Spiritualitate. Ansamblul: Corp – Minte – Suflet (contine video)

In acest articol vreau sa-ti ofer o imagine clara referitor la ce inseamna spiritualitate si cum se manifesta in viata ta. Pentru aceasta, este necesar sa punem in discutie cele 4 componente ale existentei tale: corp, minte, suflet si spirit.


Iata ce vei descoperi referitor la spiritualitate, in cadrul acestui articol:

1. Ce inseamna spiritualitate?

2. Ce inseamna hrana pentru Corp, Minte si Suflet?

3. Cum functioneaza ansamblul Corp – Minte – Suflet?

4. Ce este Sufletul?

5. Ce este Spiritul?

6. Spiritualitate nu inseamna religie.

7. Cum te raportezi la spiritualitate? (3 etape esentiale).

8. Evita dezacordul cu legile divine.

9. Recunostinta, Iertarea si Daruirea.


1. Ce inseamna spiritualitate?

Daca analizam cuvantul spiritualitate, descoperim ca baza acestuia este cuvantul spirit.

Cand se manifesta cel mai bine spiritul? Ai remarcat ca atunci cand esti in spirit, faci lucrurile cu multa usurinta? Totul se intampla cu minim de efort, este ca o curgere libera, asemenea unui rau cu ape line. De ce? Pentru ca esti inspirit. Insa, ce inseamna inspirat?

inspirat (de forte divine) =  “in spirit” (in engleza) = spiritul se manifesta prin tine.

Spiritualitate dex (2009) – calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual; ceea ce caracterizeaza o colectivitate umana din punctul de vedere al vietii sale spirituale, al specificului culturii sale.

Spirit dex (2009) – Factor ideal al existentei (opus materiei); constiinta, gandire. sursa:

Spiritualul este viata. Mentalul este cel care construieste. Planul material este rezultatul a ceea ce a construit mintea. In timp ce spiritualul si mentalul sunt forte invizibile, planul material este vizibil. Asadar, mai intai exista spiritul, apoi sufletul, apoi mintea cu diferitii sai stimuli, apoi corpul fizic.

Scopul tau este sa iti definesti si sa lucrezi in directia propriilor tale idealuri:

– fizice (ne referim la corp);

– mentale (ne referim la minte);

– spirituale (ne referim la suflet).

Acestea impreuna te conecteaza armonios cu ceea ce inseamna spiritualitate si iti definesc misiunea pe care o ai. De fapt, cand te gandesti la spiritualitate, te gandesti la misiunea ta asupra vietii. Deci, care este misiunea ta, de ce faci umbra pamantului?

produse dezvoltare personala

2. Spiritualitate: Ce inseamna hrana pentru Corp, Minte si Suflet?

Ca sa punem in dicutie in mod corect ideea de spiritualitate este esential sa analizam patru elemente fundamentale.

Iata despre ce este vorba: tu detii un corp, folosesti o minte, ai un suflet si esti un spirit.

Cele 3 componente

Corp – Minte – Suflet,

sunt singurele care iti formeaza experienta umana.

Ceea ce ai experimentat in trecut, experimentezi in prezent si vei experimenta in viitor, este determinat de aceste trei componente.

Asadar, prin tot ceea ce faci, fie ca stii, fie ca nu stii, este ca incerci sa satisfaci cele trei motivatii pentru a trai: corp – minte – suflet. In continuare, hai sa vedem care este legatura dintre toate aceste componente si cum contribuie ele la acest concept de spiritualitate.

  • Prima componenta: Corpul.

Corpul este de natura materiala si nu poti pune sub semnul indoielii existenta lui. Corpul tau are nevoie de hrana, de haine, de ingrijire, de somn, de relaxare, etc, altfel se distruge.

  • A doua componenta: Mintea.

In ziua de astazi mintea este relativ bine inteleasa la nivel stiintific. Coching-ul, NLP-ul, psihologia, psiho-terapia, inteligenta emotionala, sunt stiinte care se ocupa cu studiul acesteia. Mintea are nevoie de hrana intelectuala, altfel se distruge.

  • A treia componenta: Sufletul.

Sufletul este o forta invizibila, de natura spirituala, ce da viata corpului. Fiecare are liberul arbitru, iar prin ceea ce face, isi dezvolta un suflet bun sau rau. Sufletul are si el nevoie de hrana spirituala, altfel se distruge. Voi dezvolta imediat acest subiect, referitor la ce este sufletul.

Inainte de asta, pentru a cristaliza mai bine ideea de spiritualitate, vom analiza cum functioneaza ansamblul corp – minte – suflet.

3. Spiritualitate: Cum functioneaza ansamblul Corp – Minte – Suflet?

Pe de o parte, cand esti in acord cu fortele divine, viata ta merge din ce in ce mai bine, starea ta de sanatate este una buna, emotional esti intr-o stare buna.

Pe de alta parte, cand esti in dezacord cu fortele divine, te afli intr-o stare de lupta continua cu viata. Vorbim aici de pozitionarea ta fata de spiritualitate. Si hai sa vedem de ce este important ca corpul, mintea si sufletul sa functioneze ca un ansamblu.

Degeaba faci sport, daca sufletul tau este trist. Degeaba folosesti tot felul de suplimete alimentare, vitamine, mancaruri cat mai naturale, daca sufletul tau plange.

Atunci cand corpul tau va primi ceea ce are nevoie, cand mintea ta va primi hrana intelectuala, si sufletul tau va primi hrana spirituala, doar atunci vei fi intreg si te vei putea bucura de experienta ta pe pamant, de o evolutie spirituala.

In caz contrar, oricare din cele trei componente (corp, minte, suflet) ar fi afectata, vei atrage tot felul de probleme, conflicte, boli si nemultumiri in viata ta. De aceea, ai nevoie de remediu pentru corp, pentru minte si pentru suflet.

Spiritualitate nu inseamna sa ai grija doar de o singura componenta. Toate aceste trei componente sunt interconectate, asemenea unui mecanism, iar suferinta uneia duce la suferinta celorlalte. Astfel se produce dezechilibru in plan fizic, in plan mental si in plan spiritual.

Ca si concluzie, nu este bine sa traiesti doar pentru trup, pentru minte sau pentru suflet, ci pentru toate trei. Nu este vorba de a elimina din calcul trupul, mintea sau sufletul.

In spiritualitate, este vorba de o relatie de subordonare:

– trupul il suborzonezi atat mintii si sufletului;

– mintea o subordonezi sufletului.

Este vorba de o ierarhie. Insa, in spiritualitate nu putem discuta de eliminare, intrucat suferinta uneia le influenteaza pe celelalte doua.

4. Spiritualitate: Ce este Sufletul?

Am mentionat mai sus, ca sufletul are nevoie de hrana spirituala, altfel se distruge. Probabil te intrebi: Dar ce reprezinta in spiritualitate, hrana sufletului? Ei bine, ea reprezinta ceea ce faci tu pentru Dumnezeu, Allah, Buddha, Univers, etc.

Nu are nici o importanta cum il numesti, important este sa definesti clar ce reprezinta aceasta conexiune, acest raport al tau cu planul divin, cu ceea ce inseamna spiritualitate.

Pentru unii, hrana sufletului este religia prin rugaciune si post. Pentru altii, spiritualitate inseamna Yoga, Meditatie, Qigong, etc. Insa, ceea ce fac si unii si altii, este ca se pun intr-un anumit raport fata de spiritualitate, fata de fortele divine.

Aici este esential sa stii ca hrana sufletului nu este determinata in principal de ceea ce faci. Este determinat de vibratia in care te pui atunci cand faci acel lucru. Aceasta hrana a sufletului te ajuta sa te conectezi cu forte invizibile, la care in mod obisnuit nu ai acces. Aceste forte te ajuta sa realizezi ceea ce iti propui si sa amplifici ceea ce deja ai.

In Biserica Ortodoxa, moartea este vazuta ca despartirea sufletului de trup:

– corpul este dat pamantului si putrezeste;

–  sufletul la iesirea din trup, trece in imparatia fiintelor asemenea lui; dupa faptele omului, sufletul se uneste cu ingerii buni, sau cu cei rai.

Asadar, sufletul este energia ce anima trupul, il insufleteste, ii da viata. In suflet se scrie practic tot ceea ce face omul in viata, toate faptele sale. Este ca si cum ai pune inflormatie pe un CD. Practic, sufletul pleaca cu toata istoria vietii omului de pe pamant, cu bune si rele. Ca si concluzie, sufletul este energia care da viata corpului si in care ramane scris tot ceea ce face omul pe Pamant.

Cand vorbim despre spiritualitate, un lucru este cert: omul nu este doar ceea ce poti vedea. In zilele noastre, stiinta deja a demonstrat ca omul este si energie, nu doar materie. De exemplu, cu aparatul Kirlian (dar sunt si altele) poate fi vizualizata aura energetica a omului.

Corpul uman are in interior 7 puncte energetice, denumite chakra, prin intermediul carora circula energie (lumina). Energia pe care o emana cele 7 puncte chakra este regasita in jurul omului, sub forma de 7 straturi energetice, de culori diferite.

  spiritualitate chakra

Sufletul este cea mai importanta parte a omului. Cu sufletul razi, plangi, suferi sau te bucuri. Atunci cand gresesti, sufletul sufera, iar ca sa nu sufere, el trebuie imbracat in fapte bune. Sipiritualitate la nivel inalt, inseamna de fapt sa imbraci sufletul in fapte bune. Trebuie sa fii bogat, dar bogat in virtuti. Iata un video sugestiv, referitor la ce este sufletul:

 

5. Spiritualitate: Ce este spiritul?

Legat de spirit, acesta este un element existential inteles din pacate dintr-o perspectiva mai scazuta. De ce? Intrucat momentan existenta lui este mai dificil de justificat la nivel stiintific. Este mult mai usor sa discutam despre spiritualitate in general, sa discutam despre corp, despre minte, chiar si despre suflet. Insa, cand se ajunge la spirit, lucrurile se complica.

Insa, hai sa plecam de la ceea ce deja stii: tu detii un corp, folosesti o minte, ai un suflet si esti un spirit, iar cel care pune in miscare ansamblul corp – minte – suflet, este de fapt spiritul. In spiritualitate, aceasta este formula completa: corp – minte – suflet – spirit.

Am sa folosesc o metafora foarte simpla prin care sa ma fac usor inteles, vizavi de ceea ce reprezinta spiritul.

Sa consideram un acvariu cu apa in care exista un peste. Daca pestele este forma de viata, aceasta inseamna ca el exista fizic si reactioneaza. Se misca in acvariu, manaca, respira, poate chiar se ataseaza de tine (precum delfinii). Practic, pestele este ansamblul corp – minte – suflet. Insa, unde este spiritul in aceasta formula spirituala? Ei bine, apa in care innoata reprezinta, metaforic vorbind, spiritul.

Pestele exista ca si entitate fizica, insa continuitatea vietii lui este asigurata doar daca exista apa in acvariu, tot asa cum continuitatea vietii tale este asigurata doar prin spirit. Asadar, spiritul este forta vietii care se manifesta prin tine, este cea care iti da viata.

Daca sufletul apartine doar lucrurilor insufletite (oameni, animale, pasari, tot ce este viu), ei bine spiritul exista in tot, atat in lucrurile insufletite cat si in cele neinsufletite si este etern.

Edgar Cayce, un maestru spiritual la nivel mondial spune:

“Spiritul se exprima prin tot ce este etern in constiinta mintii sau a materiei. Dezacordul cu legile divine aduce boala, durere si suferinta in corpul fizic. Ceea ce se intampla in plan fizic, sunt de fapt doar umbre ale manifestarilor in plan mental si spiritual.”

Concluzionand, cel mai aproape de ideea de spiritualitate este spiritul. Apoi urmeaza sufletul in care se scrie totul. Urmeaza mintea care construieste, iar in final corpul ca si vehicul de transport aici pe Pamant.

6. Spiritualitate nu inseamna religie

Pentru majoritatea, conceptul de spiritualitate se reduce la un mix de componente, precum: suflet, spirit, sacru, sfant, legi divine, Dumnezeu. Acest mix avand ca liant de legatura o stare pe care oamenii o denumesc credinta.

Iata ce trebuie clar inteles: spiritualitate nu inseamna neaparat religie. Poti sa te conectezi la spiritualitate prin diverse religii (exista peste 15 religii). Sunt multe persoane care se conecteaza la spiritualitate prin intermediul religiilor precum crestini, romano-catolici, protestanti, musulmani, budisti, etc.

Asta nu inseamna neaparat ca o religie este mai buna decat alta. Iisus nu si-a implinit lucrarea pe pamant impunand o religie, intrucat religia este doar o forma de manifestare a spiritualitatii, este o cale, este un instrument prin care te conectezi la spiritualitate.

Faptul ca tu crezi intr-un anumit set de reguli specifice unui cult religios, asta nu te face mai spiritual sau mai putin spiritual fata de o alta persoana ce crede intr-un set diferit de reguli specifice altui cult religios. Toate acele culturi religioase, sunt doar instrumente prin care te raportezi la spiritualitate. Nu calea in sine te conecteaza cu ceea ce inseamna spiritualitate, ci vibratia in care te pui, emotia atasata, credinta ta.

Puterea spirituala se manifesta prin tine, iar daca de la tine nu pleaca putere spirituala, nu poti realiza un raport cu planul divin. Raportul cu planul divin conduce la prosperitate, insa prosperitatea initial apare in constiinta ta si o manifesti in plan spiritual. Apoi apare in plan energetic si abia in final in plan fizic.

Ceea ce se materializeaza in plan fizic, sunt de fapt doar umbre ale manifestarilor in plan energetic si spiritual.produse dezvoltare personala

7. Cum te raportezi la spiritualitate? (3 etape esentiale)

Legat de cei care cred intr-o putere mai inalta, care cred in spiritualitate, exista doua categorii de oameni:

  • prima categorie, sunt cei care se roaga la aceasta putere, o plaseaza undeva in afara lor, undeva deasupra lor, in exterior;
  • a doua categorie: sunt cei care cred ca puterea este in fiecare dintre noi.

Insa, nu conteaza din care categorie faci parte. Important este sa construiesti o conexiune cu planul divin, cu ceea ce inseamna spiritualitate.

Pentru a construi acesta conexiune, trebuie sa definesti foarte clar urmatoarele trei etape:

  • Etapa 1: Care este calea prin care te raportezi la spiritualitate, la fortele divine (Religie, Yoga, Meditatie, Qigong, etc)?

Retine ca nu conteaza calea, intrucat Dumnezeu nu reprezinta o religie. Daca ar fi asa, atunci unii oameni ar fi privilegiati fata de altii in fata divinitatii.

  • Etapa 2: Ce reprezinta pentru tine acest raport, adica concret care sunt legile, convingerile care definesc clar acest raport?

Nu ai cum sa urmezi o cale daca nu ii intelegi regulile, mai ales atunci cand vorbim de spiritualitate. Are sens?

  • Etapa 3: Ce faci tu in plan spiritual in acest sens?

Cu alte cuvinte, care este hrana sufletului tau? Daca ceea ce faci nu iti umple sufletul de multumire, atunci mai bine cauti alta cale, intrucat te pui intr-un raport gresit fata de planul divin, iar aceasta greseala se intoarce impotriva ta.

8. Spiritualitate: Evita dezacordul cu legile divine

Pentru ca vorbim despre spiritualitate, hai sa stabilim un lucru clar. Dezacordul cu legile divine iti va aduce:

– stres si nemultumire in plan mental;

– boala si suferinta in corpul fizic;

– saracie in viata.

Opus acestui dezacord cu legile divine, se afla de fapt legile prosperitatii, ale fericirii si a unei vieti multumite. Legile prosperitatii au la baza principii spirituale. Principiile spirituale sunt cele care te ridica si te mentin intr-o vibratie inalta. Tot ele te aliniaza cu obiectivele tale.

Fara a adauga putere spirituala in actiunile tale, ceea ce vei atrage nu va avea puterea sa dainuiasca in timp. Vei atrage, apoi vei pierde. Poate vei pierde intr-o luna sau zece ani, dar este lege, vei pierde.

Asadar, dezvolta-ti obisnuinta de a atrage prosperitatea in mod corect. Retine ceea ce vei auzi in continuare: tu esti sclavul obisnuintelor tale! Asa ca alege obisnuintele care te conduc catre o stare de prosperitate permanenta. Fii in armonie cu ceea ce reprezinta pentru tine, spiritualitate.

Aduna prosperitate doar in afara ta si o vei pierde. Aduna prosperitate in mintea ta si atunci vei atrage prosperitate si in afara ta. Prosperitatea din afara ta, va urma intotdeauna nivelul prosperitatii din mintea ta. Adevarata prosperitate pe care o vei aduna pe termen lung in afara ta, va fi in stransa legatura cu prosperitatea din mintea ta.

Acolo unde este mintea ta si inima ta, acolo va fi si energia ta si acolo vor fi si lucrurile din viata ta. Aceasta focalizare catre spiritualitate, activeaza in tine starea de credinta, de evolutie spirituala.

9. Spiritualitate: Recunostinta, Iertarea si Daruirea

Trei dintre cele mai importante atitudini mentale care te tin conectat de spiritualitate sunt: recunostinta, iertarea si daruirea. Ele se completeaza una pe celalata si impreuna te ajuta sa te mentii la un nivel ridicat de spiritualitate. Hai sa vedem cum lucreaza fiecare din ele:

Recunostinta – te ajuta sa te manifesti in viata prin sentimentul recunostintei fata de ceea ce esti si ceea ce ai chiar in momentul prezent. Recunostinta iti va crea mai departe conditiile prin care sa atragi spre tine si mai multe lucruri pentru care sa devii recunoscator. Pentru mai multe detalii, click pe materialul audio:

Iertarea – te ajuta sa te eliberezi de resentimentele trecutului tau, iar aceasta eliberare iti va reechilibra sistemul energetic. Astfel, energia va incepe sa curga liber prin corpul tau, iar mintea va trece din stare de blocare in stare de eliberare. Pentru mai multe detalii, click pe materialul audio:

Daruirea – te ajuta sa stabilesti fluxul abundentei ce vine catre tine. Vezi tu, pentru a primi, mai intai trebuie sa oferi in mod corect, tot asa cum pentru a culege trebuie mai intai sa plantezi pe un teren fertil. Pentru mai multe detalii, click pe materialul audio:

Cred ca acest articol te-a ajutat sa intelegi dintr-o perspectiva mai avansata, ideea de spiritualitate si influenta acesteia asupra ta. Iti recomand sa folosesti cat mai mult din ceea ce consideri ca este pentru tine, astfel incat sa dai hrana trupului, mintii si sufletului tau. Retine ca detii un corp, folosesti o minte, ai un suflet si esti un spirit.


Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand:

Legea Atractiei – Ce este si cum functioneaza? Descopera procesul complet

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating-ul tau
Spiritualitate. Ansamblul: Corp - Minte - Suflet (contine video) Overall rating: ★★★★★ 5 based on 6 reviews
5 1