Cum sa devii si cum sa recunosti un lider autentic?

In acest articol imi propun sa-ti prezint care este rolul fundamental al unui lider autentic intr-o echipa.  De asemenea, vei afla cum poti sa verifici daca membrii echipei tale te considera un lider autentic si cum poti sa-ti cresti nivelul de leadership!


Iata ce vei descoperi in acest articol:

1. Ce inseamna sa fii lider autentic?

2. Cum sa verifici nivelul de leadership al echipei?

3. Cum sa verifici daca esti un lider autentic? (Instrument profesional de masurare a pragului limitativ)

4. Tipuri de lideri ineficienti.


1. Ce inseamna sa fii lider autentic?

Aceasta este o intrebare buna, intrucat face separare dintre un lider autentic care stie sa-si conduca echipa catre rezultate si un sef care doar detine o pozitie in firma.

In timp ce liderii autentici isi folosesc cat mai mult abilitatile de a influenta pentru a obtine implicarea echipei, sefii isi folosesc pozitia pe care o au in firma pentru a constrange oamenii sa-si indeplineasca sarcinile. Tocmai de aceea, liderii autentici obtin implicarea echipei la un nivel ridicat si rezultate mari sau foarte mari, pe cand sefii obtin implicarea echipei la nivel minim si vor trebui sa se multumeasca cel mult cu rezultate medii.

Vom intra in detalii pe parcursul articolului, insa pentru inceput sa analizam care este definitia liderului conform DEX.

Lider Dex:

LIDER, lideri, s. m. 1. Conducător al unui partid, al unei organizații etc. Personalitate dominantă dintr-un grup.  Sursa: DEX ’09

Se stie ca liderii sunt prezenti in mintea si in inima oamenilor pe care ii conduc si tocmai de aceea ii poti identifica usor. Ei se implica si sunt in mod constant in mijlocul echipei.  Asadar, cum identifici daca esti lider?

In continuare iti prezint opnia personala:

Daca incepand de astazi, tu impreuna cu membrii echipei tale, aveti exact aceeasi functie si trebuie sa construiti o organizatie de voluntariat, atunci: oamenii te vor desemna ca lider al echipei si vor alege in mod deliberat sa te urmeze? Ofera-ti un raspuns sincer!

Daca raspunsul este DA, atunci esti un lider autentic! Felicitari! Daca raspunsul este NU sau NU STIU, atunci nu esti inca un lider autenic. Dar lucrurile se pot schimba intrucat leadershipul se invata. Poti invata sa conduci in cel mai eficient mod, astfel incat oamenii sa-si doreasca sa fii liderul lor.

Ca sa verifici daca oamenii din echipa ta vad in tine un lider, ti-am pregatit un instrument de verificare format din 5 intrebari:
 1. Daca incepand de astazi, tu impreuna cu membrii echipei tale aveti exact aceeasi functie si trebuie sa construiti o echipa de voluntariat, atunci oamenii te vor desemna ca lider al echipei si vor alege in mod deliberat sa te urmeze?
 1. Daca incepand de astazi pozitia ta in firma nu mai este una importanta, dar le propui oamenilor o schimbare semnificativa, acestia te-ar urma cu incredere?
 1. Daca astazi vei pleca din organizatie, membrii echipei vor simti o pierdere reala din punct de vedere al dezvoltarii personale si profesionale?
 1. Oamenii din echipa ta isi doresc sa fii cat mai mult timp in mijlocul lor?
 1. Investesti peste 30% din timp pentru a construi lideri in echipa ta?
In concluzie:
 • a fi lider inseamna sa-ti conduci echipa folosindu-te de abilitatile tale de a influenta oamenii in directia corecta (nu ne referim aici la manipulare);
 • a fi sef inseamna sa-ti conduci echipa folosindu-te de functia pe care o ai in firma si de mecanisme de constrangere (de la critici pana la reduceri salariale si chiar eliminarea din echipa).

2. Cum sa verifici nivelul de leadership al echipei?

In continuare ti-am pregatit un instrument prin care poti evalua daca nivelul de leadership din echipa / firma ta este scazut.

Vei afla care sunt cele 10 semnale ce te anunta cu precizie ca urmeaza sa ai mari probleme. Daca intr-adevar nivelul de leadership este scazut, pagubele vor fi inevitabile. Ceea ce mai poti face este doar sa le diminuezi dar in nici un caz nu vei putea sa le elimini.

Pentru inceput iti recomand sa foloseste tu acest instrument, apoi da-l si altor lideri din firma. Impreuna stabiliti ce ar trebui sa faceti diferit pentru a diminua cauzele care genereaza cele 10 semnale.

Iata cele 10 semnale care iti confirma ca leadershipul echipei este scazut:

 1. Oamenii sunt nemultumiti, frustrati si au o atitudine negativa.
 2. Apar multe conflicte in cadrul organizatiei, majoritatea ramanand nerezolvate.
 3. Discutiile contradictorii sunt luate drept afronturi personale si nu discutii constructive.
 4. Comunicarea este precara.
 5. Exista multa nesiguranta, ca si cum oamenii ar pasi printr-un camp minat.
 6. Increderea la toate nivelurile organizatiei este pusa sub semnul indoielii.
 7. Fiecare incearca sa faca lucrurile doar in avantajul sau, in timp ce restul organizatiei se poate prabusi.
 8. Organizatia functioneaza pe principiul usii rotative: din organizatie pleaca oamenii buni si intra oamenii slabi.
 9. Organizatia functioneaza in stil militar: se dau ordine care daca nu sunt respectate intocmai, se aplica mecanisme de constrangere asupra angajatilor.
 10. Nu se investeste in dezvoltarea oamenilor, dar asteptarile sunt foarte mari.

Aceste semnale reprezinta cel mai sincer indicator care iti confirma ca leadershipul la nivel de organizatie este scazut. Fii sigur ca un leadership slab atrage dupa sine rezultate la fel de slabe. Cursuri personalizate companii

3. Cum sa verifici daca esti un lider autentic? (Instrument profesional de masurare a pragului limitativ).

Esti liderul unei echipe sau urmeaza sa devii liderul unei echipe? Daca raspunsul este DA, in mod evident apare intrebarea:

– Care sunt calitatile unui lider autentic?

In continuare, ti-am pus la dispozitie un instrument profesional de verificare a nivelului de leadership.

Instrument profesional de verificare a nivelului de leadership:

Click pe link-ul de mai jos pentru a descarca fisierul PDF, care contine :

 • tabelul cu cele 21 de calitati ale unui lider
 • modul in care iti poti masura nivelul de leadership
https://drive.google.com/open?id=1QIVaEzsXhsKTocu80S0M7sPSpu52-Zyg

Va trebui sa-ti autoevaluezi cat mai obiectiv pe o scara de la 1-10, fiecare din cele 21 de calitati ale unui lider. Apoi, sa calculezi media aritmetica a celor 21 de calitati. Rezultatul va reprezenta nivelul tau actual de leadership. Cu alte cuvinte, vei afla ce fel de lider esti.

Dupa ce vei descoperi care sunt calitatile unui lider de succes, analizeaza ce ar trebui sa imbunatatesti. Dezvolta liderul din tine, invata continuu si cresti impreuna cu oamenii tai, devino un lider carismatic.

Rafineaza-ti aceste abilitati de lider si atunci rezultatele tale vor urma nivelul tau de leadership. Niciodata leadershipul nu urmeaza rezultatele, ci rezultatele sunt cele care urmeaza nivelul de leadership.

produse dezvoltare personala

4. Tipuri de lideri ineficienti

Exista 7 tipuri de lideri pe care nu ai vrea sa ii urmezi.

Motivul este simplu: acestia te conduc catre nicaieri iar motivele sunt in majoritatea situatiilor mai multe:

 • nu au o viziune privind evolutia echipei si directia spre care vor sa-si conduca echipa;
 • nu sunt pasionati de ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic are o cauza in care crede cu pasiune si poate influenta oamenii datorita convingerilor sale si pasiunii pentru cauza lui);
 • nu sunt specialisti in ceea ce fac (un lider cu influenta / autentic nu incearca sa faca totul dar contributia lui este majora intr-o anumita zona. Cu alte cuvinte, liderii autentici sunt bine specializati pe o anumita zona de activitate);
 • nu au motivatia necesara si nu reusesc nici sa-si motiveze echipa;
 • nu inteleg mecanismul influentarii oamenilor (leadesrhipul lor este slab).

Adevarul este ca nimic nu devine mai frustrant la un job decat sa urmezi un lider caruia trebuie sa ii respecti ordinele doar pentru ca detine o pozitie. Asadar, iata care sunt cele 7 tipuri de lideri ineficienti:

 1. Liderul nesigur

Este acel lider care actioneaza dupa pricipiul: Mentine-i pe toti in dezechilibru!

Motivul pentru care isi ghideaza activitatea dupa acest principiu, este evident: de a-si mentine pozitia. El proiecteaza de fapt propria lui nesiguranta asupra subordonatilor sai. Cand liderul este nesigur, in majoritatea situatiilor si echipa va deveni nesigura si totul va fi in dezechilibru.

Iata cum actioneaza: 

a) pe subordonatii buni ii impiedica in ascensiunea lor pe calea leadershipului (ii este frica sa nu-i fie pusa pozitia in pericol si altcineva sa-i ia locul);

b) in cazul subordonatilor slabi reactioneaza cu autoritate (vrea sa se impuna pentru a se face ascultat si respectat).

 1. Liderul fara viziune

Este liderul care nu are imaginea de ansamblu, nu cunoaste directia spre care isi indreapta echipa, nu are nici o strategie de crestere a performantelor echipei. Acestuia ii lipseste atat viziunea pe termen scurt, cat si viziunea pe termen lung.

 1. Liderul incompetent

Oricat de buna ar fi atitudinea unei persoane ce detine o functie de conducere, aceasta nu poate inlocui competenta. Asadar, acest tip de lider, devine “pragul” de care se impiedica intreaga echipa. El constituie de fapt ”capacul” evolutiei in leadership al intregii echipe.

 1. Liderul egoist

Acesta conduce pentru propriul castig (in detrimentul tuturor). Nu il intereseaza de echipa, nu il intereseaza de evolutia firmei. Tot ce urmareste este castigul si evolutia lui. In mod predominat isi impune opinia astfel incat toti ceilalti sa o accepte.

 1. Liderul cameleon

Este liderul care reactioneaza in diverse moduri fata de oamenii din jurul sau. Nu vei putea anticipa reactia lui. Acum este cald iar in momentul urmator este rece. Asta se intampla intrucat acest tip de lider are un coeficient foarte redus de inteligenta emotionala si are un leadership foarte slab. Prin urmare, el reactioneaza in moduri neasteptate.

 1. Liderul politic

Problema acestuia este cauzata de dorinta de avansare. Aproape tot din ceea ce face are ca scop avansarea sa in pozitie, crezand ca functia pe care o detine il defineste ca lider. El nu este constient de faptul ca nu pozitia construieste liderul, ci liderul este cel care construieste pozitia! Faptul ca detine o pozitie de conducere nu inseamna automat ca este si lider, nu inseamna ca are dezvoltate abilitatile de a conduce oamenii prin influenta si nu prin pozitie!

 1. Liderul obsedat de control

Acesta incearca sa controleze tot ce se intampla in organizatie, nimic sa nu se petreaca fara stirea lui. Ajunge sa munceasca chiar si 12-14 ore pe zi, pentru a controla tot ce este in jurul sau. Isi va consuma timpul facand lucruri nesemnificative pentru cresterea organizatiei, si astfel devine total ineficient.

In procesul tau de evolutie ca lider, asigura-te ca eviti capcana celor 7 tipuri de lideri ineficienti.

De aceea, iata ce iti recomand: nu astepta sa obtii o pozitie de conducere, pentru ca abia apoi sa incepi sa iti dezvolti abilitatile de lider. Motivul este simplu: cand ti se va oferi pozitia, nu vei mai avea timp sa te pregatesti, intrucat dezvoltarea abilitatilor reprezinta un proces de durata!


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand articolul:

Leadership autentic – Cum sa-ti conduci echipa prin influenta?

✪ Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti formezi o imagine corecta privind importanta si responsabilitatea pe care o are un lider fata de echipa sa.

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si raspunde in sectiunea de Comentarii la intrebarea:

– Care este cea mai semnificativa schimbare pe care ti-ai propus sa o faci pentru a deveni un lider mai eficient?


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating
Cum sa devii si cum sa recunosti un lider autentic? Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.