17/03/2017   LASA UN COMENTARIU  
Comunicare Nonverbala – Cum iti dai seama cand cineva minte

Inca de la inceputul acestui articol introductiv in comunicare nonverbala, vreau sa stii ca studiile au demonstrat faptul ca persoanele care pot interpreta eficient limbajul nonverbal, influentand felul in care sunt percepute de ceilalti, au succes mai mare in viata decat persoanele care nu au acesta abilitate. Insa, pentru dezvoltarea acestei abilitati este nevoie de o pregatire pe masura si exersare continua.

“Unghiile, manecile, ghetele, genunchii pantalonilor, bataturile aratatorului si ale degetului mare, expresia, manseta camasii, miscarile – fiecare din ele dezvaluie clar ocupatia unei persoane.” – Sherlock Holmes, 1982


Iata care sunt subiectele pe care le voi dezvolta in acest articol:

1. Ce este comunicarea nonverbala?

2. Impactul comunicarii (Comunicare verbala | Comunicare paraverbala | Comunicare nonverbala).

3. Cum poti identifica minciuna?

4. Instrument practic de identificare a minciunii.

5. Top 14 ponturi in identificarea minciunii.

6. Comunicare nonverbala – (Microexpresii – Experiment practic).


1. Ce este comunicarea nonverbala?

Dupa cum am scris si in acest articol, comunicarea nonverbala denumita si limbajul trupului sau comportament nonverbal este definita de Joe Navaro, ca fiind o modalitate de a transmite informatii. Aceste informatii sunt transmise prin intermediul expresiilor faciale, gesturilor, atingerilor, miscarilor, posturii corpului, accesoriilor personale si chiar prin tonul, timbrul si volumul vocii fiecaruia.

Un studiul realizat de Robert Feldman (Professor of psychological and brain sciences), la Universitatea Amherst din Massachusetts, a demonstrat ca minciuna este un automatism pentru foarte multi oameni. In cadrul studiului, au fost create grupe de cate doua persoane adulte, care nu se cunosteau si au fost puse sa vorbeasca timp de 10 minute.

Aproximativ 60% dintre acestia au mintit cel putin o data intr-o discutie de 10 minute. Media acestui studiu este de 3 minciuni in 10 minute. Motivul principal pentru care oamenii au mintit a fost acela ca si-au dorit sa se faca placuti in fata interlocutorului, si-au dorit sa fie acceptati social. Au fost spuse minciuni de genul: sunt de acord cu tine, ai dreptate, imi place si mie acel film, etc.

Mai multe detaii gasesti in videoul de mai jos:

resursa video:
https://www.youtube.com/user/wnycradio


2. Impactul comunicarii (Comunicare verbala | Comunicare paraverbala | Comunicare nonverbala)

Afla din podcastul de mai jos care este importanta comunicarii nonverbale in procesul de comunicare.

De retinut din acest podcast:

Procesul de comunicare este determinat de 3 componente fundamentale:

 • Comunicare Verbala: reprezinta ≈ 10% din procesul comunicarii si face referire la cuvintele pe care le rostesti;
 • Comunicare Paraverbala: reprezinta ≈ 30% din procesul comunicarii si face referire la caracteristicile vocii: volum, tonalitate, viteza;
 • Comunicare Nonverbala: reprezinta ≈ 60% din procesul comunicarii si face referire la  limbajul trupului.

O comunicare eficienta implica o cunoastere avansata a celor trei componente. Comunicarea trebuie inteleasa dintr-o perspectiva corecta: a vorbi nu inseamna a comunica. Comunicatorii buni se conecteaza mental si emotional cu cei din jur. Pentru a fi un bun comunicator ai nevoie de multa cunoastere si experienta. Un comunicator bun este foarte atent la comunicarea nonverbala intrucat aceasta componenta are cea mai mare influenta.


