Comunicare Nonverbala – Cum iti dai seama cand cineva minte (Contine Video)

In acest articol vom discuta despre comunicare nonverbala. Daca iti doresti sa intelegi mult mai bine cum poti decodifica limbajul nonverbal, acest articol este pentru tine!


Iata care sunt subiectele pe care le voi dezvolta in acest articol:

1. Comunicare nonverbala avansata:

1.1. Cum sa ii influentezi pe cei din jur folosindu-te de comunicarea nonverbala

1.2. Cum poti identifica minciuna in comunicarea nonverbala?

1.3. Patru reguli esentiale in comunicarea nonverbala pentru identificarea minciunii!

1.4. Instrument practic de identificare a minciunii.

1.5. Tips & Tricks in identificarea minciunii.

1.6. La ce sa fii atent pentru a identifica chiar si cele mai credibile minciuni?

1.7. De ce femeile au o comunicare nonverbala mai buna si mint mai bine decat barbatii?

2. Limbajul nonverbal semnificatia gesturilor – Experiment practic – microexpresii:

2.1. Comunicare nonverbala: cum identifici starea de frica?

2.2. Comunicare nonverbala:  cum identifici starea de furie?


Comunicarea nonverbala definitie

Conform Dex, Comunicare nonverbala este un ansamblu de modificari ale fizionomiei care exteriorizeaza anumite sentimente sau ganduri.

Un studiul realizat de Robert Feldman (Professor of psychological and brain sciences), la Universitatea Amherst din Massachusetts, a demonstrat ca minciuna este un automatism pentru foarte multi oameni. In cadrul studiului, au fost create grupe de cate doua persoane adulte, care nu se cunosteau si au fost puse sa vorbeasca timp de 10 minute.

Aproximativ 60% dintre acestia au mintit cel putin o data intr-o discutie de 10 minute. Media acestui studiu este de 3 minciuni in 10 minute.

Motivul principal pentru care oamenii au mintit a fost acela ca si-au dorit sa se faca placuti in fata interlocutorului, si-au dorit sa fie acceptati social.

Au fost spuse minciuni de genul: sunt de acord cu tine, ai dreptate, imi place si mie acel film, etc.

Mai multe detaii gasesti in videoul de mai jos:

resursa video: https://www.youtube.com/user/wnycradio

1. Comunicare nonverbala avansata

Prin comunicare nonverbala nu poti cititi gandurile oamenilor, insa poti citi gesturile declansate de gandurile acestora. Ceea ce spun oamenii, de multe ori este diferit de ceea ce gandesc.

1.1. Cum sa ii influentezi pe cei din jur folosindu-te de comunicarea nonverbala

 

Asadar, impactul pe care il creezi in procesul de comunicare este determinat de 3 componente fundamentale:

 • Comunicarea verbala (reprezinta 10% din procesul comunicarii): face referire la cuvintele pe care le rostesti si pe care daca doresti le poti scrie pe o hartie. Este practic mesajul scris a ceea ce spui;
 • Comunicarea paraverbala (reprezinta 30% din procesul comunicarii): se refera la caracteristicile vocii: volum, tonalitate, viteza;
 • Comunicarea nonverbala (reprezinta 60% din procesul comunicarii): este vorba despre limbajul trupului.

O comunicare eficienta implica o cunoastere avansata a celor trei componente. Comunicarea trebuie inteleasa dintr-o perspectiva corecta: a vorbi nu inseamna a comunica. Comunicatorii buni se conecteaza mental si emotional cu cei din jur. Pentru a fi un bun comunicator ai nevoie de multa cunoastere si experienta. Un comunicator bun este foarte atent la comunicarea nonverbala intrucat aceasta componenta are cea mai mare influenta.

Acum, probabil ca te intrebi:

– De ce este important sa devii un bun comunicator?

– Este important sa devii un bun comunicator intrucat nivelul tau de comunicare va determina intr-o masura semnificativa, influenta pe care o ai in interactiunea cu oamenii.

1.2. Cum poti identifica minciuna in comunicarea nonverbala?

 

Pe de o parte, creierul rational (neocortexul / creierul mincinos) decide ce spune persoana: minciuna sau adevar.

Pe de alta parte, creierul limbic (creierul emotional) nu se angajeaza niciodata in minciuna.

Prin urmare, creierul limbic nu poate sustine prin gesturi, afirmatiile verbale pe care le face persoana. De aceea in cazul minciunii apare o desincronizare intre ceea ce spune persoana (comunicarea verbala) si ceea ce transmite prin limbajul corpului (comunicarea nonverbala) si prin vocea sa (comunicarea paraverbala).

Gesturile nu sunt congruente cu ceea ce spune persoana si astfel apare o desincronizare. Se intampla acest lucru intrucat creierul ruleaza doua programe care sunt in conflict, iar acest conflict determina o stare emotionala care va fi exteriorizata, fie nonverbal, fie paraverbal, fie ambele. Cursuri personalizate companii

.

1.3. Patru reguli esentiale in comunicarea nonverbala pentru identificarea minciunii!

 

Daca ai urmarit videoul de mai sus, stii deja care sunt cele patru reguli de baza in identificarea minciunii:

Regula 1. Stabilirea liniei de baza in comunicare nonverbala

Scopul este ca persoana sa fie adusa intr-o stare de relaxare, pentru a cunoaste modul in care reactioneza in mod obisnuit. Trebuie facuta o evaluare in comunicarea nonverbala. Trebuie sa observi atent daca in mod obisnuit, limbajul corpului este unul energic sau dimpotriva.

Fiecare persoana are un anumit ritm privind limbajul corpului. In momentul in care persoana minte, incepe sa se distanteze de acest ritm: ori devine mai energica ori devine mai lenta. In psihologia minciunii este bine stiut: cu cat emotia datorata minciunii este mai puternica, cu atat distantarea de la linia de baza este mai evidenta.

Regula 2. Aplicarea unei forte psihologice corespunzatoare

In faza de identificare a minciunii trebuie aplicata o forta psihologica care sa declanseze o emotie. In caz contrar, este foarte greu de citit o minciuna pentru ca nu exista teama de a fi prins. Fara sa fie aplicata o miza, persoana in cauza se mentine intr-o stare de calm care impiedica cititorul sa poata identifica semnalele specifice minciunii.

Daca persoana este nevinovata, nu se va manifesta teama ca ar putea fi prinsa cu ceva si atunci distantarea de la linia de baza va fi foarte mica.

Daca persoana este vinovata, va reactiona datorita emotiilor, iar asta poti identifica in semnalele de comunicare nonverbala si paraverbala.

In identificarea minciunii trebuie sa devii un observator atent al acestor detalii privind limbajul nonverbal si analiza vocii in timp real.

Regula 3. Alegerea momentului potrivit pentru aplicarea fortei psihologice

Forta psihologica trebuie aplicata in momentul in care persoana este foarte vulnerabila, intrucat in acel moment va face greseli si se va da de gol.

Regula 4. Citirea grupurilor de gesturi

In comunicarea nonverbala, citirea grupurilor de gesturi este regula de baza. In general, se recomanda minim trei semnale, care poarta numele de grupuri de gesturi, intrucat au loc in acelasi timp.

Iata un exemplu: persoana priveste in jos in timp ce isi musca buzele si inchide ochii. Aceasta inseamna vinovatie.

comunicare nonverbala1

Pentru a creste precizia in procesul de identificare a minciunii este recomandat sa citesti atat semnalele de comunicare nonverbala cat si pe cele de comunicare paraverbala.

Datorita emotiei, cand persoana minte, vocea sa va fi diferita de vocea pe care o foloseste in mod obisnuit. Ori va fi tremurata, ori va fi mai agresiva, ori se va prabusi (in principal terminatiile cuvintelor sunt prabusite). Vor aparea diferente fata de linia de baza in comunicarea paraverbala. In procesul de identificare a minciunii este esential sa observi acesta distantare fata de linia de baza si sa citesti grupuri de gesturi.

1.4. Instrument practic de identificare a minciunii.

Asadar, cele patru cadrane care sa te ajute in procesul de identificare a minciunii, sunt:

comunicare nonverbala 1

Cadranul 1:   Prezenta disconfortului emotional

Este important de stabilit un lucru fundamental la care gresesc multi dintre cei care analizeaza comportamentul uman. Este vorba despre starea de disconfort emotional.

Iata ce trebuie clar inteles: disconfortul nu este neaparat legat de minciuna. De aceea, trebuie citite mai multe semnale care impreuna sa conduca la o concluzie.

In psihologia minciunii, pentru a sesiza in mod corect aparitia disconfortului emotional, iata ce trebuie sa faci:

– urmareste evolututia “interpretarilor” in comunicare nonverbala;

– urmareste evolutia “manipulatorilor” in comunicare nonverbala.

Cand interpretarile scad si manipulatorii cresc, este primul semn de minciuna.

Cadranul 2:   Sincronicitatea (intre verbal – paraverbal – nonverbal)

Cand o persoana spune adevarul, vor aparea sincronicitati intre cuvintele pe care le spune (adica comunicare verbala), modul in care spune (adica comunicare paraverbala) si ceea ce transmite corpul sau (comunicare nonverbala).

Practic, exista sincronicitate pe toate cele 3 canale: Verbal – Paraverbal – Nonverbal.

Asadar, nu vor aparea miscari intarziate. Insa, cand persoana minte, apar desincronizari. Cu cat aceste desincronizari se manifesta mai puternic cu cat emotia din corp este mai mare.

Cadranul 3:  Accentuarea adevarului

In general o persoana cand minte, nu stie sa accentueze. Terminatiile cuvintelor sunt prabusite, nu pot sustine afirmatia facuta verbal. Practic, persoana stie ce trebuie sa spuna, dar nu exista o legatura emotionala cu situatia respectiva.

Cadranul 4:  Managementul Perceptiei

Mincinosii incearca sa-ti schimbe perceptia asupra imaginii lor. Cel care spune adevarul relateaza o poveste. Cel care spune o minciuna incearca sa te convinga de o poveste (sa iti schimbe perceptia, sa te faca sa crezi ceea ce iti spune).

1.5. Tips & Tricks in identificarea minciunii.

 

Iata pe scurt, cele mai bune ponturi de care trebuie sa tii cont in identificarea minciunii:

 • Vocea intotdeauna trebuie sa sune asa cum arata si fata (adica trebuie aliniere intre comunicarea verbalacomunicarea parverbalacomunicarea nonverbala).
 • Schimbarea timpurilor verbelor: trecut – prezent – trecut, in contextul aceluiasi subiect reprezinta un indicator al minciunii.
 • Mincinosii vor sa convinga. De asemenea, se poate observa si o comunicare nonverbala usor fortata.
 • Oamenilor le este greu sa-si reprime emotiile, atunci cand sunt pusi fata in fata cu persoana sau cu obiectul fata de care au o amintire emotionala.
 • Cand oamenii spun adevarul, nu au tendinta de a-si aminti micile detalii intamplate cu luni sau ani de zile in urma.
 • Descrierea evenimentelor in ordine inversa nu este posibila pentru cei care mint. In cazul lor nu exista o memorie bazata pe amintiri reale, pe care sa o poata accesa.
 • Multi oameni care cred ca minciuna lor a fost bine primita, nu se pot abtine sa nu schiteze un zambet retinut imediat dupa ce au spus minciuna.
 • Femeile sunt observatori mai buni si evalueaza mai bine comportamentul nonverbal.
 • Mincinosii au tendinta sa te priveasca in ochi, pentru a te convinge.
 • In comunicare nonverbala, lipsa emotiei este la fel de importanta ca si prezenta ei. Lipsa emotiei de pe fata, insemna ca persoana nu este deloc surprinsa de ceea ce aude sau vede.
 • Nu vei avea raspunsuri bune, daca nu pui intrebarile potrivite.
 • Cand expresia faciala a unei persoane nu este simetrica pe ambele parti ale fetei, este posibil ca acea emotie sa fie simulata. In comunicare nonverbala, asimetria implica sentimente opuse pe fiecare parte a fetei.
 • Urmareste latenta raspunsului – adica timpul din momentul in care este pusa intrebarea si timpul primirii raspunsului. La cei care mint latenta este sub o secunda, intrucat vor sa scape repede de raspunsul DEJA pregatit, vor sa scape repede de minciuna.
 • Urmareste intotdeauna mecanismele de calmare subconstiente.

1.6. La ce sa fii atent pentru a identifica chiar si cele mai credibile minciuni?

Pentru aceasta am sa-ti spun ce fac cei care deja cunosc tehnici avansate de identificare a minciunii. Asadar, iata cele mai folosite 7 strategii pe care acestia le folosesc, astfel incat sa minimizeze riscul de a fi prinsi:

 1. Nu vor Raspunde prea repede (este vorba despre Latenta Raspunsului).  Cu alte cuvinte, raspunsurile date rapid te dau de gol, intrucat aceasta de cele mai multe ori inseamna ca raspunsul a fost pregatit si vrei sa scapi de el.
 1. Isi vor aminti ceva care au spus gresit, iar apoi vor face corectii.
 1. Nu te vor privi foarte mult in ochi.
 1. Vor include detalii irelevante in povestea lor mincinoasa.
 1. Vor acoperi minciuna cu jumatate de adevar (adica vor introduce in povestea lor si lucruri adevarate care pot fi verificate).
 1. Unii isi repeta in minte o poveste inventata de suficient de multe ori, astfel incat sa devina credibila chiar si pentru ei.
produse dezvoltare personala

1.7. De ce femeile au o comunicare nonverbala mai buna si mint mai bine decat barbatii?

Limbajul nonverbal al femeilor

Femeile au o capacitate innascuta de a surprinde si a descifra semnalele de comunicare nonverbala. De aceea, putini barbati isi pot minti sotiile fara sa fie descoperiti. Femeile decodifica destul de usor limbajul trupului la barbati.

Insa, majoritatea femeilor pot minti un barbat, fara ca aceste sa-si dea seama. Femeile sunt nativ mult mai atente in comunicare nonverbala, spre deosebire de barbati.

De ce femeile comunica si analizeaza mult mai bine decat barbatii?

Examinarea creierului prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) arata clar:

 • de ce femeile au o capacitate mai mare de comunicare;
 • de ce femeile evalueaza mai bine comportamentul nonverbal.

Si iata motivul:

 • femeile au intre 14-16 arii cerebrale destinate evaluarii comportamentului uman;
 • barbatii au intre 4-6 astfel de zone.

Limbajul nonverbal al barbatilor

 • am pierdut autobuzul;
 • am fost in sedinta si nu am avut cum sa te sun.

Mincinosii profesionisti, cum ar fi politicieni, avocati, actori, jurnalisti, etc.

 • exerseaza frecvent gesturile prin care limbajul nonverbal sa nu ii tradeze atunci cand mint; ei repeta gesturile de suficient de multe ori pana devin automatisme;
 • se abtin sa gesticuleze, cauta sa minimizeze semnalele de comunicare nonverbala.

Acestia cunosc relativ bine psihologia minciunii si isi perfectioneaza limbajul trupului, astfel incat sa poata fi greu de identificat. Binenteles, ca perfectionarea dureaza ani de zile, pana gesturile se imprima in mintea lor la nivel subconstient.

2. Limbajul nonverbal semnificatia gesturilor – Experiment practic – microexpresii:

Acest experiment practic pentru identificarea de microexpresii, are doua scopuri esentiale:

 • sa devii constient de viteza cu care trebuie sa citesti microexpresiile faciale;
 • sa cunosti care sunt cele 7 stari de baza (mirare, suparare, fericire, frica, dispret, dezgust si furie).

De ce este importanta cunoasterea starilor de baza in comunicare nonverbala? Intrucat starile cele mai intalnite sunt de fapt variatii ale starilor de baza. Aceste variatii sunt determinate de intensitatea emotiei.

Iata un exemplu: starea de frica poate genera 6 microexpresii. Insa, in functie de intensitea emotiei, pot fi usor vizibile toate cele 6 microexpresii sau mai putine. In general sunt vizibile mai putine microexpresii. Cu alte cuvinte, starea de frica reala este de fapt o variatie de la starea de baza. In continuare, vom analiza doar doua dintre starile primare: frica si furia.

2.1. Comunicare nonverbala: cum identifici starea de frica?

Cum recunosti starea de frica prin citirea de microexpresii in comunicarea nonverbala:

 • sprancenele ridicate si impreunate;
 • pleoapele superioare ridicate;
 • pleoapele inferioare tensionate;
 • buzele usor intinse orizontal catre urechi;
 • pupilele sunt dilatate (ca sa intre mai multa lumina, astfel incat creierul sa poata face o evaluare fulger a pericolului);
 • modificarea culorii pielii, de la usor pana la foarte puternic, in functie de intensitatea socului emotional.

2.2. Comunicare nonverbala:  cum identifici starea de furie?

Cum recunosti starea de furie prin citirea de microexpresii in comunicarea nonverbala:
 • sprancenele sunt cazute si impreunate;
 • privire severa;
 • se produce ingustarea buzelor.

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand articolul:

Limbajul trupului – Tehnici de citire rapida a limbajului nonverbal
 

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti formezi o imagine corecta privind comunicarea nonverbala.

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating
Comunicare Nonverbala - Cum iti dai seama cand cineva minte (Contine Video) Overall rating: 5 out of 5 based on 1 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la “Comunicare Nonverbala – Cum iti dai seama cand cineva minte (Contine Video)”

 1. Mulțumiri pentru material! Este o introducere în lumea comportamentului non verbal fiind foarte util! Pentru a studia în profunzime pot sugera cărțile autorilor Judi James, Paul Eckman, L. Ron Hubbard, Joe Navarro, chiar și serialul Lie to me sau The mentalist. Eventual alte sugestii sunt bine venite!

 2. Salut Daniel!

  Programul se numește FACS – Facial Action Coding System.
  Găsești pe internet mai multe variante ale acestui program (contra cost desigur).

  Toate cele bune,