Afla ce abilitati CV cauta angajatorii? Cum le stabilesti in mod corect?

Ce sa trec la sectiunea de abilitati CV? Aceasta este intrebarea nemuritoare, asa-i? Hai sa facem un acord inca de la inceput. Pe parcursul acestui articol, vreau sa fiu cat mai eficient pentru tine. De aceea, in loc de abilitati ce trebuie trecute in CV, sau alte forme, voi folosi o prescurtare – “abilitati CV”.


Vreau sa ai inca de la inceput o imagine clara cu privire la modul in care te pot ajuta prin acest articol. Asadar, iata ce vei descoperi:

1. Abilitati CV! Cinci reguli de stabilire corecta a abilitatilor.

2. Exemple de abilitati CV! Vezi care ti se potrivesc.

3. De ce sa faci lucrurile diferit de majoritatea?

4. Pune totul in practica – Exercitiu de stabilire a abilitatilor intr-un curriculum vitae.


1. Abilitati CV! Cinci reguli de stabilire corecta a abilitatilor.

Eu iti recomand sa acorzi o atentie deosebita, cand trebuie sa completezi sectiunea de abilitati CV. Si asta dintr-un motiv bine justificat: fii absolut convins, ca angajatorul va acorda o foarte mare atentie acestei sectiuni!

Realitatea este ca, pentru inceput, singura legatura intre tine si potentialul angajator il reprezinta CV-ul. De fapt motivul principal pentru care majoritatea candidatilor nu sunt chemati la un interviu de angajare, il reprezinta CV-ul.

Iar in cadrul CV-ului, cea mai mare problema pe care am intalnit-o, este data de faptul ca abilitatile din curriculum vitae-ul tau nu sunt adaptate cerintelor angajatorilor. Cu alte cuvinte, acel CV nu vinde.

Si hai sa vedem in continuare, care sunt regulile esentiale ale sectiunii de abilitati CV.

Abilitati CV – Regula 1: Adapteaza abilitatile din CV-ul tau, cerintelor jobului pentru care aplici.

Prima regula esentiala in completarea unui curriculum vitae este sa adaptezi abilitatile din CV, cerintelor jobului pentru care aplici. Cu alte cuvinte, trebuie sa-i transmiti angajatorului, ca abilitatile tale se adapteaza cat mai bine, cerintelor jobului.

Analizeaza foarte atent cerintele jobului. Nu acorda doar o atentie fugara acestei sectiuni importante de abilitati CV. In caz contrar, sansele ca tu sa fii chemat la un interviu de angajare sunt foarte mici.

Abilitati CV – Regula 2: Raspunde la cum ti-ai dezvoltat fiecare abilitate din CV-ul tau.

Cu cat iti construiesti mai bine aceasta sectiune de abilitati CV, cu atat mai mult creste sansa de a fi chemat la un interviu. Insa, fiecare abilitate pe care o treci in curriculum vitae, trebuie sa o poti sustine. Adica, daca esti intrebat de angajator, cum ti-ai dezvoltat o anumita abilitate, trebuie sa ai un raspuns clar.

Cand ai raspunsuri clare referitor la abilitatile tale, stii concret ce ai de oferit. Si atunci iti mentii mult mai usor o atitudine buna in cadrul interviului. Daca iti doresti un interviu reusit, raspunde concret, preferabil in scris, la cum ti-ai dezvoltat fiecare abilitate din CV-ul tau. Atentie, abilitatile din cv-ul tau trebuie sa fie reale, nu le inventa.

Abilitati CV – Regula 3: La interviu reuseste cel care isi vinde cel mai bine imaginea.

Iti faci griji in privinta candidatilor care au abilitati CV mai bune? Ti-e frica ca ar fi altii ceva mai buni decat tine? In acest caz, am o veste foarte buna pentru tine. Angajatorul nu te cunoaste, el nu stie cat de bun esti. Ceea ce poate face este doar sa estimeze. In majoritatea situatiilor, este greu pentru angajator sa fac o diferenta reala intre un candidat cu bune abilitati CV si altul cu abilitati foarte bune.

Cu alte cuvinte, este destul de complicat pentru angajator sa faca o diferenta clara intre un candidat de nota 7 si altul de nota 9. Daca cel de nota 7 isi vinde imaginea la nivel 9, iar cel de nivel 9 isi vine imaginea la nivel 7, cine crezi ca va reusi? Raspunsul este evident. Asadar, retine ca la interviu nu reuseste cel mai bun, ci reuseste cel care isi vinde cel mai bine imaginea!

Abilitati CV – Regula 4: Pe angajator nu il intereseaza diplomele tale, ci abilitatile tale.

Retine ca, ceea ce il intereseaza pe angajator, nu sunt diplomele tale, ci abilitatile tale. Diplomele reprezinta doar un indicator relativ al abilitatilor tale. Pe angajator il intereseaza concret cum poti tu contribui la cresterea rezultatelor in cadrul echipei, astfel incat profitul firmei sa creasca.

De aceea, iti sugerez sa stabilesti clar ce abilitati CV sunt reprezentative in cazul tau. Incearca sa-ti vinzi imaginea prin intermediul abilitatilor si nu al diplomelor. Diploma ta nu ii va aduce profit angajatorului.

Abilitati CV – Regula 5: Construieste-ti imaginea abilitatilor pe doua planuri distincte.

Pe angajator nu il intereseaza doar abilitatile tale de specialitate (abilitati tehnice). Este cu adevarat esential sa intelegi ca jobul tau implica de fapt doua categorii de abilitati CV.

Categoria 01: Abilitati de Dezvoltare Personala.

Va trebui sa interactionezi cu multe persoane, tu nu vei lucra izolat, ci intr-un mediu unde exista o cultura organizationala. In mod inevitabil va trebui sa stabilesti relatii. Va trebui sa intri in contact profesional cu sefii, cu cei egali tie, cu cei plasati sub tine in organizatie.

Va trebui sa intri in contact cu furnizorii, clientii, colaboratori de la alte firme, angajati din cadrul celorlalte departamente, etc.

Categoria 02: Abilitati de Specialitate.

Acestea tin efectiv de zona ta de expertiza, care poate fi in medicina dentara, inginerie mecanica, inginerie electrica, IT, etc.

Ambele tipuri de competente te definesc si iti construiesc imaginea ta in mintea angajatorului. Tocmai de aceea, iti recomand sa abordezi sectiunea de abilitati CV, pe doua planuri diferite. Vei crea o imagine foarte buna si iti cresti mult sansele sa intri in categoria celor mai buni candidati.

Realizare CV angajare + 2 Bonusuri

2. Exemple de abilitati CV! Vezi care ti se potrivesc.

Ca sa fiu cat mai eficient pentru tine, ti-am pregatit exemple de abilitati CV. Insa, nu iti recomand sa le copii direct in CV-ul tau. Analizeaza-le bine si foloseste ceea ce ti se potriveste. Dar nu uita: adapteaza abilitatile tale, cerintelor jobului pentru care ai aplicat. Mai multe abilitati nu inseamna neaparat mai bine. Ceea ce face diferenta nu o reprezinta cantitatea, ci calitatea.

Tu trebuie sa intri intr-un proces de auto-analiza si sa iti identifici cat mai precis ce abilitati CV ai putea trece. Cauta abilitatile care te reprezinta cat mai bine.

Probabil te intrebi: cate abilitati ar fi bine sa introduci in CV? Aceasta este de fapt o intrebare generala. Peste 95% din cei care au lucrat cu mine in realizarea unui curriculum vitae profesional, imi adreseaza aceasta intrebare. Iata raspunsul pe care l-am dat lor si pe care ti-l dau si tie:

 • abilitati CV pe zona de Dezvoltare Personala: recomand intre 5-7 abilitati;
 • abilitati CV pe zona ta de Specialitate: recomand intre 7-10 abilitati. 10 abilitati bine punctate inseamna destul de mult.

Exemple de abilitati CV – Zona Dezvoltare Personala

In continuare ti-am pregatit o lista cu cele mai cautate abilitati CV. Am ajuns la aceasta lista in urma realizarii de interviuri pentru angajatori, timp de ani de zile. Nu adauga in CV-ul tau abilitati de ordin general, care sunt intalnite in majoritatea CV-urilor. Acestea nu te vor scoate din multime. Scopul tau este sa raspunzi cat mai specific cerintelor jobului la care ai aplicat.

De aceea, trebuie sa fii foarte precis in cunosterea abilitatilor pe care le vei introduce in CV-ul tau. Daca nu stii concret care sunt abilitatile tale de dezvoltare personala si cum ti le-ai dezvoltat, atunci nu le poti denumi abilitati, ci dorinte. Nu te pacali, abilitatile pe care le detii trebuie sa fie foarte bine cristalizate in mintea ta. In caz contrar, nu vei avea cu adevarat putere de convingere in fata angajatorului.

Iata lista cu abilitati CV:

 • abilitati de comunicare;
 • abilitati de vanzari (pentru job in vanzari);
 • abilitati de negociere;
 • control emotional;
 • abilitati de formare a echipei;
 • abilitati de lucru in echipa;
 • abilitati organizatorice;
 • abilitati de control in situatii dificile;
 • atitudine pozitiva;
 • perseverent;
 • control in situatii dificile;
 • capacitate de convingere;
 • experienta in relatiile cu clientii (in general pentru pentru job in vanzari);
 • integrare rapida in echipa;
 • punctualitate;
 • putere de influenta.

Exemple Abilitati CV – Zona de Specialitate

Competentele de specialitate tin efectiv de zona ta de expertiza. Cum am mentionat si mai sus, aceasta poate fi: medicina dentara, arhitectura, inginerie electrica, inginerie mecanica, IT, etc. Asadar, tu esti cea mai potrivita persoana sa identifici ce abilitati CV pe zona de specialitate, sunt cele care te reprezinta. De aceea, nu iti pot da o lista de abilitati care sa corespunda zonei pe care tu esti specializat.

Insa, am sa-ti dau un exemplu pentru un inginer electric:

 • abilitati de desenare in programe specializate;
 • abilitati de proiectare a instalatiilor electrice;
 • abilitati de calcul a curentilor;
 • abilitati de punere in functiune.

produse dezvoltare personala

3. De ce sa faci lucrurile diferit de majoritatea?

Aceasta strategie, de a imparti abilitatile in doua zone, te distanteaza din start de orice model CV clasic. Majoritatea candidatilor au proasta obisnuinta de a pune la un loc abilitatile pe care le detin. Este ca si cum ai pune tot intr-un sac, in care angajatorul incepe sa caute, in ideea ca poate va gasi ceva care sa il intereseze.

Daca nu ai stabilit clar ce ai de oferit, atitudinea ta va fi una oscilanta. Atitudinea oscilanta va avea o amprenta puternica incepand din momentul realizarii CV-ului, pana la sustinerea interviului.

Pentru a reusi la interviu:

 • este necesar sa constientizezi cu adevarat ce ai de oferit (ma refer la abilitati CV);
 • sa-ti vinzi imaginea intr-o modalitate cat mai buna, cat mai profesional.

Nu ai sansa de a fi chemat la interviu, daca angajatorul are nevoie de o persoana cu abilitati specifice unui anumit job, iar tu in CV te recomanzi prin abilitati diferite. Acesta reprezinta unul din motivele pentru care majoritatea CV-urilor sunt eliminate in maxim 1-2 minute.

Angajatorul se uita la tine prin prisma abilitatilor specifice pe care tu le detii. El nu cauta la tine abilitati, ci abilitati specifice unui anumit job. Prin urmare, livreaza-i exact ceea ce el are nevoie, daca vrei sa ai succes! Daca vei proceda in aceasta maniera, vei avea rezultatele bune.

4. Pune totul in practica – Exercitiu de stabilire a Abilitatilor CV.

Vrei sa stabilesti mai usor si in mod corect ce abilitati CV alegi sa treci in CV-ul tau? In acest caz pregateste-ti doua foi de hartie si un pix. Iata ce trebuie sa scrii pe fiecare foaie:

Foaia 1. Abilitati CV de Dezvoltare Personala

Pasul 1. Scrie toate abilitatile de dezvoltare personala pe care crezi ca le detii:

Pasul 2. Elimina cele mai putin semnificative abilitati;

Pasul 3. La lista ramasa (de maxim 7 abilitati CV reprezentative), raspunde, in scris, pentru fiecare abilitate, la urmatoarele intrebari:

 • Care sunt motivele concrete care ma determina sa am convingerea ca intr-adevar detin aceasta abilitate?
 • Pe o scara de la 0-10, cat de specifica este fiecare abilitate jobului pentru care aplic?

Foaia 2. Abilitati CV de Specialitate

Repeta procesul de pe Foaia 1, dar de aceasta data pentru abilitati CV specifice zonei tale de expertiza.

Iti recomand ca timpul de lucru pentru acest exercitiu sa fie intre 1-3 zile.

Iti recomand sa folosesti cat mai bine informatiile pe care le-ai aflat in acest articol. Maximizeaza-ti sansa de a obtine jobul dorit. Retine ca la un interviu de angajare, nu reuseste cel mai bun candidat. Intotdeauna reuseste cel care isi vinde imaginea cel mai bine, iar acela poti fi chiar tu. Iti doresc mult succes!


Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest subiect, iti recomand:

Interviu de angajare – afla cele mai utile sfaturi (contine video)
Curriculum Vitae-ul care determina angajatorul sa te programeze la interviu

Acum ca ai ajuns la sfarsitul acestui articol, vreau sa te felicit pentru intetresul acordat!

Daca iti doresti sa ne sustii si sa oferi valoare celor din jur, da un Share, acorda o nota articolului – (click pe Rating) si lasa in sectiunea de Comentarii, opinia ta cu privire la acest subiect!


Succesul tau este programabil!

Gabriel Radu

Rating
Afla ce abilitati CV cauta angajatorii? Cum le stabilesti in mod corect? Overall rating: 5 out of 5 based on 8 reviews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *