28/01/2019   LASA UN COMENTARIU  
Dezvoltare personala – ce inseamna si cum te ajuta cu adevarat?

Cuprins articol – Dezvoltare personala:

 1. Ce inseamna dezvoltare personala?

 2. Cele 4 capcane de care sa te feresti in dezvoltare personala.

 3. Cele 4 faze de evolutie in dezvoltare personala.

 4. Plan dezvoltare personala.

 5. De ce sa folosesti experienta unui mentor atunci cand vrei sa te dezvolti personal?

 6. Se merita sau nu sa investesti in dezvoltarea ta personala?


1. Ce inseamna dezvoltare personala?

Dezvoltarea personala este un concept pe cat de benefic pe atat de daunator daca nu este inteles si aplicat in mod corect. Tocmai de aceea, prin intermediul acestui articol, imi propun sa-ti pun la dispozitie informatiile de care ai nevoie, astfel incat sa poti intra intr-un proces corect de dezvoltare personala.

Poate ca, pana in acest moment ai investit mult timp si multi bani in propria dezvoltare personala. Ai cumparat tot felul de cursuri, ai participat la tot felul de workshopuri sau intalniri cu scopul de a face acea schimbare pe care ti-o doresti in viata ta. Si cu toate acestea, rezultatele nu au fost poate cele dorite! De ce s-a intamplat asta? Intrucat ai facut “dezvoltare personala la intamplare”!

De-a lungul timpului, am auzit si eu tot felul de interpretari eronate cu privire la ce este si ce nu este dezvoltarea personala. Foarte multi oameni asociind conceptul de dezvoltare personala cu: articole de dezvoltare personala, carti de dezvoltare personala, cursuri de dezvoltare personala si lista ar putea continua.

Insa, permite-mi sa-ti ofer o imagine corecta in acest sens:

 • Crezi ca a citi bloguri de dezvoltare personala inseamna ca te dezvolti personal? Raspunsul este NU! Daca doar citesti (acest blog sau alte bloguri de dezvoltare personala) dar nu aplici ceea ce descoperi, asta nu inseamna ca te dezvolti personal.
 • Crezi ca a citi carti de dezvoltare personala inseamna ca te dezvolti personal? Raspunsul este NU! Daca ceea ce citesti in carti nu-ti foloseste pentru a produce rezultate concrete, asta nu inseamna ca te dezvolti personal. Asta inseamna ca faci lectura din placere.
 • Crezi ca a merge la cursuri dezvoltare personala inseamna ca te dezvolti personal? Raspunsul este NU! Daca ceea ce iei din cursurile de self help, nu-ti foloseste pentru a produce rezultate reale in viata ta, asta nu inseamna ca te dezvolti personal.

Prin urmare, dezvoltarea personala in termeni de crestere si rezultate concrete nu se mai poate limita doar la a citi cateva carti sau a participa la cateva workshopuri. Una este sa afli informatii interesante si cu totul alta este sa le integrezi in viata ta, sa le pui intr-un plan de dezvoltare personala care sa te conduca la rezultatul dorit. Practic, atunci cand spui dezvoltare personala de fapt spui rezultate!

Prin urmare, conceptul de dezvoltare personala cunoscut si sub denumirea de “self-help” sau “evolutie personala” cuprinde suma tuturor activitatilor formale sau informale si a experientelor, care au drept scop imbunatatirea starii de constientizare, dezvoltarea abilitatilor personale si realizarea aspiratiilor personale.

Mai simplu spus, dezvoltarea personala este un proces continuu de reprogramare a mintii, care vizeaza urmatoarele directii principale:

 • clarificare mentala;
 • dezvoltarea abilitatilor necesare atingerii rezultatelor dorite;
 • actiunea concreta pe care trebuie sa o faci pentru a atinge rezultatele dorite.

2. Cele 4 capcane de care sa te feresti in dezvoltare personala.

Acum, incearca sa-ti amintesti, cand ai citit ultimul articol de dezvoltare personala sau cand ai participat la ultimul curs de dezvoltare personala. Probabil ca la finalul cursului ai fost entuziasmat de energia trainerului si de calitatea informatiilor pe care le-ai aflat. In acel moment erai gata sa treci la actiune. Insa, dupa cateva zile te-ai intors la vechile obiceiuri. De ce s-a intamplat asta? Ei bine, acest lucru s-a intamplat intrucat au lipsit cateva elemente cheie din formula prin care poti trece de la dorinta la rezultat.

Formula prin care poti trece de la dorinta la rezultat:

Informatie corecta + Instrumente de aplicare + Plan + Actiune consecventa = Rezultat!

In continuare, iata care sunt cele 4 capcane de care sa te feresti in dezvoltarea ta personala:

1. Informatia gresita este prima capcana: Este important ca informatia pe care o primesti sa fie corecta, in caz contrar se prabuseste intreaga structura.

2. Lipsa instrumentelor de aplicare este a doua capcana: Sigur ca ai nevoie de informatie corecta, insa mai departe ai nevoie si de instrumentele care te vor ajuta sa aplici pas cu pas acea informatie.

3. Lipsa planului este a treia capcana: Ai nevoie de un plan cu obiective clare si date limita pe care sa-l urmezi.

4. Lipsa actiunii consecvente este a patra capcana: Ai nevoie sa fii consevent in ceea ce faci, daca iti doresti sa ajungi la rezultatele dorite.

Acum, sa gandim simplu dar eficient! Daca din formula de mai sus scoti instrumentele de aplicare, scoti planul, scoti actiunea, este imposibil sa mai ajungi la rezultatul dorit! Corect? Resursele in sine daca au fost create doar pentru a transmite idei sau concepte de dezvoltare personala, fara sa aiba atasate si instrumente practice de aplicare, nu te vor ajuta prea mult.

Fara strategie si plan de actiune vei “hoinari prin dezvoltare personala”, vei incerca sa te dezvolti alergand in toate directiile. Vei participa la tot felul de cursuri de dezvoltare personala, vei citi tot felul de carti iar rezultatele vor fi pe masura.


3. Cele 4 faze de evolutie in dezvoltare personala.

1. Faza de descoperire:

Aceasta este faza in care incepi sa studiezi orice la intamplare: meditatie, comunicare, spiritualitate, leadership, NLP, coaching, etc. Faci ceea ce se numeste dezvoltare personala nedirectionata. Tot ce afli ti se pare interesant si parca ai vrea sa le stii pe toate. Dar la un moment dat vei realiza ca nu actionezi eficient. Constientizezi ca nu poti deveni bun la toate si va trebui sa te limitezi doar la cateva zone.

2. Faza de invatare:

Aici este faza in care devii mai selectiv, nu mai studiezi orice la intamplare. De exemplu, comunicare, leadership si coaching. Alegi acele zone care simti ca se completeaza una pe cealalata si impreuna te conduc intr-o anumita directie. Partea buna este ca acum atentia si energia ta sunt mult mai bine directionate.

Care este marea provocare in aceasta etapa? Atunci cand doar studiezi dar nu urmaresti rezultatele inca esti neatent. Si este absolut normal ca lucrurie sa stea in aceasta maniera intrucat nu esti la un nivel de maturitate in dezvoltare personala prin care sa convertesti cunoasterea in rezultate semnificative.

Din acest motiv, iti recomand ca in aceasta etapa sa depui efort considerabil in procesul tau de evolutie. Multi raman blocati in aceasta etapa intrucat nu au suficient avant care sa le asigure tranzitia in urmatoarea faza de dezvoltare personala. Si nu este o problema legata de potentialul lor ci este o problema legata de lipsa strategiei. Se dezvolta doar intr-un ritm de intretinere nu unul de evolutie, de crestere.

3. Faza de crestere accelerate:

Acum esti in momentul in care stii destul de bine ce vrei sa aprofundezi, in ce directie te indrepti si ce vrei sa obtii. Ceea ce faci se numeste dezvoltare personala focalizata. Aceasta este faza in care iti manifesti in mod frecvent dorinta de a-i invata si pe altii. Iar partea buna este ca reusesti sa faci asta. Inca nu ai suficienta maturitate si experitenta in dezvoltarea ta personala, nu esti foarte performant dar totusi te descurci.

4. Faza de crestere exploziva:

Aceasta este etapa in care ajungi dupa multi ani de investitie continuta in dezvoltare personala. De aceasta data faci ceea ce se numeste dezvotlare personala specializata. Aceasta este faza in care deja ai prins viteza si lucrezi la rafinarea tehnicilor si a instrumentelelor de dezvoltare personala pe care le folosesti.

In continuare analizeaza: In ce faza esti in acest moment si ce decizie iei in continuare?

Alegi sa ramai la nivelul de dezvoltare personala din prezent sau iei decizia de crestere la urmatorul nivel?  Sa stii ca nu este obligatoriu sa treci mai departe. Tu stii care este viata ta, tu iti cunosti prioritatile. Important este sa fii multumit cu decizia pe care o iei si sa ti-o asumi.


4. Plan dezvoltare personala.

Faptul ca majoritatea nu reusesc sa converteasca dezvoltarea personala in rezultate se datoreaza faptului ca ei nu actioneaza strategic.

Ei doar muncesc insa fara strategie si fara un plan de evolutie. Motivul pentru care acestia nu reusesc nu ar trebui sa mire pe nimeni. In conditiile in care se actioneaza la intamplare, pur si simplu esecul este predictibil.

Ca sa devii eficient in procesul tau de evolutie ai nevoie de un plan de dezvoltare personala. Asadar, iti recomand sa-ti notezi urmatorii 9 pasii care te vor ajuta sa-ti creezi un plan de dezvoltare personala:

Pasul1: Identifica in care dintre cele 4 faze te afli in acest moment.

Pasul 2: Stabileste care este schimbarea / schimbarile pe care ti le doresti in viata ta.

Aici trebuie sa stabilesti obiective specifice. Daca vei fi ambiguu in stabilirea obiectivelor sau daca iti vei stabili obiective care nu sunt masurabile, atunci sansa de a le realiza este extrem de mica. Nu stabili obiective de genul: Vreau sa fiu fericit/a. De ce? Intrucat fericirea nu este un obiectiv ci un rezultat. Nu poti lucra in directia fericirii insa poti lucra in directia componentelor care o definesc.

Pasul 3: Stabileste in care faza de dezvotlare dintre cele 4 trebuie sa ajungi pentru ca obiectivele tale sa devina realizabile.

Asta te va ajuta sa constientizezi distanta dintre locul in care te afli in prezent si cel in care trebuie sa ajungi. In general, trecerea de la o faza la urmatoarea implica mii de ore de munca. Sigur ca, se poate scurta semnificativ acest volum de munca daca intri intr-un proces de coaching si ai langa tine un coach cu experienta. Prin coaching, cel putin primele 3 etape le poti realiza intr-un timp relativ scurt.

Pasul 4: Stabileste care sunt beneficiile pe care le obtii daca reusesti sa produci schimbarea.

Daca mintea ta nu vede clar beneficiile, in cel mai fericit caz vei porni si in scurt timp te vei opri. De ce? Intrucat lipseste motivatia. Motivatia la oameni functioneaza precum benzina la o masina. Daca trebuie sa parcurgi o distanta de sute de km va trebui sa ai rezervorul plin. Cu 1 litru de benzina nu vei ajunge prea departe. Similar, daca ti-ai staiblit obiective indraznete, mintea trebuie sa vada beneficii mari. In caz contrar, nu vei avea o auto-disciplina in realizarea obiectivelor. Te vei opri in scurt timp.

Pasul 5: Elimina cat mai mult din factorii perturbatori.

Pentru aceasta, pune in scris toate activitatile care iti consuma timpul si nu-ti aduc rezultate. Ideea este de a elimina cat mai mult din ceea ce te distrage de la realizarea obiectivelor tale. Motivul este unul evident, obiectivele tale au nevoie de timp si energie din partea ta. Televizorul in general este unul din principalii factori perturbatori, un altul il reprezinta oamenii negative, toxici care te trag in jos. Asadar, elimina cat mai mult din acesti factori perturbatori pentru a nu te pierde in mediocrite.

Pasul 6: Stabileste-ti un plan de crestere in dezvotlare personala prin care sa urmaresti obiective tale.

Procesul tau de evolutie in dezvoltare personala implica sa citesti carti de dezvoltare personala, sa asculti audiobook-uri, sa mergi la workshopuri, sa urmezi programe de dezvotare personala, sa apelezi la un coach, etc. Si ar trebui sa faci toate acestea dupa o strategie. Facute la intamplare nu vor functiona eficient. Recomandarea mea este sa-ti stabilesti in agenda un interval de timp pe care il aloci doar dezvoltarii tale personale. Nu iti pot spune cate ore trebuie sa lucrezi zilnic, asta depinde cat de mare este cee ace vrei sa realizezi si cat de repede vrei sa ajungi acolo unde ti-ai propus.

Pasul 7: Fii consecvent in directia schimbarii.

Pentru consecventa iti recomand sa lucrezi cu agenda. Este putin probabil sa ramai in miscare daca nu-ti dezvolti obiceiul de a lucra zilnic in directia schimabrii.

Pasul 8: Urmareste periodic evolutia rezultatelor.

Nu este suficient doar sa evoluezi, trebuie sa mai si evaluezi, ceea ce ai facut, unde ai ajuns in procesul de crestere personala, ce mai ai de facut si cum poti deveni mai eficient.

Pasul 9: Inconjoara-te cu oameni mai buni decat tine.

Asocierea cu oameni care te motiveaza si care produc rezultate te ajuta sa prinzi viteza in calatoria ta spre un nou nivel de crestere a rezutlatelor.

Folosind si aplicand acest plan de evolutie in 9 pasi, poti obtine crestere in zona personala, profesionala, in afaceri. Totul in jurul tau se va schimba intrucat investitia in dezvoltare personala este ca si cum ai face o intelgere cu viitorul tau.

De-a lungul anilor in cadrul sedintelor de coaching, am intalnit suficient de multi oameni care intr-o perioada scurta de timp au produs schimbari semnficiative, iar unii chiar schimbari impresionate. Si asta, doar pentru ca au schimbat stilul de lucru. Cum au reusit acesti oameni? Sa stii ca nu au facut lucruri complicate, pur si simplu, au facut trecerea de la munca la intamplare la munca bazata pe o strategie si un plan de evolutie.


5. De ce sa folosesti experienta unui mentor atunci cand vrei sa te dezvolti personal?

De-a lungul experientei am ajuns la concluzia ca una dinte cele mai nocive atitudini mentale este: “Lasa ca stiu eu mai bine!” De ce spun ca este cea mai nociva mentalitate? Intrucat te impiedica sa obtii rezultatele pe care ti le doresti. Ok, dar cum se intampla asta? Este simplu… Atunci cand consideri ca stii tu mai bine, cei din jur aleg sa se dezvolte. Si in timp ce oamenii din jurul tau aleg sa se dezvolte in mod continuu, tu scazi. Prin urmare, atunci cand ajungi sa crezi ca stii totul, de fapt pui capac evolutiei personale si spui NU schimbarii! Este valabil atat in zona personala cat si in cea profesionala.

Personal, iti recomand sa te folosesti de experienta unui mentor in procesul tau de evolutie, intrucat acesta iti va arata calea cea mai scurta si iti va furniza cele mai eficiente instrumente.

Sa luam cateva exemple…  Poate ca in acest moment:

 • Vrei sa iti dezvolti capacitatea de a face fata emotiilor si stresului;
 • Vrei sa ai mai multa incredere in fortele proprii, sa devii o persoana motivata si energica;
 • Vrei sa scapi de starile de nemultumire care au pus stapanire pe viata ta;
 • Ai de luat decizii importante si vrei sa te asiguri ca nu vei regreta mai tarziu;
 • Vrei sa castigi respectul celor din jur;
 • Vrei sa comunici clar si convingator;
 • Vrei sa elimini blocajele si tiparele mentale limitative care te impiedica sa evoluezi personal / profesional;
 • Vrei sa obtii echilibru intre zona personala si cea profesionala;
 • Esti multumit/a de viata ta dar vrei sa treci la urmatorul nivel si ai nevoie de cineva care sa te sustina.

Daca in acest moment treci printr-o perioada dificila si cauti solutii practice la provocarile pe care le intampini in zona personala sau profesionala, te invit sa te inscrii la o sesiune gratuita de Coaching prin Skype.

In aceasta sesiune vom analiza problema cu care te confrunti, apoi vom construi un plan cu pasi clari de actiune care sa te ajute sa treci din starea problema in starea solutie.

gabriel radu ps 300 px

Inscrie-te GRATUIT accesand linkurile de mai jos!

Vreau sa ma sustii in dezvoltarea mea personala

Vreau sa ma sustii in conducerea echipei si cresterea afacerii


In ultimii 11 ani am livrat peste 12.000 de ore de coaching si am intalnit tot felul de situatii posibile. Tocmai de aceea, am convingerea ferma ca te pot ajuta sa gasesti solutii simple, clare si practice la provocarile pe care o intampini in zona personala sau profesionala.


6. Se merita sau nu sa investesti in dezvoltarea ta personala?

Prosperitatea inseamna crestere, iar cresterea intotdeauna are loc din interior catre exterior si niciodata invers.

Acum gandeste-te: Crezi ca este o intamplare faptul ca oamenii cu rezultate mari investesc in mod constant in dezvoltarea lor personala? Nu este deloc o intamplare! Ei au inteles din experienta un lucru semnificativ: procesul de dezvoltare personala nu este optional pentru cine isi doreste rezultate mari.

In viata nu te poti astepta la rezultate semnificative daca ceea ce investesti este nesemnificativ! Daca vrei o viata mai buna, incepe sa cresti din interior catre exterior! Cea mai buna investitie pe care o poti face este in propria dezvoltare.

Lipsa dezvotlarii personala actioneaza exact ca o bariera intre viata pe care o ai si viata pe care ti-o doresti. Degeaba iti doresti sa ajungi prosper daca nu-ti schimbi modul in care gandesti. Rezultatele diferite implica in primul rand schimbarea modului in care gandesti. Doar in acest fel bariera dintre viata pe care o ai si cea pe care ti-o doresti va incepe sa slabeasca. Asadar, calatoria ta spre rezultate mai mari intotdeauna va trece prin dezvoltare personala. Cu cat vrei sa ajungi mai sus cu atat mai mult trebuie sa te dezvolti.


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 raspunsuri

 1. Buna Ziua,
  As vrea sa fiu abonat la un news-letter daca exista.
  Ca si angajator sunt interesat de a pune la punct un sistem de recrutare care sa functioneze rapid si cu costuri minime.
  Va multumesc.
  Mihai Binselan.

 2. Mihai spune:

  Interesant, scurt, succint si cuprinzător. Doresc, dacă este posibil, o lectură mai detaliată.

 3. Alina spune:

  Un continut de calitate si explicat pe intelesul tuturor.

 4. Bokor Monica spune:

  Credeam ca CV-ul meu este complet si foarte bun pe zona mea de aplicabilitate.
  M-am inselat si multumesc pentru noile informatii care cu siguranta, odata aplicate, vor face din CV-ul meu unul cu adevarat competitiv.

 5. Marincas Marioara spune:

  Foarte, foarte interesant articolul este amplu, detailat si util!!!
  Va multumesc!

 6. Bodea Mariana spune:

  Informatii foarte valoroase. Multumesc, multumesc, multumesc!

 7. Constantin Matei spune:

  Multumim pentru articol, foarte bun parerea mea 🙂

 8. MARIANA POP spune:

  Iti multumesc Gabriel Radu pentru acest articol. Este un foarte bun GHID pentru manageri.