3. Comunicare nonverbala: Cum poti identifica minciuna?

Pana in acest moment, din cunostiintele pe care le am, iti pot confirma ca nu exista nicio metoda, nu exita niciun instrument, nu exista nicio persoana sau tip de inteligenta artificiala care sa poata identifica minciuna cu o acuratete de 100%. Afa din podcastul de mai jos ce face totusi posibila identificarea minciunii.

De retinut din acest podcast:

In timp ce o persoana face o afirmatie sau doar se gandeste la ceva, in mintea sa apar ganduri insotite de stari emotionale, care iata cum sunt procesate:

Pe de o parte, creierul rational (neocortexul / creierul mincinos) decide ce spune persoana: minciuna sau adevar.

Pe de alta parte, creierul limbic (creierul emotional) nu se angajeaza niciodata in minciuna. Prin urmare, creierul limbic nu poate sustine prin gesturi, afirmatiile verbale pe care le face persoana. De aceea in cazul minciunii apare o desincronizare intre ceea ce spune persoana (comunicarea verbala) si ceea ce transmite prin limbajul corpului (comunicarea nonverbala) si prin vocea sa (comunicarea paraverbala). Gesturile nu sunt congruente cu ceea ce spune persoana si astfel apare o desincronizare. Se intampla acest lucru intrucat creierul ruleaza doua programe care sunt in conflict, iar acest conflict determina o stare emotionala care va fi exteriorizata, fie nonverbal, fie paraverbal, fie ambele.


Comunicarea nonverbala: 4 reguli in identificarea minciunii:

De retinut din acest podcast despre semnificatia gesturilor:

Regula 1. Stabilirea liniei de baza in comunicare nonverbala:

Scopul este ca persoana sa fie adusa intr-o stare de relaxare, pentru a cunoaste modul in care reactioneza in mod obisnuit. Trebuie facuta o evaluare in comunicarea nonverbala. Trebuie sa observi atent daca in mod obisnuit, limbajul corpului este unul energic sau dimpotriva. Fiecare persoana are un anumit ritm privind limbajul corpului.

In momentul in care persoana minte, incepe sa se distanteze de acest ritm: ori devine mai energica ori devine mai lenta. In psihologia minciunii este bine stiut: cu cat emotia datorata minciunii este mai puternica, cu atat distantarea de la linia de baza este mai evidenta.


Regula 2. Aplicarea unei forte psihologice corespunzatoare:

In faza de identificare a minciunii trebuie aplicata o forta psihologica care sa declanseze o emotie. In caz contrar, este foarte greu de citit o minciuna pentru ca nu exista teama de a fi prins. Fara sa fie aplicata o miza, persoana in cauza se mentine intr-o stare de calm care impiedica cititorul sa poata identifica semnalele specifice minciunii.

Daca persoana este nevinovata, nu se va manifesta teama ca ar putea fi prinsa cu ceva si atunci distantarea de la linia de baza va fi foarte mica. Daca persoana este vinovata, va reactiona datorita emotiilor, iar asta poti identifica in semnalele de comunicare nonverbala si paraverbala.

In identificarea minciunii trebuie sa devii un observator atent al acestor detalii privind limbajul nonverbal si analiza vocii in timp real.


Regula 3. Alegerea momentului potrivit pentru aplicarea fortei psihologice:

Forta psihologica trebuie aplicata in momentul in care persoana este foarte vulnerabila, intrucat in acel moment va face greseli si se va da de gol.


Regula 4. Citirea grupurilor de gesturi:

In comunicarea nonverbala, citirea grupurilor de gesturi este regula de baza. In general, se recomanda minim trei semnale, care poarta numele de grupuri de gesturi, intrucat au loc in acelasi timp.

Iata un exemplu: persoana priveste in jos in timp ce isi musca buzele si inchide ochii. Aceasta inseamna vinovatie.

comunicare nonverbala - grupuri de gesturi

Pentru a creste precizia in procesul de identificare a minciunii este recomandat sa citesti atat semnalele de comunicare nonverbala cat si pe cele de comunicare paraverbala.

Datorita emotiei, cand persoana minte, vocea acesteia va fi diferita fata de vocea pe care o foloseste in mod obisnuit. Ori va fi tremurata, ori va fi mai agresiva, ori se va prabusi (in principal terminatiile cuvintelor sunt prabusite). Vor aparea diferente fata de linia de baza in comunicarea paraverbala.

In procesul de identificare a minciunii este esential sa observi acesta distantare fata de linia de baza si sa citesti grupuri de gesturi.


4. Instrument practic de identificare a minciunii.

Afla din podcastul de mai jos cum te pot ajuta cele 4 cadrane din instrumentul prezentat sa identifici minciuna:

comunicare nonverbala - instrument de lucru

Cadranul 1:   Prezenta disconfortului emotional

Pentru inceput este important de stabilit starea de disconfort emotional. Disconfortul nu este neaparat legat de minciuna. De aceea, trebuie citite mai multe semnale care impreuna sa conduca la o concluzie. In psihologia minciunii, pentru a sesiza in mod corect aparitia disconfortului emotional, iti recomand sa:

 • urmaresti evolututia “interpretarilor” in comunicare nonverbala;
 • urmaresti evolutia “manipulatorilor” in comunicare nonverbala.

Cand interpretarile scad si manipulatorii cresc, este primul semn de minciuna.


Cadranul 2:   Sincronicitatea (Comunicare verbala | Comunicare paraverbala | Comunicare nonverbala)

Cand o persoana spune adevarul, vor aparea sincronicitati intre cuvintele pe care le spune (adica comunicare verbala), modul in care spune (adica comunicare paraverbala) si ceea ce transmite corpul sau (comunicare nonverbala). Practic, exista sincronicitate pe toate cele 3 canale: Verbal – Paraverbal – Nonverbal. Asadar, nu vor aparea miscari intarziate. Insa, cand persoana minte, apar desincronizari. Cu cat aceste desincronizari se manifesta mai puternic cu cat emotia din corp este mai mare.


Cadranul 3:  Accentuarea adevarului

In general o persoana cand minte, nu stie sa accentueze. Terminatiile cuvintelor sunt prabusite, nu pot sustine afirmatia facuta verbal. Practic, persoana stie ce trebuie sa spuna, dar nu exista o legatura emotionala cu situatia respectiva.


Cadranul 4:  Managementul Perceptiei

Mincinosii incearca sa-ti schimbe perceptia asupra imaginii lor. Cel care spune adevarul relateaza o poveste. Cel care spune o minciuna incearca sa te convinga de o poveste (sa iti schimbe perceptia, sa te faca sa crezi ceea ce iti spune).


5. Comunicare nonverbala: 14 ponturi in identificarea minciunii

 

De retinut din acest podcast:

Top 14 ponturi de care trebuie sa tii cont in identificarea minciunii

 • Vocea intotdeauna trebuie sa sune asa cum arata si fata (adica trebuie aliniere intre comunicarea verbala – comunicarea parverbala – comunicarea nonverbala).
 • Schimbarea timpurilor verbelor: trecut – prezent – trecut, in contextul aceluiasi subiect reprezinta un indicator al minciunii.
 • Mincinosii vor sa convinga! De asemenea, se poate observa si o comunicare nonverbala usor fortata.
 • Oamenilor le este greu sa-si reprime emotiile, atunci cand sunt pusi fata in fata cu persoana sau cu obiectul fata de care au o amintire emotionala.
 • Cand oamenii spun adevarul, nu au tendinta de a-si aminti micile detalii intamplate cu luni sau ani de zile in urma.
 • Descrierea evenimentelor in ordine inversa nu este posibila pentru cei care mint. In cazul lor nu exista o memorie bazata pe amintiri reale, pe care sa o poata accesa.
 • Multi oameni care cred ca minciuna lor a fost bine primita, nu se pot abtine sa nu schiteze un zambet retinut imediat dupa ce au spus minciuna.
 • Femeile sunt observatori mai buni si evalueaza mai bine comportamentul nonverbal.
 • Mincinosii au tendinta sa te priveasca in ochi, pentru a te convinge.
 • In comunicare nonverbala, lipsa emotiei este la fel de importanta ca si prezenta ei. Lipsa emotiei de pe fata, insemna ca persoana nu este deloc surprinsa de ceea ce aude sau vede.
 • Nu vei avea raspunsuri bune, daca nu pui intrebarile potrivite.
 • Cand expresia faciala a unei persoane nu este simetrica pe ambele parti ale fetei, este posibil ca acea emotie sa fie simulata. In comunicare nonverbala, asimetria implica sentimente opuse pe fiecare parte a fetei.
 • Urmareste latenta raspunsului – adica timpul din momentul in care este pusa intrebarea si timpul primirii raspunsului. La cei care mint latenta este sub o secunda, intrucat vor sa scape repede de raspunsul deja pregatit, vor sa scape repede de minciuna.
 • Urmareste intotdeauna mecanismele de calmare subconstiente.

Bonus: La ce sa fii atent pentru a identifica chiar si cele mai credibile minciuni?

Pentru aceasta am sa-ti spun ce fac cei care deja cunosc tehnici avansate de identificare a minciunii.  Asadar, iata cele mai folosite 6 strategii pe care acestia le folosesc, astfel incat sa minimizeze riscul de a fi prinsi:

 1. Nu vor raspunde prea repede (este vorba despre Latenta Raspunsului).  Cu alte cuvinte, raspunsurile date rapid te dau de gol, intrucat aceasta de cele mai multe ori inseamna ca raspunsul a fost pregatit si vrei sa scapi de el.
 2. Isi vor aminti ceva care au spus gresit, iar apoi vor face corectii.
 3. Nu te vor privi foarte mult in ochi.
 4. Vor include detalii irelevante in povestea lor mincinoasa.
 5. Vor acoperi minciuna cu jumatate de adevar (adica vor introduce in povestea lor si lucruri adevarate care pot fi verificate). Femeile fac destul de des acest lucru.
 6. Unii isi repeta in minte o poveste inventata de suficient de multe ori, astfel incat sa devina credibila chiar si pentru ei.

6. Comunicare nonverbala – (Microexpresii – Experiment practic) :

Acest experiment practic pentru identificarea de microexpresii, are doua scopuri:

 • sa devii constient de viteza cu care trebuie sa citesti microexpresiile faciale;
 • sa cunosti care sunt cele 7 stari de baza (mirare, suparare, fericire, frica, dispret, dezgust si furie).

De ce este importanta cunoasterea starilor de baza in comunicare nonverbala? Intrucat starile cele mai intalnite sunt de fapt variatii ale starilor de baza. Aceste variatii sunt determinate de intensitatea emotiei.

Iata un exemplu: starea de frica poate genera 6 microexpresii. Insa, in functie de intensitea emotiei, pot fi usor vizibile toate cele 6 microexpresii sau mai putine. In general sunt vizibile mai putine microexpresii. Cu alte cuvinte, starea de frica reala este de fapt o variatie de la starea de baza.

In continuare, vom analiza doua dintre starile primare: frica si furia.


Comunicare nonverbala: cum identifici starea de frica?

Cum recunosti starea de frica prin citirea de microexpresii in comunicarea nonverbala:

 • sprancenele ridicate si impreunate;
 • pleoapele superioare ridicate;
 • pleoapele inferioare tensionate;
 • buzele usor intinse orizontal catre urechi;
 • pupilele sunt dilatate (ca sa intre mai multa lumina, astfel incat creierul sa poata face o evaluare fulger a pericolului);
 • modificarea culorii pielii, de la usor pana la foarte puternic, in functie de intensitatea socului emotional.

Comunicare nonverbala:  cum identifici starea de furie?

Cum recunosti starea de furie prin citirea de microexpresii in comunicarea nonverbala:

 • sprancenele sunt cazute si impreunate;
 • privire severa;
 • se produce ingustarea buzelor.

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Limbajul trupului – Tehnici de citire rapida a limbajului nonverbal

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *