Atitudine – alege sa fii un invingator (contine instrumente de aplicare-video)

In acest articol iti voi vorbi despre atitudine. Acesta este unul dintre cele mai importante subiecte in zona de dezvoltare personala.

Articolul contine instrumente de lucru si materiale video. Toate acestea au scopul de a te ajuta sa intelegi cele mai importante aspecte legate de atitudine.


Din acest articol vei afla:

1. Ce inseamna atitudine (contine video);

2. Cum functioneaza conceptul de atitudine pentru tine (contine video);

3. Cine iti determina tipul de atitudine;

4. Cum sa eviti o atitudine care te trage in jos;

5. Cum sa-ti dezvolti o atitudine care te ridica – Instrument de aplicare (contine video);

6. Cum te pot eu ajuta sa-ti cresti nivelul de atitudine in mod constant.


1. Ce inseamna atitudine?

La aceasta intrebare ce crezi ca ar fi mai eficient pentru tine?

– Varianta 1. Sa iti dau o definitie a atitudinii;

– Varianta 2. Sa iti ofer o experienta practica prin care sa intelegi ce este si cum functioneaza conceptul de atitudine.

In mod absolut evident, o definitie a atitudinii nu ar fi eficienta, cel putin acum la inceput. De aceea, mi-am propus ca prin acest articol sa te ajut sa intelegi dintr-o perspectiva corecta si practica ce inseamna conceptul de atitudine.

Vei afla cum te poate ajuta si cum iti poti creste nivelul de atitudine. Insa, toate acestea, in urma unui proces pe care iti recomand sa il urmezi.

In continuare, iti sugerez sa-ti aloci cinci minute in care sa raspunzi in scris, la o singura intrebare:

– Ce reprezinta atitudinea pentru tine?

La o analiza de suprafata, poate ti se pare ca este simplu sa dai un raspuns clar, insa nu este chiar asa. Ia-o ca pe o provocare! Testeaza-ti nivelul de cunoastere si da-ti un raspuns in scris. Nu incerca sa dai un raspuns vag in mintea ta, ci un raspuns concret si in scris.

Eu cred ca va fi o mare provocare pentru tine sa faci asta. Este foarte posibil ca dupa cinci minute, sa ai in fata ta aceeasi foaie alba, fara sa fi scris nimic.

Iti spun asta din perspectiva personala, intrucat am trecut si eu prin aceasta provocare cu ceva timp in urma. Cand a trebuit sa raspund concret la intrebarea “Ce reprezinta atitudinea?”, am realizat cu mare surprindere, ca nu puteam raspunde.

Iata ceea ce stiam:

– citisem despre atitudine;

– ii ascultasem pe altii vorbind despre atitudine;

– am intrat in contact cu acest subiect poate de zeci de ori;

– credeam ca inteleg cum functioneaza aceasta.

Insa, iata ce am descoperit: ceea ce eu credeam ca stiu despre atitudine, nu era bine cristalizat in mintea mea.

De ce iti recomand sa raspunzi? Intrucat, scopul acestui articol este unul foarte bine definit: sa te ajute sa treci intr-o stare de constinetizare mai buna privind modul in care conceptul de atitudine difuzeza practic in toate aspectele vietii tale.

Atitudinea:

– iti influenteaza relatia personala;

– iti influenteaza modul in care te conectezi cu oamenii;

– joaca un rol fundamental in jobul pe care il ai

– este cea care face o diferenta semnificativa la un interviu sau o marire de salariu;

– este fundamentala in vanzari.

Practic, in tot ceea ce faci, rezultatul este influentat de ce atitudine ai fata de situatia in care te afli.

produse dezvoltare personala

Referitor la constientizare, da-mi voie sa-ti adresez trei intrebari, privind influenta atitudinii asupra rezultatelor pe care le obtii. Iata cele trei intrebari:

– Daca nu stii concret ce inseamna atitudine, atunci ce te face sa crezi ca intelegi cum functioneaza?

– Daca nu intelegi cum functioneaza, ce te face sa crezi ca stii cum sa-ti cresti nivelul de atitudine?

– Daca nu stii cum sa-ti cresti nivelul de atitudine, ce te face sa crezi ca te vei distanta semnificativ de rezultatele din prezent?

2. Cum functioneaza conceptul de atitudine pentru tine? (contine video)

In continuare, voi cristaliza si mai bine modul in care functioneaza atitudinea atat pentru tine, cat si pentru mine. Pentru aceasta, vreau sa-ti spun o poveste legata de atitudine.

“Intr-o firma renumita de imbracaminte lucrau doi agenti de vanzari. Pentru ca firma functiona foarte bine, directorul de vanzari s-a hotarat sa trimita pe unul dintre agentii sai in Africa, intr-o anumita regiune, sa analizeze ce posibilitati de vanzari ar fi in acea zona.

Ajuns acolo, agentul de vanzari a observat ca toti erau aproape dezbracati si pareau ca se simt foarte bine asa in lumea lor. Dezamagit, il suna pe directorul firmei si ii spune: aici nimeni nu poata haine si nu vom reusi sa vindem niciodata.

Auzind acestea, directorul dezamagit ii spune: atunci vom renunta sa vindem in acea zona. Iti voi trimite un camion si impreuna cu colegul tau veti pleca in Australia. Ajuns exact in aceeasi zona, cel de-al doilea agent de vanzari, se uita in stanga, se uita in dreapta, ii vede pe toti aproape dezbracati, apoi imediat il suna pe director si ii spune:

– Trimite imediat doua camioane de imbracaminte, pentru ca aici nimeni nu are haine si trebuie sa-i imbracam pe toti.”

Intelegi diferenta? Practic, in aceleasi conditii de viata, in aceleasi circumstante exterioare:

– cel cu o atitudine pozitiva vede solutii;

– cel cu o atitudine negativa vede probleme.

Asadar, atitudinea functioneaza asemenea unui filtru prin care alegi sa vezi viata: dintr-o perspectiva pozitiva, sau dimpotriva, una negativa. Cel cu o atitudine negativa are mintea setata pe probleme si va cauta intotdeauna motive pentru care sa nu poata.

Cel cu o atitudine pozitiva are mintea focalizata in mod continuu pe solutii si oportunitati. Pur si simplu, tiparele lor mentale sunt complet diferite si din acest motiv rezultate lor sunt diferite. Ei aleg sa vada lumea exterioara in mod diferit.

Atitudinea ta este asemenea alegerii pe care o faci cand urci in lift. Indiferent pe ce buton vei apasa, ori vei urca, ori vei cobori. Similar actioneaza atitudinea si in viata ta: fie te ridica spre o viata de calitate, fie te coboara intr-o viata de cosmar.

Ca sa fiu si mai eficient, ti-am pregatit un video in care vei afla cum lucreaza mintea ta atunci cand vine vorba de atitudine. Vei descoperi ca mintea ta, este precum o moneda cu doua fete:

3. Cine iti determina tipul de atitudine?

Ce este esential sa intelegi: nu circumstantele din jurul tau iti determina tipul de atitudine (asa cum ai remarcat in cadrul povestii), ci alegerea pe care o faci. Asadar, cea mai importanta alegere pe termen lung, pe care o poti face in viata este legata de tipul de atitudine.

Sa stii ca in viata nu vei putea construi ceva maret fara o fundatie solida, care este determinata chiar de tipul de atitudine pe care il ai. Nu altii iti determina atitudinea, tu esti cel care face asta. Atitudinea este o caracteristica interna, nu are legatura cu exteriorul, cu ceea ce se intampla in afara ta.

Atitudinea reprezinta practic pozitionarea mentala pe care alegi sa o ai in raport cu oamenii si circumstantele din viata ta. Este ca si cum ai privi realitatea printr-o pereche de ochelari cu lentile transparente (prin care vezi solutii, oportunitati si oameni potriviti), sau dimpotriva cu lentile de culoare neagra (prin care nu vezi nici macar pe unde pasesti in viata).

Intrebarea pentru tine este: cu ce pereche de ochelari alegi sa inaintezi in viata?

Atunci cand o persoana negativa intalneste o situatie care o deranjeaza, incepe sa se planga. Atunci cand o persoana pozitiva intalneste o situatie care o deranjeaza incearca sa schimbe acea situatie. Daca nu reuseste sa o schimbe, atunci schimba-ti atitudinea vizavi de situatia respectiva.

Cu alte cuvinte, daca nu poate schimba ceea ce se afla in exterior, adica situatia in sine, atunci schimba ceea ce se afla in interior.

Gandeste din perspectiva corecta: de ce sa pierzi timp si energie, incercand sa controlezi ceea ce este in exterior, ceea ce se afla in afara zonei tale de control, in loc sa controlezi ceea ce tine de tine?

Cursuri personalizate companii

4. Cum sa eviti o atitudine care te trage in jos?

Cand vine vorba de schimbare, cei mai multi oameni au o atitudine nociva, o atitudine de tipul “incerc”. De fapt, o asemenea atitudine este secretul esecului in viata.

Atunci cand doar incerci sa iti atingi obiectivul, ceea ce faci este ca te misti in cerc. De ce? Intrucat atitudinea ta mentala este de tipul “incerc”. In loc sa iei decizia de schimbare si sa actionezi in directia obiectivului, tu doar te misti in cerc, in jurul obiectivului.

5. Cum sa-ti dezvolti o atitudine care te ridica? – Instrument de aplicare (contine video)

Sunt foarte multi care cred ca pot lucra in mod direct asupra atitudinii. Ei bine, asta este fals, intrucat atitudinea este un rezultat. Daca vrei sa-ti cresti nivelul de atitudine, de fapt trebuie sa lucrezi la stima de sine. De ce? Intrucat stima de sine este cea care iti determina atitudinea fata de propria persoana.

Stima de sine inseamna ce crezi tu despre tine insuti. Stima de sine este ceea ce se afla in interiorul tau. Atitudinea este ceea ce se vede la exterior. Este principiul cauza-efect. Cauza o reprezinta stima de sine. Efectul este reprezentat de atitudine. Si asta este foarte important de inteles, intrucat daca vrei sa-ti modifici tipul de atitudine, de fapt trebuie sa lucrezi la stima de sine.

Nu vei intalni niciodata pe cineva care sa aiba o atitudine buna, dar o stima de sine scazuta. Si aici chiar trebuie sa fac o remarca: cand vorbesc despre atitudine, ma refer la o atitudine predominanta, intrucat sunt si momente in viata, cand atitudinea este jos.

Din urmatorul video vei afla:

– cele mai semnificative trei lucruri despre atitudine;

– instrumentul practic prin care sa-ti cresti nivelul atitudinii.

6. Cum te pot eu ajuta sa-ti cresti nivelul de atitudine in mod constant?

In acest moment, esti destul de constient ca:

– atitudinea pozitiva este cel mai mare prieten al tau;

– atitudinea negativa este cel mai mare dusman al tau.

produse dezvoltare personala

Sa stii ca oamenii de succes investesc in mod constant in propria lor atitudine. Asta poti face si tu chiar incepand de astazi. Cand vei incepe sa lucrezi la atitudinea ta, vei descoperi ca rezultatele tale incep sa se alinieze atitudinii tale.

Cauza esecului, dar si a succesului, se afla chiar in mintea ta si se vede la exterior prin atitudinea pe care alegi sa o ai. Atitudinea este cea care reflecta in exterior ceea ce se petrece in interior.

In viata poti face greseli, poti pierde foarte mult, ti se poate lua totul, exceptand elementele esentiale: atitudinea, visul, decizia, viziunea, adica exact acele elemente invizibile care reprezinta fundatia pe care poti construi viitorul pe care ti-l doresti.

Indiferent care este viata ta in acest moment, si indiferent care este atitudinea ta in prezent, exista ceva mult mai important. Este vorba de locul in care iti doresti sa ajungi in viitor si atitudinea pe care vrei sa o ai.


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating-ul tau
Atitudine - alege sa fii un invingator (contine instrumente de aplicare-video) Overall rating: ★★★★★ 5 based on 2 reviews
5 1