Inteligenta Emotionala (EQ) – ce este si cum ti-o poti dezvolta? (contine PDF)

Acest articol este conceput sa iti ofere solutii concrete privind cresterea coeficientului de Inteligenta Emotionala (EQ). Iti voi oferi si o viziune personala si practica, referitor la cum sa-ti dezvolti mai usor inteligenta emotionala. Mie mi-au trebuit aproape 8 ani ca sa inteleg acest concept.
Asadar, iata ce vei descoperi:

1. Ce este Inteligenta Emotionala.

2. Componentele Inteligentei Emotionale.

3. Inteligenta Emotionala PDF Download.

4. Test de Inteligenta Emotionala – Testul Friedmann.

5. Tipuri de Inteligenta.

6. Beneficiile unei Inteligente Emotionale ridicate.

7. Legatura dintre Inteligenta Emotionala EQ si IQ.

8. Ce sunt emotiile?

9. Carti Inteligenta Emotionala.


 1. Ce este Inteligenta Emotionala?

Inteligenta Emotionala reprezinta o forma de inteligenta care se ocupa cu gestionarea emotiilor. Pe masura ce te dezvolti personal si treci prin experiente de viata si provocari din care inveti, incepi sa dobandesti maturitate emotionala din ce in ce mai mare. Astfel iti creste nivelul de inteligenta emotionala.

Spus intr-o forma simpla, inteligenta emotionala se refera la capacitatea ta de a-ti gestiona cat mai eficient emotiile, pentru o viata de calitate.

 1. Componentele Inteligentei Emotionale

In continuare am sa-ti fac cunoscute componentele inteligentei emotionale, doar ca sa ai o imagine de ansamblu:

 • Autocunoastere: abilitatea de a-ti percepe propriile emotii si a-ti intelege tendintele.
 • Autocontrol: abilitatea de a-ti monitoriza starea emotionala pentru a-ti gestiona pozitiv comportamentul.
 • Constiinta sociala: capacitatea ta de a observa emotiile celorlalti si de a intelege ce gandesc si ce simt acestia.
 • Managementul relatiilor interpersonale: capacitatea de a-ti folosi cunostintele despre emotii, in scopul gestionarii cu succes a relatiilor cu ceilalti.
Nu voi intra in detalii privind componentele EQ, intrucat iti voi oferi o solutie mult mai usoara prin care sa-ti imbunatatesti inteligenta emotionala.  
 1. Inteligenta Emotionala PDF Download

La finalul acestui articol vei gasi un  fisier PDF pe care il poti descarca si din care vei afla mai multe despre: Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala.

Ceea ce vei descoperi in cadrul acestui PDF, vreau sa stii ca este o viziune practica si personala referitore la cum sa-ti dezvolti cat mai usor inteligenta emotionala.

Am ajus la aceasta viziune ca rezultat al experientei acumulate cu sute de clienti de-a lungul anilor, prin sedinte de coaching.

Pentru ca vreau sa fiu eficient pentru tine, am sa-ti dau informatii importante “din casa”.

Realitatea este ca in general, cresterea nivelului de inteligenta emotionala pune oamenii in mare dificultate, atunci cand vine vorba de partea practica a lucrurilor.

produse dezvoltare personala

 1. Inteligenta Emotionala Test – Scala Friedmann

Acest Test EQ, mai este cunoscut sub denumirea de Testul Friedmann, Scala de Maturitate Emotionala Friedmann sau Testul Maturitatii Emotionale.

Acest test EQ contine 25 de intrebari si masoara nivelul de inteligenta emotionala.

Iata ce trebuie sa faci:

– Pasul 1. La fiecare intrebare trebuie sa raspunzi cu DA sau NU. In functie de raspuns (DA sau NU), gasesti asociat un anumit numar de puncte.

– Pasul 2. Faci suma tuturor punctelor si imparti la 25 (numarul total al intrebarilor), ca sa afli care este Punctajul Maturitatii tale Emotionale.

– Pasul 3. In functie de punctajul obtinut, te incadrezi intr-o anumita categorie (gasesti sub test, evaluarea punctajului).

Nu este obligatoriu sa faci acest test de inteligenta emotionala. Dar daca tot citesti acest articol, oare nu te starneste curiozitatea sa vezi cat de bine stai cu inteligenta emotionala? :)

(Timp de lucru – maxim 5 minute)Testul Friedmann

Evaluarea punctajului:

Peste 25: Perfect maturizat emotional.

22-24: Maturizare buna.

20-21: Nivel corespunzator de maturizare.

18-20: Nivel mediu de maturizare.

16-18: Situatie spre limita, tendinta spre dezechilibru.

14-15: Usoara imaturitate emotionala.

12-14: Reactii adolescentine, imature.

10-12 : Reactii infantile, puerile.

0-10:  Infantilism.

Cursuri personalizate companii

 1. Tipuri de Inteligenta

Exista mai multe tipuri de inteligenta, am sa ti le mentionez pe toate, dar nu voi intra in detalierea lor. In principiu, ne intereseaza doar cele care au intr-adevar o contributie mai semnificativa in viata de zi cu zi.

IQ (Intelligence Quotient) – Coeficient de Inteligenta

Este cunoscut faptul ca Inteligenta IQ reprezinta o abilitate fixa, din nastere. Sigur ca aceasta este valabil cu exceptia unui eveniment traumatizant. Daca fizic este distrus o parte din creier, IQ in mod evident, va scadea.

EQ (Emotional Intelligence) – Inteligenta Emotionala

Spre deosebire de IQ, care este o abilitate fixa, Inteligenta Emotionala – EQ este o abilitate flexibila, care poate fi dezvoltata pe parcursul vietii.

Insa, EQ si IQ nu reprezinta singurele componente care iti determina performantele si rezultatele in viata. Cea mai apropiata formula care influenteaza rezultatele si pe care am intalnit-o pana acum este data de 4 elemete:

Inteligenta Emotionala (EQ);

– Inteligenta Relationala;

– Inteligenta Educationala;

– Inteligenta Financiara.

Sapte tipuri de inteligenta ale lui Howard Gardner

Mai exista si alte tipuri de inteligenta, pe care doar le voi enumera. In 1983 Howard Gardner a introdus un nou concept, acela de “Inteligente Multiple”.

Iata cele 7 tipuri de inteligenta ale lui Howard Gardner:

– Inteligenta Matematica – Logica;

– Inteligenta Interpersonala;

– Inteligenta Spatiala;

– Inteligenta Ritmic – Muzicala;

– Inteligenta Intrapersonala;

– Inteligenta Kinestetica;

– Inteligenta Lingvistic – Verbala.

 1. Beneficiile unei Inteligente Emotionale ridicate

Exista mai multe beneficii pe care inteligenta emotionala le are asupra vietii tale. Practic, vorbim aici despre gestionarea eficienta a emotiilor, asa ca majoritatea beneficiilor probabil le anticipezi si tu. Eu am sa le mentionez doar pe cele mai importante.

Inteligenta emotionala EQ iti determina starea de sanatate

Cum iti influenteaza inteligenta emotionala starea de sanatate? De ce oamenii cu o inteligenta emotionala ridicata sunt mult mai sanatosi decat cei cu o inteligenta emotionala scazuta?

Cred ca cel mai semnificativ exemplu in acest sens este experimentul doctorul german Ryke Hamer. Acesta a tratat cu succes peste 31.000 de bolnavi doar stand de vorba cu ei. Impresionant, asa-i?

Totusi cum a reusit aceasta performanta uimititoare? De fapt, doctorul facea doar un singur lucru cu bolnavii: le explica amanuntit legatura intre starea de sanatate mentala si starea de sanatate fizica.

Doctorul sustine ca sursa imbolnavirii o constituie un program mental distructiv, datorat unui soc emotional. El a denumit acest soc Dyrk Hamer Syndome sau DHS (sindromul Dirk Hamer). Doctorul sustine ca organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur, daca persoana intelege cu adevarat cauza bolii si isi modifica constiinta in directia sanatatii.

Personal cred in descoperirea doctorului Ryke Hamer, intrucat daca acesta s-ar fi inselat, atunci pur si simplu era imposibil sa vindece 31.000 de bolnavi. De fapt, boala este o consecinta, este rezultatul unui mod de gandire negativ care mai departe, declanseaza mecanismele care initializeaza starea de boala si apoi o agraveaza.

Alte beneficii ale unei inteligente emotionale ridicate

– determina modul in care reactionezi la tot ce se intampla in viata;

– determina evolutia profesionala;

– influenteaza in mod semnificativ calitatea vietii in plan personal;

– influenteaza calitatea relatiilor sociale;

– te ajuta la o cunostere de sine mult mai buna;

– te ajuta sa ai o mai buna comunicare cu ceilalti;

– creste gradul de adaptare la situatii noi si provocari;

– te mentine intr-o stare de control mult mai buna;

– contribuie semnificativ asupra starii tale de fericire;

– determina in mare parte rezultate tale (Ai remarcat ca oamenii, cu cat ajung la rezultate mai mari, cu atat au un control emotional mai ridicat? Crezi ca este o intamplare?).

 1. Legatura dintre Inteligenta Emotionala EQ si IQ

Se crede ca nu exista nicio legatura, cel putin cunoscuta pana in prezent, intre EQ si IQ. Cele doua nu se influenteaza, ci se completeaza.

Iata cum ilustreaza Robert Stenberg diferenta dintre Inteligenta Emotionala EQ si Intelect IQ.

Poveste:

Doi copii se plimbau printr-o padure. Unul din ei era foarte bun la invatatura, premiant, foarte apreciat de adulti (IQ). Celalalt era un smecheras, slab la invatatura, dar foarte descurcaret in viata de zi cu zi (una dintre caracteristicile persoanelor inteligente emotional).

Celor doi copii le iese un urs in fata. Primul face repede niste calcule si dezamagit ajunge la concluzia ca nu poate scapa cu fuga din fata ursului. Celalalt, foarte calm, se apleaca, isi verifica pantofii si isi strange mai bine sireturile.

Primul, foarte trist, spune ca a facut calcule si nu au nici o sansa sa scape de urs, daca o vor lua la fuga. Cel de-al doilea ii raspunde, cu calm: „Te inseli! Tot ce trebuie sa fac este sa fiu cu un pas inaintea ta.” :)

 1. Ce sunt emotiile?

Cu totii le experimentam in mod continuu. Insa, ce sunt emotiile? De unde vin emotiile si cum le poti controla?

Pentru inceput hai sa vedem ce sunt emotiile? Ei bine, emotiile sunt reactii la experienta de viata a fiecaruia. Asta inseamna ca fundatia lor vine de undeva din trecut. Nu inseamna ca vei reactiona in toatalitate ca in trecut, dar fundatia este undeva in trecut.

Emotiile fiind influentate de experienta de viata a fiecaruia, asta inseamna ca la aceeasi experienta si in aceleasi circumstante, emotiile tale vor fi diferite de ale mele.

Si iata un exemplu concret: sa presupunem ca tu esti medic si faci operatii, iar eu sunt speaker si le vorbesc oamenilor.

Pe de o parte, daca tu ma pui pe mine sa fac o operatie, chiar daca este una foarte simpla si imi arati ce trebuie facut, eu voi tremura tot si in mod sigur nu o voi face. Tu insa vei face asta cu precizie. Deci reactionam diferit in fata aceleiasi situatii. Starea ta de control provine din experientele tale, din istoria ta de viata.

Pe de alta parte, daca eu te pun pe tine sa tii un discurs in fata a 100 de oameni, este posibil sa iti tremure vocea si sa te blochezi. Deci, din nou, reactionam diferit in fata aceleasi situatii.

Ca idee de baza pe care iti recomand sa o retii, la intrebarea  ce sunt emotiile? Emotiile tale sunt reactii la experienta ta de viata.

Nu voi intra in detalii  pe subiectul – ce sunt emotiile si cum le poti controla, intrucat nu face subiectul acestui articol.

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat! Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand articolul:
Emotii – afla cum iti poti controla emotiile! (contine video)
 1. Carti Inteligenta Emotionala

Pe final de articol iti recomand top 3 carti –  inteligenta emotionala:

1 Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

2 Inteligenta emotionala in Leadership – Daniel Goleman

3 Inteligenta emotionala -Travis Bradberry si Jean Greaves


Descarca Gratuit

Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala? (format printabil PDF)

CLICK Aici

inteligenta emotionala


 Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti formezi o imagine corecta privind importanta dezvoltarii inteligentei emotionale si schimbarile semnificative pe care le poti obtine.

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si raspunde in sectiunea de Comentarii la intrebarea:

– Ce ti-ai propus sa faci pentru a-ti creste coeficientului de inteligenta emotionala si ce vrei sa obtii prin aceasta crestere?


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating-ul tau
Inteligenta Emotionala (EQ) - ce este si cum ti-o poti dezvolta? (contine PDF) Overall rating: ★★★★★ 5 based on 13 reviews
5 1