16/09/2019   LASA UN COMENTARIU  
Incredere in echipa – cum poti sa o construiesti sau sa o reconstruiesti?

Te-ai intrebat vreodata de ce este important si cum poti sa construiesti  incredere in echipa ta?

Ei bine, fara incredere nimeni, niciodata nu va reusi sa depaseasca nivelul 1 din cele 5 niveluri pe scara leadership-ului.

Acest articolul face parte din campania de promovare a cursului online – Leadership Mastery.


In continuare da-mi voie sa-ti prezint pe scurt cele 6 tematici la care voi raspunde in acest articol:

 1. De ce increderea este fundatia pe care se construieste leadershipul?
 2. Cum sa construiesti incredere in echipa ta?
 3. Care sunt efectele pe care le genereaza increderea in echipa ta?
 4. Care sunt cele 2 adevaruri semnificative despre incredere?
 5. Cum recunosti constructorii de incredere si distrugatorii de incredere in echipa ta?
 6. Cum poti reconstrui o relatie din care a disparut increderea?


Cum sa construiesti incredere in echipa ta (Instrument – Format PDF)

Descarca Gratuit – CLICK AICI


1. De ce increderea este fundatia pe care se construieste leadershipul?

Da-mi voie sa-ti creez o imagine de ansamblu vizavi de cum vad eu constructia increderii. Asa cum un bloc are nevoie de o fundatie peste care se construiesc etajele, tot asa si leadershipul are nevoie de o fundatie. Fundatia leadershipului o reprezinta increderea.

Fara incredere nu iti poti ridica leadershipul, deoarece increderea este cea care face leadershipul posibil. De fapt, increderea nu este doar fundatia pe care se construieste leadershipul, ci este fundatia pe care se construieste orice tip de relatie.

Nu am intalnit pe nimeni, si sunt convins ca nici nu voi intalni pe cineva, pentru care sa functioneze urmatorul principiu: stii, eu nu am incredere in tine, insa vreau sa construiesc o relatie cu tine! Asa ceva nu functioneaza. Fara incredere, nu poti construi o relatie.

Relatia dintre parteneri se bazeaza pe incredere, relatia dintre mine in calitate de coach si un client care se afla intr-un proces de coaching se bazeaza pe incredere, relatia dintre un lider autentic si echipa sa se bazeaza pe incredere.

Cand le vorbesc liderilor despre constructia increderii, de obicei le adresez urmatoarea intrebare:

– Ce trebuie sa faci pentru a construi incredere in echipa ta?

Si am observat ca aceasta intrebare atrage raspunsuri dintre cele mai variate.

Iata doar cateva dintre ele:

 • sa comunic mai eficient cu echipa;
 • sa am mai multa initiativa;
 • sa am o atitudine mai pozitiva;
 • sa ma implic mai mult in dezvoltarea oamenilor;
 • sa transmit viziunea si echipei mele.

Toate aceste raspunsuri sunt adevarate? Da, fara urma de indoiala! Insa, exista o problema: ele nu iti pun la dispozitie o formula clara prin care sa construiesti incredere in echipa ta. Sunt doar raspunsuri trunchiate, care nu aduc in cadru elemente concrete pe baza carora sa poti construi incredere in echipa ta.

In concluzie: increderea este fundatia pe care se construieste leadershipul, intrucat ea asigura constructia relatiei dintre lider si fiecare membru al echipei. Fara sa ai o relatie buna cu oamenii din echipa, acestia nu te vor urma ca lider. Cel mult te vor urma ca sef.


2. Cum sa construiesti incredere in echipa ta?

Ca sa poti construi incredere in echipa ta am sa-ti dau o formula clara si eficienta pe care eu o aplic destul de des:

Carisma + Caracter + Competenta = Incredere

Aceste 3 abilitati care construiesc increderea (Carisma, Caracterul si Competenta) le gasesti descrise in instrumentul de masurare al nivelului de leadership.

Dar pe scurt:

 • Carisma – Se refera la impresia pe care o lasi in mintea oamenilor despre tine. Cu cat esti mai carismatic, cu atat te faci mai placut, cu atat oamenii sunt mai atrasi de tine. De fapt, iti poti evalua foarte bine carisma daca analizezi in jurul tau, cat de atrasi sunt oamenii sa interactioneze cu tine.
 • Caracter – Inseamna sa faci ceea ce spui. Practic vorbele si faptele tale se aliniaza. Insa atunci cand le spui ceva oamenilor si faci altceva, asta iti distruge caracterul.
 • Competenta – Se refera la abilitatile tale.

Ca sa fii de caracter ai nevoie de competenta pe doua directii:

 • in zona ta de expertiza (adica domeniul tau)
 • in zona de leadership.

Ambele sunt la fel de importante.

Ce vreau sa precizez aici este ca, in aceasta formula a increderii este fundamental sa vezi relatia dintre cele 3 componente care construiesc increderea. Ele nu sunt elemente distincte, ci functioneaza ca un intreg, vin una in completarea celeilalte.

Iata ce spune si John Maxwell:

John Maxwell citat

Acum ce inseamna: carisma te duce pana la usa? Inseamna ca ea face posibila conectarea cu oamenii.

Ca lider este esential sa te conectezi foarte usor cu oamenii, sa creezi un raport in interactiunea cu ei.

Mai departe, ce inseamna: caracterul te tine inauntru?

Inseamna ca te tine in interiorul relatiei, ca face posibila constructia relatiei, iar daca iti pierzi caracterul, atunci nu mai exista nimic care sa te tina inauntru. Practic, oamenii nu vor mai dori sa construiasca relatii cu tine. Acestia se vor distanta de tine.

Asadar, cum poti sti care este nivelul increderii pe care ti-l acorda oamenii ?

Calculeaza-ti media aritmetica a celor 3 componente: carisma, caracter, competenta, si vezi pe unde te situezi pe o scara de la 0-10. Apoi, analizeaza la care dintre cele 3 componente trebuie sa mai lucrezi si stabileste concret ce esti dispus sa faci pentru asta.

Ori cauti singur solutii, ori te poti intorce la cele 21 de abilitati ale liderului pe care le gasesti in PDF-ul atasat din primul video.

Vezi ca la fiecare abilitate in parte, vei gasi cele mai eficiente sugestii, care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti respectiva abilitate.


Cum iti imbunatatesti carisma?

 1. Apeleaza la jocul primei impresii – (cand intri in contact cu oamenii, iti recomand sa ai o atitudine buna si sa ii tratezi ca si cum ar fi de nota 10).
 2. Schimba-ti centrul atentiei de la tine catre ei (adica atunci cand comunici, tine-ti atentia focusata pe ei, sub nici o forma pe tine).
 3. Destainuie-te celorlalti si ajuta-i (asta ii va determina sa fie mai deschisi, si sa isi doresca sa se conecteze cu tine).

Daca urmezi aceste sugestii in mod sigur iti vei imbunatati carisma.

Cum iti imbunatatesti caracterul?

Pentru aceasta iti sugerez ca incepand de astazi sa fii cat mai congruent, adica ceea ce le spui oamenilor sa si faci. Sigur ca nimeni nu poate sa faca 100% din ceea ce spune dar un procent de 70-80% este destul de bun, astfel incat oamenii sa vada in tine un lider de caracter.

Cum iti imbunatatesti competentele?

In zona ta de expertiza, stii destul de bine ce trebuie sa faci ca sa devii mai bun iar in zona de leadership, iti recomand sa urmezi cursul Leadership Mastery.

Cand vorbim despre incredere in echipa, scopul in sine nu este de a construi incredere. Ceea ce ne intereseaza sunt de fapt efectele pe care le genereaza increderea.

Iata cateva exemple similare:

 • scopul tau nu este sa bei apa, ci sa iti potolesti setea;
 • scopul tau nu este sa mananci, ci sa iti potolesti foamea;
 • scopul tau nu este sa faci sport, ci sa-ti mentii starea de sanatate.

Similar este si cu increderea in echipa ta. Scopul este sa obtii efecte cat mai bune, care sa te ajuta sa devii un lider mai bun si sa obtii rezultate mai mari.


3. Care sunt efectele pe care le genereaza increderea in echipa ta?

Primul efect: Increderea sta la baza leadershipului.

Asa cum am spus si la inceputul acestui articol, increderea reprezinta fundatia pe care se construieste leadershipul. Este de fapt componenta fundamentala care face ca leadershipul sa devina posibil. Si odata ce ti-ai construit fundatia iti poti ridica nivelul de leadership.

Adevarul este ca oamenii din echipa ta nu sunt dispusi sa te urmeze pana nu au mai intai incredere in tine. In cel mai fericit caz, vor urma ordinele tale pentru ca la urma urmei, esti seful lor, dar nu te vor urma ca lider. Acum, gandeste-te: preferi ca oamenii sa te urmeze ca lider si ca om de caracter sau preferi sa-ti urmeze ordinele?

Si pentru ca discutam despre conducere din perspectiva leadershipului, realitatea este ca cea mai mare dezamagire a oamenilor din echipa ta este sa le inseli increderea.

Iata o consecinta grava generata de lipsa increderii: daca increderea oamenilor in tine este scazuta, ei iti vor spune in general, ceea ce ti-ar placea sa auzi, si nu ceea ce ai avea nevoie sa auzi. Si vor face asta din diverse motive: ori le este frica de repercursiuni, ori nu le pasa de tine sau de echipa, ori incearca sa evite conflictele. Motivele pot fi diverse.

Dar, ideea este una clara: in general, un lider slab vrea sa ajunga la el ceea ce i-ar placea sa auda, insa un lider autentic intotdeauna prefera sa ajunga la el ceea ce are cu adevarat nevoie sa auda.

Daca membrii echipei tale iti vor spune ceea ce ti-ar placea sa auzi, atunci vei lua decizii gresite, iar deciziile gresite vor produce pagube pentru intreaga echipa, pentru intreaga organizatie si vor lovi direct in rezultatele echipei si mai departe direct in profitul firmei.

Sa trecem mai departe. Am plecat cu discutia de la ce poate face pentru tine increderea, si primul efect era ca: Increderea sta la baza leadershipului.


Al doilea efect: Increderea este moneda de schimb din buzunarul unui lider.

Pe de o parte, de fiecare data cand iei decizii bune in ceea ce priveste conducerea echipei, castigi monede. Deci le castigi increderea.

Pe de alta parte, de fiecare data cand iei decizii gresite in ceea ce priveste conducerea echipei, pierzi monede. Deci le pierzi increderea.

Ca lider, daca vrei ca oamenii sa te urmeze, va trebui sa ai in buzunar monede de schimb. Cu cat mai mare trebuie sa fie implicarea lor, cu atat vei avea nevoie de si mai multe monede. In caz contrar, oamenii nu te vor urma. Vor opune rezistenta, iar implicarea lor va fi la nivel minim.

In general, cand vorbesc despre incredere in echipa in cadrul programelor de leadership, obisnuiesc sa dau cursantilor cate o mana de monede, astfel incat sa ma asigur ca vor ramane cu o memorie vizuala si cu o experienta privind importanta luarii deciziilor.

Am remarcat ca in general cand folosesc aceasta metoda, cursantii intra intr-o stare de constientizare mult mai buna privind modul in care deciziile influenteaza increderea echipei in lider.

Iata ce iti recomand: atunci cand iei decizii gresite, sa nu spui niciodata “am luat o decizie gresita, dar a trecut”. Intr-adevar a trecut, insa nu a trecut fara a lasa in urma consecinte. De fiecare data cand iei decizii gresite, pierzi monede si daca vei continua sa iei decizii gresite, te vei trezi intr-o buna zi, ca ai pierdut increderea oamenilor.

Sa stii ca este greu sa construiesti increderea, este greu sa o mentii, insa stii ce este cel mai greu: sa o recastigi! Increderea se construieste greu, dar se poate pierde foarte usor. La fel este in business, la fel este si in relatiile colegiale, la fel este si in viata personala.


Al treilea efect: Increderea face ca oamenii sa te urmeze.

Voi incepe cu o intrebarare:

– Cand membrii echipei tale te urmeaza ca lider?

Ei bine, sunt 3 intrebari pe care trebuie sa ti le adresezi pentru a verifica daca membrii echipei tale te urmeaza.

Dar nu te urmeaza ca sef, nu te urmeaza ca prieten, ci te urmeaza ca lider.

Ceea ce iti pun la dispozitie este un instrument foarte eficient pe care il folosesc, si pe care ti-l recomand cu multa incredere:

Prima intrebare: Am incredere in tine?

Vorbim aici despre incredere si ce este important de mentionat: atunci cand increderea dispare, intotdeauna oamenii vor da inapoi.

A doua intrebare: Poti sa ma ajuti?

Vorbim aici despre competenta ta ca lider pe 2 directii: zona de specialitate si zona de leadership.

A treia intrebare: Vrei sa ma ajuti?

Vorbim aici despre daruire, cu alte cuvinte fac referire la cat de mult oferi din ceea ce stii.

Cand oamenii interactioneaza cu tine, ii sustii cu intreaga ta experienta, cunoastere si influenta pe care o ai? Se pot baza pe ajutorul tau? Sau ii ajuti doar asa ca sa nu spuna ca nu ai facut ceva pentru ei?

Tu esti singurul care are raspunsul!

Asadar, ai 3 intrebari fundamentale, ca sa testezi daca membrii echipei tale te urmeaza ca lider:

 1. Pot sa am incredere in tine?
 2. Poti sa ma ajuti?
 3. Vrei sa ma ajuti?

Daca la aceste 3 intrebari, ai obtinut 3 de DA, atunci membrii echipei tale te urmeaza ca lider.

Acesta este poate cel mai simplu si eficient instrument prin care poti obtine implicarea membrilor echipei.

Si inainte de a trece mai departe, sa reamintim care sunt cele mai semnificative efecte ale increderii:

 1. Increderea sta la baza leadershipului.
 2. Increderea este moneda de schimb din buzunarul unui lider.
 3. Increderea face ca oamenii sa te urmeze.

4. Care sunt cele 2 adevaruri semnificative despre incredere?

Motivul pentru care iti vorbesc despre aceste doua adevaruri este ca va trebui sa tii cont de ele cat mai mult, daca vrei sa construiesti fundatia leadershipului, adica oamenii sa aiba incredere in tine.

Primul adevar: Increderea trebuie construita!

Sa analizam obiectiv lucrurile: Increderea nu poate fi cersita! Increderea nu poate fi impusa! Ea trebuie construita!

Stii, eu nu pot sa apar in fata oamenilor si sa le cer sa aiba increre in mine. Nu pot sa le spun: stiti, incepand de astazi trebuie sa aveti incredere in mine, pentru ca si ei isi vor spune: Asta sa o crezi tu!

Referitor la incredere, iata o afirmatie pe care eu o consider semnificativa: numai atunci cand oamenii au ceva de pierdut, increderea are cu adevarat insemnatate. Increderea este lipsita de sens, daca nu ai nimic de pierdut.

Stii cum este asta: ne propunem sa avem incredere unul in celalalt. Asta este vestea buna. Insa, stii care este vestea proasta: daca la mijloc nu exista o miza, daca nici unul dintre noi nu are nimic de pierdut, atunci nu discutam despre incredere. Asta inseamna ca noi doar ne cunoastem, dar nu suntem intr-o relatie consolidata pe incredere. Lipseste aici fundatia, iar daca lipseste fundatia, leadershipul nu este posibil.

Acum, intrebarea este urmatoarea: ca lider trebuie sa acorzi oamenilor tai incredere inca de la inceput? Absolut! Ca lider, esti responsabil sa acorzi incredere oamenilor, ca sa ii poti conduce.

Stiu ca a acorda incredere din start este o chestiune controversata si care pare sa contrazica ideea care sustine ca: Increderea trebuie construita.

Si iti spun asta intrucat in grupurile de leadership, de multe ori mi s-a adresat intrebarea: daca spui ca increderea se construieste, atunci eu ca lider trebuie sa am incredere in oameni inca de la inceput? Sau este mai bine sa fiu suspicios si sa astept sa-si castige increderea?

Iata ce iti recomand: acorda incredere inca din start membrilor echipei tale, pentru ca increderea pe care le-o acorzi este doar increderea de pornire. Insa, mai departe, oamenii trebuie sa-si castige increderea. Cu alte cuvinte: iti acord incredere pentru inceput, dar pe termen mediu si lung trebuie sa o castigi, sa o construiesti.

Sa analizam increderea din 2 perspective: a liderului, respectiv a echipei:

 • pe de o parte, este bine cand liderul crede in oamenii sai;
 • pe de alta parte, este bine cand oamenii cred in lider.

Insa, este minunat cand liderul si oamenii au incredere reciproca.

De aceea, increderea este liantul emotional care leaga liderul de oameni si face posibila constructia relatiei.

Daca privesti increderea din perspectiva leaderului, atunci increderea face ca liderul:

 1. Sa se bazeze pe oamenii sai;
 2. Sa creada in oamenii sai;
 3. Sa simta ca este sustinut chiar de oamenii pe care ii conduce.

Daca privesti increderea din perspectiva echipei, atunci increderea face ca echipa:

 1. Sa se bazeze pe lider;
 2. Sa creada in lider;
 3. Sa simta ca este sustinuta de catre lider.

In concluzie, primul adevar despre incredere este ca: Increderea trebuie construita!

Al doilea adevar: Nu poti acorda incredere celorlalti, daca nu ai in primul rand incredere in tine.

Daca vrei sa ai incredere in echipa mai intai trebuie sa ai incredere in tine.

Daca tu nu ai incredere in tine, fii sigur ca nu vei avea incredere nici in oameni. Vei privi oamenii si viata in general prin propria nesiguranta.

Increderea incepe cu tine. Si adevarul este ca in viata poti reusi chiar daca nimeni din jurul tau nu crede in tine. Insa, niciodata nu vei reusi daca tu nu crezi in tine.


5. Cum recunosti constructorii de incredere si distrugatorii de incredere?

Identificarea lor este esentiala daca vrei sa-ti construiesti o fundatie sanatoasa a leadershipului.

Scopul tau ca lider este:

 • pe de o parte, sa diminuezi cat mai mult influenta distrugatorilor de incredere,
 • pe de alta parte, sa maresti cat mai mult influenta constructorilor de incredere.

Cum recunosti distrugatorii de incredere din echipa ta?

Ca sa ai o imagine si mai clara a distrugatorilor de incredere i-am impartit in 2 categorii.

Prima categorie: Liderii Ineficienti.

De aici trebuie sa incepi, de la lideri si asta din 3 motive:

 1. Liderii determina Eficienta Echipei;
 2. Liderii determina Viteza cu care se misca echipa;
 3. Liderii stabilesc Directia in care se indreapta echipa (iar vizavi de directie, cel mai rau este sa te misti cu viteza mare intr-o directie gresita).

Si a doua categorie a distrugatorilor de incredere o reprezinta: Unii dintre membrii echipei.

Fa tot posibilul sa-i identifici cat mai bine, intrucat atitudinea lor nociva difuzeaza in intrega echipa. Acestia sunt ca o picatura de cerneala intr-un pahar cu apa.

Acum, ca deja stii care sunt cele 2 categorii am sa-ti spun care sunt semnalele prin care sa-i recunosti.

 1. Isi incalca promisiunile.

Acestia sunt precum majoritatea politicienilor. Spun ca vor face, ceea ce nu au de gand sa faca niciodata. Sau chiar daca vor face, se vor implica la nivel de indiferenta iar acolo unde exista indiferenta, nu exista performanta.

 1. Barfesc.

Stii, exista o vorba: barfa il coboara pe cel care vorbeste, il coboara pe cel care asculta si il coboara si pe cel despre care se vorbeste. In plus, fii sigur, ca cel care barfeste cu tine, barfeste si despre tine.

 1. Denatureaza adevarul.

Distrugatorii de incredere deformeaza imaginea realitatii, ei spun ceea ce ii avantajeaza.

 1. Se pun inaintea tuturor.

De ce fac asta? Pentru ca vor sa para cei mai importanti, sa demonstreze tuturor ca sunt cei mai grozavi, ca sunt superiori, chiar daca realitatea este cu totul alta.

Acestea sunt semnale pe care iti recomand sa le urmaresti astfel incat sa-i identifici cat mai precis.

Si ca sa ai o imagine cat mai clara, referitor la influenta acestora asupra echipei, pastreaza in mintea ta urmatoarea imagine: distrugatorii de incredere sunt cei care distrug fundatia leadershipului in echipa ta si in firma ta.

In aceste conditii, ce crezi ca se va intampla cu nivelul de leadership? Evident, va scadea.

Ce crezi se va intampla cu rezultatele? Vor scadea! Este 100% predictibil.

Si vor scadea, intrucat rezultatele se pot ridica cel mult pana la nivelul de leadership. Daca leadershipul echipei va cobora de la un 7 la un 3, datorita distrugerii fundatiei leadershipului, atunci rezultatele echipei nu vor depasi nivelul 3.

De aceea, iata ce iti recomand sa faci cu acestia: pentru inceput construieste un tabel cu 4 coloane:

– pe prima coloana, noteaza care sunt distrugatorii de incredere din echipa ta sau din firma ta;

– pe a doua coloana, noteaza in dreptul fiecaruia, care sunt actiunile pe care acestia le fac si care conduc la distrugerea increderii; este suficient sa le identifici pe cele mai semnificative 2-3;

– pe a treia coloana, evalueaza pe o scara de la 0-10, nivelul de influenta negativa al acestora asupra celorlalti membri ai echipei;

– pe a patra coloana, bifeaza care sunt distrugatorii de incredere care consideri ca nu mai au ce cauta in echipa ta sau in firma ta;

Pentru binele lor, pentru binele echipei, pentru binele intregii firme, scapa de acesti oameni.

Sa stii ca nu imi face placere sa iti spun asta, insa personal cred ca este cea mai buna decizie. In caz contrar acesti oameni distrug fundatia pe care iti poti construi leadershipul.

Mai departe, ce ar trebui sa faci cu restul distrugatorilor de incredere care sunt pe lista?

Nu stiu care este puterea de influenta pe care o ai in firma, ca sa iti pot sugera o solutie cat mai specifica.

Insa, iata cum as proceda eu daca as fi in locul tau: as stabili pentru fiecare dintre ei, care este cea mai importanta corectie pe care ar trebui sa o faca in comportamentul lor, apoi as discuta personal cu fiecare dintre ei pentru a stabili un plan de schimbare simplu si eficient.

Trebuie sa stie foarte clar ce asteptari ai de la ei in ceea ce privesc schimbarile pe care trebuie sa le faca si in cat timp trebuie sa realizeze aceste schimbari.

Mai departe, pentru ca schimbarea sa devina predictibila, iti recomand sa aduci in cadrul discutiei si principalele avantaje de care se pot bucura pe viitor daca vor face acea corectie in comportamentul lor.


Cum recunosti constructorii de incredere din echipa ta?

In continuare, am sa-ti spun care sunt semnalele prin care poti sa recunosti constructorii de incredere, adica cei care construiesc fundatia leadershipului. Constructorii de incredere sunt oamenii pe care te poti baza, iar daca as fi in locul tau, i-as tine mai aproape de mine si as investi timp si energie in dezvoltarea lor.

Asadar, iata cele mai semnificative 3 semnale ale constructorilor de incredere:

 1. Se tin de cuvant.

Constructorii de incredere sunt oameni de caracter, adica ei fac ceea ce spun. Cuvintele si faptele lor sunt congruente.

 1. Ii respecta pe ceilalti.

Respect inseamna a-i trata pe ceilalti cu consideratie si stima. Daca respecti oamenii, atunci si implicarea lor va fi mai mare si respectul lor fata de tine va fi mai mare.

 1. Spun adevarul.

Constructorii de incredere stiu cat de important este in practica leadershipului sa spui adevarul.

 • Daca esti membru al echipei, atunci spune-i liderului ceea ce are nevoie sa auda, nu ceea ce i-ar placea sa auda.
 • Daca esti liderul care conduce o echipa, spune-le oamenilor ceea ce au nevoie sa auda, si nu ceea ce le-ar placea sa auda. Ajuta-i sa creasca, sa mearga mai departe, sa devina mai buni. Nu fi capacul care blocheaza evolutia oamenilor din echipa ta.

Si acum, vreau sa fac o precizare importanta, pentru ca inevitabil orice lider se va lovi de asta: chiar daca esti un constructor de incredere, vor fi si momente cand vei face greseli. Vor fi si momente dificile, in care vei insela increderea oamenilor, sau increderea unei persoane dragi. Si atunci, vei dori sa reconstruiesti increderea si sa continui relatia.


6. Cum poti reconstrui o relatie din care a disparut increderea?

Pentru aceasta, iti pun la dispozitie un instrument simplu in 5 pasi prin care poti reconstrui o relatie din care a disparut increderea.

Pasul 1. Constientizeaza Problema.

Schimbarea intotdeauna pleaca de la constientizare. Asadar, constientizeaza efectele distrugerii relatiei si mai departe, decide daca esti dispus sa te implici in reconstructia acesteia. Daca raspunsul este afirmativ, atunci poti trece la urmatorul pas in reconstructia relatiei.

Pasul 2. Cere iertare persoanei fata de care ai gresit si spune-i ca vrei sa reconstruiesti relatia.

Daca persoana nu este dispusa sa ierte si nu vrea sa se implice in reconstructia relatiei, nu vei putea face asta de unul singur. Si atunci, iti recomand sa renunti. Nu incerca sa reconstruiesti de unul singur, ceea ce poate fi reconstruit doar in doi.

Sa stii ca iertarea nu este o slabiciune, asa cum cred majoritatea. Iertarea este o caracteristica specifica oamenilor puternici. Oricine poate fi razbunator, sa stii ca asta nu este mare lucru! Insa putini au puterea si intelepciunea de a ierta.

Pasul 3. Asuma-ti riscurile dar in mod intelept.

Deja stii ca increderea are insemnatate numai atunci cand oamenii au ceva de pierdut. Daca nu ai nimic de pierdut nu discutam despre incredere.

Prin urmare, reconstructia increderii, va implica anumite angajamente si poate chiar si unele riscuri (poti pierde timp, energie, bani, etc).

Faptul ca esti dispus sa reconstruiesti relatia, nu ar trebui sa-ti umbreasca gandirea. Nu fa promisiuni si nu-ti lua angajamente a caror pret depaseste cu mult valoarea relatiei. Schimbul trebuie sa fie unul corect.

Pasul 4. Colaborati in reconstructia relatiei.

Vorbiti deschis despre ce trebuie facut pentru reconstructia relatiei si apoi luati-va reciproc angajamentul sa va implicati. Nu trebuie sa stabiliti ceva complicat. In general, lucrurile simple dar aplicate in mod corect si congruent cu intentia pe care o ai, creeaza cele mai bune rezultate.

Pasul 5. Sarbatoriti Victoria!

Consolidarea relatiei la nivel mental si emotional este important sa se faca prin recunoasterea victoriei. De ce? Intrucat creierul uman este programat sa fie permanent in cautarea placerii. Atunci el asociaza victoria cu o stare emotionala care consolideaza si mai puternic relatia.

Victoria nu presupune organizarea unui eveniment complex. Nu discutam despre asa ceva. Poate fi ceva mult mai simplu, dar sa fie un moment incarcat de sinceritate si insotit de bucuria victoriei.

Asadar, 5 pasi simpli pe care daca ii urmezi vei putea sa recastigi increderea si sa reconstruiesti relatia. Iti recomand sa folosesti acest instrument de fiecare data cand vrei sa reconstruiesti o relatie, indiferent ca vorbim despre o relatie in plan personal sau in plan profesional.


🎯Surpriza mea pentru tine – Curs Leadership Mastery!

Acum ca ne apropiem de finalul acestui articol,  sper ca ai constientizat cat de important este sa ai o structura clara dupa care sa iti conduci eficient echipa si sa iti cresti rezultatele in afacere!

In acest sens, dupa mai bine de 10 ani in formarea si conducerea echipelor, iti pun la dispozitie cursul Leadership Mastery. Este surpriza mea pentru tine!

Un curs, sau mai bine zis o platforma online de leadership, adaptata realitatii mediului de business din Romania, din care vei invata pas cu pas, cum sa-ti conduci eficient echipa si cum sa-ti cresti afacerea, indiferent de nivelul la care te afli in prezent!

Leadership Mastery te ajuta:

 • Sa devii bun in rezolvarea problemelor care apar in echipa ta sau in firma ta (managementul conflictelor);
 • Sa ai o echipa suficient de motivata (motivarea resurselor umane);
 • Sa-ti pastrezi in firma cei mai buni angajati (managementul resurselor umane);
 • Sa transformi o echipa obisnuita in una performanta (managementul performantei);
 • Sa (re)castigi respectul echipei tale;
 • Sa-ti simplifici leadershipul la doar 4 lucruri esentiale, dar suficiente pentru ca oamenii sa-si doreasca sa fii liderul lor;
 • Sa-ti dezvolti mai usor si mai rapid afacerea.

In cursul Leadership Mastery vei gasi:

 • metode si strategii testate in Romania prin care sa-ti conduci mai eficient echipa;
 • studii de caz reale;
 • instrumente eficiente pe care le poti aplica in coordonarea echipei pe care o conduci chiar incepand de maine.

Cursul se adreseaza:

 • Proprietarilor de afaceri;
 • Managerilor;
 • Personalului din HR;
 • Liderilor care conduc echipe;
 • Coordonatorilor MLM.

Daca nu iei decizia sa-ti imbunatatesti nivelul de leadership, folosind instrumente cu eficienta dovedita, atunci:

 • vei continua sa te lovesti de probleme care iti incetinesc atat evolutia ta ca lider cat si evolutia echipei;
 • vei fi supraincarcat cu tot felul de activitati care iti vor limita eficienta si rezultatele;
 • nu vei sti ce ai de imbunatatit pentru a deveni un lider mai performant;
 • nu vei sti cum sa maresti increderea ehipei in tine;
 • nu vei sti cum sa delegi in mod corect pentru a te elibera de sarcini pe care le pot prelua oamenii tai.

Pentru mai multe detalii despre Leadership Mastery, te invit sa accesezi pagina cursului – CLICK AICI


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Lider de succes – cum faci oamenii sa te accepte si sa te urmeze?

Ce inseamna leadership si cum sa devii un lider autentic?

Cultura organizationala – de ce este importanta si cum poti sa o dezvolti?

Motivarea angajatilor este scazuta? Afla metode practice

Recrutare personal – Top surse si metode [Cum sa ai o echipa fantastica]

Retentia angajatilor | Fluctuatia de personal l Cum pastrezi talentele in firma

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *