarde
 • Secularism/agnosticism/ateism/altele: 1.1 miliarde
 • Hinduism: 900 milioane
 • Budism: 394 milioane
 • Religii traditionale chineze: 376 milioane
 • Animism: 300 milioane
 • Religii si traditii africane (+ diaspora): 100 milioane
 • Sikhism: 23 milioane
 • Juche: 19 milioane
 • Spiritism: 15 milioane
 • Iudaism: 14 milioane
 • Credinta Bahá’i: 7 milioane
 • Jainism: 4.2 milioane
 • Sintoism: 4 milioane
 • Cao Dai: 4 milioane
 • Zoroastrism: 2.6 milioane
 • Tenrikyo: 2 milioane
 • Neo-Paganism: 1 milion
 • Unitarian Universalism: 800.000
 • Miscarea Rastafari: 600.000
 • Scientologie: 25.0 – 55.000

Ce intelegem prin spiritualitate?

Spiritualitate: Ansamblu de idei si de sentimente care caracterizeaza un popor, o natiune din punctul de vedere al vietii spirituale, al specificului culturii sale. (conf. dex)

Cuvantul spiritualitate este de origine latina si are corespondent in limba romana termenul duh, iar radacina cuvantului spiritualitate este spirit. Astfel, am putea traduce cuvantul spiritualitate prin tot ceea ce este plin de duhul sfant. De exemplu: teologul Nichifor Crainic prezinta spiritualitatea ca fiind sfintenia, implinire a umanului. Insa, in sensul laic, spiritualitatea inseamna: valori spiritual-morale si cultural-religioase, precum si relatia acestora cu divinitatea.


2. Despre evolutia spirituala a omului.

Vreau sa stii ca nu este posibil sa parcurgi etapele evolutiei spirituale in stare de confort. Dezvoltarea spirituala presupune schimbari repetate iar oamenii in general vor sa traiasca intr-o stare de confort, de stabilitate. Tocmai din acest motiv majoritatea oamenilor opun rezistenta la schimbare. A te dezvolta spiritual inseamna a te elibera de trecutul tau si a trai in prezent.

Michael Bernard Beckwith in cartea Eliberarea spirituala, scrie ca noi suntem calauziti catre sinele nostru superior de dezvoltarea noastra spirituala interioara, nu de dogmele la care aderam si de activitatile noastre exterioare.

Asadar, faptul ca tu crezi intr-un anumit set de reguli specifice unui cult religios, nu te face mai spiritual sau mai putin spiritual fata de o alta persoana care crede intr-un set diferit de reguli, specifice altui cult religios. Toate culturile religioase sunt doar instrumente prin care te raportezi la spiritualitate / lumea spirituala. Nu calea in sine te conecteaza cu ceea ce inseamna spiritualitate / cu ceea ce intelegem prin spiritualitate ci vibratia in care te pui, emotia atasata, credinta ta. Orice faci cu emotie, cu entuziasm inseamna traire in Dumnezeu. Prin urmare, un lucru facut fara emotie este facut fara Dumnezeu.

Puterea spirituala se manifesta prin tine iar daca de la tine nu pleaca putere spirituala, nu poti realiza un raport cu planul divin. Raportul cu planul divin conduce la prosperitate, insa prosperitatea initial apare in constiinta ta si o manifesti in plan spiritual. Apoi apare in plan energetic si abia in final in plan fizic. Ceea ce se materializeaza in plan fizic sunt de fapt doar umbre ale manifestarilor in plan energetic si spiritual. Mai multe despre acest proces gasesti aici.


3. Spiritualitate: Cum sa creezi echilibru in ansamblul Corp, Minte, Suflet si Spirit?

Ca sa punem in discutie in mod corect ideea de spiritualitate este esential sa analizam patru elemente fundamentale:

Prima componenta: Corpul

Corpul este de natura materiala si are nevoie de hrana, de haine, de ingrijire, de somn, de relaxare, etc. In caz contrar se imbolnaveste.

A doua componenta: Mintea

Astazi, mintea este relativ bine inteleasa la nivel stiintific. Coching-ul, NLP-ul, psihologia, psihoterapia, inteligenta emotionala, sunt stiinte care se ocupa cu studiul acesteia. Mintea are nevoie de “hrana intelectuala”, in caz contrar se atrofiaza, ii scade capacitatea de analiza.

A treia componenta: Sufletul

Sufletul este o forta invizibila de natura spirituala care da viata corpului. Sufletul este esenta divina, este suflul vietii dat de Dumnezeu. Orice faci cu entuziasm inseamna traire in Dumnezeu. Prin urmare, un lucru facut fara emotie este facut fara Dumnezeu. Asadar, sufletul are si el nevoie de hrana spirituala, in caz contrar acesta se pierde. Pentru unii,  hrana sufletului pot fi: rugaciunea si postul. Pentru altii poate fi: Yoga, Meditatie, Qigong, etc. Insa, ceea ce fac si unii si altii este ca acestia se pun intr-un anumit raport fata de spiritualitate, fata de fortele divine.

Aici este esential sa stii ca hrana sufletului nu este determinata in principal de ceea ce faci, ci de vibratia in care te pui atunci cand faci acel lucru.

A patra componenta: Spiritul

Am sa folosesc o metafora foarte simpla prin care sa ma fac usor inteles, vizavi de ceea ce reprezinta spiritul.

Sa ne imaginam un acvariu plin cu apa in care exista un pestisor. Asadar, pestisorul este forma de viata. Acesta exista fizic si reactioneaza, inoata in acvariu, manaca, se odihneste, etc. Practic, pestisorul reprezinta ansamblul corp – minte – suflet. Insa, unde este spiritul din aceasta formula? Ei bine, apa in care inoata reprezinta spiritul.

Pestisorul exista ca entitate fizica, insa continuitatea vietii lui este asigurata doar daca exista apa in acvariu.

Similar, continuitatea vietii noastre ca oameni este asigurata doar prin spirit. Asadar, spiritul este forta vietii care se manifesta prin tine.

Daca sufletul apartine doar lucrurilor insufletite (oameni, animale, pasari, tot ce este viu), spiritul exista in tot.

Edgar Cayce – medium american, spune:

“Spiritul se exprima prin tot ce este etern in constiinta mintii sau a materiei.

Dezacordul cu legile divine aduce boala, durere si suferinta in corpul fizic.

Ceea ce se intampla in plan fizic, sunt de fapt doar umbre ale manifestarilor in plan mental si spiritual.”

Atunci cand esti in acord cu fortele divine viata ta merge din ce in ce mai bine, starea ta de sanatate este una buna, emotional esti intr-o stare extraordinara. Atunci cand esti in dezacord cu fortele divine te afli intr-o stare de lupta continua.

Prin urmare, cand corpul, mintea si sufletul vor primi ceea ce au nevoie, vei fi intreg si te vei putea bucura cu adevarat de viata. In caz contrar, oricare dintre cele trei componente (corp, minte, suflet) ar fi afectata, vei atrage tot felul de probleme, conflicte, boli si nemultumiri in viata ta. Ai putea considera boala ca fiind o lectie spirituala, o lectie pe care o primim pentru ca nu am evoluat spiritual.

Cand vorbim despre spiritualitate un lucru este cert: omul nu este doar ceea ce poti vedea. In zilele noastre stiinta a demonstrat deja ca omul este format atat din materie cat si din energie. De exemplu, in fotografiile Kirlian poate fi vazut un halou de lumina care apare in jurul obiectului . Fotografia Kirlian consta in inregistrarea unui obiect expus intr-un camp electric de inalta tensiune si frecventa. In imaginile astfel obtinute, obiectul fotografiat este inconjurat de un halou luminos, policrom.

Fotografie efectuata prin tehnica Kirlian

Asadar, cele trei componente: corp, minte si suflet sunt interconectate asemenea unui mecanism, iar suferinta uneia duce la suferinta celorlalte. Astfel se produc dezechilibrele in plan fizic, mental si spiritual. Fara a adauga putere spirituala in actiunile tale, ceea ce vei atrage nu va dainui in timp. Prin urmare, vei atrage apoi vei pierde, mai devreme sau mai tarziu.


4. Spiritualitate: Cauzele spirituale ale bolilor (cele 7 chakre)

Dupa cum probabil stii, corpul uman are 7 chakre principale, fiecare chakra cu o caracteristica si o culoare proprie si peste 300 de meridiane, prin intermediul carora circula energia in functie de nevoile de moment ale organismului. Cuvantul chakra vine din limba sanscrita si inseamna cerc sau mai bine zis cuvantul chakra face referite la vortexuri de energie localizate in corp.

Tulburarile, traumatismele, evenimentele neplacute, temerile, problemele de sanatate fizica sau psihica, stresul continuu, etc, conduc la blocaje energetice. In acest sens, ti-am pus la dispozitie un minim de informatii despre fiecare chakra in parte, precum si despre deschiderea / purificarea chakrelor.

spiritualitate chakra


Chakra 1: Muladhara / Chakra Radacina

 • Chakra Radacina pune baza legaturii noastre cu pamantul si reprezinta instinctul de supravietuire, aceasta da vitalitate.
 • Elementul care o pune in valoare este pamantul.
 • Simtul corespondent al chakrei este mirosul iar organul de legatura este nasul.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la incredere.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la frica, neliniste, constipatie, obezitate, hemoroizi, sciatica.
 • Pozitie: la baza coloanei vertebrale
 • Culoare: rosu

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Do
 • Meloterapie: muzica ritmata
 • Aromoterapie: cedru, cuisoare
 • Naturoterapie: rasarit si apus

Chakra 2: Swadhisthana / Chakra Sacrala

 • Chakra Sacrala reprezinta integrarea sociala, senzualitatea, personalitatea, imaginatia, instinctualitatea.
 • Elementul care o pune in valoare este apa.
 • Simtul corespondent al chakrei este gustul iar organul de legatura este limba.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la deschidere, prietenie fata de cei din jur.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la complexe de inferioritate, fobii, nesiguranta, instabilitatea sexuala si emotionala, impotenta, frigiditatea, infectii.
 • Pozitie: la doua degete sub ombilic
 • Culoare: portocaliu

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Re
 • Meloterapie: muzica usoara
 • Aromoterapie: ulm, stejar
 • Naturoterapie: apa limpede, rasaritul

Chakra 3: Manipura / Chakra Focului

 • Chakra Focului reprezinta puterea interioara, ambitia, individualitatea si este responsabila de intarirea organismului.
 • Elementul care o pune in valoare este focul.
 • Simtul corespondent al chakrei este vazul iar organul de legatura este ochiul.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la pacea interioara, la starea de relaxare.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la diabet, ulcer, anorexie, hipoglicemie, bulimia.
 • Pozitie: in zona diafragmei si a plexului solar
 • Culoare: Galben

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Mi
 • Meloterapie: muzica orchestrala
 • Aromoterapie: lavanda, rozmarin
 • Naturoterapie: lumina soarelui

Chakra 4: Anahata / Chakra Inimii

 • Chakra Inimii reprezinta vindecarea, iubirea neconditionata, respectul de sine, increderea, iertarea.
 • Elementul care o pune in valoare este aerul.
 • Simtul corespondent al chakrei este pipaitul iar organul de legatura este pielea.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la dragoste neconditionata, toleranta, acceptare, calm, compasiune, bucuria de a trai.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la neputinta de a oferi si a primi iubire, singuratate, dependenta de alte persoane, emotii distorsionate, relatii disfunctionale, probleme cardiace si disfunctii ale sistemului imunitar.
 • Pozitie: in zona inimii, in partea centrala a sternului
 • Culoare: verde

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Fa
 • Meloterapie: muzica clasica
 • Aromoterapie: Trandafir
 • Naturoterapie: Pajiste inflorita

Chakra 5: Vishuda / Chakra Gatului

 • Chakra Gatului reprezinta gandirea creativa, deschiderea, comunicarea sincera.
 • Elementul care o pune in valoare este eterul.
 • Simtul corespondent al chakrei este auzul iar organul de legatura este urechea.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la creativitate, calm, capacitate de comunicare, intuitie.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la inhibare, vorbirea fara sens, incapacitatea de a spune nu,  sentimente de frica, dureri de gat si tulburari ale auzului.
 • Pozitie: in zona gatului
 • Culoare: albastru

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Sol
 • Meloterapie: muzica cu tonuri inalte
 • Aromoterapie: salvie, eucalipt
 • Naturoterapie: cer albastru, aerosol, valuri

Chakra 6: Ajna / Al treilea ochi / Chakra Ochiul lui Shiva

 • Chakra Ajna reprezinta intuitia, meditatia, clarviziunea, telepatia si este legata cu glanda pineala.
 • Elementul care o pune in valoare este lumina.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la claritate, putere de concentrare.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la frica de intuitie, panica, depresii, confuzii, dureri de cap, cosmaruri, migrene, insomnia, hipertensiune.
 • Pozitie: deasupra liniei sprancenelor, putin mai sus de radacina nasului
 • Culoare: indigo

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – La
 • Meloterapie: muzica clasica
 • Aromoterapie: menta, iasomia
 • Naturoterapie: cerul noaptea

Chakra 7: Sahasrara / Chakra Coroanei

 • Chakra Sahasrara reprezinta constiinta pura.
 • Elementul care o pune in valoare este Divinul.
 • Echilibrul acestei chakre conduce la abandonarea egoului, intelepciune, legatura cu absolutul.
 • Dezechilibrul acestei chakre conduce la neputinta de a elimina frica si anxietate, incapacitatea de vizualizare, depresia, frica de tot ce tine de spiritual, apatie, severe dureri de cap.
 • Pozitie: in varful capului
 • Culoare: alb stralucitor sau violet

Tipuri de terapii:

 • Fonoterapie: nota muzicala – Si
 • Meloterapie: liniste
 • Aromoterapie: olibanum lotus
 • Naturoterapie: pisc inzapezit

5. Cum te ajuta recunostinta, iertarea si daruirea in spiritualitate?

Trei dintre cele mai importante atitudini mentale care te tin conectat de spiritualitate sunt: recunostinta, iertarea si daruirea. Ele se completeaza una pe cealalta si impreuna te ajuta sa te mentii la un nivel ridicat de spiritualitate.

Iata cum lucreaza fiecare in evolutia ta spirituala:

Recunostinta – te ajuta sa creezi conditiile prin care sa atragi in viata ta cat mai multe lucruri pentru care sa devii recunoscator.

Afla mai multe detalii din podcastul de mai jos:

Iertarea – te ajuta sa te eliberezi de resentimentele trecutului tau iar aceasta eliberare iti va reechilibra sistemul energetic.

Afla mai multe detalii din podcastul de mai jos:

Daruirea – te ajuta sa stabilesti fluxul abundentei ce vine catre tine. Vezi tu, pentru a primi mai intai trebuie sa oferi in mod corect, tot asa cum pentru a culege trebuie ca mai intai sa plantezi pe un teren fertil.

Afla mai multe detalii din podcastul de mai jos:

Sper ca acest articol te-a ajutat sa intelegi atat diferenta dintre religie si spiritualitate cat si modul in care functioneaza ansamblul Corp – Minte – Suflet – Spirit in viata ta. Asadar, dezvolta-ti obisnuinta de a atrage prosperitatea in mod corect intrucat: acolo unde este mintea si inima ta, acolo va fi si energia ta si acolo vor fi si lucrurile din viata ta.


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Legea Atractiei – Ce este si cum functioneaza? [Proces complet]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *