31/01/2017   LASA UN COMENTARIU  
Afla ce abilitati CV cauta angajatorii? Cum le stabilesti in mod corect?

Ce sa trec in sectiunea de abilitati CV? Aceasta este intrebarea nemuritoare. Asa-i? Ei bine, din acest articol vei intelege, cum trebuie sa completezi in mod corect sectiunea – Abilitati CV, pentru a-ti creste sansele de a fi chemat la interviu. Iar acum iti propun sa facem un acord: pe parcursul acestui articol in loc de abilitati ce urmeaza sa fie completate in CV, sau alte forme, voi folosi prescurtarea – “abilitati CV”.


Iata despre ce vom discuta in acest articol:

 1. Abilitati CV! Cinci reguli de stabilire corecta a abilitatilor.
 2. Exemple de abilitati CV! Vezi care ti se potrivesc.
 3. Pune totul in practica – Exercitiu de stabilire abilitati CV.

1. Abilitati CV! Cinci reguli de stabilire corecta a abilitatilor.

Personal iti recomand sa acorzi o atentie deosebita sectiunii – abilitati CV, intrucat aceasta reprezinta un punct cheie in  orice Curriculum Vitae! In continuare, sa vedem care sunt regulile de care iti recomand sa tii cont in momentul in care completezi sectiunea de abilitati.

Abilitati CV – Regula 1: Adapteaza abilitatile din CV-ul tau, cerintelor jobului pentru care aplici.

Prima regula esentiala in completarea unui curriculum vitae este sa adaptezi abilitatile din CV, cerintelor jobului pentru care aplici.

Cu alte cuvinte, trebuie sa-i prezinti angajatorului modul in care poti  raspunde nevoilor jobului  vacant prin intermediul abilitatilor tale.

Atentie: abilitatile pe care le completezi trebuie sa fie reale! Acestea trebuie sa te defineasca iar tu sa te potrivesti jobului pentru care aplici! In caz contrar, iti recomand sa aplici pentru un alt job.

Abilitati CV – Regula 2: Raspunde la cum ti-ai dezvoltat fiecare abilitate din CV-ul tau.

Cu cat iti construiesti mai bine aceasta sectiune de abilitati CV, cu atat mai mult iti cresc sansele de a fi chemat la un interviu. Insa, fiecare abilitate pe care o treci in curriculum vitae, trebuie sa o poti sustine. Adica, in momentul in care esti intrebat de catre angajator, cum ti-ai dezvoltat o anumita abilitate, este nevoie sa ai un raspuns clar!

Cand ai raspunsuri clare cu privire la abilitatile tale, stii concret ce ai de oferit. Si atunci iti mentii mult mai usor o atitudine buna in cadrul interviului. Daca iti doresti un interviu reusit, raspunde concret, preferabil in scris, la cum ti-ai dezvoltat fiecare abilitate din CV-ul tau. Atentie, abilitatile din cv-ul tau trebuie sa fie reale, asa ca nu le inventa.

Abilitati CV – Regula 3: La interviu reuseste cel care isi vinde imaginea cel mai bine.

Iti faci griji in privinta candidatilor care au abilitati mai bune? In acest caz, am o veste foarte buna pentru tine! Angajatorul nu te cunoaste, el nu stie cat de bun esti. Ceea ce poate face este doar sa estimeze.

Cu alte cuvinte, este destul de complicat pentru angajator sa faca o diferenta clara intre un candidat de nota 7 si altul de nota 9. Daca cel de nota 7 isi vinde imaginea la nivelul 9, iar cel de nivelul 9 isi vine imaginea la nivelul 7, cine crezi ca va reusi? Raspunsul este evident. Asadar, retine ca la interviu nu reuseste cel mai bun ci reuseste cel care isi vinde cel mai bine imaginea!

Abilitati CV – Regula 4: Pe angajator nu il intereseaza diplomele ci abilitatile tale.

Retine ca ceea ce il intereseaza pe angajator nu sunt diplomele ci abilitatile tale! Diplomele reprezinta doar un indicator relativ al abilitatilor. Pe angajator il intereseaza concret cum poti tu contribui la cresterea rezultatelor in cadrul echipei, astfel incat profitul firmei sa creasca.

De aceea, iti sugerez sa stabilesti clar ce abilitati CV sunt reprezentative in cazul tau. Incearca sa-ti vinzi imaginea prin intermediul abilitatilor si nu al diplomelor. Diploma ta nu ii va aduce profit angajatorului.

Abilitati CV – Regula 5: Prezinta-ti abilitatile pe doua zone.

Pe angajator nu il intereseaza doar abilitatile tale de specialitate. Prin urmare, prezinta-ti abilitatile pe doua categorii.

Aceasta strategie de a imparti abilitatile pe doua zone te distanteaza din start de orice model CV clasic. Majoritatea candidatilor au proasta obisnuinta de a pune la un loc abilitatile pe care le detin. Este ca si cum ai pune tot intr-un sac, in care angajatorul incepe sa caute, in ideea ca poate va gasi ceva care sa il intereseze.

Daca nu ai stabilit clar ce ai de oferit, atitudinea ta va fi una oscilanta. Atitudinea oscilanta va avea o amprenta puternica incepand din momentul realizarii CV-ului pana la sustinerea interviului.

Pentru a reusi la interviu:

 • este necesar sa constientizezi cu adevarat ce ai de oferit (ma refer la abilitati CV);
 • sa-ti vinzi imaginea cat mai profesional.

Nu ai sansa de a fi chemat la interviu, daca angajatorul are nevoie de o persoana cu abilitati specifice unui anumit job, iar tu in CV te recomanzi prin abilitati diferite. Acesta reprezinta unul dintre motivele pentru care majoritatea CV-urilor sunt eliminate din start.

Angajatorul te analizeaza prin prisma abilitatilor specifice pe care le detii si a experientei.

Categoria 1: Abilitati Soft – Skills.

La majoritatea joburilor este nevoie sa stabilesti relatii, sa intri in contact profesional cu sefii, cu cei egali tie si cu cei plasati sub tine in organizatie. Va trebui sa intri in contact cu furnizorii, clientii, colaboratori de la alte firme, angajati din cadrul celorlalte departamente, etc. Tocmai de aceea prezinta-ti si abilitatile soft skills.

Categoria 2: Abilitati de Specialitate.

Acestea tin efectiv de zona ta de expertiza. De exemplu: medicina dentara, inginerie mecanica, inginerie electrica, IT, etc.


2. Exemple de abilitati CV!

Ca sa fiu cat mai eficient pentru tine, ti-am pregatit cateva exemple de abilitati CV. Insa, nu iti recomand sa le copii direct in CV-ul tau! Pune in CV abilitatile tale reale care raspund cel mai bine cerintelor jobului pentru care ai aplicat. Mai multe abilitati nu inseamna neaparat mai bine.

Tu trebuie sa intri intr-un proces de auto-analiza, este nevoie sa identifici cat mai precis ce abilitati te reprezinta cel mai bine.

Probabil ca acum te intrebi cate abilitati ar fi bine sa introduc in CV?

 • Abilitati CV pe zona de Dezvoltare Personala (Soft-skills): recomand intre 5-7 abilitati;
 • Abilitati CV pe zona ta de Specialitate: recomand intre 7-10 abilitati.

Consultand Raportul Hipo.ro Piata fortei de Munca in 2019 reiese ca dupa ce 3 ani la rand abilitatile de comunicare au dominat topul competentelor cautate de angajatori. In 2019 flexibilitatea si adaptabilitatea urca pe prima pozitie. Cu toate acestea, ca si in anii precedenti abilitatile de comunicare si cele interpersonale raman cele mai importante criterii pe baza carora companiile isi aleg angajatii in 2019.


Exemple de abilitati – Zona Dezvoltare Personala (Soft-Skills)

Iata lista cu abilitati CV:

 • abilitati de comunicare;
 • abilitati de vanzari (pentru job in vanzari);
 • abilitati de negociere;
 • control emotional;
 • abilitati de formare a echipei;
 • abilitati de lucru in echipa;
 • abilitati organizatorice;
 • abilitati de control in situatii dificile;
 • atitudine pozitiva;
 • perseverent;
 • control in situatii dificile;
 • capacitate de convingere;
 • experienta in relatiile cu clientii (in general pentru pentru job in vanzari);
 • integrare rapida in echipa;
 • punctualitate;
 • putere de influenta.

Exemple Abilitati – Zona de Specialitate

Competentele de specialitate tin efectiv de zona ta de expertiza. Asa cum am mentionat si mai sus, aceasta poate fi: medicina dentara, arhitectura, inginerie electrica, inginerie mecanica, IT, etc. Asadar, tu esti cea mai potrivita persoana sa identifici ce abilitati te reprezinta cel mai bine pe zona de specialitate. De aceea, nu iti pot da o lista de abilitati care sa corespunda zonei pe care tu esti specializat.

Insa, am sa-ti dau un exemplu pentru un inginer electric:

 • abilitati de desenare in programe specializate;
 • abilitati de proiectare a instalatiilor electrice;
 • abilitati de calcul a curentilor;
 • abilitati de punere in functiune.

3. Pune totul in practica – Exercitiu de stabilire abilitati CV.

Vrei sa stabilesti mai usor si in mod corect ce abilitati alegi sa treci in CV-ul tau? In acest caz pregateste-ti doua foi de hartie si un pix.

Foaia 1. Abilitati CV – Dezvoltare Personala

Pasul 1. Scrie toate abilitatile de dezvoltare personala pe care consideri ca le detii.

Pasul 2. Elimina cele mai putin semnificative abilitati.

Pasul 3. Din lista ramasa (de maxim 7 abilitati CV reprezentative), raspunde in scris pentru fiecare abilitate, la urmatoarele intrebari:

 • Care sunt motivele concrete care ma determina sa am convingerea ca intr-adevar detin aceasta abilitate?
 • Pe o scara de la 0-10, cat de specifica este fiecare abilitate jobului pentru care aplic?

Foaia 2. Abilitati CV de Specialitate

Repeta procesul de pe Foaia 1 dar de aceasta data pentru abilitatile specifice zonei tale de expertiza.


Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru interesul acordat!

✪ Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu


Alti vizitatori au citit si:

Interviu de angajare – afla cele mai utile sfaturi

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 raspunsuri

 1. Bokor Monica spune:

  Credeam ca CV-ul meu este complet si foarte bun pe zona mea de aplicabilitate.
  M-am inselat si multumesc pentru noile informatii care cu siguranta, odata aplicate, vor face din CV-ul meu unul cu adevarat competitiv.

 2. Marincas Marioara spune:

  Foarte, foarte interesant articolul este amplu, detailat si util!!!
  Va multumesc!

 3. Bodea Mariana spune:

  Informatii foarte valoroase. Multumesc, multumesc, multumesc!

 4. Constantin Matei spune:

  Multumim pentru articol, foarte bun parerea mea 🙂

 5. MARIANA POP spune:

  Iti multumesc Gabriel Radu pentru acest articol. Este un foarte bun GHID pentru manageri.