Intrebari interviu – cum sa faci fata cu brio?

some_text

In acest articol imi propun sa raspund cat mai specific nevoii tale de angajare, punand in lumina reflectorului cateva elemente definitorii:

 • cele mai des intalnite intrebari in cadrul interviurilor;
 • motivul ascuns al fiecarei intrebari puse de catre angajator;
 • modul in care sa raspunzi la intrebari, bazat pe o strategie clara;
 • exemple de raspunsuri la intrebari.

A nu avea raspunsurile pregatite la intrebarile clasice de interviu este inadmisibil daca iti doresti cu adevarat sa obtii jobul la care ai aplicat.  In plus, atunci cand ai raspunsurile pregatite, iata care este marele avantaj: focusarea ta in cadrul interviului nu va fi orientata spre a gasi cuvintele potrivite, ci pe atitudinea pe care o afisezi atunci cand oferi acele raspunsuri, iar aceasta va crea o mare diferenta. Daca ai citit articolele anterioare, deja stii ca factorul care face diferenta la interviu este atitudinea.

Raspunsurile la intrebarile pe care ti le-am pregatit sunt extrem de bine organizate si bazate pe tehnici de influentare. Iti recomand sa adaptezi aceste raspunsuri experientei tale de viata. In caz contrar, va trebui sa oferi raspunsuri care nu tin de experienta ta, nu vei reusi sa transmiti incredere angajatorului, iar aceasta se va observa in atitudinea ta si atunci sansa de a fi respins la interviu este destul de mare.

Care este strategia principala pentru a raspunde la intrebari?

Raspunsul la orice intrebare pe care o vei primi, va trebui sa il adaptezi astfel incat sa reflecte interesul angajatorului si nu al tau. Daca nu faci asta, vei ajunge in ultimile pozitii. Asadar, orice raspuns vei da, acesta trebuie sa reflecte interesul angajatorului. Iti recomand sa te prezinti prin intermediul abilitatilor pe care le detii si nu prin intermediul intereselor tale pentru care iti doresti acel job. Daca vorbesti doar de interesele tale, vei pierde interviul. Vorbeste despre abilitatile cu care poti realmente contribui, tinteste in interesul angajatorului.

Daca vrei sa obtii jobul dorit, iata ce trebuie sa faci ca si proces (sunt doua aspecte extrem de importante):

 • adapteaza abilitatile tale exact cerintelor jobului pentru care ai aplicat.
 • creaza-ti o imagine cat mai buna pentru jobul la care ai aplica.

Sigur ca apare intrebarea: „Cum voi face asta?” Va trebui sa creezi in mintea angajatorului o imagine despre tine cat mai buna iar modalitatea prin care sa reusesti poate fi concentrata in doua cuvinte: atitudine si abilitatile de care tu dispui. Raspunsurile tale trebuie sa fie foarte specifice. Concentreaza-te si ofera un raspuns clar, insotit de o atitudine buna. Raspunsurile in general nu trebuie sa depaseasca 2 minute. Inca ceva: mai multe intrebari din partea angajatorului, inseamna mai mult interes fata de persoana ta.

Intelege si accepta ideea ca tu esti important pentru angajator doar prin intermediul abilitatilor pe care le detii si de care el are nevoie in cresterea afacerii sale. El nu este interesat de tine ca persoana, ci de ceea ce poti tu sa oferi astfel incat afacerea lui sa devina mai prospera. Prin urmare, vezi care sunt responsabilitatile jobului si organizeaza-ti raspunsurile in jurul nevoilor de business pe care le are angajatorul.

Intrebari interviu:

Intrebarea 1: Care a fost cea mai mare problema pe care ai avut-o la jobul anterior?

Remarca: Exemplul de mai jos este al unei persoane care a lucrat in zona vanzarilor. Tu insa va trebui sa adaptezi raspunsul , in functie de experienta ta profesionala.

Scopul Intrebarii: Angajatorul doreste sa stie cum te descurci in conditii de stres, cum reactionezi in situatii extreme.

Raspuns: Una din problemele cu care m-am confruntat, a fost legata de un client cu care am incheiat un contract pe o perioada determinata de 2 ani. Dupa 3 zile, clientul s-a intors la firma si mi-a spus ca nu mai doreste abonamentul si ca trebuie sa ii reziliez contractul. Motivul clientului a fost ca firma noastra promoveaza ca ar avea cele mai bune oferte, dar el a gasit o oferta mai buna. Clientul era atat de furios incat a aruncat contractul si a spus ca el nu va plati nici un abonament.  Cu acest client am aplicat cateva tehnici de comunicare persuasiva, precum si tehnica intrebarilor, astfel incat sa il ajut sa realiezeze ca el a facut acea alegere (care era una destul de buna) in mod constient. Ceea ce am facut eu, a fost doar sa ii prezint foarte clar oferta si conditiile contractuale, iar pe baza acestor informatii, el a fost cel care a luat decizia. In final, clientul a plecat multumit de faptul ca intr-adevar, poate nu a facut cea mai buna alegere, insa a fost decizia lui. Astfel, clientul s-a simtit responsabil pentru decizia luata si a plecat cerandu-si scuze pentru acel incident si in acelasi timp multumit de faptul ca el a avut puterea de decizie in momentul semnarii contractului.

Intrebare 2: Ce imi poti spune despre tine?

Remarca: Acum este practic momentul tau de glorie. Ti se ofera oportunitatea de a te pune in lumina reflectorului prin abilitatile tale, atitudinea si viziunea ta. Asadar, iti recomand sa profiti la maxim de aceasta oportunitate si prezinta-te cat mai profesional. Scopul nu este acela de a-ti povesti pe scurt Cv-ul, intrucat angajatorul are deja o copie a acestuia pe biroul sau. Nu fa din prezentare o autobiografie si pastreaza raspunul la o perioada de aproximativ 2 minute.

Scopul intrebarii: Secretul la aceasta intrebare, face referire de fapt la atitudinea ta.

Angajatorul doreste sa descopere:

 • Atitudinea ta va fi cea care va sustine sau va distruge abilitatile scrise in CV-ul tau, asa ca atentie foarte mare! Angajatorul cunoaste de fapt lista abilitatilor tale, insa acum este momentul in care el vrea sa aiba convingerea ca acele abilitati chiar te reprezinta, iar modul in care tu vei transmite ca detii acele abilitati, este determinat chiar de atitudinea ta.
 • Directia in care doresti sa te indrepti La aceasta intrebare trebuie sa vorbesti despre evolutia ta profesionala: de unde ai plecat, cam ce ai realizat, dar mai ales, unde vrei sa ajungi. Ai grija sa nu ii spui angajatorului ca intentionezi sa ii iei locul, intrucat poti fi respins la interviu.

Intrebare 3: De ce vrei sa lucrezi pentru noi? De ce iti doresti acest job? Ce poti face pentru noi si ceilalti nu pot? De ce ar trebui sa te angajam?

Acestea sunt intrebari similare la care poti avea un singur raspuns bine gandit si tocmai de aceea le-am grupat sub o singura intrebare. Nu trebuie sa ai raspunsuri la zeci de intrebari. Eu nu iti recomand sa inveti raspunsurile ca pe o poezie, intrucat va trebui sa te concentrezi prea tare pe acestea, in plus se va observa ca este un raspuns invatat.

Trebuie sa ai o imagine foarte clara referitoare la:

 • ceea ce poti oferi prin intermediul abilitatilor tale
 • nevoile angajatorului pentru jobul la care ai aplicat
 • adaptarea raspunsurilor tale la cerintele jobului

Daca imaginea va fi una foarte clara, atunci vei ajusta foarte usor raspunsurile la orice intrebare. Asta iti va oferi multa putere de convingere.

Remarca: cel mai indicat raspuns la aceasta intrebare este de fapt esenta scrisorii de intentie, intrucat acolo subliniezi clar si specific care este motivul pentru care iti doresti jobul respectiv.

Retine ca intrebarile la interviu trebuie sa vina din ambele parti: atat din partea angajatorului, cat si din partea candidatului. In continuare am sa iti ofer cele mai importante intrebari pe care trebuie sa le ai in minte.

I. Angajator catre candidat:

1. Care a fost cea mai mare problema pe care ai avut-o la jobul anterior? 2. Ce imi poti spune despre tine? 3. Ce stii despre compania noastra? 4. De ce vrei sa lucrezi pentru noi? Ce poti face pentru noi si ceilalti candidati nu pot face? De ce iti doresti acest job? De ce ar trebui sa te angajam? 5. Cat timp veti sta cu noi? 6. Care este cel mai mare defect al tau? Care sunt punctele tale slabe? 7. Ce iti putem noi oferi in plus fata de o alta comanie la care ai lucrat in trecut?

II. Candidat catre angajator:

1. Care sunt responsabilitatile jobului? 2. Care sunt oportunitatile de dezvoltare a carierei in cadrul firmei? 3. Care sunt modalitatile de instruire pentru personalul nou? 4. Cand pot incepe lucrul, saptamana asta sau saptamana viitoare?

Ultima fraza iti apartine! Adu-ti propria contributie si viziune in sectiunea de comentarii de mai jos, pentru a incheia acest articol. Pe final de articol am și o surpriză pentru tine: Acum te poti distanta semnificativ de ceilalti candidati care au aplicat la acelasi job ca si tine, intrucat ti-am pus la dispozitie solutii flexibile de pregatire in drumul tau catre un job bun si un pachet salarial motivant. Actioneaza inteligent o singura data, iar dupa angajare te vei putea bucura de beneficii in fiecare luna. In functie de nevoile tale de angajare, iti stam la dispozitie cu urmatoarele instrumente de lucru: ✓ Ebook: Curs Profesional pentru Angajare ✓ Curriculum Vitae Profesional ✓ Sedinte de pregatire pentru interviu Pentru mai multe detalii click pe link: http://goo.gl/GhmMJV some_text Succesul tau este programabil, Gabriel Radu
Rating
Intrebari interviu - cum sa faci fata cu brio? Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *