15/06/2017   LASA UN COMENTARIU  
Ce este inteligenta emotionala (EQ) si cum o poti dezvolta?

Prin acest articol, imi propun sa iti ofer solutii practice privind cresterea coeficientului de Inteligenta Emotionala (EQ).


Asadar, iata ce vei descoperi:

 1. Ce inseamna inteligenta emotionala?
 2. Componentele inteligentei emotionale.
 3. Dezvoltare inteligenta emotionala.
 4. Inteligenta emotionala Test Friedmann.
 5. Tipuri de inteligenta.
 6. Beneficiile inteligentei emotionale ridicate.
 7. Legatura dintre inteligenta emotionala EQ si IQ.
 8. Ce sunt emotiile si cum le poti controla?
 9. Carti inteligenta emotionala.

1. Ce inseamna inteligenta emotionala?

Definitie inteligenta emotionala – Daniel Goleman:

In cartea “Emotional Intelligence: Why it can matter more than IQ?”,  Daniel Goleman, defineste notiunea de inteligenta emotionala ca fiind un amestec de stapanire de sine, motivatie, empatie, gandire libera, tact si diplomatie. Aceste atributele sunt caracteristice persoanelor cu o inteligenta emotionala ridicata.

Asadar, atunci cand vorbim despre inteligenta emotionala vorbim de fapt despre constientizarea emotiilor si despre gestionarea emotiilor. Pe masura ce te dezvolti personal si treci prin experiente de viata si provocari din care inveti, incepi sa dobandesti maturitate emotionala din ce in ce mai mare. Astfel iti creste nivelul de inteligenta emotionala / dezvoltare emotionala.

Spus intr-o forma simpla, inteligenta emotionala se refera la capacitatea ta de a-ti gestiona cat mai eficient emotiile, pentru o viata de calitate.


2. Componentele inteligentei emotionale.

In continuare am sa-ti fac cunoscute componentele inteligentei emotionale:

 • Autocunoastere: abilitatea de a-ti percepe propriile emotii;
 • Autocontrol: abilitatea de a-ti monitoriza starea emotionala pentru a-ti gestiona pozitiv comportamentul.
 • Constiinta sociala: capacitatea ta de a observa emotiile celorlalti si de a intelege ce gandesc si ce simt acestia.
 • Managementul relatiilor interpersonale: capacitatea de control emotional in gestionarea cu succes a relatiilor cu ceilalti.

Nu voi intra in detalii privind componentele EQ, intrucat iti voi oferi o solutie mult mai usoara prin care sa-ti imbunatatesti inteligenta emotionala.


3. Dezvoltare inteligenta emotionala.

Ceea ce vei descoperi in PDF-ul de mai jos este o viziune personala si practica, cu privire la modul in care poti sa-ti dezvolti mult mai usor inteligenta emotionala. Aceasta viziune este rezultatul experientei acumulate in ultimii 10 ani de coaching.

Cum sa-ti dezvolti inteligenta emotionala? (format PDF)

Pentru a descarca – CLICK Aici

inteligenta emotionala

4. Inteligenta emotionala Test Friedmann.

Acest Test EQ, mai este cunoscut sub denumirea de Testul Friedmann, Scala de Maturitate Emotionala Friedmann sau Testul Maturitatii Emotionale.

Acest test EQ contine 25 de intrebari prin care iti poti masura nivelul de inteligenta emotionala.

Iata ce trebuie sa faci:

– Pasul 1. La fiecare intrebare trebuie sa raspunzi cu DA sau NU. In functie de raspuns (DA sau NU), gasesti asociat un anumit numar de puncte.

– Pasul 2. Faci suma tuturor punctelor si imparti la 25 (numarul total al intrebarilor), ca sa afli care este Punctajul Maturitatii tale Emotionale.

– Pasul 3. In functie de punctajul obtinut te incadrezi intr-o anumita categorie (gasesti sub test, evaluarea punctajului).

Nu este obligatoriu sa faci acest test de inteligenta emotionala! Insa, daca tot citesti acest articol, consider ca este interesant sa  afli in maxim 5 minute, cum stai cu inteligenta emotionala.

Testul Friedmann

Evaluarea punctajului:

 • Peste 25: Perfect maturizat emotional.
 • 22-24: Maturizare buna.
 • 20-21: Nivel corespunzator de maturizare.
 • 18-20: Nivel mediu de maturizare.
 • 16-18: Situatie spre limita, tendinta spre dezechilibru.
 • 14-15: Usoara imaturitate emotionala.
 • 12-14: Reactii adolescentine, imature.
 • 10-12 : Reactii infantile, puerile.
 • 0-10:  Infantilism.

5. Tipuri de inteligenta.

Exista mai multe tipuri de inteligenta, am sa ti le mentionez pe toate, dar nu voi intra in detalierea lor. In principiu, ne intereseaza doar cele care au intr-adevar o contributie semnificativa in viata de zi cu zi.

IQ Coeficient de Inteligenta:

Este cunoscut faptul ca Inteligenta IQ reprezinta o abilitate fixa, din nastere. Sigur ca aceasta afirmatie este valabila cu exceptia unui eveniment traumatizant. Daca exista anumte probleme medicale, traume la nivelul creierului, in mod absolut evident IQ va scadea.

EQ Inteligenta Emotionala:

Spre deosebire de IQ, care este o abilitate fixa, EQ Inteligenta Emotionala  este o abilitate flexibila, care poate fi dezvoltata pe parcursul vietii.

Insa, EQ si IQ nu reprezinta singurele componente care iti determina performantele si rezultatele in viata. Cea mai apropiata formula care influenteaza rezultatele si pe care am intalnit-o pana acum este data de 4 elemente:

 • Inteligenta Emotionala (EQ);
 • Inteligenta Relationala;
 • Inteligenta Educationala;
 • Inteligenta Financiara.

Cele 7 tipuri de inteligenta ale lui Howard Gardner.

In 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de “Inteligente Multiple”.

Iata cele 7 tipuri de inteligenta ale lui Howard Gardner:

 • Inteligenta Matematica – Logica;
 • Inteligenta Interpersonala;
 • Inteligenta Spatiala;
 • Inteligenta Ritmic – Muzicala;
 • Inteligenta Intrapersonala;
 • Inteligenta Kinestetica;
 • Inteligenta Lingvistic – Verbala.

6. Beneficiile inteligentei emotionale.

Exista mai multe beneficii pe care inteligenta emotionala le are asupra vietii noastre. Practic, vorbim aici despre gestionarea eficienta a emotiilor, asa ca majoritatea beneficiilor probabil le anticipezi si tu. Eu am sa le mentionez doar pe cele mai importante.

Inteligenta emotionala EQ iti determina starea de sanatate.

De multe ori am primit  sub diverse forme, urmatoarele 3 intrebari:

 • Cum iti influenteaza inteligenta emotionala starea de sanatate?
 • De ce oamenii cu o inteligenta emotionala ridicata sunt mult mai sanatosi decat cei cu inteligenta emotionala scazuta?
 • Care este rolul inteligentei emotionale?

Despre importanta inteligentei emotionale se pot spune foarte multe, insa personal consider ca cel mai semnificativ exemplu in acest sens este experimentul doctorul german Ryke Hamer. Acesta a tratat cu succes peste 31.000 de bolnavi, doar stand de vorba cu ei.

Totusi cum a reusit aceasta performanta uimititoare? De fapt, doctorul facea un singur lucru cu bolnavii. Le explica amanuntit legatura dintre starea de sanatate mentala si starea de sanatate fizica.

Doctorul sustine ca sursa imbolnavirii o constituie un program mental distructiv, datorat unui soc emotional. El a denumit acest soc Dyrk Hamer Syndome sau DHS (sindromul Dirk Hamer). Doctorul sustine ca organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur, daca persoana intelege cu adevarat cauza bolii si isi modifica constiinta in directia sanatatii.

Personal cred in descoperirea doctorului Ryke Hamer, intrucat daca acesta s-ar fi inselat, atunci pur si simplu era imposibil sa vindece 31.000 de bolnavi. De fapt, boala este o consecinta, este rezultatul unui mod de gandire negativ care mai departe, declanseaza mecanismele care initializeaza starea de boala si apoi o agraveaza.

Alte beneficii ale unei inteligente emotionale ridicate.

 • determina modul in care reactionezi la tot ce se intampla in viata;
 • determina evolutia profesionala;
 • influenteaza in mod semnificativ calitatea vietii in plan personal;
 • influenteaza calitatea relatiilor sociale;
 • te ajuta la o cunostere de sine mult mai buna;
 • te ajuta sa ai o mai buna comunicare cu ceilalti;
 • creste gradul de adaptare la situatii noi si provocari;
 • te mentine intr-o stare de control mult mai buna;
 • contribuie semnificativ asupra starii tale de fericire;
 • determina in mare parte rezultate tale (Ai remarcat ca oamenii cu rezultate mari au un control emotional mai ridicat? Crezi ca este o intamplare?).

7. Legatura dintre inteligenta emotionala EQ si IQ.

Se crede ca nu exista nicio legatura, cel putin cunoscuta pana in prezent, intre EQ si IQ. Cele doua nu se influenteaza, ci se completeaza.

Iata cum ilustreaza Robert Stenberg diferenta dintre Inteligenta Emotionala EQ si Intelect IQ.

„Doi copii se plimbau printr-o padure. Unul dintre ei era foarte bun la invatatura, premiant, foarte apreciat de adulti (IQ). Celalalt era un smecheras, slab la invatatura dar foarte descurcaret in viata de zi cu zi (una dintre caracteristicile persoanelor inteligente emotional).

Celor doi copii le iese un urs in fata. Primul face repede niste calcule si dezamagit ajunge la concluzia ca nu poate scapa cu fuga din fata ursului. Celalalt, foarte calm, se apleaca, isi verifica pantofii si isi strange mai bine sireturile.

Primul, foarte trist, spune ca a facut calcule si nu au nicio sansa sa scape de urs, daca o vor lua la fuga. Cel de-al doilea ii raspunde, cu calm: Te inseli! Tot ce trebuie sa fac este sa fiu cu un pas inaintea ta.”


8. Ce sunt emotiile si cum le poti controla?

Emotiile sunt reactii specifice fata de un eveniment sau mai bine punctat, emotiile sunt reactii la experienta ta de viata, intrucat fundatia emotiilor vine din trecut.

Iata la ce ma refer:

Emotiile sunt influentate de experienta de viata a fiecaruia, asta insemnand ca la aceeasi experienta si in aceleasi circumstante, emotiile tale vor fi diferite de ale mele.

Si iata un exemplu concret: sa presupunem ca tu esti doctor chirurg si faci operatii iar eu sunt speaker si le vorbesc oamenilor.

Pe de o parte, daca tu ma pui pe mine sa fac o operatie, chiar daca este una foarte simpla si imi arati ce trebuie facut, eu voi tremura si in mod sigur nu voi putea face acea operatie. Tu insa vei face asta cu precizie. Deci reactionam diferit in fata aceleiasi situatii. Starea ta de control provine din experientele tale.

Pe de alta parte, daca eu te pun pe tine sa tii un discurs in fata a 1000 de oameni, este posibil sa iti tremure vocea si sa te blochezi. In acelasi timp, eu fiind speaker, voi tine acel discurs fara probleme. Din nou, reactionam diferit in fata aceleasi situatii.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre ce sunt emotiile si cum le poti controla, (managementul emotiilor) iti recomand articolul de mai jos: https://programarea-succesului.ro/emotii/


9. Carti inteligenta emotionala.

Pe final de articol iti recomand top 3 carti de inteligenta emotionala:

1 Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

2 Inteligenta emotionala in Leadership – Daniel Goleman

3 Inteligenta emotionala -Travis Bradberry si Jean Greaves


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Motivatie – Cum sa devii si cum sa te mentii motivat!

Despre iertare – ce este si cum lucreaza in viata ta? (instrument de aplicare)

Gandirea pozitiva si sanatatea: Cum transformi gandirea negativa in gandire pozitiva

Fericirea: Afla ce este fericirea si cum poti fi mereu fericit si implinit.

Emotii – afla cum iti poti controla emotiile si gandurile obsesive!

Constiinta – ce este si cum lucreaza in viata ta? (instrument de lucru)

Stima de sine – Increderea in sine – Respectul de sine

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *