05/02/2017   LASA UN COMENTARIU  
Fericirea: Ce este fericirea şi cum să te simţi fericit şi împlinit

Ce este fericirea?

Mulţi oameni obișnuiesc să pună semn de egalitate între starea de fericire şi ceea ce obţin din punct de vedere material. Însă, asta este oarecum greșit întrucât poți avea foarte mulţi bani dar să te simți nefericit. Sau poţi avea o situație financiară mediocră dar să ai nişte valori bine definite, să trăieşti ghidat de acele valori şi să fii fericit.

Sigur că, nu mă refer aici la o stare de fericire intensă, ci mai degrabă la o stare de împlinire, de împăcare cu propria viaţă. Personal, percep fericirea ca pe o stare de mulţumire sufletească, o combinaţie între satisfacţia propriei vieţi şi capacitatea de a avea mai multe emoţii pozitive decât negative.

Iată ce a scris Albert Einstein, pe două foi de hârtie oferite unui curier japonez, pe când acesta se afla cazat la hotelul Imperial din Tokyo:

Pe prima foaie: O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă fericire decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă.”

Pe a doua foaie: Unde există o dorinţă, există un drum.”

Teoria-Fericirii Albert Einstein

Cum să te simţi fericit/ă şi împlinit/ă?

Să știi că mulţi oameni se complac într-o stare de nefericire. Şi fac asta din două motive:

 • Nu ştiu ce anume i-ar putea face fericiţi.
 • Deşi au stabilit ce anume i-ar putea face fericiţi, nu fac acţiunile care să le genereze acea stare. Pur şi simplu aceștia amână spunând că nu este momentul potrivit! Şi astfel, nu îşi trăiesc hobby-urile care le-ar putea aduce fericire, nu se întâlnesc cu persoanele în compania cărora s-ar putea simţi fericiţi.

Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu îşi dau voie să fie fericiţi:

 • Se gândesc prea mult la ceea ce merge rău în viaţa lor;
 • Pun prea mult preţ pe ceea ce spun cei din jur despre ei;
 • Văd mereu doar partea goală a paharului;
 • Renunţă la visurile lor muncind pentru visurile altcuiva;
 • Se simt înconjuraţi de oameni falşi;
 • Au prea multe aşteptări de la cei din jur;
 • Le este teamă să facă greşeli.

Eu te provoc să fii fericit/ă:

 1. Stabileşte minim 5 lucruri care te fac fericit/ă. Iată doar câteva exemple: (petrecerea timpului cu familia şi prietenii, planificarea unei vacanţe, etc).
 2. Demontează obiecţiile pentru care consideri că nu poţi face acel lucru care să-ţi aducă fericirea.
 3. Acţionează: bucură-te de hobby-urile tale, întâlneşte-te cu persoanele în compania cărora te simţi fericit/ă, fă lucrurile care te fac fericit/ă.
 4. Ţine evidenţa săptămânal / lunar: De câte ori ai făcut acţiuni concrete care să-ţi aducă starea de fericire?

Dacă ai urmat procesul de mai sus şi cu toate acestea nu te simți fericit/ă este destul de posibil ca problema să fie la primul punct. Mă refer la faptul că nu ai reuşit să stabileşti realist lucrurile care îți aduc fericire. Îți recomand să revizuiești punctul 1.

Așadar, stabileşte-ţi valorile care te definesc și trăieşte ghidat de acestea. Dar de ce să-ţi stabileşti valorile? Care este legătura dintre valori şi fericire?

De exemplu: dacă una dintre valorile tale este să petreci timp cu familia dar tu ai un job care te solicită foarte mult (lucru peste program, lucru de acasă,  mediu de lucru stresant, etc.) cum crezi că îţi va afecta viaţa de zi cu zi? Dă-ţi singur răspunsul!

Eu știu că acesta este un subiect sensibil însă cât crezi că mai poți continua în acest fel? Dacă tu consideri că nu este momentul potrivit pentru a face o schimbare profesională pot să te înțeleg! Însă, gândește-te la abilitățile tale, la punctele tale forte, identifică momentul și contextul potrivit apoi fă schimbarea.

În general valorile se păstrează în timp, însă trebuie să ţii cont că uneori acestea se mai pot schimba. De exemplu: dacă eşti tânăr, la început de drum, principalele valori pot fi legate de carieră, statut social, bani. În momentul în care obţii toate acestea şi înaintezi în vârstă, valorile tale se pot schimba. Poţi fi mult mai axat pe familie şi sănătate.

O altă capcană în care ar fi bine să nu cazi este aceea de a trăi în viitor!

Am întâlnit cu toții acele persoane care spun:

 • Atunci când voi termina studiile voi fi fericit/ă!
 • Atunci când voi obţine jobul dorit voi fi fericit/ă!
 • Atunci când voi avea locuinţa mea voi fi fericit/ă!
 • Atunci când voi avea acel tip de maşină voi fi fericit/ă!
 • Atunci când îmi voi găsi partenera/ul de viaţă voi fi fericit/ă!

Iar când obţin diploma, jobul, statutul social, locuinţă, maşina, partenera la care au visat sunt nefericiți! Apar frustrări şi de multe ori se simt goi pe dinăuntru, întrucât fericirea nu este o destinaţie ci un parcurs!

În momentul în care vei obţine acel lucru pe care ţi-l doreşti, vei simţi doar o bucurie de moment. Însă, acea bucurie de moment îşi va pierde destul de repede din intensitate şi în mod absolut natural, vei căuta un alt obiectiv pe care să-l atingi pentru a simţi din nou starea de fericire. Practic, vei fi într-o goană continuă după fericire.

Așa că, nu poţi urmări ceva ce deja deţii! Și anume, posibilitatea de a fi fericit în momentul prezent! În acest moment tu ești rezultatul a ceea ce ai gândit şi ai făcut în trecut. Ceea ce tu vei fi în viitor este rezultatul a ceea ce gândeşti şi faci în prezent.

Să luăm un alt exemplu! Îţi este cunoscută expresia: sunt nefericită din cauza lui sau sunt nefericit din cauza ei? Cu toţii am auzit asta. Aşa-i? Însă, fericirea ta trebuie să depindă de alţii? Oare, poţi fi constant în căutarea fericirii sau aceasta este doar o capcană?

În concluzie, reține că nu poţi face pe nimeni fericit, tot aşa cum nu poţi face pe nimeni nefericit! Ceea ce poţi face este să creezi condiţiile optime prin care persoana de lângă tine să fie fericită sau nefericită.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un raspuns

 1. Silvia spune:

  Excelent conținut, utile informații. Mulțumesc